Mitropolitul Augustin de Florina: De ce ortodocsii trebuie sa spuna “NU!” vizitei papei in tarile lor! (secvente video de la protestele anti-papa ale fratilor ortodocsi din Grecia)

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lzlpSUxBppE]

MITROPOLITUL AUGUSTIN DE FLORINA:

SALUTARE ADRESATA ADUNARII POPORULUI IMPOTRIVA VIZITEI PAPEI IN GRECIA

Din adancurile inimii mele batrane, salut binecinstitorul cler, pe luptatorii monahi si monahii, respectabilii membrii ai fratiilor misionare si pe credinciosul popor al lui Dumnezeu cu „Hristos a inviat!”.
Inflacarata voastra dragoste pentru Ortodoxia noastra v-a chemat impreuna, ca sa va impotriviti venirii in patria noastra a nepocaitului papa; caruia nu primire, ci afurisire s-ar cuveni sa-i rezervam pentru cate rele – la care se adauga si nepocainta pentru ele – a pricinuit si pricinuieste ortodocsilor din toata lumea. Greci, sarbi, bulgari, romani, ucraineni, rusi, polonezi si altii in martirologiile lor pot sa arate multi sfinti, mai vechi sau mai noi, care au fost martiri ai ferocitatii papei. Daca marturisirea credintei noastre il aseaza pe papa intre eretici, insusirea abuziva de catre acesta a atributului dumnezeiesc al infailibilitatii il face pe papa idolatru, asa cum spune si marturisitorul Bisericii Sarbe, Parintele Iustin Popovici. Aceasta mentalitate idolatra il impinge la adunari cultice inter-religioase, la care prin pan-erezia ecumenismului urmareste nu doar sa fie conducatorul tuturor crestinilor, ci si conducatorul tuturor religiilor.

Paranteza parintelui Arsenie Vliangoftis, care a lecturat mesajul vladicai Augustin:

[Fac o paranteza in acest punct pentru a va aduce la cunostinta ca, asa cum a transmis astazi la amiaza televiziunea de stat a Italiei, pe primul canal, papa a cerut partizanilor sai sa se roage ca vizita lui in Elada sa aiba succes, pentru ca aceasta – zice – va fi foarte importanta pentru unirea bisericilor si, in acelasi timp, papa – a spus canalul de stat al televiziunii italiene, pe Prima – i-a rugat pe papistasi sa se roage, ca sa aiba succes si vizita lui in Siria, la Damasc, pentru ca aceasta va contribui la unirea tuturor religiilor. Aceasta v-o spun ca interpolare la cele spuse de Parintele Augustin, fost Mitropolit de Florina. Continui mesajul Parintelui Augustin:]

Pentru aceasta inaltati vocea voastra ortodoxa pana la stelele cerului, ca sa afle toata suflarea, de-a lungul si de-a latul pamantului, ca mica noastra patrie si-a insusit in vecii vecilor Ortodoxia si nu poate sa primeasca imbratisari, nici sa schimbe daruri cu antihristii, cum este si papa.
Poporule ortodox! Ati auzit vocea celui mai batran ierarh al Bisericii Ortodoxe. Generatiei voastre Dumnezeu i-a rezervat cinstea de a se lupta pentru pretioasa noastra Ortodoxie. Luptati-va si impreuna cu voi se vor lupta miriade de luptatori si marturisitori ai credintei noastre! Luptati-va, ca sa predati copiilor vostri Ortodoxia mai stralucita decat razele soarelui, care sa risipeasca intunecimile ecumenismului papist si ale oricarei alte erezii! Luptati-va ca niste buni ostasi ai lui Iisus Hristos, pentru ca nu vor lipsi din Ortodoxie ostasii!

Cu urari din inima,
Augustin, fost Mitropolit de Florina.

(traducere: Fratia Ortodoxa Misionara „Sfintii Trei Noi Ierarhi”)

sursa: Pelerin ortodox

25 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    VA ROG TRIMITE-TI TUTUROR DE PE LISTA DE MAIL PETITIA!
    CA SA AJUNGA LA TOATA SUFLAREA ROMANEASCA!

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    COMENTARIILE SEMNATARILOR SUNT EXTRAORDINAR DE BUNE SI PERTINENTE!
    IN VEDEREA VIZITEI PAPEI SA ORGANIZAM O MANIFESTATIE PASNICA LA PATRIARHIA ROMANA, CARE SA SE DESFASOARE LA FEL CA CEA DIN GRECIA, ADICA SA VORBEASCA PARINTI INBUNATATITI DESPRE PERICOLUL PAPISMULUI!

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    BINEINTELES IN PREAJMA EVENIMENTULUI, DACA PRIN INGADUITA LUI DUMNEZEU VA AVEA LOC!
    SE POATE FACE O SERIE DE CONFERINTE MANIFEST CU PARINTI SI TEOLOGI IMBUNATATITI CARE SA CONSTIENTIZEZE POPORUL CREDINCIOS DE PERICOLUL SI BLESTEMUL RUGACIUNILOR IN COMUN CU ERETICII!

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Noi, Ortodocsii Crestini, sa spunem un NU CATEGORIC vizitei Papei Benedict al XVI-lea în România!
    Fratilor si surorilor în Hristos, vorbiti fiecare dintre voi cu Ierarhii si Preotii cinstiti, ca împreuna cu ei sa impiedicati venirea Antihristului (Papei), pe pamânt românesc.
    Satana de Daniel Ciobotea, fiind la ordinele masoneriei internationale, este de acord cu venirea celeilalte satane de la Vatican.
    Sa facem totul ca întâlnirea dintre aceste doua mari satane sa nu aiba loc!

    Asa sa ne ajute Dumnezeu!

