Un an de la urcarea la Ceruri a Părintelui Arsenie Papacioc: Hristos este Ortodox!

Adevăratul creştin este un ascultător desăvârşit faţă de cele spuse de Hristos, iar Hristos este ortodox, pentru că Îl cinsteşte drept pe Tatăl Său. Ortodox înseamnă a fi dreptslăvitor, dreptcinstitor. Aceasta e părerea mea.

Părintele Arsenie Papacioc
Mănăstirea Sfânta Maria
Techirghiol mai 2008

Singurul Adevăr este Ortodoxia

Sfinţia voastră, prin ce se defineşte Biserica Ortodoxă?

Arhim. Arsenie: Chiar cuvîntul ortodox înseamnă dreaptă credinţă, dreaptă slăvire pentru Adevărul pe care l-a propovăduit Hristos, cum ne-a învăţat Hristos, de aceea a şi rămas, cu mila lui Dumnezeu, această titulatură: Ortodoxie; adică credinţa dreaptă: “orthos” înseamnă drept, “doxa” înseamnă credinţă – pe greceşte.
Deci Adevărul: “Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa” ; şi noi respectăm Adevărul care este Hristos, n-am schimbat nimic în practică, s-au stabilit şi poziţiile dogmatice prin Sinoadele Ecumenice, şi am respectat lucrul acesta. Acestea s-au făcut şi împreună cu catolicii de astăzi; ei s-au despărţit, dar la 787 (Sinodul VII Ecumenic, pentru apărarea Icoanelor) noi am fost împreună; mai departe nu ne putem da după fiecare bătaie de vînt.

Ce înseamnă dogma creştină?

Arhim. Arsenie: Adevăr de credinţă revelat, cuprins în Scriptură şi în Tradiţie, aprobat şi practicat de Biserică.

Sfinţii Părinţi spun că în afara Bisericii Ortodoxe există erezii, schisme şi adunări ilegale – aşa le caracterizează. Ce părere aveţi?

Arhim. Arsenie: Nu spun nici o noutate; există, ştim că există.

Vă întreb acest lucru pentru că acum nu prea se mai folosesc aceşti termeni, ci confesiuni creştine, culte creştine, biserici nedepline, biserici surori. Este o greşeală acest lucru?

Arhim. Arsenie: Din momentul în care este schismatic sau eretic, este o greşeală, sigur că da.

Faptul că se folosesc aceşti termeni? Pentru că, de exemplu, ştiţi că se practică căsătoriile mixte; una este să spui că te-ai căsătorit cu un schismatic sau un eretic şi alta este să spui că te-ai căsătorit cu cineva dintr-o biserică mai mult sau mai puţin nedeplină.

Arhim. Arsenie: Ei bine, sigur că …e alta aia, e alta aia. În sfîrşit, vorbim de Ortodoxie; de ce facem discuţie în plus? Nu îmi place cuvîntul acela biserică nedeplină.

Nu este bine? Puteţi să ne explicaţi.

Arhim. Arsenie: Cum adică, biserică nedeplină; adică este în continuare să se împlinească?

Teologii ecumenişti, dintre ortodocşi, spun că dacă s-au depărtat de Ortodoxie mai mult sau mai puţin, este mai mult sau mai puţin nedeplină.

Arhim. Arsenie: Este o rătăcire termenul acesta; lasă să înţelegi că se vor împlini cu timpul, dar poziţia lor este determinată: aşa vor rămîne.

Care poziţie?

Arhim. Arsenie: Poziţia lor eretică sau schismatică.

Cititi continuarea aici.

Adevărul e mai presus de toate!

Fraţii mei, acum eu nu vă vorbesc ca un mare erou, ci mă rog lui Dumnezeu să mă întărească în lupta mea de a rămâne ortodox. Dar în ceea ce mă priveşte, eu aşa gândesc, sub nici un chip nu am de gând să cedez. Ferească Dumnezeu!

