Un patriarh ortodox condamnă ecumenismul. Un sinod ortodox a dat anatemei pe ecumenisti

Intr-un interviu acordat ziarului atenian “Orthodoxos Typos” (1972, nr. 170), Patriarhul Alexandriei, Nicolae VI (1968-1986) s-a pronuntat foarte categoric impotriva miscarii ecumenice: “Eu condamn ecumenismul si il consider nu doar o erezie, ci o pan-erezie – un cuib al tuturor ereziilor si relelor credinte. Cunoastem bine fortele anticrestine care dirijeaza din culise ecumenismul… Ecumenismul este indreptat impotriva Ortodoxiei. El reprezinta astazi cel mai mare pericol, deopotriva cu necredinta epocii noastre, divinizand afectiunile si placerile materiale”.
In timp ce toate Bisericile Ortodoxe locale participa la actiunile C.E.B., aparatorii fermi ai Ortodoxiei sunt incurajati in zelul lor de aceste cuvinte pline de barbatie ale ierarhului din Alexandria: “Salut si binecuvantez pe toti clericii si mirenii care lupta impotriva ecumenismului!”. Patriarhul a adresat de asemenea Sfantului Sinod al Bisericii din Elada apelul de a iesi din C.E.B.

“În ciuda tuturor cuvintelor si asigurarilor scrise, “dialogul dragostei” nu este sincer. Noi nu credem într-o “dragoste” ce se demonstrează în culise. Căci dacă e să luăm în seamă închiderea locasurilor ortodoxe în Cehoslovacia, în Polonia si alte actiuni, vom vedea căasa-numitul “dialog al dragostei” nu este decât o cursă pentru ortodoci. Fiul rătăcit n-ar trebui să vorbească de iubire, ci doar de pocăintă”.

Anatema data ecumenismului

Mult mai consecvent actioneaza Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei[1], care in august 1983, imediat dupa Adunarea de la Vancouver, a predat anatemei ecumenismul.

Anatema – celor care se ridica impotriva Bisericii Ortodoxe si sustin ca Biserica lui Hristos s-a impartit in asa-zise “ramificatii”, ce difera una de alta dupa doctrina si modul de viata, sau ca Biserica nu a existat in chip vazut, ci se va constitui abia in viitor, cand toate “ramificatiile”, sau partile, sau confesiunile si chiar toate religiile se vor uni intr-un singur trup. Anatema – si celor care nu deosebesc Preotia si Tainele Bisericii de “preotia” si “tainele” ereticilor, dar afirma ca botezul si euharistia ereticilor ar fi suficiente pentru mantuire. De aici anatema – si celor ce comunica in mod constient cu ereticii amintiti sau sustin, propaga si iau apararea ereziei ecumeniste proaspat aparute a acestora sub pretextul pretinsei iubiri fraterne sau presupusei uniri a crestinilor scindati!”

Textul anatemei, desi succint, este destul de clar, asa incat nu are nevoie de comentarii. Este, pana acum, unica anatema pronuntata la nivel oficial impotriva ereziei ecumenice contemporane!

Biserica Ortodoxa a ramas neinvinsa si neatinsa in fata furtunilor vremii, fie si ca „turma mica” (Lc. 12, 32), dar care a lucrat peste tot ca o drojdie buna (Lc. 13, 21). Ea exista si azi si va exista si in timpurile venirii Antihristului, intarita nevazut de Hristos Mantuitorul (Mt. 28,20). In ea au fost mantuiti, se mantuiesc si vor fi mantuiti, pana la sfarsitul lumii, toti fiii lui Dumnezeu credinciosi lui Hristos, luminand in mucenicie tacuta si tainuita pentru adevarul lui Hristos si dreptatea lui Dumnezeu!
Acesti cu adevarat dreptcredinciosi fii ai lui Dumnezeu nu se cred deloc fara de prihana. Ei isi simt adanc vina in fata lui Domnului, se roaga mereu pentru iertarea pacatelor si se calauzesc dupa parerea binecuvantata, pe care o exprima Sfantul Teofan Zavoratul in scrisorile adresate fiilor sai duhovnicesti, dornici de mantuire:

Adevarul lui Dumnezeu nu poate fi strambat. El nu este al nostru, ci ne-a fost dat. Datoria noastra este sa-l marturisim si sa-l aducem tuturor curat, asa cum a ajuns la noi din gura lui Dumnezeu. De trait, traim rau; cel putin Adevarul lui Dumnezeu sa-l propovaduim fara amestec strain, si tot ar fi bine!