    Asa cum ne sfatuieste Parintele Timotei, ar fi foarte bine sa semnam cât mai multi petitia împotriva venirii Papei, papa care face jocul Sinagogii lui Satan.

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    De la începutul nevoinţei mele spre viaţă cea adevărată am înţeles că papa şi catolicismul reprezintă partea întunecată a creştinismului, iudele care şi astăzi continuă să-L vândă şi chiar să-L răstignească pe Mântuitorul.
    Şi astăzi de dimineaţă le-am înţeles mărturisirea.
    Căci noi ortodocşii când se însemnează cu semnul Sfintei Cruci mărturisim pe Tatăl din cer, pe Fiul ce S-a pogorât pe pământ şi pe Duhul Sfânt ce acoperă tot pământul cu plinirea Lui. Iar catolicii, şi în special papa, cu crucea răsturnată, mărturisesc pe tatal căruia ei se închină şi care este în adâncuri (iad), pe cuvântul tatălui lor ce îşi află darul maxim pe pământ (cu învăţăturile lui lumeşti şi imposibil de a-şi ridica ucenicii mai sus de pământ) şi duhul ce se află de la tatăl lor şi, aşa cum mărturisesc, şi de la fiul tatălui lor (duhul cuvântului lumesc), ce se află ca îndrumător de la pământ spre iad.
    Şi nu degeaba s-a proclamat papa infailibil între credincioşii lui şi s-a pus primul spre închinarea credincioşilor căci cu adevărat în ierarhia lor (după Adevăr), papa se află cel mai de sus şi diavolul (tatăl lui) cel mai de jos. Numai că papa nu le explică pe toate credincioşilor lui şi-i adoarme cu îngăduinţele spre traiul cel lumesc şi îmbuibarea spre a nu se dezmetici. Şi vina catolicilor este căs-au îndulcit de traiul acesta şi au urât postul, nevoinţele şi sfinţii pe care Bunul Dumnezeu i-a preamărit.
    Ce părtăşie poate exista pentru creştinii ortodocşi între duhul catolicilor şi Duhul Sfânt al ortodoxiei niciodată nu am înţeles. Căci duhul lor vrea să pătrundă în Biserica noastră, înţeleg. Căci Duhul Sfânt ne va părăsi când vom primi duhul cel necurat al catolicilor, ştiu, Ceea ce nu pot înţelege este răutatea celor care se încrâncenează să ne vândă diavolului şi care astăzi ne sunt păstori. Mai bine le-ar fi fost lor să nu se fi născut. Căci, oricum, asupra lor vor atârna şi păcatele celor pe care i-au dus la pierzare.
    Bunul Dumnezeu să ne ajute a nu rămâne fără păstori luminaţi iar pe cei ce vor să se însoţească cu satana să-i depărteze de noi. Amin.

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sarut Mâna Parinte Timotei!

    Ar fi bine sa se faca mai multe manifestatii în fata Patriarhiei, începând înca de acum si pâna la venirea satanei de la Vatican.
    Ierarhii si Preotii cu Credinta si Dragoste pentru Hristos, sa iasa cu Crucea si cu tricolorul României Ortodoxe, împreuna cu credinciosii ortodocsi si sa se împotriveasca cu tarie venirii Antihristului Benedict.
    Pe tradatorul Daniel din Deal nu se poate conta, deci sa strângem rândurile în jurul Adevaratilor Ierarhi si Preoti si sa strigam indignarea si dezacordul nostru.
    A venit vremea sa ne trezim din somn si sa actionam, caci daca noi vom tacea, pietrele vor striga..........

    Parinte Timotei sa va dea Bunul Dumnezeu si Sfânta Maica sanatate si sa duceti Lupta cea Buna, în continuare.........

    Cu noi este Dumnezeu!

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Fratilor,
    daca ati afla ca ati gresit, judecandu-l pe Papa, ce ati face ? Oare nu v-ar fi rusine ca in voi nu exista decat dusmanie, ura si ... mult fariseism ?
    Omul nu are dreptul pe Pamant decat sa iubeasca !
    Si Acela care este Iubirea ii v-a descoperi ce este fals si ce este adevarat ! Dar pentru a-l iubi pe aproapele trebuie mai intai sa-l cunoasteti .....

    Va doresc Pace si Bine in sufletele voastre ! Amin !

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "Toti cei ce doresc sa afle faptele amanuntite privitoare la inovatiile si pretentiile Bisericii Papale pot studia istoria bisericeasca,scrierile invatatilor si mai ales "Pidalionul Bisericii Ortodoxe.Cititorul onest nu va mai avea nici o indoiala care dintre cele doua obsti este adevarata Biserica a Sfintilor Apostoli si Parinti,nestricata de erezie si innoire.[...]in papalitatea moderna vedem istoria unei apostazii de la Biserica,urmand calea parcursa mai intai de catre Ingerul Lucifer.Mai intai s-a ivit mandria,atunci cand Lucifer a zis:"Deasupra stelelor cerului pune-voiu scaunul meu...fi-voiu asemenea celui Preaanalt"(Is.14,13-14)
    Aceeasi mandrie a fost infatisata si de Papi,care zic ca scaunul lor este suprem,mult mai presus de toti ceilalti episcopi si Sinoade.Sf Fotie cel Mare a luptat impotriva primei manifestari a acestei nimiciri duhovnicesti..[...]Sf Grigore Palama a luptat impotriva acestui scolasticism care,in mintile celor aflati in inselare duhovniceasca,ridica ratiunea mai presus de credinta.In sfarsit a venit si lucrarea unirii ecumenice care trecea cu vederea toate conditiile unei adevarate uniri de dragul unui bine inchipuit.Sf.Marcu a luptat impotrva falsei uniri care ar fi dus pe multi ortodocsi la apostazie.
    Fie ca Domnul,pentru rugaciunile stalpilor Ortodoxiei,sa ne dea sa zicem dimpreuna cu cucernicul Iosif Vriennios:"Nu ne vom lepada nicicand de tine,iuita Ortodoxie!Nu vom minti niciodata tie,cinstita Predanie a Parintilor!Nu te vom parasi nicicand,Maica Bunacinstire!In tine ne-am nascut,si in tine traim,si in tine vom adormi.Si daca vremurile o vor cere,de zeci de mii de ori vom muri pentru tine!"

