Homeopatia nu este un tratament cu plante și nu are bază științifică

 Ce este homeopatia?

Homeopatia este o metodă medicală care utilizează diluții infinitezimale (concentrații extrem de mici) pentru inversarea efectelor unor substanțe farmacologic active.

Din ce materii prime se prepară medicamentele homeopatice?

Cele mai multe medicamente homeopatice pornesc de la substanțe de natură vegetală, însă există și remedii care pornesc de la substanțe de natură minerală, animală și umană. Medicamente homeopatice de origine minerală: clorură de sodiu, sulf, argint, aur, etc. Medicamente homeopatice de origine vegetală: mușețel, coada șoricelului, ceapă, usturoi, pătrunjel, etc. Medicamente homeopatice de origine animală: furnică roșie, venin de păianjen, cerneală de sepie, sânge de vultur pleșuv (Haliaeetus leucocephalus), aripă de pescăruș (Larus argentatus), etc. Medicamente homeopatice de origine umană: secreții patologice. Există și remedii mai ciudate, cum ar fi: Meteorite, Hydrogen, Helium, Positronium.

Din faptul că materiile prime sunt naturale rezultă că homeopatia este bună?

Nu rezultă. O piatră este naturală, însă a lovi pe cineva cu piatra în cap nu este o faptă bună. Apa este naturală, însă tortura cu apă (folosită de inchiziția papală în evul mediu) nu poate fi considerată o faptă bună. Margarina se bazează pe o materie primă naturală (ulei vegetal), însă devine periculoasă pentru organism din cauza modului de prelucrare. Pentru a fi bună, o metodă terapeutică trebuie să fie în conformitate cu voia lui Dumnezeu.

Dar homeopatia folosește plante medicinale ca și fitoterapia. De ce fitoterapia este bună, iar homeopatia nu?

Nu este adevărat că homeopatia folosește plante medicinale ca și fitoterapia. Ambele folosesc plante medicinale, însă nu în același mod. Fitoterapia folosește plantele medicinale, privind substanțele tămăduitoare din plante ca daruri ale lui Dumnezeu. Ea utilizează proprietățile vindecătoare ale substanțelor organice rânduite de Dumnezeu în plantele medicinale. Homeopatia nu folosește proprietățile tămăduitoare ale acestor substanțe, ci inversează efectul terapeutic. Unii homeopați recunosc cu sinceritate faptul că homeopatia nu este un tratament cu plante: „tratamentul homeopatic nu este un tratament cu plante, cum greșit se crede uneori”[1].

Este adevărat că în homeopatie se prelucrează plantele, însă și în fitoterapie se prelucrează. Care este diferența?

Fitoterapia prelucrează plantele medicinale pentru a extrage substanțele vindecătoare rânduite de Dumnezeu. Homeopatia nu folosește proprietățile vindecătoare ale acestor substanțe, ci inversează aceste proprietăți și renunță la substanțele inițiale. În homeopatie se diluează extrem de mult tincturile pentru a nu mai rămâne substanțele inițiale în medicamentul homeopatic. Acesta este motivul pentru care tratamentul homeopatic nu este un tratament cu plante.

Cum se prepară un medicament homeopatic?

Se pornește de la o substanță lichidă, de exemplu o tinctură. Se ia o picătură din aceasta și se amestecă cu 99 de picături de apă. Se „dinamizează” prin agitare puternică. Aceasta este prima diluție centezimală sau hahnemanniană (1H). Se ia o picătură din diluția 1H și se amestecă cu 99 de picături de apă. Se „dinamizează” prin agitare puternică. Aceasta este diluția 2H. Se ia o picătură din diluția 2H și se amestecă cu 99 de picături de apă. Se „dinamizează” prin agitare puternică. Aceasta este diluția 3H. Procedeul se continuă. Se folosesc și diluții înalte: 50H, 100H, 200H. Prin acest procedeu se obțin concentrații extrem de mici (infinitezimale): 1%, 0,01%, 0,0001%, 0,000001%, 0,00000001%, 0,0000000001%, 0,000000000001%, 0,00000000000001% etc. La diluții foarte înalte, probabilitatea de a mai exista molecule din substanța inițială este foarte mică. Pare o șarlatanie. Ce mai acționează dacă nu mai există substanța inițială? Homeopatia nu este o șarlatanie. Dacă ar fi o șarlatanie, dacă medicamentele homeopatice nu ar acționa deloc, nu ar exista niciun pericol. În realitate, cu cât medicamentul homeopatic este mai diluat, cu atât este mai puternic. Diluțiile înalte sunt foarte periculoase. Unul dintre cei mai mari homeopați, James Kent (1849–1916) recunoștea faptul că „dacă medicamentele noastre n-ar fi fost destul de puternice ca să omoare un om, atunci n-ar fi fost destul de puternice ca să trateze un bolnav”[2].

Totuși, ce acționează?

Nu se cunoaște încă mecanismul de acțiune. S-au realizat numeroase experiențe, au fost emise mai multe ipoteze, însă nu s-a ajuns la un rezultat sigur. Se pare că procesul de realizare a medicamentului homeopatic modifică structura moleculară a apei. Mecanismul este de tip energo-informațional. Diluțiile homeopatice au proprietăți foarte ciudate, fapt pentru care scapă de sub controlul științific actual. De exemplu, conductivitatea electrică specifică a medicamentului homeopatic lichid depinde de volumul său, ceea ce este inexplicabil prin știința actuală.

Variația conductivității electrice specifice a unui medicament homeopatic în funcție de volum (V. Elia, E. Napoli, R. Germano, The ‘Memory of Water’: an almost deciphered enigma. Dissipative structures in extremely dilute aqueous solutions, Homeopathy, 2007, 96, p. 167)

Și mai ciudată este variația conductivității electrice a medicamentului homeopatic în funcție de timp.

Variația conductivității electrice a unui medicament homeopatic (Arnica montana) în funcție de timp, la diverse diluții (V. Elia, E. Napoli, R. Germano, The ‘Memory of Water’: an almost deciphered enigma. Dissipative structures in extremely dilute aqueous solutions, Homeopathy, 2007, 96, p. 166)

Se mai poate spune că homeopatia are bază științifică?

Nu. Homeopatia nu are încă o bază științifică. Despre o metodă medicală spunem că are bază științifică dacă îndeplinește simultan următoarele condiții :

 • se folosește substanță sau energie bine precizată științific;
 • se cunosc toate proprietățile fizice, chimice și biologice ale substanței sau energiei folosite;
 • se cunoaște modul de acțiune (descris riguros științific);
 • se cunoaște dozajul optim pentru diverse categorii de pacienți;
 • se cunoaște modul în care se comportă organismul după administrarea dozei;
 • se cunosc indicațiile, contraindicațiile și efectele adverse (prin studii teoretice și clinice riguroase).
 • se cunosc interacțiunile cu alte medicamente sau proceduri medicale.

În homeopatie nu se cunosc încă elementele care acționează, deoarece substanțele inițiale nu mai există în medicamentul final. Nu se cunoaște nici modul de acțiune. Prin urmare, homeopatia nu are bază științifică.

Există totuși homeopați care afirmă că homeopatia are bază științifică. Cum se explică părerea lor?

Există trei posibilități: ori nu cunosc cercetările științifice, ori nu înțeleg ce înseamnă bază științifică, ori nu au interes să se afle că homeopatia nu are bază științifică.

Articolele științifice riguroase publicate în revistele de specialitate arată clar că homeopatia nu are încă o bază științifică. Pentru explicarea mecanismelor homeopatiei „au fost avansate câteva teorii fizice, însă nu există deocamdată dovezi concludente”[3].

Unii homeopați din România prezintă câteva confirmări ale efectelor unor remedii homeopatice și au impresia că aceste confirmări constituie baza științifică a homeopatiei. În realitate, o metodă medicală are bază științifică numai dacă îndeplinește simultan condițiile prezentate în răspunsul precedent.

de Ioan Vlăducă, extras din revista ATITUDINI, nr. 21

Bibliografie

Athanasios V. Avramidis, Metode de tratament neortodoxe ale „vremurilor noi, Ed. Reîntregirea, Alba Iulia, 2005. Mihai Neagu Basarab, 150 remedii homeopatice vegetale, Ed. Sport-Turism, 1984.
W. M. Boericke, Principiile homeopatiei așa cum au fost enunțate de Hahne- mann și verificate de un secol de practică medicală, Ed. Herald, 2009.
Tatiana Bolbocean, Mihaela Georgia Cîmpian, Homeopatia. Tratament pen- tru corp, minte și suflet, Chișinău, 2004. Martin F. Chaplin, The Memory of Water: an overwiev, Homeopathy, 2007, 96.
V. Elia, E. Napoli, R. Germano, The ‘Memory of Water’: an almost deciphered enigma. Dissipative structures in extremely dilute aqueous solutions, Homeopathy, 2007, 96.
Peter Fisher, The memory of Water: a scientific heresy?, Homeopathy,  2007, 96. Harald Walach, Tedje van Asseldonk, Pericles Bourkas, Alexandra Delinick, Galen Ives, Costas Karragiannopoulos, Rainer Lűdtke, Michel van Wassenhoven, Claudia Witt,  Electric measurementof ultra-high dilutions – a blinded controlled experiment, British Homeopathic Journal, January 1998, Vol. 87.
S. Weber, PC. Endler, SU. Welles, E. Suanjak-Traidl, W. Scherer-Pongratz, M. Frass, H. Spranger, G. Peithner, H. Lothaller, The effect of homeopathically pre- pared thyroxine on highland frogs: influence of electromagnetic fields, Homeopathy, 2008, 97.
Otto Weingärtner, The nature of the active ingredient in ultramolecular dilutions, Homeopathy, 2007, 96.

[1] www.homeopathy.ro
[2]
Cf. Athanasios V. Avramidis, Metode de tratament neortodoxe ale „vremurilor noi”, Ed. Reîntregirea, Alba Iulia, 2005, p. 36.
[3] „Some physical theories have been advanced, but there is as yet no conclusive evidence”, Harald Walach, Tedje van Asseldonk, Pericles Bourkas, Alexandra Delinick, Galen Ives, Costas Karragiannopoulos, Rainer Lűdtke, Michel van Wassenhoven, Claudia Witt, Electric measurementof ultrahigh dilutions – a blinded controlled experiment, British Homeopathic Journal, January 1998, Vol. 87, p.3.

107 comments

 1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  homeopatia nu e de la Dumnezeu. am văzut pe pielea mea. o zic acu din perspectiva omului pățit

 2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  intră în aceiași categorie de înșelări cu terapiile gen bioenergie, reflexoterapie, yoga, .. nu știu dar cred că manipulează puterile trupești în loc să ajute la sănătatea trupească

 3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  nu cunosc principiul dar sunt convins că are niște substanțe chimice care creează modificări în comportamentul trupului, organismul are niște tulburări în loc să fie ajutat să se echilibreze . deci e clar ceva în neregulă.

 4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Moleculele de apa sunt intr-o continua miscare, deci nu se pot extrage structuri moleculare fixe, ca si cum ar fi solide. Iar in al doilea rand, daca ar fi totus asa, acele molecule de apa dispar odata ce sunt evaporate si trasformate in bilute de zahar. Deci avem deaface cu nimicul. Dar e implicata si practica magica a dinamizarii! Deci nu numai ca nu are baza stiitifica, dar are inraurire demonica prin lovirea apei si asa numita " energizare" . Se vorbeste despre principiul suprem, energia universala, deci e implicata medicina holistica.Produce o vindecare superficiala care e produsul lucrarii demonice prin baza filosofica daoista-hinduista.(niciodata homeopatii nu vorbesc de asta, au grija sa traca cu vederea acest lucru) In cartea Doctorului Chirila Medicina Biblica se spune ca acupunctura si practicile chinezesti sunt bune si binefacatoare, ceea ce arata defapt influenta homeopata in gandirea doctorului.
  Nu exista homeopatie buna si homeopatie rea, toata homeopatia este rea, indiferent ca o practica doctorul Chirila sau baba vanga!

 5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @Valentin Dorneanu

  Va intreb, medicatia alopata este un tratament cu plante? Si tratamentele alopate si cele homiopate au aceleasi radacini. De aceea nu poti condamna pe una fara cealalta.
  Personal nu agreez nici unul din aceste moduri de tratare, dar recunosc ca ambele pot vindeca boli.

  Pr. Vasile

  • Traiasca Legiunea si Capitanul!

   @ Pr. Vasile. Tratamentele chimice actuale , utilizate de medicina stiintifica bazata pe dovezi, nu au nimic in comun cu remediile homeopate, atat vreme cat acestea din urma sunt apa chioara agitata si zdruncinata pusa pe granule de lactoza( un glucid). Ce efect farmacologic poate sa aiba un nimic pus pe granule dulci?! Poate doar ,,mesajul" ezoteric al vindecarii magice , cu energii vitale , promis de homeopati. Va doresc sa fiti sanatos si sa nu recurgeti niciodata la inselaciuni din acestea.

 6. un om simplu

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  De ce devin oamenii atat de interesati sa distruga un lucru cand acesta ajunge sa fie o ultima speranta a multor oameni disperati? Sunt boli la care medicina alopata nu are ce sa faca...nici macar sa produca alinare. Plus ca acum Romania trece prin faze urate, nu se gasesc medicamente pt o serie de boli. Si ce vreti sa faceti? Sa distrugeti si speranta sat de mai bine? DE CE? Ne intoarcem in Evul Mediu? Ce nu inteleg distrug?
  Vorbesc in cunostinta de cauza. Am o boala autoimuna....am fost la o gramada de medici care nici macar nu au stiu ce sa faca cu mine... Homeopatia mi-a facut viata suportabila...Asta e ceva rau? Inainte nu gasem puterea sa ma rog din cauza boli dar acum pot? Si asta e ceva rau?
  Poate ca timpul le va rezolva pe toate!!! Dar haideti sa nu dam cu pietre in ceea ce e diferit!

  • Traiasca Legiunea si Capitanul!

   Pai ne intoarcem la Evul Mediu , ba chiar in Antichitate, cand folosim apa chioara pe granule de zahar, in sticlute cu etichete homeopate. Mata chiar nu intelegi nimic din ce citesti despre minciuna asta cu dilutiile homeopate? Atunci ia in continuare leacuri babesti si simte-te bine. Asa prolifereaza toti neica-nimeni si sarlatanii care nu mai stiu cum sa va prosteasca cu leacurile lor samanice.

 7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  "Homeopatia este una dintre metodele contemporane alternative de tratament. Sunt oameni care folosesc medicamentele homeopate, fara a sti insa nici catusi de putin despre ele. Adesea homeopatia este pusa in stransa legatura cu lumea orientala, vazuta ca izvor al practicilor medicale alternative. Homeopatia isi trage numele din alipirea a doua cuvinte grecesti: "homoios" (asemanator) si "pathos" (suferinta).

  Homeopatia nu constituie o specializare medicala in sine, la nici o facultate de Medicina neputandu-se studia acest domeniu. Cei care practica homeopatia, cat si legislatiile in vigoare privind Sanatatea, recunosc faptul ca homeopatia nu este recunoscuta legislativ, ca specializare universitara.

  Nu exista scoli homeopate organizate, nu exista date statistice, pentru a putea compara rezultatele actiunii medicamentelor homeopate. Nu exista nici o statistica care sa spuna ca, de exemplu, din o mie de bolnavi care au urmat o terapie homeopata, atatia s-au facut bine, atatia si-au imbunatatit starea, atatia au ramas in aceeasi stare si atatora li s-a inrautatit sanatatea. Nici o data statistica. Interesant este si faptul ca homeopatii spun ca "homeopatia nu lucreaza statistic".

  Homeopatia este cunoscuta pentru practica controversata de a oferi tratamente care nu contin efectiv nici un ingredient chimic activ. Homeopatia mizeaza pe tratarea bolilor prin stimularea capacitatii de vindecare a organismului uman, precum si prin prevenirea aparitiei afectiunilor la cei predispusi.

