Minunea Maicii Domnului din Vlaherne

Astazi, poporul cel binecredincios, luminat praznuind, umbriti fiind prin venirea Ta, Maica lui Dumnezeu, si cautand catre preacinstita icoana Ta, cu umilinta graim: Acopera-ne pe noi cu cinstitul Tau Acoperamant si ne scapa  de tot raul, rugand pe Fiul Tau, Hristos, Dumnezeul nostru, sa mantuiasca sufletele noastre.

In anul 911, in zilele imparatului Leon cel Intelept (886-912), orasul Constantinopol era asediat si lumea stransa in Biserica Vlaherne cerea ajutor Maicii Domnului. Biserica era impodobita fiind spre duminica, se facea priveghere de toata noaptea in cinstita biserica a Vlahernei, la intaia zi a lunii octombrie. De fata stand multimea norodului, fiind ca la patru ceasuri din noapte, Sfantul Andrei, impreuna cu ucenicul sau, fericitul Epifanie, si-au ridicat ochii in sus si au vazut pe Imparateasa cerului, pe Acoperitoarea a toata lumea, pe Preasfanta Fecioara Nascatoare de Dumnezeu, stand in vazduh si rugandu-se. Si era ea stralucind de lumina ca soarele si acoperind poporul cu cinstitul ei omofor, impreuna cu osti ceresti si cu multimea de Sfinti, care in haine albe si in cucernicie stateau imprejurul ei, dintre care doi erau mai alesi: Sfantul Ioan Inaintemergatorul si Sfantul Evanghelist Ioan. Pe aceasta vazand-o, Sfantul Andrei a zis catre ucenicul sau, fericitul Epifanie: “Oare vezi, frate, pe Imparateasa si doamna tuturor, care se roaga pentru toata lumea?” Iar el a zis: “O vad, sfinte parinte, si ma inspaimantez, ca o vad acoperind pe oamenii ce sunt sunt in biserica, cu cinstitul ei omofor, ce straluceste mai mult decat soarele.”
Si s-au auzit graiurile cele cu umilinta ale rugaciunii ei catre iubitul ei Fiu si Dumnezeul nostru Iisus Hristos:

Imparate ceresc, primeste pe omul cel ce Te slaveste pe Tine si cheama in tot locul preasfant numele Tau. Si acolo unde se face pomenirea numelui meu, pe acel loc il sfinteste si proslaveste pe cei ce te proslavesc pe Tine si rugaciunile celor ce cu dragoste ma cinstesc pe mine, Maica Ta, si fagaduintele, primeste-le toate si din toate nevoile si rautatile ii izbaveste.

Deci, nadajduindu-ne, Stapana, spre milostivele tale cuvinte, care le-ai zis catre Fiul tau, am voit sa nu ramana fara praznic sfantul tau Acoperamant, o, Preabuna, ci precum tu voiesti a-ti descoperi cinstitul praznic al Acoperamantului tau, o, intrutot milostiva, impodobeste-l. Ca si cei ce te proslavesc pe tine sa se veseleasca, vazand numitele tale praznice mult stralucind; si precum acolo pe norodul cel ce era in biserica cu milostivire l-ai acoperit, asa ne acopera si pe noi, pacatosii robii tai, cu acoperamantul aripilor tale, Fecioara, Acoperitoarea noastra Preasfanta Fecioara, surpand sfaturile si gandurile celor ce cugeta rele asupra noastra. Si, in ziua rautatilor noastre, sa ne acoperi pe noi, iar mai ales in ziua cea rea, cand sufletul se va desparti de trup, de fata sa stai noua intr-ajutor si sa ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din vazduh, cele de sub cer, si in ziua infricosatei judecati sa ne acoperi pe noi sub obladuirea Acoperamantului tau.
Cu ale careia preaputernice si bine primite rugaciuni si cu ale tuturor Sfintilor Tai, Dumnezeului, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.

8 comments

 1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, pazeste-ne pe noi sub sfant Acoperamantul Tau !

 2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Bucurate bucuria noastra a tuturor celor necajiti si intristati , te rugam MAICA lui DUMNEZEU pazestene sub SFINT ACOERAMINTUL TAU !

 3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  te rugam MAİCA lui DUMNEZEU pazeştene sub SFINT ACOPERAMINTUL TAU.iarta ne pacatele şi dane cea mai de pret bogatie SANATATE .la toti copii dın lume la copii mei la toate prietenele mele şi la toti duşmanii mei

 4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  multmesc fecioara din casa mea!multumesc ca ma asculti si te rogi ptr. noi.multumesc

 5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  De unde ati preluat citatele ? Care e sursa primara care sta la baza lor ?
  Multumesc!

 6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Milueste-ne pe noi pacatosii, iubita noastra Maica Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si Pururea Fecioara

 7. crestinul ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  cum de unde a luat citatele , Dar de Acatistul Sfantului Acoperamant nu ai auzit ,
  la Sfanta Biserica nu auzi astfel de Rugaciuni catre MAICA DOMNULUI ?
  de Psaltirea MAICII DOMNULUI AI AUZIT ?
  MINUNILE MAICII DOMNULUI din toata lumea asta precum si de la Lavra Pociaev , nu-ti spun nimic ?
  pina si pietrele Aud si Inteleg mai bine atunci cand este indreptata Adevarata Rugaciune catre MAICA DOMNULUI , Al Sau Sfant Acoperamant caci MARE PUTERE ARE
  Bucura-Te Bucuria Noastra ACOPERA-NE CU SFANTUL TAU ACOPERAMANT ,
  amin!

 8. crestinul ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  http://www.youtube.com/watch?v=H_-mUmZVm1Y

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*