    (Viata si nevointele celui intre Sfintii Parintelui nostru Marcu Evghenicul-Mitropolitul Efesului)

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @pacatosul
    Sfantul Cosma Etolianul spune, luminat fiind de Duhul Sfant:
    PE PAPA SA IL BLESTEMATI, EL ESTE INCEPATOR AL RAUTATII!

    SFANTUL IUSTIN POPOVICI SPUNE : EXISTA 3 MARI CADERI IN LUME: CADEREA SATANEI DIN CER, CADEREA LUI ADAM SI CADEREA PAPEI!

    Cred ca am spus suficinet!

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    PENTRU ORICE MANIFESTARE ESTE NECESAR CUNOASEREA EXACTA A MOTIVELOR PENTRU CARE IESIM IN STRADA, SI TREBUIE SA IESIM, CU BINECUVANTAREA PR IUSTIN SI A PARINTELUI ARSENIE PAPACIOC, SA LE CEREM SFATUL SI APOI SA LE CEREM SA VORBEASCA LA MANIFESTATIE, SAU SA TRIMITA CUVANT!
    PETITIA ESTE CONCISA, LA OBIECT, AR PUTEA FI MOTORUL MANIFESTATIEI. ESTE IMPORTANT CA IN MASS MEDIA CARE ESTE IMPOTRIVA ADEVARULUI SA NU LE DAM APA LA MOARA, SA SPUNA CA SU NTEM NISTE HABOTNICI, TALIBANI, ETC,
    DE ACEEA SFATUIESC PE TOTI CARE VOR MERGE LA MITING SA INVETE PE DINAFARA PUNCTELE PETITIEI CA IN MOMENTUL IN CARE VOR FI INTREBATI DE REPORTERI SA RASPUNDA CU EXACTITATE, CA SA NU POATA FI INTERPRETATE.
    ROG SITE-URILE ORTODOXE SA INCEAPA ORGANIZAREA MANIFESTATIILOR, CARE SA INCLUDA CONFERINTE, IESIRI IN STRADA, DAR CU BINECUVANTARE, NU ASA DDE CAPUL NOSTRU.
    PRIVITI FILMULETUL DIN GRCIA, VEDETI CE ORGANIZARE A FOST ACOLO!
    RISCAM ALTFEL, SA DEVENIM NECREDIBILI!

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @pacatosul,

    Ce vorbesti "Dle"???!!!
    Praf m-ai facut..........
    Spui. "Omul nu are dreptul pe Pamânt decât sa iubeasca"!,dar ai uitat sa adaugi "Omul are Datoria pe Pamânt sa spuna Adevarul". Si mai avem Datoria sa fim vigilenti, ca tradatori sunt destui, începând cu Papa, cu Daniel din Deal, etc..
    Cum sa gresim dle.? când asteptam de aproape 1.000 de ani ca Papii ( Papa) sa se întoarca la Credinta Ortodoxa, si ei continua sa rataceasca...........
    Hristos le-a descoperit, de multa vreme, acestor tradatori - ticalosi, ce este fals si ce este adevarat, numai ca Vaticanul si Daniel Ciobotea nu vor sa vada si nici sa auda..........
    ei se închina Sinagogii lui Satan.

    Si eu îti doresc luminarea mintii, ca sa nu mai vii cu gogoritze de genul celor de mai sus............

  12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    MANIFESTAREA TREBUIE BINE PUSA LA PUNCT, PREGATITA IDEOLOGIC SI ORGANIZATIONAL.
    TREBUIESC IMPLICATE TOATE ASOCIATIILE CRESTINE ORTODOXE
    IAR INAINTE DE TOATE NE TREBUIE UNIRE SI NU DEZBINARE!

    PETITIA TREBUIE TRIMISA TUTUROR IERARHILOR BOR!
    IERARHII CARE NE SUSTIN TREBUIE SPRIJINITI!

    INVATATI SA VA SPRIJINITI IERARHII!
    EI SUNT SINGURI SI NEAJUTORATI IN FATA MECANISMULUI POLITIC ANTIHIRSTIC! NU II LASATI!
    SPRIJINITI IERARHII!

    IN GRECIA IERARHII AU POPORUL IN SPATE! IN ROMANIA IERARHII BUNI SUNT SINGURI SI VULNERABILI!
    GANDITI-VA LA CAZUL MARTURISITORULUI IERARH ARTEMIE DE COSOVO!