In acelasi spirit se pronunta si marele aparator al Ortodoxiei, Sfantul Marcu Mitropolitul Efesului:

Vom marturisi pana la ultima suflare, cu toata cutezanta, acea buna chezasie a Sfintilor Parinti – Credinta marturisitoare pe care o cunoastem din copilarie, careia la inceput i-am dat glas si cu care, la sfarsit, vom pleca de aici, luand cu noi… cel putin Ortodoxia!

(frgament din ORTODOXIA SI ECUMENISMUL, de Arhimandrit Serafim Alexiev, Arhimandrit Serghie Jazadjiev)

TALMACIREA ANATEMEI data de Sinodul Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei[1], 1983, iscalita de toti episcopii, spre a fi mereu adaugata la sfarsitul anatemelor insirate in “Credinta Ortodoxiei”, praznuita in prima Duminica a Postului Mare, Duminica Ortodoxiei

… Biserica Ortodoxa Rusa de peste hotare, condusa in acest moment de mitropolitul Filaret, se marturiseste ca fiind o parte de nedespartit a Bisericii istorice a Rusiei. Ca Biserica Locala are dreptul sa-si tina soboarele obisnuite si sa dea hotarari ce sunt obligatorii in totalitate pentru toti fii ei imprastiati in intreaga lume. Timpul va arata daca celelalte Biserici Locale vor accepta hotararea noastra privind Ecumenismul, chiar daca la vremea lor, hotararile celor zece Sinoade Locale au fost acceptate de catre toti, si au fost inscrise in “Cartea Canoanelor Sfintilor Apostoli, ale Sfintelor Sinoade Ecumenice si Locale si ale Sfintilor Parinti” a Bisericii Sobornicesti… Cat priveste Ecumenismul, fiecare Biserica Locala a avut timp suficient in decursul ultimei sute de ani pentru a-l studia, si daca o anume Biserica Locala isi bazeaza invataturile si viata pe canoanele Sfintilor Apostoli, pe canoanele tuturor Sinoadelor Ortodoxe, atunci nu poate decat sa recunoasca faptul ca Ecumenismul s-a format intr-una din ereziile care au existat din totdeauna, atat in trecut cat si in prezent, si numeste aceasta unitate o biserica. O astfel de manifestare este deja pe deplin a Antihristului.

Astfel, dand Anatema, ne-am protejat turma de aceasta ispita apocaliptica, si in mod neintentionat am ridicat o intrebare profunda constiintei tuturor Bisericilor Locale, pe care trebuie mai devreme sau mai tarziu sa o solutioneze intr-un fel sau altul. Viitoarea lor soarta duhovniceasca va depinde de raspunsul la aceasta intrebare. De jure [de drept] Anatema care a fost data de noi are un caracter strict local al Bisericii Ortodoxe Ruse de peste hotare, dar de facto [de fapt] are o semnificatie istorica imensa, pe plan universal, istoric si ecleziastic, exact fiindca Ecumenismul este o erezie de scara mondiala. Aceasta pozitie a Bisericii Ortodoxe Ruse de peste hotare este vadit constiinta tuturor ortodocsilor. Pentru noi, este o cruce grea pusa asupra noastra de Domnul. Dar nu mai putem pastra tacerea, caci tacerea in continuare ar echivala cu o tradare a adevarului, de care tradare sa ne izbaveasca Domnul pe noi toti.

Arhiepiscop Vitalie de Montreal

_________
[1]Pe 2 iunie 2005, a fost anunțat simultan pe siturile oficiale ale BORR(Biserica Ortodoxa din afara Rusiei) și ale Patriarhiei Moscovei că discuțiile pentru reapropiere a dus la reluarea completă a relațiilor dintre cele două Biserici, Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei urmând să i se acorde statutul de autonomie asa cum este consemnta pe wikipedia. BORR este în comuniune liturgica cu toate bisericile ortodoxe, în virtutea faptului că din mai 2007 este în comuniune cu Biserica Ortodoxa Rusa. Prin urmare acestia revenind sub ascultare si comuniune cu Patriarhia Moscove.

25 comments

 1. legionarulortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Patriarhul Alexandriei...........cel care a participat la Bucuresti la sarbatoarea Sf Dimitrie cel Nou, i-a zis patriarhului Daniel, cu subanteles, ca a noastra credinta ortodoxa, trebuie pastrata, cum ne-au lasato sfintii Parinti? Chiar m-am uitat la acea transmisiune!

  http://www.basilica.ro/ro/sfantul-apostol-andrei-in-romania/patriarhul_alexandriei_la_sarbatoarea_sfantului_dimitrie_cel_nou_ocrotitorul_bucurestilor_8030.html - Totusi de ce este numit in aceasta stire "Papa si Patriarh al Alexandriei si al intregii Africi!