  Homeopatia are la baza un sistem propriu de raportare la om. Astfel, potrivit homeopatilor, omul are o capacitate inascuta de a se vindeca, el trebuind sa fie vazut intr-o maniera holistica, impreuna cu lumea inconjuratoare el formand un tot comun. Aceasta intelegere a omului si a lumii se incadreaza in categoria ideilor de tip new-age-ist (orientale).

  Hahnemann si Kent, cei doi parinti ai Homeopatiei

  Homeopatia isi leaga inceputurile de medicul german Friedrich Samuel Hahnemann (10 aprilie 1755 - 2 iulie 1843). Samuel s-a nascut la Meiben, in Saxonia. La numai 12 ani, el ajunge sa stapaneasca engleza, franceza, italiana, greaca si latina. Mai tarziu, el va invata si limbile vechi-orientale: araba, siriana, ebraica si caldeeana.

  Hahnemann va studia medicina, doi ani la Leipzig si zece luni la Viena. In anul 1777, baronul Samuel von Brukenthal ii ofera postul de bibliotecar si de medic personal. Hahnemann il urmeaza pe Brukenthal la Sibiu, unde ramane doi ani. In aceasta perioada, tanarul medic este admis in cadrul Francmasoneriei. Intrarea lui Hahnemann in "loja teutonica", inca de tanar, a influentat decisiv credintele lui filosofice si religioase.

  Hahnemann a fost theist, a avut stranse legaturi cu misticismul si fost un iubitor fanatic al spiritismului. El era de parare ca invatatura lui Confucius a fost superioara fata de cea a lui Iisus Hristos, pe care Il caracteriza ca "sentimentalist inflacarat". De asemenea, credea ca exista o stransa legatura intre Fiinta suprema si actiunea medicamentelor.

  Hahnemann va face mai multe experimente, cu diferite substante, pe oameni sanatosi. In urma acestor experimente, cei in cauza (sanatosi) au prezentat simptome asemanatoare cu simptomele prezentate de bolnavi. Producerea acestor simptome, cu ajutorul unor substante, ar stimula organismul uman al celui bolnav sa lupte cu boala.

  Esenta homeopatiei devine astfel "principiul similitudinii", care consta in convingerea ca totalitatea simptomelor si a semnelor de boala prezente la un pacient pot fi vindecate de o substanta capabila sa produca simptome similare unei persoane sanatoase.

  Hahnemann va enunta teoria despre "homeopatie" in anul 1796, urmand ca, in anul 1810, el sa editeze si o carte cuprinzatoare despre aceasta. In cartea respectiva, Hahnemann dedica multe capitole lui Anton Mesmer, vazut ca "tata al misticismului", si elogiaza teoria acestuia despre "magnetismul animal".

  In cartea lui, numita "Organon-ul artei de a vindeca", el spune: "Marea varietate a puterii se afla ascunsa chiar in plante, ale caror caracteristici exterioare le cunoastem de multa vreme, dar sufletele lor, caracterisicile lor interioare si orice element dumnezeiesc au ele, pe acestea toate inca nu le-am perceput."

  Aceasta existenta a elementului "dumnezeiesc" in plante este dezvaluita si de catre un urmas fidel al lui Hahnemann, anume de James Tyler Kent, care scrie: "Energia insasi nu este energie, ci o substanta dinamica. Exista un Dumnezeu Suprem, care este alcatuit din substanta, si este o substanta uniforma. Toate provin, curg de la El, toate de la cel superior si pana la ultimul corp material fiind legate in acest mod. Bineinteles, daca exista separare si curgere continua, de la primul, pana la ultimul, ultimele o sa inceteze sa existe."

  James Tyler Kent (31 martie 1849 - 6 iunie 1916), nascut intr-o familie de baptisti din New York, a fost un medic american, recunoscut ca parinte al homeopatiei moderne. Kent se va doveni a fi un fidel membru al sectei mistice conduse de Emanuel Swedenborg.

  In anul 1897, Kent va publica o carte cuprinzatoare, numita "Repertoriu al Medicinei Homeopate". In aceasta lucrare, el vorbeste despre calitatile homeopate ale alimentelor (aceasta carte este folosita, de homeopati, pana astazi), pornind de la urmatoarea idee: "Nu microbul este cauza unei boli; nu trebuie sa ne mai lasam condusi de aceste visuri ale medicinei alopate si ale imaginatiei, ci trebuie sa corectam elanul vital."

  Urmand acestei idei, homeopatia sustine si o teorie particulara asupra "infectiilor", prin care homeopatii inecarca sa explice cauza producerii tuturor bolilor. "Omul a fost creat liber, a fost creat cu posibilitatea sa gandeasca si sa faca sau binele, sau raul. Omul, gandind si dorind raul, isi pregateste corpul sa primeasca boala." (Kent)

  Prin aceasta teorie, homeopatii confunda raul spiritual cu cel material, lucru pe care Ortodoxia nu il face. Bolile sunt urmarea pacatului lui Adam, care a afectat intreaga fire umana, iar nu urmari neaparate ale unor rele actuale, fara de care ele (bolile) nu ar exista in trup. Multi dintre sfinti au fost bolnavi, negandind si neurmand cele rele (vezi cazul lui Iov).

  Marele homeopat Pierre Schimdt, la un congres international al Asociatiei Homeopatilor, sustine ca medicul homeopat, in afara de medicament, trebuie sa dea pacientului indicatii exacte "in legatura cu igiena de natura morala si sufleteasca, astfel incat sa nu se mai repete aceleasi greseli pe care le-a facul inainte, incalcand legea, in acest fel provocandu-si boala".

  Homeopatul William Schwartz, care se refera la un mod de actiune mai profund al homeopatiei, spune: "Homeopatia are legatura nu numai cu evolutia trupeasca a omului, ci si cu evolutia lui spirituala; medicamentul homeopat, intr-adevar, salveaza sufletele; cu acest mod de actiune, homeopatia ajuta la distrugerea raului, ajuta sa se deschida "centrele" superioare si sa curga de acolo energie cereasca si spirituala."

  Vitulkas este considerat parintele homeopatiei in Grecia, dar este si foarte cunoscut in cercurile mondiale homeopate. Vitulkas a fost discipol si colaborator al maestrului (guru) hindus Krisnamurti, si este firesc ca gandirea lui sa fie adapata cu conceptii orientale despre Dumnezeu, lume si om.

  Homeopatia, cadere din dreapta credinta

  Homeopatia se bazeaza pe convingerea ca exista un Dumnezeu impersonal, alcatuit dintr-o substanta accesibila noua, caci substanta Lui dumnezeiasca este aceeasi cu cea a creaturilor Sale. Spre deosebire de homeopatie, Ortodoxia propovaduieste un Dumnezeu Personal, Proniator si diferit de creaturile Sale, unirea cu acestea avand loc numai prin Fiul Sau intrupat si prin harul necreat.

  Homeopatia sustine ca energia lui Dumnezeu este acelasi lucru cu substanta Lui, facand astfel din El un dumnezeu impersonal, de a carui substanta omul se poate impartasi. Ortodoxia invata ca omul se poate impartasi numai de harul dumnezeiesc necreat (energiile dumnezeiesti), iar nu si de substanta Lui (fiinta dumnezeiasca).

  Homeopatia priveste omul si lumea holistic, toate fiind de aceeasi substanta cu Dumnezeul impersonal, din care se varsa o substanta care sustine viata. Tulburarea curgerii acestei substante dumnezeiesti provoaca boala. Kent, urmasul lui Hahnemann, spune: "Aceasta substanta este supusa schimbarilor, adica poate sa curga in ordine sau dezordine, poate sa fie bolnava sau normala."

  Aceasta "substanta dumnezeiasca", care exista in om si la care reactioneaza medicamentul homeopat, este ceea ce homeopatia numeste "energie vitala" a omului. Aceasta "energie vitala" a homeopatilor este identica cu energiile din credintele orientale: energia "Ki Chi" a chinezilor; energia hinduista "prana" sau "kudalini"; energia "bioplasmatica"; energia "orgoni", a lui Reih; forma energiei animale, care s-a numit "mesmerism".

  Unii homeopati o numesc "energie cosmica" si spun ca este aceeasi energie pe care: hindusii o numesc "prana"; Paracelsus o numeste "magnale"; Van Helmod ii spune "alcahest"; cabalistii o numesc "lumina stelelor"; alchimistii ii spun "azorth"; Fludd ii spune "spiritus"; Reihenbach o numeste "puterea fiintelor"; numita "magnetism animal", la Mesmer; "energia vazduluilui", "bioenergie" sau "substanta simpla", la Suedeborg; "energie vitala", "putere vitala" sau "corp vital", la Institutia Vitalistica; "orgoni", la Reih; "bioplasma", la cercetatorii rusi; etc.

  Unii homeopati privesc extazul yoghinilor ca pe un mod prin care cineva poate sa vina in contact cu aceasta "energie cosmica" si este subliniat ca astfel de situatii sunt extrem de revigorante.

  Invatatura despre "energia vitala" izvoraste din teoria holistica asupra lumii (monism panteistic), care inspira, pe langa homeopatie, si toate sectele religioase ale tarilor orientale, ale caror credinte sunt absolut incompatibile cu Ortodoxia.

  Potrivit homeopatilor, boala, inteleasa ca modificare a fluxului energetic al omului, poate fi observata si provocata de catre om insusi. La realizarea acestui lucru ajuta doi factori: autocunoasterea (tehnici rationale) si medicamentul homeopat. Potrivit unor homeopati, medicamentul homeopat este doar o alta cale de a obtine ceea ce ofera tehnicile religiilor orientale, adica autoevolutia.

  Homeopatia inecarca sa "elibereze" omul, tinta ei principala fiind sufletul pacientului, iar nu corpul lui. Astfel, homeopatia trateaza pornind de la suflet, catre ratiune si corp. Exista homeopati care compara modul de preluare a istoricului bolii de catre un homeopat cu un fel de spovedanie.

  Potrivit teoriilor homeopate, cel care da tratamentul trebuie sa inteleaga ca el reprezinta un fel de "conducta" prin care curge spre bolnav puterea vindecatoare a vietii. Medicul homeopat trebuie sa fie un intelept sintetic si instruit spiritual. Deci, cel care trateaza va trebui sa urmeze o educatie psiho-spirituala, astfel incat sa dobandeasca o cunoastere adecvata, chiar din experientele lui personale. Acest lucru cere insa, din partea celui care trateaza, trairea unor fenomene "superioare" nivelului material al lucrurilor, prin care sa poate fi capabil sa treaca la o stare "superioara" a constiintei, ca sa-l trateze pe cel bolnav (samanism).

  Pe scurt, putem rezuma astfel: Exista un dumnezeu impersonal, care este o putere universala (energie) care coincide cu universul (bio-energie); absolut tot ce se intampla este manifestarea acestei energii absolute; nu exista deosebire intre substanta lui Dumnezeu si cea a omului; Dumnezeu nu exista in afara omului. Cei care se ocupa cu misticismul invata ca omul, descoperindu-l pe "dumnezeu" si activand puterile care se ascund in interiorul lui, are puterea sa se vindece singur. Aceasta intelegere a omului si a lumii se incadreaza in categoria ideilor de tip new-age-ist (orientale).

  Medicamentul homeopat, o materie "vrajita"

  Potrivit homeopatilor, eficacitatea medicamentului homeopat tine de modul in care este preparat, adica de dinamismul metodei (nenumarate dizolvari si agitari ale "substantei"). Medicamentele homeopate depasesc insa chimia, implicand o adevarata alchimie.

  Potrivit homeopatiei, efectul benefic al "medicamentului" se datoreaza proprietatilor dumnezeiesti ascunse ale materiei lui, care se activeaza prin dinamism. "Facem dinamism la medicamentele noastre pentru a putea ajunge pana la substanta simpla (dumnezeiasca)", dupa cum explica James Tyler Kent.

  Parintele homeopatiei, Friedrich Samuel Hahnemann, spune si el acelasi lucru: "Puterea medicamentoasa nu se afla in moleculele materiale ale acestor "medicamente", care au fost dinamizate (agitate) si nici in suprafata lor fizica, ci este descoperita si eliberata din materia medicamentoasa care are cu atat mai mare actiune, cu cat mai libera si nemateriala s-a facut prin dinamism. (...) Agitarea substantei medicamentoase dezvaluie puterile ei medicamentoase din ce in ce mai mult, pana cand se spiritualizeaza materia. (...) Cu modul de preparare prin dinamimizarea substantei medicamentoase, materia se distruge complet, pana la natura ei spirituala si, de aceea, in starea ei finala, poate sa se considere ca e alcatuita intr-adevar numai din aceasta substanta spirituala."

  Deci, in afara de contemplarea in totalitate a cosmosului, prin elementele spiritiste, alchimice si magice, pe care le contine, homeopatia da medicamentul homeopat, care reprezinta "elementul dumnezeiesc", pentru a readuce la normal fluxul substantei dumnezeiesti a omului, iar medicul homeopat preia sarcina intermediarului care conduce omul la eliberarea din pacatul originar, precum si din raul material si spiritual.

  Dilutiile homeopatice nu au nici un efect direct (dincolo de "efectul placebo"), dar tratamentul homeopat poate fi periculos datorita tentatiei de a evita tratamentul medical real, mai eficace. Sunt cunoscute si unele "medicamentelor homeopate nocive" ("nosodes", niste alternative la vaccinuri), care sunt preparate din tesuturile canceroase, din lichid tuberculotic, din mercur, etc. Aceste medicamente sunt periculoase pentru sanatate si sunt contrarii moralei medicale si deontologice.

  Trebuie subliniat, ceea ce ne este cunoscut din Sfanta Scriptura si din Traditia Ortodoxa, ca diavolul poate sa trateze trupul omului, pentru a-i castiga sufletul. Deci, nu trebuie sa anulam complet posibilitatea "vindecarii" homeopate, mai ales cand aceasta este practicata in stransa legatura cu practici provenite din traditiile orientale.

  Din punct de vedere stiintific, homeopatia trebuie incadrata in capitolul despre "Alchimie". Metodele homeopate de tratament nu reprezinta decat reintoarcerea vechiului "medic-vrajitor" in societatea noastra.

  Parintele Paisie Aghioritul, despre Homeopatie !

  "Homeopatia este incurcata. Multi s-au incurcat in aceasta poveste si au amestecat in ea multe teorii. Dupa ce vei lua o doctorie, iti vor spune aceia: "La inceput te vei simti mai rau, dar apoi iti va trece." Sa spunem ca te doare obrazul. Celalalt iti da o palma puternica si te doare mai tare, asa incat starea de mai inainte, ti se pare o gluma, si o suporti usor.

  Mai exista si unii care sunt bolnavi numai cu inchipuirea. Unul ca acesta merge la medic, iar acela ii spune: "Pleaca, nu ai nimic." Merge din nou si medicul iarasi ii spune: "Pleaca, nu ai nimic." Merge apoi la homeopat. Acesta stie ca nu are nimic, dar nu ii spune, ci ii da un praf, pentru a-i linisti gandul aceluia si astfel ii trece durerea. "M-am facut bine", spune acela.

  Aceasta este inselaciune! Apoi mai sunt si altii care, neputandu-se aranja nicaieri in alta parte, merg la homeopatie si astfel isi gasesc o ocupatie. Dar lucrul acesta este primejdios. Se incurca diferiti insi in treaba aceasta si nimeni nu poate avea incredere in ei. Apoi, resping toate celelalte tratamente.

  Eu as fi de acord mai degraba cu un botanist, cu un om de stiinta. Dar exista si multi escroci. Unul spune ca poate cunoaste toate bolile numai privind in ochii celui bolnav. Sunt si eu de acord ca unele boli se pot depista in felul acesta, dar cum va cunoaste acela inima privind in ochi. Altul spune ca prin ureche poate vindeca toate bolile. Baga in ea niste ace. Prostii. Acestia sunt niste escroci. Este nevoie de discernamant in toate acestea.

  - Adica, Parinte Paisie, sa nu facem tratamente homeopate la copil?

  - Nu, nu este un lucru in care sa ai incredere."