  13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @pacatosul:
    M-aş pocăi sincer. Însă, dacă textele papei şi concepţiile lui despre post, războaie duse în numele Domnului, Duhul Sfânt, cipuri, rugăciuni împreună cu ereticii, crucea răsturnată (de parcă Apostolul Petru a pus-O aşa), rugăciunile cu spatele la Mântuitorul şi cu faţa la credincioşi (ca să primască închinare), indulgenţe (arginţi pentru cumpărarea mântuirii), aceptarea ideii că ar putea fi împărtăşiţi cei necredincioşi cu trupul şi sângele Mântuitorului, care este foc pentru cei nevrednici, etc. le-aţi cuprins cu înţelegerea şi cu inima şi odihniţi în ele, atunci concluzia pe care aţi tras-o este perfect adevărată (căci pentru credinţa dumneavoastră noi suntem păcătoşi) şi nu ne răneşte ci doar ne întristează (pentru dumneavoastră).
    Greşelile omului sunt iertabile mai ales cele care nu smintesc pe alţii. Poate mi-aş fi dori ca papa să se întoarcă la credinţa adevărată care nu este a noastră ci a Mântuitorului Hristos şi de la El a strămoşilor noştri (inclusiv ai papei). Noi nu ne-am dezis de sfinţii creştinătăţii adevărate indiferent de originea lor.
    Când papa se va întoarce la credinţa strămoşilor lui îl vom accepta ca împreună mărturisitor al aceluiaşi Dumnezeu, cum se întâmplă cu celelalte biserici surori ortodoxe şi vom crede în întoarcerea catolicismului.
    Când însă, se afirmă că prin gura papei vorbeşte dumnezeu (şi aşa şi este căci vorbeste într-adevăr dumnezeul căruia fiecare îi este credincios), dumnezeul acesta nu m-a odihnit căci parcă prea era întors împotriva Dumnezeului meu.
    Şi dacă Părinţi ai noştri ortodocşi vor ridica vreodată hulă împotriva Mântuitorului, şi de ei ne vom depărta.
    Credinţa noastră ne învaţă să nu ne cerem nouă dreptatea ci să apărăm pe aproapele nostru când este nedreptăţit. Ori, în cazul papei, sunt nedreptăţiţi Mântuitorul, Duhul Sfânt, Maica Domnului, generaţiile viitoare ale poporului român şi, inclusiv, credincioşii catolici.

  14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    SPRIJINITI IERARHII, NU-I BLAMATI!

    UN IERARH CARE FACE UN GEST ECUMENIST SE PUNE PE EL INSUS INAARA BISERICII, ADICA NU IMPLICA SI BISERICA IN GESTUL LUI ECUMENIST!

    NU E SUFICIENT CA IERARHII CARE FAC GESTURI ECUMENISTE SE PUN PE EI INSISI INAFARA BISERICII??
    DE CE II MAI BLAMATI ?

    BLAMATI GESTUL NU IERARHUL!! PF DANIEL ESTE PATRIARH AL BISERICII ORTODOXE ROMANE! EL ARE SANSE DE MANTUIRE PENTRU CA ESTE ORTODOX! MAINE ISI POATE REVENI, NU CUNOASTEM NOI INIMA OMULUI!

    NOI SA BLAMAM GESTURILE ECUMENISTE!
    NUMAI ASA VOM PRIMI BINECUVANTAREA LUI DUMNEZEU.

    NU STIM NOI LA CE PRESIUNI SUNT PUSI IERARHII,
    SA ASCULTAM CAND NE INVATA ORTODOX SI SA NU ASCULTAM ATUNCI CAND NE INVATA ERETIC!
    NU APAR PE NIMENI, DAR ASA SIMT CA E CORECT, PENTRU CA ALTFEL DEVENIM ANARHICI, UITAM SCOPUL !

  15. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Aceasta este dragostea cea adevărată, cea pe care ne-o arată Părintele Timotei. Să lovim în păcat dar să nu lovim în cel ce săvârşeşte păcatul. Căci cu adevărat nici un om nu ştie inima celuilalt şi răstignirea pe care poate şi-o asumă din dragoste pentru aproapele. Noi trebuie să strigăm împotriva păcatului iar dacă ierarhii nu ne bat înseamnă că suntem pe calea cea bună, şi noi şi ei... Căci lumea de azi e stăpânită cum nu poate să-şi închipuie om obişnuit, de slugile antihristului.
    Bunul Dumnezeu să-l lumineze şi să-l întărească pe PF Daniel.

  16. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pr. Timotei, Mos Ioan, Marian, Soram si voi toti cei care cititi acest blog, VA IUBESC !
    Nu iubesc pacatele voastre, nuuuu, ci va iubesc pentru faptul ca suntem creati cu toti de acelasi Tata Ceresc !
    Da, va iubesc frateste si de aceea va rog sa urmariti un film crestin :

    http://www.youtube.com/watch?v=hQMyDJiCbHE&feature=player_embedded#

    Pentru traducere apasati pe butonul "cc" din bara de jos !

    Domnul sa fie cu voi !

  17. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    “Este necesar a vedea starea reala a conducatorilor duhovnicesti pentru a te pazi de inselare; totodata, nu trebuie sa-i judeci si sa-i osandesti pe ei, necontenit orientandu-ti atentia spre sine.” Sfantul Ignatie Briancianinov

  18. cătălin flavius stanciu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    În sens restrîns, termenul filetism înseamnă identificarea religiei cu naţionalitatea, cu naţionalismul.

    Biserica ortodoxă, în secolul XIX a considerat filetismul ca o erezie. În zilele noastre, unii oameni amestecă naţionalismul exclusiv cu ortodoxia. Cum am mai spus-o de multe ori, e firesc ca poporul român să se sprijine pe valori moral creştine, şi în speţă pe ortodoxie ca şi biserică majoritară. Asta nu înseamnă exclusiv naţionalism ci mai degrabă o conduită social – morală. Însă, nu să amestece cezarul cu Dumnezeu.