  • Traiasca Legiunea si Capitanul!

   ''... De aici anatema – si celor ce comunica in mod constient cu ereticii amintiti sau sustin, propaga si iau apararea ereziei ecumeniste...''

   Este o traducere in romana cam calchiata dupa engleza, sa speram ca nu pt a crea voit putina confuzie de sens, fiindca verbul 'a comunica' se poate intelege putin diferit in romana. Este vorba de comuniune!

   Fragmentul original in engleza al anatemei sinodului ROCOR din 1983 este ''... therefore, to those who knowingly have communion with these aforementioned heretics or who advocate, disseminate, or defend their heresy of ecumenism...'' (textul intreg al anatemei in engleza la: http://mirem.8k.com/engl2.html).

   O traducere mai corecta ar fi: ''prin urmare, celor ce cu bună-ştiinţă sunt în comuniune cu aceşti eretici mai-nainte-pomeniţi sau celor ce susţin, răspândesc sau păzesc erezia lor ecumenistă...''

   Deci traducerea completa mai de acuratete ar fi:

   Celor ce atacă Biserica lui Hristos învăţând că Biserica Sa este împărţită în aşa-zise ”ramuri” ce se deosebesc în doctrină şi în felul de viaţă, sau că Biserica nu există în chip văzut, ci va fi alcătuită în viitor când toate ”ramurile” – sectele, denominaţiunile şi chiar religiile – vor fi unite într-un singur trup, şi care nu deosebesc Preoţia şi Tainele Bisericii de cele ale ereticilor, ci spun că botezul şi euharistia ereticilor sunt valabile pentru mântuire; prin urmare, celor ce cu bună-ştiinţă sunt în comuniune cu aceşti eretici mai-nainte-pomeniţi sau celor ce susţin, răspândesc sau păzesc erezia lor ecumenistă sub pretextul dragostei frăţeşti sau al presupusei uniri a creştinilor despărţiţi, ANATEMA!''

   Asadar, intelesul este clar acum: cine pastreaza in cunostinta de cauza comuniunea cu acesti eretici ecumenisti (fie ei clerici sau mireni) este sub Anatema!

 2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  maine la targoviste va fi slujba cu olav.........

  • legionarulortodox

   Traiasca Legiunea si Capitanul!

   Cine e Olav frate, fi mai explicit.......sa stim si noi!

 3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @legionarulortodox
  Pentru că asta este. Papă şi patriarh. Aşa a fost numit dintotdeauna.

 4. Legionarul nu poate fi decit ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Din cite cunosc, ROCOR - Biserica Rusa din Afara Granitelor - nu se afla in comuniune cu Ortodoxia oficiala, adica cu Patriarhia Moscovei, cu BORomana, Sirba etc., ci cu BOSV - Mitropolia de la Slatioara de stil vechi, desi era in comuniune cu un ierarh roman de stil nou mitr. Visarion Puiu.

  In acest context, ce semnificatie poate avea aceasta anatema pentru crestinii din Ortodoxia oficiala si ce atributie au crestinii oficiali la aceasta anatema ?

  • Traiasca Legiunea si Capitanul!

   @legionarul...
   Din ROCOR-ul de atunci, chiar daca nu era in comuniune cu BORusa, facea parte si Sfantul Ioan Maximovici. Ei s-au ridicat la inceput impotriva serghianismului si normal ca nu aveau cum sa fie in comuniune cu oficialii. Cat despre comuniunea cu cei de la Slatioara, am mari indoieli.

 5. Legionarul nu poate fi decit ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Intrebarea mea a fost: ce semnificatie poate avea aceasta anatema pentru crestinii din Ortodoxia oficiala si ce atributie au crestinii oficiali la aceasta anatema ?

  • Traiasca Legiunea si Capitanul!

   @Legionaru...
   Ortodoxia e una singura. Acea anatema are rasfrangere in toata Ortodoxia.

 6. Legionarul nu poate fi decit ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Daca e una singura, de ce nu se impartasesc ortodocsii impreuna ? Neimpartasirea impreuna se face doar in caz de schisma si de erezie. Potrivit Sf. Vasile cel Mare, o schisma care se prelungeste devine erezie (in virtutea faptului ca schisma cauta sa se indreptateasca prin Scriptura si Predanie, adica isi face propria "teologie", deci erezie).

  ROCOR nu are partasie cu BeORe, nici cu careva din Ortodoxia oficiala. Nu are partasie nici cu unele sinoade vechi-stiliste din Grecia. Nimeni din Ortodoxia oficiala nu a comentat oficial aceasta anatema si nici nu a confirmat-o. O recunosc ierarhii si mirenii sau nu ?