  Dupa cartea "Homeopatia, intre magie si Ortodoxie", scrisa de Parintele Damaschin Grigoriatul, Sfanta Manastire Grigoriu, Sfantul Munte Athos

 8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  bine ca aveti incredere in medicamentele alopate 100 la suta stiintifice. intratat de stiintifice, ca te otravesc. iti ascund durerile de colo colo iar pe de alta parte te otravesc. sau vindeca unul si imbolnavesc alte organe.
  ceea ce nu e stiintific e periculos?
  credeti ca stiinta se reduce la probe de laborator la tot ce e cantaribil? nu vedeti cum se succed ipoteze dupa ipoteze care se contrazic una pe alta? daca ati dat peste pseudospecialisti in homeopatie nu inseamna ca ea in sine e eronata! peste pseudomedici care v-au imbolnavit mai rau sau au chiar omorat pe cateunul nu ati dat? de ce ar fi fitoterapia sau alopatia mai buna ca homeopatia?
  daca te rogi si te tratezi, in orice fel, Domnul te vindeca! sa nu fim mai dogmatici ca dogma insasi! “Toate va sunt ingaduite dar nu toate va sunt de folos!” . Daca ti-este ingaduit si ti-a folosit nu se supara Domnul! caci tot El te ajuta sa te vindeci!

  • Traiasca Legiunea si Capitanul!

   Adevarat. 🙂 Vad si eu un om mai luminat pe aici ..ca restul nu isi mai vad mintile clar de atatea dogme. De asta nu imi place mie sa merg la biserica .. din acuza tuturor preotilor limitati si dogmatici. Mai sunt si preoti deschisi la minte care gandesc in afara cutiei si plini de har dar putini ..
   Omul trebuie tratat din punct de vedere holistic ..trup, suflet si spirit.
   Pana cand stiinta nu se uneste cu spiritualitatea, nu vom intelege decat o mica parte din adevar. Fiecare "religie" isi are si partile ei bune si mai putin bune, si cu un sambure de adevar in fiecare, dar nici una nu detine adevarul absolut.
   Iar stiinta va trebui sa vina in continuarea spiritualitatii ca sa avem o mai mare imagine de ansamblu a vietii, si nu separat.
   Pana la urma Divinitatea e una singura indiferent cate interpretari si teorii se dezvolta ... Haide-ti sa ramanem deschisi, fara sa mai devenim prizonierii atator dogme. Dragoste si pace !

 9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @Pr Vasile
  Doamne Ajută părinte!
  nu conosc medicină. am spus ce am pățit eu de la homeopatie. Am ajuns într-o stare proastă în loc să mă ajute . Chiar păcate am făcut din cauză acestor pastile pt că nu mai aveam un trup să spunem controlabil. Dereglează organismul. ca o chestie simplă - o întrebare - cu pastile de alea ai voie să bei apă ?

  • Traiasca Legiunea si Capitanul!

   Pai, hai sa ne tratam cu matraguna, ca ne-o vindeca Domnul, nu ?! Stiinta medicala a progresat mult in ultii 50 de ani iar noi vrem sa ne intoarcem pacalelile homeopatiei inventata acum 200 ani de Hahnemann, pe vremea cand nu se cunoasteau microbii, virusii, microscopul, codul genetic, CT, IRM . Termenul de alopatie este inventat tot de Hahnemann si nu are nici o legatura cu medicina stintifica de azi, de maine, etc.

 10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Pr Vasile, vreti vindecare de la draci????

  E vorba de o vindecare la nivel energetic, produsele se dinamizeaza, deci nu sunt numai materie ci si energie pura, energia cosmica -prana, sau Dao din filosofia chineza. De aceea intra la nivelul spurcaciunilor, pentru ca provoaca inraurire demonica, Asa spune un mare aghiorit contemporan, parintele Sava Aghioritul. Parinti se declara in razboi cu aceasta practica magica, multi medici din Academia Atenei au scris texte doveditoare cum ca homeopatia este de ordin spiritual nu material. Nu tot ceea ce iti face bine e de la Dumnezeu.
  H OMOIOΠAΘHTIKH AΣYMBIBAΣTH
  ME THN OPΘOΔOΞH ΠIΣTH

  ιερομοναχοσ Σαββα Αγιορειτη

  Δεν αποτελεί ιατρική ειδικότητα

  traducere: Homeopatia nu poate convietui cu credinta ortodoxa
  de Ieromonah Sava Aghoioritul
  se explica legatura intre energia homeopata si Dao sau prana hindusa
  pericolul exercitat de aceste false medicamente aspura organismului dar si asupra sufletului, creearea de dependenta, etc

  Iata ce spue chiar intemeietorul homeopatiei, sau defapt cel care a preluat-o din filosofiile orientale:
  Haneman vorbeste de Forta Vitala, remediile homeopate nu acctioneaza in mod fizic asupra organismului ci in mod spiritual. Homeopatia reface echilibrul Fortei Vitale, dezechilibru numit boala. (Haneman, Organonul Medicinei, editia a 6-a, ed Excalibur, paragraful 11, Bucuresti, 2008)

  Aceasta actiune a homeopatelor se numeste spirit-like – si este o actiune spirituala ce actioneaza asupra energiilor perturbatoare.(idem)

  Vindecarea este holista: medicul homeopat actionaeaza asupra fortei vitale, forta ce exista in tot universul si se confunda cu el(exact DAo-ism curat) (ibidem)
  #

  Iata ce spune Asociatia Famililor Ortodoxe din Grecia:
  Raul provocat de homeopatie?
  1CREEAZA DEPENDENTA
  2 NU VOINDECA CI DA SENZATIA DE VINDECARE
  3. TE IMPARTASESTI DIN ENERGII DRACESTI-CA SI CUM AI BEA MEREU CEVA SPURCAT
  4. ENERGIILE DRACESTI POT DA SIMPTOME URATE-POT MULTIPLICA PATIMI ALE SUFLETULUI, ETC, NU SUNT CONVINS DACA SE AJUNGE LA POSEDARE DEMONICA

  Un lucru f important – toata homeopatia este rea, nu exista homeopatie buna si rea, e vorba de acelasi principiu de functionare. De aceea e ca si cum ai spune ca exista magie buna si magie rea.
  #

  http://prieteniisfmunteathos.wordpress.com/2007/02/28/homeopatia-intre-magie-si-ortodoxie/
  #

  Exista apoi o apreciere a Academiei de Stiinte de la Atena in care se explica lipsa de legatura dintre stiinta medicala si homeopatie care ramane la nivel filosofic. Iata ca oamenii de stiita avizati, cunoscatori s-au pronuntat in privinta homeopatiei.
  #

  Exista o intreaga industrie a homeopatelor , institutul Boiron avand vanzari de miliarde de euro anual a unui “medicament” ce contine apa si zahar. Ca si cum ai vinde “pamant din Rai” sau ” pene din arripile Arhanghelului Mihail”. Problema nu ar fi aici daca lucrurile nu ar avea si o fateta spirituala si anume “energizarea” care e o practica de domeniul magiei.
  Pr Nikon Aghioritul.

 11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  RAUL PROVOCAT DE MEDICAMENTELE HOMEOPATE:

  1CREEAZA DEPENDENTA
  2 NU VOINDECA CI DA SENZATIA DE VINDECARE
  3. TE IMPARTASESTI DIN ENERGII DRACESTI-CA SI CUM AI BEA MEREU CEVA SPURCAT
  4. ENERGIILE DRACESTI POT DA SIMPTOME URATE-POT MULTIPLICA PATIMI ALE SUFLETULUI, ETC, NU SUNT CONVINS DACA SE AJUNGE LA POSEDARE DEMONICA

 12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  bine ca aveti incredere in medicamentele alopate 100 la suta stiintifice. intratat de stiintifice, ca te otravesc. iti ascund durerile de colo colo iar pe de alta parte te otravesc. sau vindeca unul si imbolnavesc alte organe.
  ceea ce nu e stiintific e periculos?
  credeti ca stiinta se reduce la probe de laborator la tot ce e cantaribil? nu vedeti cum se succed ipoteze dupa ipoteze care se contrazic una pe alta? daca ati dat peste pseudospecialisti in homeopatie nu inseamna ca ea in sine e eronata! peste pseudomedici care v-au imbolnavit mai rau sau au chiar omorat pe cateunul nu ati dat? de ce ar fi fitoterapia sau alopatia mai buna ca homeopatia?
  daca te rogi si te tratezi, in orice fel, Domnul te vindeca! sa nu fim mai dogmatici ca dogma insasi! “Toate va sunt ingaduite dar nu toate va sunt de folos!” . Daca ti-este ingaduit si ti-a folosit nu se supara Domnul! caci tot El te ajuta sa te vindeci!

 13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Părintele Rafail Noica spunea la o conferință, la Alba Iulia, că este de acord cu homeopatia. De cine să ascultăm?

 14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Cel putin cele alopate nu sunt incarcate de energii universale spiritlike! (Haneman)
  Daca nu vreti sa folositi medicina alopata care nu intodeauna vindeca ci poate imbolnavi organe, folositi fitoterapia, dar si aceasta e periculoasa. Dar mai bine sa moara trupul decat sa intram sub influenta draceasca prin "medicamente" homeopate- care asa cum reiese din studiul Ioan Vladuca nu au nimic deaface cu fitoterapia.

 15. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Domnul nu te vindeca daca te impartasesti din energii demonice. Discursul tau semana cu discursul bioenergeticienilor, care si ei pretind vindecare stiintifica.
  Cred ca Parintele Nikon Aghioritul zice bine:
  "Exista o intreaga industrie a homeopatelor , institutul Boiron avand vanzari de miliarde de euro anual a unui “medicament” ce contine apa si zahar. Ca si cum ai vinde “pamant din Rai” sau ” pene din arripile Arhanghelului Mihail”. Problema nu ar fi aici daca lucrurile nu ar avea si o fateta spirituala si anume “energizarea” care e o practica de domeniul magiei."

 16. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Doamne ajuta !...eu unul am un mare semn de intrebare vis a vis de homeopatie si asta deoarece e practicata la clinica Naturalia a doctorului Pavel Chirila , un mare crestin ...nu mai intru in amanunte ...am fost la el de 2 ori pana acum , mi-a prescris tratament fitoterapeutic ..m-a impresionat profund ..e singurul medic la care am fost pana acum si mi-a sugerat ( asta deoarece am o boala grava ) , sa ma spovedesc si sa mai mpartasesc cat mai des , bineinteles cu sfatul duhovnicului . Si ar mai fi ceva ...am ascultat o conferinta pe net in care un mare duhovnic roman spunea ca homeopatia poate fi buna sau rea , depinde de doctorul care o practica ...ma iertati ..rog pe cei cu duh de galceava sa se abtina de la comentarii ...post cu folos tuturor !

 17. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Va zic eu medicamentele nu sunt bune,am luat eu pt dureri de spate tot felul dar nici un folos,la inceput parea sa isi faca efectul dar durerea revenea,vorbesc de dureri de spate de ani de zile care nu mai treceau...iar dupa ce am folosit mir de la Sfantul Nectarie in 2,3zile eram ca nou si vreau sa zic ca l am si testat,spatele,iarna asta am dat la zapada cum nu am mai dat de mult si inca e functional,spatele!!! Folositi cu incredere mir de la Sfantul Nectarie pt ORICE durere aveti si asociat cu acatistul Sfantului nu exista sa nu dea rezultate ! Lasati medicamentele care sunt si scumpe si ineficiente .

 18. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Am uitat sa va spun ca atunci cand ma durea spatele nici in pat nu puteam sta si cand ma intorceam pe alta parte parca imi infigea cineva un cutit in spate jos la coloana vertebrala, adica vorbesc de dureri cumplite care ma blocau total in miscari.

 19. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Nu sunteti intregi bai fratilor, sunt atatia oameni care s-au vindecat cu ajutorul medicamentelor homeopate si a lui Dumnezeu, iar printre aceia ma numar si eu. Nici un medic alopat nu a putut sa ma puna pe picioare, in 6 luni cu homeopatele nu mai aveam nimic. Sunt convins ca satana era in bilutele alea si el m-a vindecat de, pentru ca el face bine. Sunteti foarte ridicoli cateodata.
  Cat despre dependenta, nu am mai luat de aproape 2 ani si nu am nici o problema, inainte raceam foarte des acum maxim de doua ori pe an.

  • Traiasca Legiunea si Capitanul!

   Cred si eu ca te simti bine, deocamdata. Stai sa vina scadenta, sa isi ceara drepturile ...acela cu coada.

 20. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Recomand profesorului IOAN VLĂDUCĂ şi celor INTERESAŢI despre BAZELE ŞTIINŢIFICE ALE HOMEOPATIEI cartea ALEXANDREI DELINICK, pe care O POT CUMPĂRA DE AICI:

  http://www.minimum.com/b.asp?a=homeotherapeutics-delinick

  Citiţi BINE şi APOI VORBIŢI în CUNOŞTINŢĂ de CAUZĂ.

 21. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Poate vreti sa-l acuzati de practici "oculte" si pe doctorul Pavel Chirila!

  • Traiasca Legiunea si Capitanul!

   Si eu am vazut la Tv ca mama Narghita ghicea cu icoanele alaturi si le spunea naivilor sa mearga la biserica , ca ea ,,lucreaza" cu putere de la ,,dumnezeu"( unul de al ei, probabil).
   Asa ca nu tot inselatul poate fi considerat sfant. Poti sa fii plin de carti de dogmatica si de titluri universitare, daca esti inselat ii duci si pe altii pe cai gresite. Doctorul Chirila amesteca dogmele ortodoxe cu vitalismul energiilor vehiculate de remediile homeopate, care reechilibreaza energiile necreate , ghiveci new-age.

 22. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Oare nu prin linistirea sufletului nostru ne vindecam de boli? Prin linistea sufletului nostru sa indepartam bolile din sufletul nostru si din trupul nostru.

  http://www.youtube.com/watch?v=N6-2FfAdC-s&feature=related

 23. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Sa nu cumva sa validati commenturile pro homeopatie, DREPTILOR !

 24. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Prof. Dr. Pavel Chirila foloseste Homeopatia (pe langa faptul ca este un crestin practicant este si un om informat si bine intentionat), au mai fost si sunt crestini autentici care practica sau folosesc homeopatia...(asta nu vrea sa insemne implicit ca homeopatia este buna), eu personal nu cred ca as folosi un asemenea tratament iar concluzia mea la acest moment suna cam asa, conteaza cine o aplica, cum o foloseste ca principii de lucru si in ce scop. Judecati de valoare se pot emite foarte usor, vorba Pr. Paisie, cu Homeopatia lucrurile sunt tare incurcate. Oricum trebuie discernamant si binecuvantare de la duhovnic pt a sti cum sa ne raportam corect pe acest subiect. Biserica nu s-a pronuntat inca oficial si probabil nici nu o va face curand, asa ca nici noi sa nu ne grabim sa judecam, sa stam bine, sa stam in trezvie si cu rugaciune si binecuvantare fiecare va intelege la nivel PERSONAL cum trebuie sa se raporteze fata de Homeopatie. Acest subiect este unul fierbinte si trebuie studiat mai in profunzime, iar acest comentariu al meu nu se vrea in nici un caz a fi pro-homeopatie, vreau doar sa ridic un semn de intrebare si sa spun ca nu ar trebuii sa ne grabim in nici un fel sa ne pronuntam cata vreme nu am studiat in prealabil bine si in profunzime "despre Homeopatie". Ar fi binevenita o dezbatere cu invitati "de marca" (inregistrata) si niste conferinte in care sa se pronunte ceea ce ne place sa numim "mari duhovnici", fara bascalie ma refer la oameni competenti si oameni luminati.
  Pana atunci, Doamne ajuta tuturor.

 25. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Parintele Rafail Noica spunea la o conferinta , la Alba Iulia, ca e de acord cu homeopatia. De cine sa ascultam?

 26. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  homeopatia e de pe vremea grecilor si romanilor. nu stiu de ce ne trimiteti neaparat in orient cu tot felul de spirite malefice. sigur ca rugaciunea e cea mai de folos.