    În România, “credinţa străbună” ajunge să fie jertfită în folosul „interesului naţional” – acesta din urmă fiind într-un interes meschin. Şi la noi devine o modă ascunsă sub mantia, nu-i aşa onorabilă, a naţionalismului şi sub roba bisericească. Ceea ce ar trebui să fie un cod moral devine un fariseism vulgar şi dezonorant. Cu toate acestea cei porniţi pe drumul acesta nu se vor opri şi vor nesocoti ceea ce Biserica a hotarât ca fiind erezie. Ironic este că aceştia nu se opresc din jigniri făţă de protestanţi, unguri, evrei şi orice altceva ce nu li se pare românesc, făcând eretici pe oricine, pe când ei, conform normelor date de ortodoxie sunt eretici. Dacă filetismul este o erezie, cei care amestecă borcanele sunt eretici.

    La rândul meu, am intrat în dispute şi jigniri cu ultranaţionalişti, din simplul motiv că nu pot acccepta intoleranţa şi lipsa de discernământ. Dar prin asta pot deveni eu un tip intolerant.

    Cei care spun că iubesc modelul (ca să-l amintesc pe Pleşu), dar urăsc pe cei creaţi după chipul şi asemănarea Modelului, sunt nişte mincinoşi şi nu pot fi mărturisitorii Lui.

  19. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://www.youtube.com/watch?v=CciK2nRz-TE&NR=1

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      Acestea sunt povesti de pacalit copiii. Un crestin adevarat isi simte pastorul cel bun care intra doar prin usa Ortodoxiei, greco-catolicii cu tatal lor eretic, Papa, sunt furi si talhari care intra si sar pe geamuri sfasiind oile Domnului. Sa nu ii credem, fratilor. Acest parinte grecocatolic numai minciuni spune aici, si nimic despre prigoana unitilor impotriva ortodocsilor. NIMIC.
      Pai, au murit mii de martiri din cauza lor, pt ca nu au vrut sa isi vanda Ortodoxia latinilor apostati. O alta minciuna spusa de acest parinte e faptul ca greco-catolicii au contribuit la formarea limbii romane. Punem aici un cavant lamuritor al Par Justin, spre risipirea inselaciunii lor. Sa treaca greco-catolicii la Ortodoxie si e mai simplu, daca tot se lauda ca au aceeasi credinta cu noi.
      Să nu ne facem părtaşi la erezie, iubiţi fii ortodocşi ai acestui neam
      protos. Justin Pârvu