  Daca e valabila pentru toata Ortodoxia, atunci toate bisericile oficiale cu toti enoriasii lor sint dati anatemei. Altceva oare poate sa insemne ?

  • legionarulortodox

   Traiasca Legiunea si Capitanul!

   Fratilor trebuie sa ne facem curat la noi pe tarla "ROCOR"' si altele..................sa facem ceva in Romania! Acum sa dezbatem dogmele altor neamuri...lasati-o asa!

   • Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @legionarulortodox
    e vorba doar de dogmele Ortodoxiei, care ne privesc pe toti... vezi prea bine cum se propaga ecumenismul... atitudinile fratilor nostri de credinta trebuie sa ne fie exemple ca "sa ne facem curat la noi pe tarla"

    • legionarulortodox

     Traiasca Legiunea si Capitanul!

     Mai pot fi inca 3 de Serafim De Pireu..........poporul roman e molesit rau, El trebuie trezit. bineinteles ca sunt de acord cu fratii notstrii ortodocsi de alt neam.......era vorba de ROCOR, ca ala e recunsocut de ala, ca ala nu e recunsocut de ala.................vad tot felul, ca Rocor era in comuniune cu Biserica Rusa, ba nu era................frate....Athosul e Athos, Rusia e Rusie frate...........ele sunt cele 2 mari puteri ale ortodoxiei...si Ierusalimul, exceptand fugareala care ti o iei pe acolo de multe ori, daca esti crestin, de la perciunati......
     Ca ala are partasie cu ala, ca nu are...Mie nu mi place sa despic firul in 4, asa mult, sa vad de cine e recunsocut ala sau nu....

 7. crestinul ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  BRAVO ASA ESTE , LE ZICI BINE FRATE !
  problema-i ca astia ne vand la cald acum incepe cu hidroelectrica si ce mai urmeaza ...
  ai mila DOAMNE si de noi ...!

 8. Legionarul nu poate fi decit ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @ legionarulortodox

  Cind e vorba despre pacatele cuiva sau pentru a face impreuna o fapta de milostenie, ai dreptate: a despica firul in 4 este contraproductiv.

  Cind insa e vorba de curatia credintei, de cele sfinte spre mintuire, atunci Sfintii Parinti ne invata sa despicam firul sin in 12 si mai mult. Pina nu mai ai indoiala. A intra in partoasie cu oricne care pretinde ca este ortodox este o inselare care poate duce la perzanie. Un Sfint Parinte spunea ca impartsirea cu ereticii inseamna impartasirea cu diavolul. Tocmai de aceea si este la ortodocsi grija pentru a nu te impartasi cumva cu ereticii. De aici, de altfel, si zicala veche romaneasca: pina nu cunosti cine-i sfintul, nu te inchina lui.

 9. crestinul ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  ORTODOXIA TREBUIE SA SE UNEASCA INTR-UN SINGUR ADEVAR AL CREDINTEI ORTODOXE lasat de SFINTII PARINTI si SFINTELE CANOANE , SINOADE si SOBOARE CELE CARE AU FOST INAINTEA "intrarii lupului hain in turma lui HRISTOS" acela ce ne-a impartit pe stil vechi , pe stil nou ! iar ce-am zis m-ai sus , de fapt este lupta IN UNITATE , O SINGURA CREDINTA ORTODOXA si sa privim cu luare aminte care este dusmanul(fiara) ce urla turbat din apus , si aceasta sa fie precum la "Ierusalimul, exceptand fugareala care ti o iei pe acolo de multe ori, daca esti crestin, de la perciunati……"

 10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Doamne ajuta!
  Ne-ar interesa sursa exata acestui articol. Oare ni la-ti putea oferi?
  Cu respecte.
  Sanatate.

  • Traiasca Legiunea si Capitanul!

   @Graiul Ortodox
   (extras din ORTODOXIA SI ECUMENISMUL, de Arhimandrit Serafim Alexiev, Arhimandrit Serghie Jazadjiev)

 11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Bine. Dar asta am vazuto si noi. Vorbim de editura, anul publicatiei...

 12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  DACA AI NEDUMERIRI CA ERAU IN COMUNIUNE CU CEI DE LA SLATIOARA UITATE TE ROG PE YOUTUBE SI VIZIONEAZA SLUJBA DE CANONIZARE A SF IOAN MAXIMOVICI.ACOLO IL VEI VEDEA MSI PE IPS VLASIE LUND PARTE LA CANONIZARE.DECI E SAU NU COMINIUNE?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*