 27. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Fitoterapia este buna. Sa luam de exemplu ceaiurile medicinale: unele sunt mai bune decat altele, dpdv al capacitatii antioxidante, de exemplu. Cel mai interesant este ca s-au facut studii si chiar clasamente:
  http://camarasdelumini.wordpress.com/2011/05/31/cele-mai-bune-ceaiuri-medicinale/

 28. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Homeopatia, un alt fel de bioenergie.
  Bioenergia si radiestezia ce este? Este ceva natural? Si radiestezistiii au "baze stiitifice" pentru ratacirile lor.
  Cine a priceput si nu vrea sa se impartaseasca de necuratii a inteles:
  RAUL PROVOCAT DE MEDICAMENTELE HOMEOPATE:

  1CREEAZA DEPENDENTA
  2 NU VOINDECA CI DA SENZATIA DE VINDECARE
  3. TE IMPARTASESTI DIN ENERGII DRACESTI-CA SI CUM AI BEA MEREU CEVA SPURCAT
  4. ENERGIILE DRACESTI POT DA SIMPTOME URATE-POT MULTIPLICA PATIMI ALE SUFLETULUI, ETC, NU SUNT CONVINS DACA SE AJUNGE LA POSEDARE DEMONICA
  Cine nu insemna ca inca e sub influenta medicamentelor homeopate.

 29. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Va rog sa practicati si acupunctura. Cei care practica homeopatia sunt deacord si cu acupunctura si cu alte practici din sfera spiritala demonica.

 30. Viorica croitoru

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Vorbiti in necunoastere! Asa se facea si pe vremea inchizitiei!Erau pusi la zid toti cei care foloseau plante sau indrazneau sa vindece printr-o frectie cu uleiuri sau tincturi! Iata-i cum mai vocifereaza si se cred atotstiutori si daca ar avea o putere mai mult ca sigur ca ar umple tara de ruguri .Asa cum comunistii si-au schimbat doar culoarea ,dar tot ei ne conduc ,tot ei fac jocurile,tot asa si acesti asa -zis crestini arunca cu noroi in toti si toate.Un adevarat crestin e tolerant si cu multa intelepciune.Ce nu le place la homeopatie este faptul ca nu e deloc toxica,pai chiar asa? sa nu faca rau?asta nu se poate! lor le plac ,probabil,chIMICALELE care ii chinuie si ii omoara pe oameni lent si sigur!
  iI DAI COPLULUI NISTE BILUTE 3 ZILE SI NU MAI RACESTE MULT TIMP!bINEINTELES DACA GASESTI UN MEDIC CU MULTA EXPERIENTA!
  NU DA NICI O DEPENDENTA VB. DIN EXPERIENTA,NU DIN AUZITE!
  PoATE II REPREZENTATI PE COMERCIANTII DE MEDICAMENTE,CARE SUNT FERIBUNZI SI FAC ORICE SA NU PIARDA TEREN.

  Nu ati aflat ca cele mai multe medicam. sunt f.f. toxice!?Si asa treb sa ne mai rarefiem nu?

 31. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Soţia mea a folosit acupunctura cu binecuvantare si a scapat de dureri de cap ce nu se puteau decat ameliora cu medicamentele alopate prescrise de medic. Era ceva pe sistemul nervos al coloanei credem. De asemenea doctorul era ortodox.
  Folosim homeopatia pentru noi si copiii nostri fie prin comprimatele celor de la Boiron fie mergand la doctori competenti.
  Articolul ramane in sfera unei cauzalitati limitate. Da, homeopatia nu se bazeaza pe principiile active din plante si nici nu pretinde aceasta. Ea foloseste acele dilutii pentru a reactiva in corpul uman semnale care sunt dereglate sau impiedicate sa se manifeste. In final corpul incearca sa se apere singur. La o alta scara este ceea ce face vaccinul sau antivaccinul. Este o medicamentatie bazata pe practica milenara.
  Da, exista parinti care recomanda si folosesc homeopatia. Nu in orice conditii insa si la oricine. Nu conteaza ca medicul homeopat sa fie obligatoriu ortodox cat sa cunoasca bine principiile active mai ales cand este si preparator si sa nu amestece alte religii in medicina sa.

 32. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Cateva precizari clare si verificabile:

  Homeopatia si acupunctura sunt metode de tratament laice, adica nu presupun asumarea niciunui fel de credinta nici savarsirea vreunui ritual asupra remediilor sau instrumentelor. Remediul homeopat poate fi preparat de un farmacist ortodox, musulman, hindus sau ateu. Procedura este aceeasi si este pur mecanica si fizico-chimica.
  Faptul ca, regretabil, o gramada de medici se lasa inselati sa sustina doctrine bizare a fost condamnat de insusi fondatorul metodei, Hahneman, care a spus ca trebuie considerati in cel mai fericit caz pierzatori de vreme cei care incearca sa dea explicatii complicate in loc sa se concentreze pe partea pragmatica (buna alegere a remediului), fara care rezultatele metodei sunt nule.
  Hahneman a fost intr-adevar mason dar s-a dezis de masonerie discret, caci pe fata era periculos intrucat in Franta lojile erau atotputernice; masoneria a retaliat incercand sa-i puna strambe, care au mers atat de sus incat s-a ajuns la un memoriu adresat primului ministru al Frantei, Guizot. Ghinion pentru "frati", acesta era contra masoneriei, suspectata pe drept de conspiratii republicane; in plus insa, Guizot a spus ceva simplu: daca metoda vindeca oameni, ma faceti ridicul; daca nu vindeca, se va stinge de la sine.
  In materie de acupunctura, metoda a fost obiectivata stiintific de un roman, prof. Constantin Ionescu Targoviste, care a demonstrat (lucrarea exista in mai toate cabinetele acupunctorilor mai batrani) ca meridianele pot fi marcate cu mici cantitati de substanta radioactiva, care, daca sunt injectate in punctele de acupunctura, migreaza pe meridianele descrise de chinezi; in plus, punctele de acupunctura sunt testabile electric, ca urmare e vorba de un fenomen pur material. Faptul ca i se dau explicatii mistice si pagane e comparabil cu faptul ca grecii vechi descriau magnetismul ca pe un fenomen zeiesc.
  Exista un scandal urias contra homeopatiei intretinut de companiile vanzatoare de vaccinuri, care au si falsificat intentionat cateva teste clinice, apoi si cateva statistici (revista Lancet a fost acuzata ca a omis deliberat teste clinice relevante prin artificii de selectie): daca remediile sunt aplicate nediferentiat, adica se administreaza acelasi remediu aceleiasi boli, metoda contrazice insusi principiul selectiei remediului prescris de Hahneman. Institutul Regal de Homeopatie britanic, care practica teste clinice de mai multi ani, a produs dovezi solide ca homeopatia bine individualizata este eficienta, dar ele au fost ignorate pentru ca testele nu au fost reproduse si in alte centre (ceea ce nu e tocmai simplu, pentru ca un test ieftin costa cam 10 mil. $ ca sa fie minimal eligibil). Obiectul urii companiilor mari este faptul ca homeopatii sunt adversari declarati ai vaccinarilor nediscriminate, la gramada.
  Pericolul medicilor heterodocsi este acelasi peste tot: un chirurg mahomedan poate crede ca priceperea lui vine de la faptul ca e un bun musulman; un farmacist hindus poate crede ca Ganesh il ajuta sa aleaga leacul corect. Acestea sunt descrise de Sf. Ap. Pavel cand a prescris comportamentul bun al crestinilor in fata celor jertfite idolilor: cata vreme cel care crede gresit nu consacra ceva idolilor, nu e o problema. Daca insa remediul sau acul de acupunctura sunt consacrate de vreun ritual, tot Ap. Pavel spune ca demonul nu e nimic prin sine (nu poate contamina materia) dar e bine sa refuzam pentru intinarea constiintei celui care face rautatea, pentru ca el poate crede ca demonul este ceva si ne face partasi la ratacire.
  A circulat pe internet o falsa scrisoare a Parintelui Damaschin de la Sf. Man. Grigoriou, chipurile condamnand homeopatia. SCRISOAREA ESTE UN FALS conceput de un medic grec dornic de publicitate si care are probabil si ceva prejudecati si a fost denuntata ca atare. In Sf. Munte exista cel putin un medic calugar (Parintele Timotei) care practica deschis homeopatia.
  Ati face bine sa va informati mai in detaliu si cautand informatii la sursa. Colportajul pe internet este o metoda rea pentru ca face sa treaca drept adevaruri absolute pareri de tipul "telefonul fara fir".
  In fine, este ciudata credinta ca materia poate transmite "energii demonice". Aceasta este o opinie catolica si nu este recunoscuta de ortodoxie in niciun fel. Demonii pot influenta sufletul, si numai prin intermediul acestuia ajung sa salasluiasca in trup. Ortodoxia este puternica tocmai pentru ca materialitatea sfintelor taine este deasupra puterii dracesti de a influenta lumea. Este de asemenea o exagerare faptul ca Hahneman sau Kent, fiind mason sau, respectiv, influentat de o doctrina eretica (Swedenborg) acest lucru se reflecta neaparat in medicina practicata de ei. Automobilele si bateriile electrice, precum si multe alte descoperiri apartin (si) unor masoni notorii. Asta nu inseamna ca un episcop care citeste la lumina electrica este eretic.
  Functionarea exacta a homeopatiei nu este inca bine cunoscuta, dar bizantinii vindecau ranile infectate cu paine mucegaita cu sute de ani inaintea descoperirii penicilinei, si la prima vedere metoda nu arata deloc bine, putea fi confundata usor cu o vrajitorie. Intre homeopatii crestini care nu agreaza deviatiile spiritualiste circula opinia ca homeopatia reprezinta o metoda de vindecare bazata pe faptul ca apa este suportul vietii, si partea din cele trupesti in imediata contingenta cu sufletul, lucru indirect posibil de dedus din sentinta Sf. Ap. Ioan "sunt trei care marturisesc pe pamant, duhul, apa si sangele si marturia lor este aceeasi". Sf. Ap. Pavel mai explica si ca nu orice intelegere a naturii de catre un heterodox este neaparat gresita, ba chiar ca heterodocsii sunt si aparati de acele parti din intelegerea lumii si naturii pe care le-au aplicat in folosul oamenilor. Nu faceti greseala sa va asumati in schimb raspunderea de a intra fara pregatire stiintifica pe teritoriul disputelor medicale, este locul unde s-a dovedit cel mai bine dictonul "invidia medicorum pessima".

 33. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Dar ca sa sintetizez mai bine "soliditatea" stiintifica a argumentelor ca nu exista dovezi in favoarea homeopatiei, o sa spun altceva: ce artificiu bizar al sortii, tocmai pe site-ul asta sa fie exaltate ca mijloc de a demonstra caracterul nestiintific al unei metode o familie de criterii (asa-zisa medicina bazata pe dovezi) care sufera de doua probleme mari. Prima: asa-zisa omologare stiintifica "nec plus ultra" a metodelor terapeutice este de si de aparitie recenta si foarte ciudata stiintific vorbind (mai exact, criteriile actuale au fost introduse la presiunea companiilor mari farmaceutice in ultimii 20 de ani, si au un punct comun - verificarile necesita investitii exorbitante si pot fi falsificate usor, prin simpla selectie cu rea credinta a cazurilor). Intrebarea corecta este cum s-o fi putut face medicina pana acum 20 de ani, cand un test clinic complet pentru un medicament nou (normele uzuale sunt: peste 1000 de cazuri, cel putin 3 centre universitare mari, supraveghere retrospectiva pe 5 pana la 15 ani) costa cam un dolar de fiecare roman care traieste. Asta cand nu costa mai mult.
  Dar urmeaza cireasa pe tort: uitati-va cine e membru in comisiile de omologare. Sa-i listati va rog pe cei care nu sunt masoni. O sa fie usor, uneori lista nu contine niciun nume. Sunt toti, unul si unul.
  Mai am si altceva de zis: compania Boiron, acuzata de homeopatii care respecta metodele clasice ca vinde medicamente fara nicio corespondenta cu doctrina homeopata, tocmai a pus mana pe societatea medicilor homeopati, transformand-o in apanaj de vandut medicamente Boiron prin personal aservit. Aici insa ar fi mult mai multe de discutat...

 34. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Domnuilor, confundati homeopatia cu fitoterapia. Se pare ca nici nu a-ti citit bine articolul scris de domnul ioan Vladuca fost homeopat, pe timpul cand era ateu convins practica si homeopatia.

 35. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  am corectat cateva greseli in text:

  Cineva vrea sa creeze o falsa imagine cum ca medicina homeopata ar fi in lupta cu medicina alopata si ar fi fara efecte secundare. Este cu totul fals. Homeopatia nu este o stiinta masurabila de om si tine de domeniul spiritualului, asa cum insus fondatorul ei o spune, si anume Haneman atunci cand vorbeste de sucusionare- spirit like- spunanad ca acestea lucreaza la nivelul energetic, al sufletului. Sa observat ca aceste medicamente au efecte secundare nocive asupra psihicului uman, tulburari de comportament, exacerbarea unor patimi, manie, ura si chiar sinucidere. Substantele care se dilueaza sunt date unor oameni sanatosi in doze mari (cantarina, copronime, substante din insecte, sobolani, plante, viermi) care au un efect nociv asupra acestor persoane, persoanele respective incep sa se manifeste violent, sau sa tremure, sau sa urle sau sa se tavaleasca pe jos, sa aiba dorinta de sinucidere, sa aiba febra, etc. si apoi in funcite de efectul avut de fiecare substanta in parte substanta respectiva se dilueaza in dilutii infinitezimale care se dau celor ce au boala care este provocata de substanta respectiva, efectul in procent de dilutie infinitezimala si sucusionata prin lovirea flaconului cu dilutie intr-un anumit ritm de catre o scandurica duce la “energizarea” sau eliberarea fortei pozitive din materie, efectul fiind exact invers decat in cantitate materiala. I se administreaza apoi bolnavilor in funcite de problema pe care o au. Daca bolnavul are insomnii atunci i se administreaza o dilutie facuta dintr-o substanta ce creeaza insomnii, efectul fiind invers, omul incepe sa doarma. La baza acestei practici sta idea de energie universala care acctioneaza in toate organismele si in toata materia. Este vorba de filosofia panteista. Desigur ca aceste bilute -dilutii nu se pot explica la nivel stiintific pentru ca nu este un fenomen observabil si nici fizic nici chimic. Daca am studia la microscop am vedea ca nu mai ramane nici macar un atom din substanta initiala in apa si apoi prin amestecarea apei cu zaharul si evaporarea apei dispar si moleculele de apa, cu alte cuvinte raman doar molecule de zahar. Orce energie trebuie sa aiba un suport de electroni, pe cand aici nu poate fi vorba de electroni- deci nic macar la nivel energetic nu funcitoneaza- ca energie fizica.
  Si atunci de ce totus are un efect?
  Pentru ca avem deaface cu o filosofie inspirata de demoni-panteismul care bineinteles, la fel ca bioenergia, acupunctura are deaface cu lucrarea demonica asupra omului.

 36. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  As numi homeopatia inselarea perfecta! (Monah Sava Aghioritul)

 37. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Parnte sunt!
  Problema este ca ceea ce se agita in flacoane este apa si numai apa.
  Materia este formata din atomi, ceva masurabil.
  Multi vad ca spun, mi-a facut bine, m-a vondecat, e clar ca e bun! Nu tot ce te vindeca este bun.
  Si diavolul vindeca dar pentru scopul de a-ti lua sufletul.
  Dva. imi vorbiti de ceva care nu exista, de amprenta energetica a apei, pentru ca apa respectiva nu mai exista, ea se evapora, ramanand doar zaharelul. Dar acest haharel nu e un simplu zaharel, el e incarcat de o forta! Ce fel de forta e?Harul Sfantului Duh! Sa nu fie! Deja e blasfemie. Harul lucreaza in Taina Sfantului Maslu. Energii create din natura? Nu cumva ajungem la bioenergie? La radiestezie? Pentru ca argumetele radiestezistilor sunt aceleas pe care se folositi si dvs. Cum ca sunt "energii" care nu le cunoastem. Dar aceste energii nu sunt electoni,pozitroni si neutroni. Atunci ce sunt? V-am expus mai sus substantele care se pun initial in dilutii si obtinerea contrariului efectului substantei prin dilutie. Dar aceste substante au fost folosite avand ca subiecti oameni! Acesti oameni s-au manifestat ca si demonizatii. Si acest lucru nu este intamplator, pentru ca samanii fumeaza substante tari ca sa cada in transa apoi prin intermediul acestor substante intra in posesia demonilor, isi deschid portile catre influenta duhurilor necurate. La fel se intampla si cu homeopatele.