      Ortodoxia şi neamul nostru au coexistat încă din primele veacuri ale creştinismului şi de atunci ortodoxia a fost sufletul acestui neam. De aceea noi am şi dăinuit în istorie cu demnitate până astăzi, datorită binecredincioşilor noştri voievozi şi tuturor mărturisitorilor şi rugătorilor acestei ţări, care au preferat mai bine să moară decât să vândă credinţa predată nouă de Sfântul Apostol Andrei şi au fost totdeauna conştienţi că aceasta este cinstea şi puterea neamului, şi nu altceva. Datorită faptului că am păzit credinţa nevătămată mai rezistă acest neam în istorie, acum.
      Dragi credincioşi, vă aduc în atenţie faptul că de noi depinde soarta acestui neam, de noi depinde predania pe care o vor moşteni fii fiilor noştri, de noi depinde mântuirea acestui neam. Învăţaţi de la eroii şi martirii noştri cum s-au luptat să ne păstreze nouă, celor de azi, învăţătura strămoşilor noştri. Ei nu au tăcut, dragii mei, niciodată când a fost vreme de mărturisire, când vrăjmaşii ortodoxiei năvăleau asupra credinţei noastre. Chiar dacă mulţi au tăcut, mari oameni de stat, mari feţe bisericeşti, poporul credincios nu a tăcut, totdeauna s-au găsit oameni de valoare, investiţi cu putere de sus, care să mărturisească adevărul.
      Ceea ce se întâmplă astăzi în viaţa noastră bisericească este foarte grav, nu este lucru lipsit de importanţă. Nu trebuie să trecem indiferenţi pe lângă problemele cu care se confruntă Biserica noastră. Sfinţii Părinţi aşa ne învaţă, că atunci când credinţa ne este primejduită, porunca Domnului este să nu păstrăm tăcerea şi nimeni nu este îndreptăţit să zică „dar, ce, eu sunt prea mic, cine sunt eu să mă amestec în problemele Bisericii”? Nu, dragii mei, Sfinţii Părinţi ne învaţă că dacă noi vom rămâne nepăsători şi vom tăcea, pietrele vor striga. Este necesar să ne cunoaştem catehismul, canoanele şi învăţătura Bisericii noastre. Pentru că uitaţi ce se întâmplă – trecem indiferenţi pe lângă un gest precum al acestui ierarh, care a îndrăznit să treacă cu atâta uşurinţă peste stavilele puse de dumnezeieştii Părinţi şi anume să se împărtăşească cu cei ce au apostat, pentru că greco-catolicii au fost şi rămân schismatici, afurisiţi de Biserica Ortodoxă. Vedeţi dumneavoastră acum? Aceste vremuri sunt mult mai dificile, pentru că ei acum încearcă să ne amăgească prin căi diplomatice, politiceşti, să ne ştirbim credinţa, unindu-ne ca într-o hora unirii cu toate credinţele eretice. Sărmanii greco-catolici, ei nu au făcut decât să cadă în plasa papistaşilor, să fie o unealtă a lor, chiar dacă ei nu sunt conştienţi de lucrul acesta. Nu avem nimic cu bieţii greco-catolici, îi lăsăm să se roage liniştiţi în bisericile lor, dar să nu atenteze la bisericile şi credinţa noastră. Noi îi respectăm pe toţi, noi nu am purtat niciodată un prozelitism aşa cum a purtat Biserica Catolică, noi nu am impus niciodată cu forţa credinţa noastră, nimănui.
      Cu toţii ştim cât au suferit ortodocşii noştri din Ardeal în timpul uniaţiei. Câte falsuri, câtă mişelie, câtă necinste! Acestea au fost dintotdeauna metodele romano-catolicilor. Ce încredere putem avea noi în ei? Ce unire şi amestec să avem noi cu ei? Nu vedeţi unde a dus tot acest ecumenism? Am ajuns să pătăm faţa ortodoxiei prin acest act necanonic al Mitropolitului Nicolae Corneanu. Numai durere şi suferinţă au adus papistaşii neamului nostru. Duşmanii adevărului vor cu orice preţ să ne compromită. Ei nu mai vin să te atace direct, ca în alte vremuri, ci vin cu viclenie, cu înşelătorie. De aceea şi Mântuitorul ne spune să ne păzim de lupii cei în piei de oi şi că vor veni învăţători mincinoşi. Ce încredere să avem noi în acest ecumenism, când, aşa cum spune şi Părintele Stăniloae, romano-catolicii au făcut din problema reunirii bisericilor un obiect de târguială confesională? Pe ei prea puţin îi interesează să fie în adevăr, la ei primează supremaţia papei. Toate încercările de unire din istoria Bisericii nu au făcut altceva decât să agraveze şi mai mult neînţelegerile dintre Apus şi Răsărit; au dus şi la mai mari neînţelegeri şi politice şi economice şi militare. Au căutat permanent să se extindă aşa după cum au obiceiul şi până astăzi, căci papalitatea nu este altceva decât coroana marelui imperiu roman, aşa cum spuneau ei că papa este soarele, iar împăratul este luna.
      Câte suferinţe şi umilinţe au răbdat bieţii români ardeleni, pentru că nu erau lăsaţi să-şi săvârşească în linişte cultul lor, liturghia lor. Dar nu au stat nepăsători, au mărturisit alături de Sfinţii Visarion, Sofronie şi Oprea. Aceştia să fie pildă pentru noi. Iată câtă durere şi curaj în acelaşi timp reiese din cererile lor către regina Maria Tereza:
      „Iată noi, ţăranii din principat, facem de ştire Măriilor Voastre, anume din acest judeţ al Hunedoarei, al Albei, al Zarandului, împreună cu scaunele cele mai îndepărtate, despre acest lucru, că noi aşa poftim de la cel mai mare, până la cel mai mic… Toate neamurile îşi au legea lor, şi au pace în legea lor. Şi proorocul Moise a dat legea jidovilor şi ei o ţin în pace, iar noi suntem prigoniţi neîncetat pentru legea noastră. De ce nu ne daţi pace ca să ne odihnim? De ce să dăm uniţilor bisericile, pe care bieţii de noi le-am zidit, cu cheltuiala şi cu mâinile noastre? Nu, niciodată până ce suntem vii! Dar să fim scurţi, cinstiţi domni: când va sosi episcopul şi stăpânul legii noastre şi va face judecată asupra bisericilor, care să se dea uniţilor, le vom da; până atunci însă nu. Căci e păcat mare să rămână bisericile închise în acest post. Nu-i cu cuviinţă, nici Dumnezeu nu vrea şi nici românii nu o îngăduie. Căci prea de ajuns ne-am rugat cu toată cuviinţa, şi n-am primit nici un răspuns, ca şi când niciodată nu ne-am fi rugat. Nici noi nu suntem vite, cum cred Măriile Voastre, ci avem biserica noastră. Iar bisericile nu de aceea sunt clădite, ca să rămână goale, şi nici noi nu ne vom mai închina în grajduri, ci ne vom duce la biserici, ca să ne rugăm acolo şi ca să nu rămână goale”.
      Vedeţi cum a supravieţuit ortodoxia? Prin dârza rezistenţă a poporului, a clerului şi a monahilor. De la început ei s-au folosit de conducători slabi, de ierarhi slabi, pe care i-au momit cu făgăduinţe zadarnice, dar credincioşii au stat în picioare. Şi ca să vedeţi viclenia şi perfidia lor, ascultaţi ce spune într-o scrisoare din 11 martie 1701 a lui Gavril Kapy – superiorul „Misiunii de propagandă catolică în Dacia” către cardinalul Leopold Kollonits:
      „Eu cred că acum va fi de ajuns să ne mulţumim cu primirea unirii în principiu, fiindcă ar fi foarte periculos, ba chiar imposibil, să înlăturăm toate obiceiurile cele rele ale Românilor. De aceea va fi de ajuns, ca episcopul şi ceilalţi dintre ei, când vor face în viitor mărturisirea credinţei şi a unirii, să promită în general, că voiesc să depindă de biserica catolică şi de oficianţii substituiţi şi că voiesc să trăiască după ritul grecesc aprobat de biserica catolică şi în alte ţinuturi. Va fi apoi datoria noastră pe viitor, să schimbăm încetul cu încetul multe din obiceiurile lor, şi anume să le schimbăm chiar şi liturghia şi forma cultului divin spunându-le, că obiceiurile acestea s-au introdus la ei din prostia şi neştiinţa preoţilor lor din ţările acestea.” Acestea au fost adevăratele intenţii ale iezuiţilor.
      La sinodul de la Ferrara Florenţa (1438-1439), mulţi ierarhi au căzut, dar s-au pocăit şi vedeau această cădere mai rea decât oricare. De ce să repetăm greşelile lor, când putem să învăţăm din greşelile lor?
      Catolicii au folosit foarte mult politica în viaţa bisericească. Ea este lipsită de curăţie, foloseşte necinstea şi fariseismul politic. Din pricina catolicismului am ajuns la un moment dat ca Ardealul să cadă în mâinile lor fără nici un drept, în sfârşit, de apel, până în zilele noastre; astăzi noi nu mai suntem în măsură să stăpânim ţara aceasta a noastră. Ei încearcă să ne cotropească pe toate căile: şi pe cale religioasă, şi pe cale comercială, şi pe cale financiară, nu mai vorbesc de calea lingvistică, nu mai găseşti nici un indicator în limba română, iar terenurile şi întinderile mari pe care le cumpără grofi ăştia din Ardeal sunt în mâinile lor.
      Să ne aducem aminte de scrisoarea Patriarhului Dosoftei către Episcopul Atanasie Anghel, care căzuse în ispita uniatismului şi care îl mustră aşa: „Chir Atanasie, adu-ţi aminte că ai venit în Ţara Românească şi ai cerut să te fac mitropolit în părţile acelea, adu-ţi aminte cum te-am înţeles că eşti om rău şi că inima ta nu era dreaptă cu Dumnezeu şi a trecut atâta vreme şi înconjurai drumurile şi apoi cu făgăduielile tale şi cu înfricoşatele-ţi jurăminte ne-ai mişcat şi pe noi şi pe ceilalţi de te-au ales arhiereu şi la urma urmei ai fost hirotonisit cu cinste şi ai fost socotit de toţi mai presus decât ţi se cădea. Ai mărturisit înaintea îngerilor, a arhanghelilor şi a lui Dumnezeu, că vei avea credinţă în Sfinţii Părinţi şi a lui Dumnezeu Biserică. Apoi a venit aici un tânăr şi ne-a spus că te-a văzut la Viena şi ai liturghisit cu cardinalul şi alţi popi frânceşti şi de două ori în acea liturghie frâncească te-ai lepădat de Sfânta biserică a toată lumea. Ai mărturisit Biserica Romei, ceea ce înseamnă: schismatică şi eretică. În sfârşit am auzit că te-ai întors în Ardeal şi erai pe căruţă cu şase cai şi înaintea ta au aprins făclii, că ai strâns preoţi şi le-ai făgăduit iertare de dăjdii şi alte lucruri lumeşti, numai să fie uniţi, ceea ce e totuna ca şi a fi despărţiţi de Dumnezeu (…) şi astfel te-ai făcut din păstor lup, pentru că oile ţi le iei din stâna lui Hristos şi le răpeşti în gura diavolului… Ci eu îţi spun: fiule Atanasie, pe care iarăşi te plâng până ce Hristos va lua chip în tine, vino-ţi în simţire, nu te teme de jurăminţile ce le-ai făcut la Viena, ci teme-te de acelea ce le-ai făcut când te-ai hirotonisit arhiereu. Nu eşti copil mic, gândeşte-te că ale latinilor sunt îndoiri, sunt lucruri schismatice, sunt minciuni, sunt înşelăciune, sunt străine de Sfânta Evanghelie şi de Sfinţii Părinţi”.
      Aşadar să nu ne facem părtaşi la erezie, ci mai bine să murim muceniceşte pentru adevărul Bisericii lui Hristos, după cum spune şi troparul: „Sfinţilor mucenici, care bine v-aţi nevoit şi v-aţi încununat, rugaţi-vă Domnului să se mântuiască sufletele noastre”.
      Fraţi români, nu daţi uitării martirajul sfinţilor noştri! Apăraţi-vă credinţa şi sufletele voastre şi ale fiilor voştri.