 38. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Ati observat ca niciodata nu scrie ce contin aceste "medicamente" care sunt substantele ce le compun. Nu scrie niciodata, pentru ca daca a-ti afla v-ati ingrozi!
  Daca ai sti ca bei apa din fecale de sobolan sau musca, sau otrava de gandaci nu cred ca ar mai cumpara nimeni aceste substante, chiar daca efectiv substanta moleculara nu mai exista, ea a fost acolo. Asa ca diavolul foloseste spurcaciuni ca sa spurce pe cat mai multi cu putinta.
  Nu sunt un adept al medicinei clasice. Nu laud medicina clasica, dar in medicina clasica exista substanta activa. Vindecarea oricum trebuie sa o cautam la Dumnezeu, prin Sf Moaste, prin Sf Maslu prin Sf Spovedanie si Trupul si Sangele Domnului Hristos.

 39. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Domnule Alexandru se pare ca nu a-ti auzit de vrajitorie dde totemi, de obiecte impregnate de putere demonica si chiar de ingeri luminosi ce astazi sunt draci intunecosi, desi sunt si ei creatiea lui Dumnezeu.
  Citez din Dvs: Numai la catolici a existat vreodata tendinta de a sustine ca dracii pot “impregna” lumea materiala prin actiunea unui om asupra celor materiale. Este o blasfemie la adresa puterii divine statornicita in creatie de la facere, si ortodoxia a fost categorica dintotdeauna in a afirma ca chipul lui Dumnezeu nu a putut fi niciodata sters din creatie prin cadere, chiar daca gradele de libertate au fost sever diminuate."
  Daca spune-ti ca nu exista materie pangarita de diavol atunci de ce Biserica a randuit rugaciuni speciale de curatire a influentei demonice aspupra obiectelor, animaleor si omului.
  Vrajitorul foloseste diferite obiecte pe care le impregneaza cu energie satanica si omul fara aparare calcand in ea intra in influenta duhurilor necurate. Vrajitorii aduc in calsele unora par sau bucata de mort si aceea incep sa se certe si sa se omoare in casa fara nici o explicatie. Ceea ce va spun e verificabil. Avem Molitfele sfantului Vasile cel mare care se citesc demonizatilor, acolo exact despre aceste obiecte se vorbeste-duhurile din balti, din puturi, vraja cu mort, vraja cu far, vraja cu unghii, vraja cu broasca etc.
  In aceas rugaciune se vede clar ca exista influenta asupra obiectelor, a materiei.
  Homeopatia fiind o forma mai subtila a cestei magii, prezentata intr-o forma stiintifica(doar pentru cei care nu cunosc cu adevarat chimie, biologie-adica e pentru cei care doar cred ca cunost aceste domenii.)usor de ingurgitat pentru omul modern.

 40. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Fizicianul Kapra a fost cel care a imbinat in mod nefericit hinduismul si budismul cu fizica- importand denumiri stiintifice pentru o filosofie deomonica. E vorba de Kiacre- sau punctele energetice ale omului prin care face legatura cu Brahman-marele tot- Dao din daoism. Acupunctura are legatura cu aceste "puncte energetice" "vindecand" .
  Repet, unii vor vindecare cu orice pret, inclusiv vanzandu-si sufletul satanei, unii inchip inconstient, alti in chip constient.
  Asociatia Familiilor Ortodoxe din Grecia si Academia de Stiinte a Atenei a scos cel putin in Grecia valul de pe homeopatie aratandu-o in toata goliciunea ei puturoasa. A despcoperit demonul!

 41. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Repet. Nu sunt un sustinator al medicinei clasice. Dar nu ii neg unele merite dar si dezastre. In acelas timp si nu absolutizez fitoterapia, anumite plante avand reactii adverse. Nu prin faptul ca sunt plante insemna ca nu au reactii adverse. Toata medicina are reacctiii adverse si e nu e absoluta. In schimb homeopatia este de alt domeniu- domeniul magiei.

 42. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Va citez din nou Domnule Alexandru: "Faptul ca, regretabil, o gramada de medici se lasa inselati sa sustina doctrine bizare a fost condamnat de insusi fondatorul metodei, Hahneman, care a spus ca trebuie considerati in cel mai fericit caz pierzatori de vreme cei care incearca sa dea explicatii complicate in loc sa se concentreze pe partea pragmatica (buna alegere a remediului), fara care rezultatele metodei sunt nule."
  Ceea ce spune-ti este contrar a ceea ce invata insus Haneman-si anume ca aceste remedii sunt de natura spirituala.
  Insas prepararea lor practica este magie-prin definitia clasica a magiei-intr-o forma inconstienta.
  Nu conteaza ca doctorul se pretinde budist sau Ortodox, conteaza ca amandoi fac acelas lucru, si anume folosesc niste substante care ajuta starile demonice(vezi exemplul samanului care prin substante psihedelice intra in posesia duhurilor) care apoi cand sunt dizolvate pana nu ramane nimic din ele, nici macar apa in care s-au dizolvat- in mod "miraculos" au efectul invers decat starea provocata de substanta activa- se sucusioneaza- devine spirit like! Adica insas practica in sine e magie, e lucrare prinmaterie asupra trupului si sufletului, inducand patimi si spurcaciune.

 43. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Nu este nevoie, domnule Alexandru, ca cel care practica homeopatia sa fie initiat in vrajitorie sau practici oculte, el in mod inconstient asta face. Cand dau cuiva sa mananca substante copronimice i dau ceva spurcat. Nu e nevoie sa cred in duhuri si energii.Fac doar un gest " vindecator"

 44. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Din start porniti de la idea gresita cum ca diavolul nu ar avea puterea sa spurce materia si sa transforme materia intr-un vehicol al energiilor sale.
  De aceea Sf Vasile cel mare a scris Molitfele sale. Am scris in comentariile de mai sus despre aceasta.

 45. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Am vorbit personal cu Pr Damaschin despre acea carte publicata in Romania si pusa de autor in mod gresit pe numele lui. Dar cartea in sine nu este rea. In Grecia exista zeci de carti scrise de parinti si medici si oamnei ai lui Dumnezeu si episcopi impotriva homeopatiei. deci nu e singura carte.

 46. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Parintele Paisie Aghioritul nu a dat intamplator anatemei homeopatia!

 47. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Spre incredintare
  http://bbm-medical.ro/aparatura-medicala/192-microcomputer-diagnosis-therapy-apparatus.html
  ...aparat "eretic" pentru detectarea si stimularea punctelor. Sa fie anatema???

 48. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Stit de ce se vinde Hary Potter copiilor?
  Ca sa invete magie! Nu e necesar sa crezi in magie, rpin formulele respective diavolul vine. La fel diavolul ataca pe unii atei, nu e necesar ca ei sa creada in existenta demonilor. Un ateu antropolg a mers la samanii unor triburi din africa si azi este si el saman, desi nu crede, a zis It Works!!!! Nu e nevoie sa crezi, tocmai de aceea se si numeste magie.
  Ceea ce incercati sa demonstrati sunt, ma iertati cuvinte goale imbracate cu forma stiintifica.
  Relalitatea arata cu totul altceva. Oamenii se imbolnavesc din cauza homeopatelor mai rau, au patimi sexuale exacerbate, unii devin lunatici, etc.
  Maine o sa laudati si radiestezia si bioenergia. Si ea se demonstreaza stiintific! Nu?
  Si radiestezia este defapt o "stiinta" care inca nu e descoperita!???
  Acestea sunt argumente evolutioniste- "nu stim, dar stiinta va descoperi!"
  In legatura cu partea teologica, dupa cum am aratat Biserica are rugaciuni de exorcizare a duhurilor necurate din fantani si din ape, din pietre si obiecte. Asa ca ceea ce spune-ti e inafara realitatii. (iar incercarea de demonstratie prin cuvinte alese filosofice nu fac decat sa impresioneze pe cei nestiutori- folositi aici o metoda psihologica: " taci ba ca esti prost si retrograd" - "medieval si analfabet in ale stiintei" " iti explic eu care stiu" - am decodat putin mesajul pe intelesul tuturor. In spatele unui astfel de limbaj nu se ascude decat lipsa de demonstratie logica! In schimb argumentele aduse de Ioan Vladuca nici macar nu le-ati citit cu atentie. Si, el ca om cu cunostinte vaste in domeniu, cu adevarat, dar expuse simplu si pe intelesul tuturor nu mai conteaza.

 49. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Acestea sunt argumente evolutioniste- “nu stim, dar stiinta va descoperi!”
  NU, DUMNEATA ESTI HABOTNIC. Ti-am explicat ca pe vremea proorocilor nu avea nimeni habar de ce turtele de smochine curata rani de puroi, nici pe vremea bizantinilor de ce painea mucegaita vindeca infectii. Nici pe vremea chinezilor nu se stia de ce salpetrul amestecat cu sulf si carbune uneori face fas si alteori poc. Plecati de la premisa ca materia se poate indraci prin simple preparari fizicochimice - asta e erezie d-aia cu coarne mari, nu cu coarne mici. Daca in loc de apa si alcool folosim ulei si benzina, cand dilutia devine avansata, tot vin energii demonice? Sau hai sa spun altfel, ia elaboreaza domnia ta un principiu, cand putem sa preparam materie fara draci, si cand vin draci, ca dupa cum spui acum e suficient sa diluezi indiferent ce in indiferent ce solutie si vin draci. Si la ce etapa de dilutie vin dracii? Daca fac tinctura din plante 1 la cat? La 1000 e sigur si la 100000 vin draci? Daca aia presupui dumneata ca scoate ortodoxia din ape si fantani, esti pe coclauri rau. Samanismul presupune credinta in spirite. Homeopatia nu presupune nicio credinta. S-a constatat ca niste lucruri se intampla. Ca unii au dat o explicatie spiritualista e treaba lor. Ar putea fi la fel de bine o proprietate a materiei incomplet inteleasa. Dar te intreb din nou, si aparatul de detectat rezistenta electrica a pielii masoara "draci"? Repede, da sau nu.
  Niciodata Hahneman sau alt homeopat nu au sustinut ca trebuie sa crezi cutare sau cutare ca homeopatia sa mearga. Ei au constatat efectul unor dilutii si au elaborat dupa aceea ce explicatie i-a taiat capul. La inceput oamenii de stiinta credeau ca atomul e un amestec de electroni si atomi ca o turta de stafide, acest lucru nu era adevarat, dar asta nu insemna ca atomismul in sine e gresit nici materialist. Daca dumneata te astepti ca stiinta sa explice tot si perfect dintr-o data, spune-mi cum de utilizau grecii vechi magneti fara sa stie ce e aia magnetism. Daca traiai pe vremea Bizantului ai fi sustinut ca magnetii sunt energie draceasca pentru ca nu stim ce-i face sa atraga fierul? Si ca cine spune altceva nu are fundamente stiintifice? ADIO, ESTI IN CATOLICISM D-ALA MEDIEVAL. Ma doare-n cot ce a zis Ion nu stiu cine. Savantii Academiei din Londra au zis ca la viteze mai mari de 50 km la ora trenul va ucide oameni ca-i va sufoca lipsa aerului.

  "Stit de ce se vinde Hary Potter copiilor?
  Ca sa invete magie! Nu e necesar sa crezi in magie, rpin formulele respective diavolul vine. "

  Ai uitat ca niciun homeopat nu crede in grifoni, silfi, elfi, baghete magice si formule gen "abacadabra". Dar banuiesc ca pentru tine si Fat Frumos, gheonoaia (ge o noia - intelepciunea pamantului) si povestile cu zmei si iele sunt tot modalitati de a indraci copiii. O fi, dar tot nu ai atins domeniul unei stiinte bazata pe descoperire empirica. Singurul lucru din procedura asta incepe cu "s-a constatat ca" si "nu stim din ce cauza, putem presupune". 90% din lucrurile incomplet explicate de stiinta incep la fel. Dumneata stii sigur de ce facem cancer? E pedeapsa divina? Dar ciuma ce e, infectie cu o bacterie sau pedeapsa lui Dumnezeu? Ce-ai fi zis pe vremea bizantinilor de cineva care sustinea ca ciuma e o bacterie? Ca e eretic pentru ca neaga ca ciuma e pedeapsa divina? Hai, da pe gura povestea asta, deja te pot arata de departe ca papistas, faptul ca spui Crezul cumsecade e o biata formalitate, e complet inutil sa spui dogma corect daca crezi restul greselilor alora. Daca dumneata crezi ca ceva trebuie perfect explicat rational ca sa devina stiinta, in cazul fericit in care nu devii idolatru al Minervei (adica acelasi lucru cu masonii si grecii vechi), muta-te la Benedict al 16-lea, ca popii aluia chinuiau doctori pentru ca nu foloseau ce scria in listele lor. Si cu asta multumesc de aberatii, eu am spus ce aveam de spus, baga mare mai departe, nu te sfii. Ah da, si nu esti analfabet, dar agramat cam esti, pui cratimele intr-un fel nu tocmai canonic pentru limba romana. Teologie unde ai invatat daca nu-s indiscret?

 50. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Domnule Alexandru esti un New Age-ist perfect! Toate aceste "descoperiri" nu sunt decat vechi filosofii pagane imbracate in forma "stiintifica".
  Toate exemlele pe care le-ati dat sunt de ordin material. Homeopatia este de ordin spiritual! Nu mai exista materie cu spirit!

 51. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Domnule Alexandru imi cer scuze ca intervin si eu , dar din cate spui incep sa cred ca homeopatia este "elixirul" "tinere fara batranete" daca mai adaugam si ceva spiritual obtinem si viata vesnica NU??? hai ca ne pricepem doar suntem destepti nu ?

 52. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Doar un lucru vreau sa spun : Homepatia mi-a salvat viata. Mai tarziu homepatia mi-a salvat si sufletul. Un homeopat bun sigur iti va da un tratament corect care sa te ajute.

  • Traiasca Legiunea si Capitanul!

   Dar de Dumnezeu ai auzit ? Nu cumva numai El poate salva sufletele?

  • angel mihai serban

   Traiasca Legiunea si Capitanul!

   andra,mersi pentru adevarul pe care il spui, daca medicina holistica e de la diavol? nu stiu, stiu ca o vrajitoare care se chema elena ,mia distrus familia si pe mine, desi s nascut din nou, era si membra in adunare protestanta, de 24 de anu nea ingenuncheat pe toata familia conpusa din 4 membrii,2 crestini baptisti, si 2 copii fara sa apartina vreunui cult,nea facut mosmoane, pe care leam descoperit in 2014, si leam ars, ea a crapat dupa ce iam citit eu moliftele sfantului vasile, a intins mina sa ma omoare,si pe net am gasit ca este cea mai buna arma, aceste molifte impotriva diavolului si a adeptilor sai, acum il slacesc pe domnul ca a existat moliftele care mau salvat, mersi frumos, acesta e purul adevar, marit sa fie isus cristos, sfanta treime, tatal,fiul,duhul,sfant, amin, 7-06-2015, s fff bolnav si asi dori sa incers medicina holistica, si am sao fac, sper sa nu gresesc, amin

 53. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Nici vaccinurile nu-s de la Dumnezeu. Ba chiar capii religiosi au spus ca sfideaza voia Domnului. Si totusi acum le luati..

 54. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Si eu sunt tot preot ortodox. (nu conteaza in aceasta discutie)
  Citez din cuvintele Dvs :" In fine, lamuriti lumea, daca sunteti asa buni, in ce fel devine “energie malefica” ceva care poate fi reprodus fizico-chimic si mecanic."
  Tocmai aici e problema!!! Ca nu poate fi reprodus fizico-chimic si mecanic!! Este vorba de o apa chioara ce nu mai contine nici un alt element fizico chimic! Si mai mult decat atat acea apa este evaporata intr-un bob de zaharel! Nici macar H2O nu mai este ci doar molecule dezahar! Este ca si cum vraciul ar baga ghiare de pisica in apa si apoi ar da sa bea bolnavului.
  Dar cel mai simplu se vede din efectele "secundare" ale homeopatelor: dependenta, exacerbarea patimilor, stari de nebunie temporara, etc. Esantionul este mare- multi au lasat balta homeopatia tocmai din aceste motive: efectele asupra psihicului.

 55. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Vreau sa fac doar o remarca: apa de la chiuveta este filtrata. Ea vine dintr-un lac unde cu siguranta sunt si urme de fecale. Sa nu mai bem apa de la chiuveta? In apa imbuteliata de la magazine s-au gasit urme de fecale.... In concluzie, sa nu mai bem apa si sa murim de sete, ca nu cumva sa ne spurcam.

  • Traiasca Legiunea si Capitanul!

   Ce are ...apa imbuteliata cu homeopatia? Hai ca ne-am pierdut de tot in hatisul argumentarii aiuristice! Bem apa si din baltoaca daca nu avem de unde si murim de sete, asta nu are nimic in comun cu granulele homeopate de zahar( lactoza) fara nici un atom de altceva adaugat. Zero substanta adugata, pricepi mata? La dilutiile alea infinitezimale nu mai este nici un atom de plante, animale, fecale sau altceva. Asa ca ce nu e clar?

 56. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Se pare ca ironia mea este eftina, ma bucur ca a altora este mai scumpa :)).
  Anonim
  Buna concluzie ai tras, eu zic sa faci asa dupa concluzia ta ce zici ?
  Eu ma intreb cum de nu a vindecat Domnul Iisus pe bolnavi cu homeopatie ?
  Ma mai intreb cum de nu a fost Domnul Iisus om de stiinta? ce nu se putea face Domnul Iisus om de stiinta?? se pricepea foarte bine la stiinta nu Alexandre?
  Si Adam a fost foarte preucupat de stiinta, prin stiinta lui a vrut sa fie si Dumnezeu, mmmmmmm , sau nu o fi fost stiinta lui? era doar un mar ce-ti deschidea mintea si ochii, uu suna bine . mai ales ca o sa fiu si Dumnezeu , O!! merita sa fiu om de stiinta sa cunosc si binele si rau, si Adam si-a zis atunci, dreptate are Eva. Stim povestea , de aceaia imi mai permit si eu sa ironizez dar daca a deranjat pe cineva imi cer iertare, pentru ca nu vreau sa am cu cineva ceva . Dar eu nici o data nu o sa ma tratez cu nebunii din astea si nici nu o sa aprofundez asa ceva ca nu-mi e de folos si nu ma ajuta cu nimic la mantuiere.

 57. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Atata timp cat nu este implicata nic o particula materiala, nu poate fi vorba de stiinta.Homeopatia nu este vaccin! Vaccinul se practica dinainte de Haneman, in vaccin existand particule de virusi mort la care anticorpii reacctionau. Nu exista electricitate in absenta electronilor purtatori de sarcina. Nu exista magnetizm in absenta obiectului material care provoaca magnetismul.
  Ideea ca in lipsa particulelor materiale ar exista o "forta" e total lipsita de orce temei.

 58. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Si in plus acea apa itra in contact cu tot felul de particule aleatorii, nu se poate pastra o anumita structura moleculara-asa cum pretind homeopatii- combinatiile la nivel nano fiind la ordinul miliardelor.
  Ceea ce observ este un limbaj pseudostiintific -doar pentru a impresiona auditoriul neinformat.
  La baza homeopatiei sta credinta in Forta-The force be with you(Razboiul Stelelor) -forta impersonala-brahman(nenumit in mod viclea in homeopatie)-e clar ca e vrajitorie pura!

 59. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Si ateii cred intr-o "forta" - inca nedscoperita stiintific care a "creeat" lumea. Aceasta este o forta impersonala. Culmea, ea a reusit sa ii faca pe atei sa se inchine diavolului in chipul cel mai inconstient. Stiut fiind ca cea mai mare viclenie a diavolului e sa te faca sa crezi ca nu exista. Deci iata la cine se inchina homeopatii: la diavol.

 60. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  E foarte firesc pentru cineva care crede in homeopatie sa creada si in acupunctura si in bioenergie si radiestezie-pentru ca toate acestea au in numitor comun si anume "Forta suprema" brahman.

 61. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @eu
  parintele Paisie Aghioritul era impotriva homeopatiei si alti parinti athoniti.
  oare sa nu ii ascultam?

 62. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  S-a produs deja un fals, cu parintele Damaschin. Parintele Paisie, "foarte convenabil", e trecut la cele vesnice si ceea ce a transmis nu a scris personal intotdeauna ci a fost redat de altii. In Sf. Munte exista medici care practica homeopatie. Autoritate canonica sa excluda o practica nu are nici macar un arhiereu el singur, ci dupa cercetare canonica. Si se mai pune problema cat de multa buna credinta au avut cei care au discutat cu Parintele Paisie, ca la cum se transmit informatiile acum exista multe lucruri bizare. Sau hai sa spun altfel, mi se pare semnificativ ca il cred pe Parintele Paisie, dar parca nu-l cred destul, ca altfel de ce le trebuiau si un Parinte Damaschin cu declaratii inventate de ei si puse "comod" in gura altuia. Apropos, multumesc celor care deleteaza comentarii, daca nu cumva a existat o defectiune pe care n-o inteleg. N-a raspuns nimeni pe fond la problema detectarii electrice a punctelor de acupunctura si daca doriti sa declarati si curentul electric erezie. Acuzatia de brahmanism e calomnie. Nu exista asa ceva in acupunctura, nici in homeopatie, iar acuzatia ca ar fi necesar sa se creada intr-o forta divina e fara substanta: materia este produsa de forte divine, nu exista pe cont propriu. Dincolo de asta nu crede nimeni nimic in homeopatie. N-a raspuns nimeni de la ce dilutie considerati ca se produce "contaminarea" cu energii rele pe care o acuzati. Pe romaneste, dupa "indreptarile" voastre, cat putem dilua rostopasca inainte de a deveni "draceasca"?

 63. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  "Acuzatia de brahmanism si daoism se mentine! Atonitii care practica homeopatia, daca acestia exista, sunt in mare inselare, asa cum si Nestorie era Patriarh al Constantinopolului si a cazut in inselare" Pr Sava Aghioritul

 64. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @Dinu: daca intrebarile tale sunt corecte, sa nu atingi nici macar aspirina in viata ta, ca nu tin minte sa fi scris Biblia de ea. Felicitari ca esti asa credincios, dar Biblia pomeneste de numeroase remedii cu uz medical, iti citez mandragorele care au fost folosite ca sa devina mai fecunde nevestele patriarhilor, asta asa, pentru putin "spice", turta de smochine vindecand plaga unui rege, de la care mai trebuiau sa treaca peste 2500 de ani ca sa aflam de ce smochinele si nu altceva, ficat, fiere si inima de peste la indemnul arhanghelului Rafael si multe altele. Conform stalcitei tale intelegeri, toti astia sunt doar niste necredinciosi. Adevarat, credinta demna de Domnul Iisus au putini, dar daca faci parte dintre ei, ma intreb eu de ce n-am ramas somer, sau nu locuiesti in Bucuresti?

 65. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Pai si eu, draga parinte Timotei, mentin fata de domnia ta suspiciunea ca consideri materia indracibila prin manevre fizice, ceea ce e catolicism curat. Asta e...

 66. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Si punand ghilimele la "acuzatia de daoism si brahmanism se mentine", citezi pe Parintele Sava, sau ai scapat ghilimelele "pentru plus de autoritate"?
  Ca mai urmeaza sa te intreb ceva alaturi de subiect: ai sustinut domnia ta aici ca arhiereii care aluneca pe langa canoane ar trebui luati la poceala in cursul propriilor slujbe, sau te-a iscalit altcineva. Ca daca ai sustinut domnia ta, te-ai grabit putin cu canoanele aplicate altora. Nu zic cui trebuia sa le aplici, dar cred ca se intelege.

 67. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Cred ca trebuie sa revin cu explicatiile:
  Atata timp cat nu este implicata nic o particula materiala, nu poate fi vorba de stiinta.Homeopatia nu este vaccin! Vaccinul se practica dinainte de Haneman, in vaccin existand particule de virusi mort la care anticorpii reacctionau. Nu exista electricitate in absenta electronilor purtatori de sarcina. Nu exista magnetizm in absenta obiectului material care provoaca magnetismul.
  Ideea ca in lipsa particulelor materiale ar exista o “forta” e total lipsita de orce temei.
  Si in plus acea apa itra in contact cu tot felul de particule aleatorii, nu se poate pastra o anumita structura moleculara-asa cum pretind homeopatii- combinatiile la nivel nano fiind la ordinul miliardelor.
  Ceea ce observ este un limbaj pseudostiintific -doar pentru a impresiona auditoriul neinformat.
  La baza homeopatiei sta credinta in Forta-The force be with you(Razboiul Stelelor) -forta impersonala-brahman(nenumit in mod viclea in homeopatie)-e clar ca e vrajitorie pura!
  Si ateii cred intr-o “forta” – inca nedscoperita stiintific care a “creeat” lumea. Aceasta este o forta impersonala. Culmea, ea a reusit sa ii faca pe atei sa se inchine diavolului in chipul cel mai inconstient. Stiut fiind ca cea mai mare viclenie a diavolului e sa te faca sa crezi ca nu exista. Deci iata la cine se inchina homeopatii: la diavol.
  Anatema homeopatiei si homeopatilor!!! Anatema! Anatema! Anatema!
  E o filosofie hindusa cu terminologie pseudo stiintifica care face rau!
  E magie si tocmai am explica tca diavolul poate sa spurce materia, vrajitoul ateu nu crede in demoni dar le vede "puterea" prin ingaduita lui Dumnezeu.

 68. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Ah, acum inteleg. Diluarea in sine e inofensiva, dar apa cu alcool se energizeaza negativ datorita credintei gresite a cui o prepara? Urmeaza atunci o intrebare simpla: cineva care crede corect ortodox poate amesteca apa, alcool, rostopasca si sa le dilueze din ce in ce mai mult fara ca dilutia sa devina draceasca? Si tot n-am auzit nimic de aparate bazate pe tranzistori care trebuie date anatema...?

 69. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Urmand cealalta intrebare: daca apa, alcoolul si rostopasca se pot indraci prin diluare din cauza credintei gresite a cui dilueaza, atunci cand un hindus injecteaza unui ortodox o fiola de (sa zicem) Algocalmin, rugandu-se lui Krisna ca asa e el, hindusul, convins ca face bine, se indraceste apa din fiola de Algocalmin?

 70. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Ideea ca in absenta particulelor materiale nu exista nicio forta include o omisiune, sper pentru dumneavoastra, nedeliberata: "nedetectabila cu mijloacele actuale". Acum 300 de ani razele gamma nu erau detectabile, asta nu inseamna ca nu existau. Acum 100 de ani rezonanta magnetica de spin nu era detectabila, asta nu inseamna ca nu exista. Acum 30 de ani rezistenta cutanata scazuta in punctele de acupunctura si migrarea izotopilor radioactivi pe traiectele de rezistenta minima erau fenomene necunoscute. Argumentatia dv. revine la "pentru ca stiinta materialista actuala n-a detectat, sigur e o energie suspecta". Frumos, dar catolic 100%.

 71. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Felicitari de asemenea si pentru omologarea in ortodoxie a politicii comisiilor (asa cum spuneam, impanate de masonerie de sus pana jos) care au facut presiuni sa se considere "stiintifica" numai o metoda care trece de metodologia lor. Anume, criteriile consimtite de lumea normala la cap (seful comisiei medicamentului pana in 1988, Prof. Petre Ionescu-Stoian, de exemplu), spuneau ca exista nivele de evidenta stiintifica. Observatia empirica izolata este primul. Orice fenomen neexplicat de cunoasterea existenta la un moment dat incepe prin a fi observat izolat. Exemplu: bizantinii observa ca painea mucegaita vindeca unele infectii, dar nu e reproductibila situatia in toate conditiile. Cand observatia izolata devine experienta si reproductibila in laborator avem al doilea nivel de evidenta: Fleming observa ca mucegaiul ucide unii microbi, dar nu pe toti. Nivelul 3 de evidenta grupa a, abia aduce identificarea principiului activ - in cazul de fata penicilina, in cazul acupuncturii - migrarea unor substante in camp electric. Nivelul 3 b de evidenta aduce reproducerea experimentala a terapiei in conditii riguroase. Nivelul 4 inseamna standardizarea si analizarea efectelor adverse. Fratii zidari ale caror proceduri le-ati omologat fara sa stiti aici au exclus din toate protocoalele medicale experimentale primele 2 nivele de dovezi, declarand aprioric nestiintifice metodele. Cu asta au obtinut un control preliminar a tot ce intra pe piata terapiilor: daca ceva nevandut de ei nu poate fi experimentat in clinici universitare (unde ghiciti cine controleaza staff-ul) ani de zile cu costuri de milioane de dolari, metoda e defaimata imediat. Sau, ironie maxima, o ingroapa cat le convine, pana pot s-o vanda ei ca i-a expirat patentul sau au alte interese. Multumesc ca pana una alta demonstrati strans si punct cu punct contrariul a ceea ce sustineti pe fond. Si colateral intreb, dintre tipii care au vorbit aici cu atata suficienta cunostea vreunul termenul "GCP" (good clinical practice)?

 72. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Revin cu aceeas explicatie: materia este afectata de diavol, bioenergia ce este? Este o forta malefica pe care unii o foslosesc in mod inconstient. Diavolul poate spurca materia. Un exemplu din pateric din care se observa nu numai ca diavolul poate spurca materia(dovada cea mai clara fiind chiar rugaciune de sfintire si de gonire a diavolului chiar din apa botezului in care se spune in molitfelmic: "sa nu se ascunda in apa aceasta energiile diavolullui-adica lucrarea diavolului"(Molitfelnic-deditura Trinitas- editura Petru Voda,
  Taina Botezului).:
  Un monah neincercat a primit de la diavolul ce se aratase in chipul lui Hristos, el a primit de la hristosul cel mincinos o mantie"cereasca" ce o purta cu mandrie. Ava Antonie vazand mantia a cerut-o de la monah. In clipa in care a atins-o mantia sa facut nevazuta. Era o energie demonica ce devenise materiala.
  Avand in vedere ca se trece de numarul lu Avogadro, adica nu mai avem nici o structura moleculata, toate teoriile homeopate raman in aer la simple filosofii nesustinute in nici un sistem de referinta. Toate celelalte experimente pot fi demonstrate intr-un sistem de referinte fizic. Aici e ceva pur spiritual ce implica forta vitala- dar care din experienta arata ca nu face bine ci fae rau, in ultima instanta ducand omul la pierderea mantuirii, pentru ca aceste energii diavolesti ajuta la exacerbarea patimilor din om, la boli si chiar la moarte. Homeopati spor la homeopatie!

 73. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Referitor la doctorul Chirila, ar fi fost bine daca se limita la fitoterapie, ar fi fost de laudat. Din pacate practica si homeopatia, si nu numai atat dar a fost omul din umbra care lp-a oprit pe Pr Iustin sa faca proiectul de la Aiud. El este cel care strica memoria martirilor trabsformand cinstirea martirilor in "studiu martirologic" stiinta noua inventata de doktoru" Chirila. Nu contest binele si vindecarile pe care le-a facut cu ajutorul tincturilor si fitoterapiei in general. Dar contest lupta care o duce impotriva pr Iustin Parvu. El se afla si in spatele lui Dan Puric pe care a avut grija sa il monteze impotriva pr Iustin Parvu si este si in spatele Mitropolitului Andrei Andreicut pe care a reusit la fel sa il intoarca impotriva proiectului Pr Iustin de la Aiud. Lucrurile acestea trebuiesc facute publice. Oare nu cumva este influenta malefica a homeopatiei pe care o practica?