      Preluat din revista ATITUDINI. Nr 2.

  20. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @pacatosul:
    Mi-aş fi dorit ca mesajele mele să nu le citească niciun credincios catolic, protestant sau orice altă confesiune ci doar papa şi conducătorii credinţelor respective şi credincioşii ortodocşi. Ştiam că se vor răni inimi care cred frumos, cuminte. Ceea ce eu nu pot să înţeleg este de ce nu suntem lăsaţi noi în Pacea Dumnezeului nostru. Noi nu am venit şi nici nu vrem să venim în bisericile voastre. Pe noi nu ne interesează să vă impunem raţiuni căci credinţa este total opusă raţiunii. Noi doar vrem ca la rugăciunile făcute de ierarhii şi preoţii noştri să nu fie invocate şi alte duhuri, pentru a nu-L mâhni (mânia) pe Dumnezeul nostru. Pe noi, acţiunile conducătorilor voştri ne provoacă, ne insultă şi ne obligă să ne apărăm. Dacă aveţi inimi pline de iubire, lăsaţi-ne în pace, respectaţi-ne şi cereţi ierarhilor voştri să nu năvălească peste sufletele noastre, în bisericile noastre, să nu caute să pătrundă cu forţa unde duhul rugăciunilor lor nu este bine primit. Ierarhii altor confesiuni ar trebui să se preocupe de credinţa lor cea adevărată ca să se umple bisericile lor cu credincioşi. Nu trebuie să cucerească credincioşii altor confesiuni. Dacă de duhul şi îngădiunţele dumnezeului lor fug credincioşii, să nu-i atace pe alţii. Noi doar nu vrem cucerire. Căci nimănuia nu-i place.
    Eu văd astfel toată treaba asta. Ortodoxia este ultima redută duhovnicească pentru care Bunul Dumnezeu mai ţine lumea. Ura împotriva ei se vede de la Tel Aviv. înaintemergătorii antihristului vor să apuce ziua înscăunării lui (căci ştiu unde se vor duce după moarte şi nu prea vor) şi să se hrănească de gândul luciferic că stăpânesc peste sufletele oamenilor. Vouă chiar nu vi se pare ciudat că ortodocşii sunt asaltaţi? Din dragoste probabil, ca să nu ne mai chinuim la rugăciunile din bisericile noastre ne-aţi scurta rugăciunile, ne-aţi desfiinţa posturile, ne-aţi căsători persoane de acelaşi sex, cu alte cuvinte ne-aţi eutanasia sufleteşte. Vouă nu vi se pare ciudat că este atacat creştinismul (inclusiv catolicismul) de către uniunea europeană. A cui uniune este totuşi dacă s-a ridicat împotriva Europei creştine? Şi atunci, cum să primim pe oricine ar fi, dacă vine să ne insulte Dumnezeul nostru?
    @ cătălin flavius ...
    Ceea ce prezinţi este o scoatere din context sau, în cea mai bună variantă, un caz particular. La Judecata de apoi, oamenii vor fi adunaţi pe neamuri. De aceea avem datorie faţă de înaintaşii şi urmaşii noştri.
    Şi oricum, Dumnezeul nostru nu poate fi cunoscut cu raţiunea şi sofismele intelectualilor ci, El Se descoperă în inimi în rugăciunea smerită, rugăciune pe care noi ortodocşii nu vrem să o pierdem. Noi iubim să stăm în genunchi în biserica noastră şi să-i cântăm şi să ne rugăm Domnului Dumnezeului nostru şi nicidecum pe scaune ca la cinematograf. Noi asta apărăm.
    Iubirea mea căte voi sună cam aşa: Doamne Dumnezeul meu, dragostea inimii mele, iartă şi miluieşte şi luminează pe robii Tăi care s-au depărtat de Evanghelia Ta că şi ei sunt robii Tăi şi zidirea Ta şi nu-i lăsa pe ei să rătăcească până în sfârşit (probabil de aceea vin toate confesiunile către ortodoxie, numai că, încă, fără pocăinţă, ba chiar cu tabla de materii de predat).
    Dacă un credincios, de oriunde, L-ar iubi pe Dumnezeul ce S-a descoperit oamenilor în Evangheia Sa, cu adevărat, nu ar mai putea sta în afara credinţei ortodoxe şi ar urma străămoşilor lor (şi ai noştri) care s-au lepădat de închinarea la idoli. De aceea niciun credincios nu are scuza că s-a născut într-o anumită confesiune şi că nu poate să renunţe la ea, căci Mântuitorul a spus: dacă cineva va iubi pe tatăl său sau pe mama sa mai mult decât pe Mine, acela nu este vrednic de mine".
    Bunul Dumnezeu să ne ierte pe toţi şi să ne dea înţelepciunea să nu ne mai ridicăm unii asupra altora. Amin.