 74. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  In spatele mucegaiului sau a fortei electromagnetice nu se ascune o filosofie daoista-hindusa. Aici e diferenta. Iar prin agitarea unui obiect nu i se schimba cu nimic nici numarul de molecule sau atomi nici electroni. Ramane la fel.

 75. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Haneman vorbeste de Forta Vitala, remediile homeopate nu acctioneaza in mod fizic asupra organismului ci in mod spiritual. Homeopatia reface echilibrul Fortei Vitale, dezechilibru numit boala. (Haneman, Organonul Medicinei, editia a 6-a, ed Excalibur, paragraful 11, Bucuresti, 2008)

  Aceasta actiune a homeopatelor se numeste spirit-like – si este o actiune spirituala ce actioneaza asupra energiilor perturbatoare.(idem)

  Vindecarea este holista: medicul homeopat actionaeaza asupra fortei vitale, forta ce exista in tot universul si se confunda cu el(exact DAo-ism curat) (ibidem)

 76. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Chiar daca unii homeopati neaga principiul fortei vitale, nu au alta explicatie sa o puna in loc, aducand iarasi si iasas pseudoo argumente stiintifico-fantastice.

 77. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Interesante toate discutiile pro si contra dar cred ca ar trebui simplificat pt ca e greu sa ajungem la un rezultat. Nici stiinta nu e suficienta pt a demonstra actiunea homeopatelor fara influenta demonica , nici credinta nu e suficienta ( in sensul de putina!) ca sa acceptam ideea ca homeopatia este contrara credintei. Cert este ca are efect! Se observa ca majoritatea studiilor se fac prin India, Sud America, aproape de samani . Iar in credinta ortodoxa e bine stabilit faptul ca pomul dupa roade se cunoaste. Intr-o lume in care new ageism-ul inunda pe toate canalele cred ca e mai bine sa evitam aceste vindecari miraculoase pina ce Duhul Sfint ne va descoperi Adevarul. Adica pina ce credinta noastra va creste suficient si discernamintul ne va indrepta spre rezultat. Personal evit si medicamentele homeopate si cele alopate desi sotia ca medic inclina spre homeopate. Dupa ce ani de zile am evitat orice medicament, chiar daca am mai avut o raceala, organismul a invatat sa lupte singur sau sa indure "pedeapsa/ incercarea" ca doar asta e o boala.

 78. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Am uitat despre remediul"constitutional". Cum poate fi explicat? Pe ce baze mai mult sau mai putin stiintifice? Si se aseamana omul cu animale... De ce e nevoie pt gasirea remediului constitutional pacientul e vazut ca un animal cu anumite calitati? De ce "stiinta" foloseste analogii care sint interzise de Biblie? Mergind pe calea stiintei , vom obtine roadele cunoasterii ( pacatul adamic), mergind pe calea credintei vom obtine roadele credintei( iertarea pacatului). Alegerea e personala ca sintem facuti liberi!

 79. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  "Parinte, daca esti asa ceva, " aici e vorba de buna credinta-chiar daca nu ar fi- buna credinta spune ca sunt din moment ce ma semnez asa, altel o consider o jignire. Preotia nu e o functie, e o stare harica- de aceea cu ea merg in vesnicie, e nedespartieta de persoana.
  Am spus clar ca toate fenomenele neexplicate pana la un moment dat nu au pornit de la o filosofie ci de la experiment si apoi poate sa filosofat pe tema experimentului. In schimb aici avem deaface cu o filosofie orientala- care se incadreaza in aceeas specie cu bioenergia.

 80. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Nimeni nu va contesta buna credinta domnule medic, si nici fatul ca nu a-ti crede sincer ca homeopatia este ceva bun. Dar totus am mari retineri- homeopatia nu poate fi evaluata in nici un fel. Aceste "medicamente" nu acctioneaza imediat asupra organismului ci se spune de homeopati ca acctioneaza in timp. Multi vorbesc de un efect placebo, mai ales ca exista tratamentul cu granule "neutre"- nepotentate prin sucusionare. Daca aceste remedii reacctioneaza cu forta magnetica insemna ca ar trebui sa fie o forta masurabila, la fel ca magnetismul, ceea ce nu e. Se vede ca avem deaface cu o filosofie plina de concepte pagane. Homeopatia este individualizata- fiecare pacient primeste alte remedii homeopate. Rezultatele sunt propriile prejudecati ale "medicinei" homeopate- efectul este unul placebo. Unui grup de subiecti i sa administrat placebo si "efectele" au avut acela rezultat cu "homeopatele". Dupa experimente sa observat ca nu homeopatele nu au avut alte efecte decat placebo. Medicul "homeopat" functioneaza pe baza erorii de interpretare! Vai pacientul meu e bine! Dar avand in vedere ca timpul indelungat al administrarii acestor "remedii" organismul se insanatoseste singur sau prin placebo!NIMENI NU POATE VINDECA BOLI GRAVE CUM AR FI CANCERUL SAU SIDA CU HOMEOPATELE! Sa indrazneasca un "medic homeopat" sa dea homeopate si sa moara pacientul, nu numai ca moare fizic, dar i se afecteaza si sufletul prin administrarea de SPURCACIUNI-IDOLESTI. "vindecarile homeopate" nu sunt vindecari ci sarlatanie ieftina si mai mult decat atat exista si implicarea(pentru ca la minciuna vine si tatal minciunii) diavolului
  Domane ajuta!

 81. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Daca homeopatia ar fi panaceu astazi nu am avea boli precum cancerul sau sida. Dar se pare ca conceptul pamant-apa-foc conceptul Gaia este conceptul de baza al practicii homeopate. Aceata este credinta Wika-wichcraft! De aceea homeopatia este un amalgam de credinte si filosofii pagane- nu numai orientale dar si europene.
  Citatul biblic il interpretati intr-un mod homeopat. Nu exista memoria apei, asa cum am intr-un comentariu. Moleculele de apa sunt molecule de apa, ele nu isi schimba proprietatea in urma agitarii, la fel cu valurile marii nu isi schimba proprietatea prin faptul ca sunt valuri si se lovesc de tarm. Deja tragem rau de par orice explicatie stiintifica, si chiar abolim orice adevar demonstrat. Siti ce ar insemna ca apa sa aiba memorie??? Vai, vai, vai ar fi vai de noi. Logica homeopata dusa pana la sfarsit se termina prin reducere la absurd si ajungem la enormitati greu de imaginat. Ganditi-va numai cate lesuri si corpuri in putrefactie s-au dezintegrat in apa.....

 82. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Sunt perfect deacord in prvinta Big Farma, sunt deacord cu suplimentele alimentare si vitamine din plante, minerale, etc. Sunt deacord cu fitoterapia dar si aceasta da reacctii adverse. Nu sunt metode absolute de vindecare

 83. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @ Alexandru
  Tare esti incrincenat si adept al stiintei! N-am zis ca fructul oprit era stiinta! In schimb a fost dorinta de cunoastere cu pretul incalcarii unei porunci! Personal stiu ca homeopatia e eficienta in multe, stiu ca e atacata mult de industria farmaceutica, dar am o retinere pt originea homeopatiei. Cunosc homeopati, cunosc ce cred despre religia ortodoxa dar asta nu ma convinge ca homeopatia este curata. Nu cred ca metodele homeopate se pot compara intotdeauna de ex cu metodele lui N. Paulescu! A cauta invataura prin India, prin jungle africane , etc nu e crestin. Si cum ziceam , fiecare inclina in functie de propiul discernamint. Vad cum stiinta e inlocuita de pseudostiinta pt profit si in detrimentul omului. Sint curios ce opinie ai si de biorezonanta, care foloseste doar un aparat ( rezultata al cercetarii si tehnicii) dar a carui utilizare influenteaza mai mult decit trupul...

 84. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @Alexandru
  Ma intreb daca japonezii fara scoala , WWII, ar fi fost intrebati daca sint de acord cu bomba atomica si ei sa fie primiii sa o testeze ca apoi vor folosi si apoi vor beneficia si de energia ei ( FUKUSHIMA). Nu sint pt o stiinta impusa si mai putin pt pumnul in gura celor fara scoala. E drept ca fiecare trebuie sa stea in banaca lui si sa isi vada de lungul nasului. Dar asa cum spuneai ne uitam la acelasi lucru dar vedem diferit. Si revin la ideea moderata de a nu accepta ceva care totusi prezinta niste umbre. Pot fi subiectiv dar asta e alegerea mea. Nu stiu cit realizezi dar tehnica actuala si tot progresul tehnologic actual nu a facut omul mai fericit. Da, i-a oferit o alta diversitate dar sincer oricit am colindat pamintul asta , natura neatinsa de "modernitate",Creatia divina nu are egal. E adevarat ca multe au fost dovedite in timp ca fenomenme normale, fara nimic magic - in cazul asta se pare ca nu am ajuns la nivelul ala. Am asa un cui, de ce omul nu se intoarce spre credinta ortodoxa cind este bolnav? Poate te intereseaza cartea pr Hierotheos Vlachos- Boala si tamaduirea sufletului in Taditia Ortodoxa". Si nu sint omul care sa nege interventia Domnului prin oameni fara credinta. De multe ori ajutorul mi-a fost dat prin atei sau cei de alta credinta deci nu pot nega ca lucrurile bune vin si pe cai neasteptate.Si am studiat destul credintele orientale ca sa imi dau seama de pericolul lor. Oricum nu am de gind sa continui polemica, vad ca esti bine informat si iti e greu sa renunti la ceea ce ai dobindit prin munca. Nici nu e cazul sa renunti , ar fi si pacat, are grija Domnul sa iti arate calea cind esti sincer si bine intentionat.

 85. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Domnule Alexandru sunteti subiectiv si partinitor. Teste numeroase pe subiecti din domeniul homeopatiei au aratat ca pacebo are acelas efect cu homeopatele.
  In privinta binecuvantarii pe care o cereti, eu nu pot sa va dau binecuvantare atata timp cat practicati homeopatie. Dupa ce veti renunta la homeopatie si eu am sa va binecuvintez cu toata inima. Deocamdata sunteti sub anatema care spune : Celor ce practica homeopatia si acupunctura anatema.

 86. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Domnule ASlexandru, nu-i asa, nu conteaza ce e in spatele homeopatiei atata timp cat voindeca! Si hata yoga e ceva vindecator, deocamdata nu se stie care este explicatia stiintifica a vindecarii prin hata yoga dar in viitor se va afla. (m-am referit la hata yoga pentru ca muti o practica pentru sanatate, ei fac asanele adica pozitii ale corpului, fara sa introduca nimic din filosofia yoga, nici meditatie, nici nimic ci doar pozitiile respective) Tocmai aici este viclenia diavolului: inchinarea inconstienta la satan prin simboluri- pozitionari ale trupului.
  Aceasta e logica pe care mergeti si nu sunteti un om de stiinta, practicati o meserie, atata tot.
  Vad ca nu a-ti raspuns la intrebarea DACA ESTE ATAT DE BUNA HOMEOPATIA DE CE NU VINDECA DE CANCER SI SIDA?

 87. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Inca astept raspuns dar se pare ca nu exista raspuns. Pentru ca homeopatia nu poate vindeca pe nimeni ci doar te arunca in mreaja energiilor demonice.

 88. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Homeopatia - sarlatania secolului
  Cei ce vorbesc despre homeopatie au obiceiul sa spuna ca e o "medicina blânda", "naturala" sau "traditionala".
  Despre primul adjectiv nici nu incape discutie, o tehnica medicala nu e nici blanda nici dura, e eficace sau nu, atat. Apoi se poate discuta despre un raport eficacitate/riscuri dar asta e altceva.

  Homeopatia prezentata ca 'tehnica naturala' e o alta inselatorie, expresia facand apel la subconstienul uman pentru care 'natural' e bun iar 'creatiile umane' sunt neaparat rele.
  E o falsa idee bineinteles, in primul rand natura nu e deloc "buna" cu noi, dezvoltarea societatii umane a inceput atunci cand omul a reusit sa se desolidarizeze oarecum de natura (adaposturi, cresterea animalelor, agricultura, medicina, cercetare stintifica) . In plus, in ceea ce priveste medicina, aproape toate moleculele folosite in medicamentele adevarate se gasesc si in natura. De la aspirina pana la medicamentele folosite in chimioterapie, toate sunt copiate dupa molecule existente in stare naturala. Chimistul nu face decat sa extraga substanta activa dintr-un compus natural, s-o copieze, s-o testeze si sa-i masoare efectele negative, eventual s-o modifice sau sa gaseasca molecule asemanatoare in speranta de a-i diminua aceste efecte sau de a-i mari eficacitatea.

  Este homeopatia o "medicina traditionala"? In mod cert, nu, aparitia recenta (in secolul 18) si faptul ca e "revelatia" unui singur om, neamtul Hahnemann , o apropie mai degraba de o secta decat de vreo "traditie ancestrala".

  Revelatia
  Hahnemann era adeptul teoriei vitaliste, la moda pe vremea aia dar infirmata intre timp. El sustinea ca toate fiintele vii dispun de o "forta vitala" un fel de "energie" care e responsabila de starea sanatatii, cand aceasta "forta" e perturbata, intervine boala. El definea boala ca un ansamblu unic de simptome, caracteristice fiecarui pacient, aceste simptome fiind chiar factorii care perturbeaza "energia vitala".

  Consecvent acestei logici, Hahnemann considera si medicamentele ca fiind elemente care pot "intra in conflict" sau ameliora aceasta "forta vitala", cauzand si ele un anumit tip de simptome. De aceea a divizat medicamentele in 3 grupe:
  - "antipatice" ( de la anti= contra)=> medicamente care cauzeaza efecte contrare bolii,
  - "homeopatice" (homeo=identic) = medicamente care provoaca acelasi tip de simptome ca si boala
  - "alopatice" (allo=diferit) = medicamentele care nu dau nici efecte similare nici opuse bolii.
  (Termenul 'alopatic' e prin urmare gresit, e doar o inventie a homeopatilor, nu exista mai multe feluri de medicina, exista tratamente eficace sau sarlatanii.)

  Pornind de aici i-a traznit ideea enuntarii principiului 'similaritatii' adica numai medicamentele homeopatice ar fi eficace (asa a visat el in noaptea aia nu din alt motiv)

  Principiile homeopatiei
  Homeopatia se bazeaza pe 4 principii, unul mai traznit ca altul: similaritatea, dilutia, dinamizarea si individualizarea.
  In timp insa, s-a dovedit ca nici unul dintre aceste principii nu are vreo baza stiintifica si mai mult, acum s-a dovedit si ca remediile homeopatice sunt ineficace.

  1) Similaritatea, "asemanarea se vindeca prin asemanator", e principiul conform caruia o substanta care produce anumite simptome cand este administrata unui om sanatos, poate vindeca simptome asemanatoare la un bolnav. Desi aceasta "regula" a fost enuntata inaintea lui Hanheman, pana in ziua de azi nu exista nici o dovada stiintifica ca ea ar putea constitui o lege a naturii universala si imuabila

  2) Dilutiile. Hahnemann si-a dat seama ca unele substante folosite de el ca remedii pot fi toxice de aceea a emis ideea dilutiilor infinitezimale (1/10^n). De aici incepem sa avem de-a face cu sarlatania caci conform legilor fizico-chimice, incepand de la dilutia 12CH, solutia nu mai contine nici o singura molecula de substanta activa (conform numarului lui Avogadro).
  De ex, pentru a obtine o dilutie de 30CH ar trebui sa punem o picatura de substanta activa intr-un recipient cu diametrul de 2 milioane de ori mai mare decat distanta de la pamant la luna... Pe scurt, remediile homeopatice contin "nimic" invelit intr-o biluta de zahar. Un calcul simplu ne arata si care e 'rentabilitatea' homeopatiei: 1000 tuburi cu 'remediu'= 1kg de zahar, 2€ tubul asta inseamna 2000 € /kg de zahar scuturat vandut in farmacie...adica o mega escrocherie intelectuala si (mai ales) financiara

  3) Dinamizarea. Hanhemnan stia ca dilutiile lui 'infinitezimale" nu mai contin nici o molecula de substanta activa, de aceea inventeaza o noua regula: sucusiunea. Remediile nu ar fi "eficace" decat daca dupa fiecare dilutie sunt scuturate puternic. Aceste "sucusiuni" ar avea doua roluri: sa impregneze apa de 'memoria' particulei diluate (!!) si sa preia din 'energia' scuturatorului, 'energie' care va actiona apoi asupra bolnavului. Curat voodoo...(este dealtfel motivul pentru care bisericile crestine isi avertizeaza fidelii sa nu foloseasca astfel de 'energii' magico-diavolesti)

  4) Personalizarea. Probabil singurul principiu care are un efect masurabil, si anume efectul placebo. Pentru a se asigura de acest efect, consultatia dureaza mai mult decat la un medic adevarat, homeopatul pare interesat de pacient, ii pune intrebari care nu au nici o legatura cu diagnosticul insa au rolul de a-l face sa creada intr-un tratament personalizat.
  La aceasta se adauga denumirile pompoase, in latina, ale remediilor folosite in farmacopeea homeopata, e adevarat ca pentru un ne-initiat pot fi impresionante: Pulex felis (purice de pisic), Pediculus capitis (paduche de cap), Mustela foetidia (glanda anala de dihor), Lumbricus terrestris (vierme), Periplaneta americana (gandac de bucatarie american) etc

  Limite
  Homeopatii insisi recunosc ca homeopatia vindeca orice .... cu exceptia ranilor, bolilor neurologice si patologiilor grave! Cu alte cuvinte, homeopatia e medicina oamenilor care sunt sanatosi dar... n-au aflat-o inca

  Eficacitatea
  aici e simplu, n-am multe de scris, e egala cu a efectului placebo. Un placebo e un "fals" medicament, nu contine nici un principiu activ insa datorita efectului psihologic el poate "vindeca" anumite afectiuni. Din cauza acestui efect (cunoscut) toate testele pe medicamentele adevarate se fac in dublu-orb (situatie in care nici pacientul nici medicul nu stiu ce contine medicamentul administrat).
  Pentru remediile homeopatice toate aceste teste au esuat lamentabil, niciodata de-a lungul timpului nu s-a demonstrat un efect superior celui dat de "copia" placebo.( un articol care reuneste toate aceste studii a fost publicat in 2005 in revista medicala Lancet iar pe baza lui unele tari europene au scos remediile homeopate de pe lista medicamentelor rambursate de asigurari)
  Acest fapt a determinat un sceptic canadian, James Randi sa propuna un premiu de 1 milion de dolari celui ce va dovedi eficacitatea homeopatiei. Banii sunt in siguranta.

  Concluzii
  1) in remediile homeopatice nu se afla nimic, dilutiile infinitezimale fac ca nici un atom din 'produsul activ' sa nu mai fie prezent in granule homeopatice (dealtfel asta o recunosc chiar cei de la Boiron, nu e vrun secret)
  2) Nici un studiu stiintific nu atesta ca faimoasa 'lege a similitudinii' ar exista ca lege 'universala si imuabila'
  3) Nu s-a dovedit existenta nici unui fel de 'memorie a apei'
  3) Nu exista nici un studiu care sa ateste eficacitatea "remediilor" homeopate, toate experientele clinice 'dublu orb' facute cu pastilutele miracol au esuat lamentabil nedovedind niciodata un efect mai mare decat placebo.
  4) Singura "dovada" ca homeopatia "merge" sunt marturiile "vindecatilor'!

  Prin urmare homeopatia corespunde perfect definitiei sarlataniei din moment ce singurele 'probe' pe care le aduce sunt 'vindecarile' miraculoase ale lui X sau Y. Pai exact aceleasi "dovezi" le aduc si vracii si vindecatorii si exorcistii, care e diferenta?
  In plus, daca mai adaugam :
  - ritualurile (scuturatul, interdictia unor alimente in timpul "tratamentului"),
  - dogmele ("principiul similitudinii", "dinamizarea", "amprenta energetica", niciuna dovedita stiintific),
  - un profet (Hahnemann ),
  - textele sacre (cartile lui Hahnemann scrise in secolul 18)
  Iata cum s-au adunat de fapt toate ingredientele unei religii/secte (totuna);

  Uite si linkuri pentru cei ce vor sa verifice spusele de mai sus:
  Homeowatch
  Studiu stiintific remedii/pacebo
  Efectul placebo
  Homeopatia cea mai mare farsa
  Publié par Admin à 00:25
  Libellés : dilutii homeopatice, Hahnemann, homeopatie, sarlatanie, secta, similaritate, sucusiune

 89. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  ACUPUNCTURA, HOMEOPATIA, RADIESTEZIA, BIOENERGIA, CRISTALOTERAPIA, TEHNICA REIKI DE PUNERE A MÂINILOR, etc. funcţionează în "duhul şi puterea Satanei". Asta atunci când au rezultate. Când nici măcar n-au rezultate, rămân la stadiul de minciuni. Pretinse adevăruri pe care ei le afirma şi câteva principii ale acestor tehnici:

  1. Există o "BANCĂ DE DATE UNIVERSALĂ", din care orice om se poate servi după bunul plac cu orice informaţie, despre orice, din toate timpurile, doar cu condiţia să treacă în starea de inconştienţă "alfa", adică transă, aşa cum pretind radiesteziştii când pun un diagnostic.
  - Dincolo de faptul că este o minciună, aceasta este vrăjitorie curată, credem noi.

  2. Afirmă că OMUL ESTE ALCĂTUIT DIN MAI MULTE CORPURI (noesic, biosic, fizic) care sunt suprapuse şi paralele, conform antropozofiei lui Rudolf Steiner.
  - Acesta este un principiu contrar definiţiei biblice a omului.

  3. Se bazează pe paradigma MODELUL ENERGETIC AL OMULUI, DESCRIS DE TAOISM, RELIGIA VECHILOR CHINEZI, care spune că adevărul ultim al lumii noastre este Tao, sau eterna cale a Universului. Toate lucrurile îşi găsesc rădăcina în acest Tao, care este un principiu impersonal, care a creat lumea sau mai bine zis a "manifestat" lumea, şi rezultat al căruia suntem şi noi oamenii. Iar legătura între acest adevăr ultim Tao şi fiinţa umana este realizată printr-o energie Qi sau Chi, care permează corpul nostru prin 12 canale spirituale numite meridiane.

  Ideea este că omul este o reflectare a cerului, deci lucrurile de jos sunt o imagine a lucrurilor de sus, conform proverbului: "Cum este sus, aşa este şi jos." În momentul în care fluxul acesta energetic prin organismul nostru se blochează sau suferă o anormalitate, un dezechilibru, în momentul acela şi organismul fizic suferă. Pentru că între corpul energetic şi cel fizic există o strânsă interdependenţă, spun ei. „IAR CE SE REALIZEAZĂ CU ACEASTĂ TEHNICĂ A ACELOR este intervenţia în respectivul loc unde s-a produs dezechilibrul şi redistribuirea energiei.”

  O abordare extrem de "anticreştină" aici, este principiul echilibrului energiilor YIN şi YANG care spune că totul trebuie să fie în echilibru, adică OMUL SĂ COMUNICE ECHILIBRAT ŞI CU BINELE ŞI CU RĂUL! ŞI CU DUMNEZEU ŞI CU DIAVOLUL??

  Acesta este mecanismul pretins de acupunctură, care se spune că reglează dezechilibrele energetice din trupul uman, dirijând "energiile universului" prin acele ace, care sunt pe post de "antene" de captare a energiilor cosmice, dirijându-le înspre interiorul trupului uman!

  4. Principiul de bază al HOMEOPATIEI este "Similia similibus curantur" sau "Cui pe cui se scoate", cu alte cuvinte, aşa cum afirmă homeopaţii "CAUTĂ IZBĂVIREA ÎN TINE ÎNSUŢI". Din nou anticreştin. NOI AVEM NEVOIE DE ALTCINEVA, DIN AFARĂ, DE CRISTOS!

  Este absolut clar că dacă cineva căuta în el însuşi, se prăbuşeşte acolo!! Asta în afară de modul de preparare a remediilor homeopatice (potenţare, dinamizare, etc, încărcarea cu "energii”... iar vorbim despre "energii" şi nu despre Cristos!!)

  Ei vorbesc despre Forţa vitală, Forţa vieţii, Energia universală a vieţii, Energia cosmică. Toate acestea sunt minciuni.

  De exemplu, un japonez a observat cum se roagă creştinii, punându-şi mâinile peste persoana bolnavă. Atunci el a inventat "Tehnica Reiki" de punere a mâinilor, dar care nu se bazează pe relaţia personală a omului cu Dumnezeu, ci pe puterea bioenergetică din mâinile omului, spune el.

  Este bine de precizat - produsele NATURALE sunt NATURALE. Majoritatea oamenilor prefera să bea un ceai de muşeţel în loc de "Furazolidon" de exemplu. Sau alte şi alte plante binecuvântate, lăsate de Dumnezeu pentru oameni.

  Însă treapta următoare - NATURISMUL - face deja apropierea de NEW AGE, la fel ca ACUPUNCTURA, HOMEOPATIA, RADIESTEZIA, BIOENERGIA, CRISTALOTERAPIA, etc.

  Este remarcabilă afirmaţia unui medic psihiatru care a observat că de multe ori un pacient diagnosticat cu ulcer sau tulburări cardiace sau alte afecţiuni, de fapt suferă în interior, psihic. Se luptă cu o depresie severă, sau cu mânie, resentimente, ură, etc. În aceste cazuri, eficacitatea rugăciunii şi a asistenţei sufleteşti este de neînlocuit.

  DAR!! Spiritualitatea creştină, adică închinarea înaintea Tatălui, în Numele Fiului Său Isus Cristos, prin puterea Duhului Sfânt, este cu TOTUL ŞI CU TOTUL ALTCEVA DECÂT SPIRITUALITATEA NEW AGE. Spiritualitate NEW AGE încearcă să-l pună pe om în legătură cu puteri oculte şi demonice.

  Pe de altă parte, există creştini care practică aceste tehnici, având senzaţia că nu se implică cu nimic în partea spirituala a lucrurilor.

  Iosif Ţon afirma: "Nu poţi zice: "O practic numai până aici şi după aceea eu nu mă duc mai departe" pentru că chiar dacă eu zic: "Preiau numai tehnica" - tehnica aceea este produsul unui sistem de spirite rele. Tehnica aceea nu poate fi neutră. Tehnica aceea a fost concepută de acei gânditori şi practicieni, cărora acele duhuri le-au inspirat aceste tehnici."

  Tehnica în sine mă leagă de spiritele care au inventat-o şi care au introdus-o. Aşa ca mare atenţie pentru cei care cred că pot să preia tehnicile, dar să nu se implice cu spiritele care au inventat acele tehnici."

  Romulus Campan spune: "Din păcate am auzit până şi creştini implicându-se în aşa ceva. Atunci când începem să GĂSIM ALTERNATIVE DUMNEZEULUI ADEVĂRAT ŞI VIU, atunci am căzut în cea mai mare minciună pe care Satan este foarte bucuros ca noi o luăm de bună."

  Desigur că avem nevoie în continuare de medicină şi de medici, dar când unii dintre aceştia încearcă în mod
  perfid să ne inoculeze puteri ale întunericului, suntem datori să cercetam lucrurile şi să ne oprim.

  Scopul documentarului nu a fost o "vânătoare de vrăjitoare", ci dorinţa de etică, chiar şi în medicină. În ce sens? Dacă merg la Farmacie şi vreau să cumpăr Algocalmin, am pretenţia să NU mi se dea otravă în ambalaj de Algocalmin. Cam aşa procedează medicii şi terapeuţii care folosesc Medicina Alternativă. Pretind că nu ştiu ce este şi cum funcţionează, dar ţi-l vând pe Satana - culmea - pe banii tăi!! - îmbrăcat într-un ambalaj pe care scrie "dumnezeu". Dar este vorba despre... dumnezeul veacului acestuia, care le-a orbit ochii...

  Este dezastruos să absolutizam experienţa, chiar şi atunci când dă rezultate. Este dezastruos să căutam principii creştine chiar şi pe baza experienţelor "de mii de ani" a medicinii chineze, de exemplu.

  Ideea "Dacă mă vindeca, are dreptate!" este falsă! Şi vrăjitorii Egiptului au putut imita primele câteva minuni făcute de Moise. Dar ei tot VRĂJITORI au rămas. Credem ca este înţelept să "cercetăm toate lucrurile" şi să luam ce este bun.

 90. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Preacuvioase/Preacucernice Parinte,
  Am citit din intamplare disputa pe care ati purtat-o pe tema homeopatiei cu @Alexandru, si, parcurgand intreaga discutie, am aflat cu durere de anatema pe care ati pus-o asupra acestui suflet. Intelegand cu cutremur ce inseamna aceasta, indraznesc, Parinte, sa va rog, a o ridica, pentru iubirea de oameni a lui Hristos, pe care Il slujiti. Zilele noastre grele sunt, pline de inselaciuni de tot felul si de satanice amagiri, dar Domnul nostru Iisus Hristos bate cu umilinta la usa inimii fiecaruia dintre noi, asteapta cu rabdare intoarcerea noastra, pana in ultima clipa a vietii noastre, dandu-ne nenumarate prilejuri de pocainta. Va rog, Parinte, aduceti-va aminte, ca Hristos n-are suflete de pierdut! Va rog, aduceti-va aminte de patimile pe care le-a rabdat Hristos pentru ca PACATOSII sa se intoarca! Indraznesc sa va rog- a va ruga pentru luminarea si ajutorul acestui suflet, si nu a-l desparti de Singurul care-l poate mantui! Va rog aceasta, ca nu cumva prin anatema rostita sa scufundati acest suflet in mlastina deznadejdei, de unde chiar nu mai e nici o scapare! Cu smerenie va sarut sfintita dreapta, si va rog sa-mi iertati interventia. Nadajduiesc, pentru mila lui Dumnezeu, un raspuns bun..Blagosloviti si iertati! Doamne-ajuta!

 91. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @Ekaterina.
  Sora, nu parintele Timotei l-a anatemizat pe dl. Alexandru, ci sfintia sa i-a amintit anatema pe care Biserica a pus-o celor care practica tehnicile acestea samanice de vindecare , aparent stiintifice dar necrestine. Sunt foarte multi medici atei, agnostici, teisti, vitalisti, deci necrestini iar cu acestia nu avem ce negocia. Dar un medic ce se afirma crestin trebuie sa patrunda adanc in duhul credintei acesteia si sa vada pericolul adus de practicile acestea vindecatoare cu substrat pagan.

 92. crestinul ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  ....
  Anatema vrajitorilor si ocultistilor ca vrajmasi ai lui HRISTOS sunt si slujesc pe antihrist pe care vor a-l introna
  http://www.youtube.com/watch?v=AMf97QoJhXs
  amin.

  Bucura-te Cinstita CRUCE De Lemn LAVRA PECERSKA pazitoarea crestinilor ortodocsi
  amin.

 93. crestinul ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  http://www.youtube.com/watch?v=AMf97QoJhXs

 94. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  ce legatura are homeopatia cu credinta? niciuna.

 95. Vipera cu elice

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Un exemplu uimitor de gîndire critică, total nespecifică acelora care cred în fiinţe imaginare!

  Într-adevăr, între diluţia homeopatică purtătoate de "informaţii energetice" şi "apa sfinţită" nu este nici o deosebire ştiinţifică...

 96. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Dragii mei, dacă toată ziua stați pe comentarii, oare când vă mai rugați!? La unele din ele m-am amuzat copios! Vipera cu elice a pus punctul pe I-ul românesc. Vă îndemn să treceți puțin, dacă timpul vă mai permite, pe la ÎNȚELEPCIUNEA LUI ISUS FIUL LUI SIRAH DIN SFÂNTA SCRIPTURĂ, Cap. 38, mai ales versetul 13, pag. 1014. Vă doresc tuturor să fiți sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*