  21. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Marian,
    este alegerea ta ... si ai dreptate, este dreptul oricarui om de a alege, de a fi lasat in pace !
    Daca asa te simti tu mai bine, daca Pacea din inima ta iti spune aceste lucruri ... este bine pentru tine !
    Eu doar am vrut sa nu se intample ce sa-a intamplat odata ... cand a venit Mesia (si acum suntem aproape de venirea Lui) toti credinciosii (evrei) erau siguri de ceea ce cred, de ceea ce fac, de ritualurile lor ... si Isus i-a facut : carturari si farisei, morminte zugravite, etc ! De ce ? Pentru ca intre ceea ce citeau in scripturi si atitudinile lor din viata de zi cu zi nu era nici o coerenta ! Ei doar spuneau una si faceau alta ! ... si se credeau in regula cu Dumnezeu !
    Daca nu esti dintre acestia, atunci : Pace si Bine, fratioare ! 🙂

    P.S.
    Si daca voi ii iubiti numai pe cei care va iubesc ... atunci ce mare lucru faceti voi, ca si necredinciosii fac asta ! 🙂

  22. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @pacatosul:
    În numele dragostei multe grozăvii s-au făcut (şi n-am văzut căinţă la ucigaşii în numele credinţei creştine, ci doar mândria celui ce-şi arogă el primul loc între egali) şi se vor mai face. De aceea eu cred că există şi o dragoste pervertită care ajunge să dea dezlegare la hule împotriva Bunului Dumnezeu (căci diavolul a creat multe replici pline de urâciune pentru fiecare lucru bun al Bunului Dumnezeu). Şi, printre altele, Însuşi Mântuitorul Şi-a făcut un bici de ştreanguri şi i-a scos afară pe toţi din templu (boi, oi...) din casa Tatăui Său ("Râvna casei Tale mă mistuie").
    Şi, oricum, când nu înţeleg ceva, privesc în jur şi văd comportamentele celorlalţi. Ori, dragostea asta atât de slăvită pe care o tot puneţi în faţă, văd că o au toţi cei ce s-au ridicat împotriva învăţăturilor Sfinţilor Apostoli (asupra cărora a pogorât Duhul Sfânt) şi Părinţi şi se fac pe ei şefi atotdeştepţi şi învăţători pentru alţii. Noi avem ascultare către Sfinţii pe care nimeni nu-i va mai putea egela vreodată (sau poate cei cu IPhone, Ipod etc.?).
    Iubirea adevărată are multe manifestări. Una din ele e durerea pentru aproapele. Oricum conştiinţa ta îţi spune mai multe decât ţi-am spus eu... Pe ea n-o poţi minţi. Mai drag îmi este a fi mormânt zugrăvit în ochii tăi decât sfânt în ochii tăi... căci mi se par a luci de mândrie...

  23. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    P.S. ... mândria de a fi catolic (căci voi sunteţi primii între creştini, nu-i aşa?).

  24. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Şi mai este o chestie ciudată. Pe noi ne consideraţi rătăciţi (căci nu putem avea ambele confesiuni dreptate). Păi dacă suntem rătăciţi de ce vă supăraţi că nu vă iubim? Singura voastră grijă ar trebui să fie să ne iubiţi voi pe noi şi atât (dacă chiar crezi în citatele pe care le dai).
    Dorinţa asta de a năvăli peste noi parcă mărturiseşte printre rânduri altceva. Căci furii se duc la cei ce au, nu la cei ce n-au.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*