Am trăit şi continuăm să trăim în vremuri apostolice. Adevărul rămâne acolo unde n-ai cedat. Dacă unul singur ţine adevărul, acolo e Biserica. Ortodoxia va supravieţui prin el.

Pentru că, dragii mei, dacă ar fi vorba să comparăm cele de aici cu cele ce urmează după viaţa aceasta, e îngrozitor să te gândeşti că intri dincolo ca un trădător al adevărului!

Nu poţi să renunţi nici măcar la o unghie, este unghia mea! Putem să ne prezentăm la Judecată cu ciuntiri, cum vine asta?! Eu sunt ortodox numai cu o mână, nu şi cu cealaltă? Dar să nu murim de mai multe ori, ci doar o singură dată! O luptă n-are nici un sens, dacă nu este spre o victorie sigură. De aceea trebuie gândită foarte bine strategia luptei. Când porneşti un război, trebuie să fii sigur de biruinţă, iar cel care biruie, întotdeauna, este doar Adevărul. Mă bucur că încă mai sunt oameni conştienţi şi maturi: atât în Rusia, Grecia, cât şi în ţara noastră care sunt capabili de o atitudine sănătoasă. Deocamdată am pierdut o bătălie, nu şi războiul. Acestea sunt cuvintele mele şi aceasta este părerea mea.

Părintele Arsenie Papacioc,
interviu mai 2008

Citiţi si: Viaţa necenzurată a Părintelui Arsenie Papacioc – Apostolul iubirii al Neamului românesc

5 Comments

 1. Iertaţi, am o întrebare – nu este legată de articol, dar nu ştiu cum să procedez. O bună prietenă de-a mea doreşte şi ea un abonament la dumneavoastră. Vă dau adresa ei de e-mail, puteţi să-i trimiteţi şi ei articolele dumneavoastră? Repet că doreşte foarte mult acest lucru, şi m-a rugat pe mine să încerc să o abonez. Dar nu ştiu cum.
  Adresa ei este: [email protected] (Mariana Mihai este numele). Mulţumesc.

 2. Ortodoxia, eu o consider cea mai completa religie….Hristos e singurul, care vb de lacrimi si smerenie si iertarea vrajmasilor, in celelate religii nu exista asa ceva……! Iar cat despre secte….nu poti veni frate, sa spui tu un adevar, cand noi avem Biserica de 2000 de ani. Cum pot uni oameni crede ca au gasit adevarul, in cladiri cu termopane si scaune de teatru, in cladiri cu muzica crestina, la orga si chitara, ca sa nu zic si tobe, cum poti crede ca ai gasit adevarul intr-un tip la cravata si cu o biblie in mana! Mie imi place mult Ortodoxia, o consider o arta, aprecieaz si alte religii…………..insa Hristos este deosebit prin invataturile sale….e Dumnezeu-om…si nu doar oameni, ca ceilalti fondatori de religii! Ortodoxia are traire, e arta, e religie completa si veche! Ortodoxia o poti lua ca mod de viata si ca disciplina! Simt nevoia sa tin cu Hristos, simt nevoia sa-l urmez, chiar daca uneori am ganduri de indoiala fata de El, ca si Dumnezeu…dar stim toti de unde vin gandurile astea! Ca si concluzie: Imi place ortodoxia, e profunda si vreau sa mor ortodox! Si pe Hristos, vreau sa-l urmez intotdeauna!

 3. Predicile Parintelui si acum iti incanta inima si iti hraneste sufletul cu o hrana buna pentru sufletul nostru . Sa rumegam mai mult la cea ce a zis prin predicile lui. Doamne ajuta.

 4. Pacat ca marii nostri duhovnici ,au ajuns la capatul drumului si ne parasesc ,trecand la Domnul
  dar ,Dumnezeu ne-a binecuvantat prin invataturile lor cat au trait , cat si prin lucrarile
  ziditoare de suflet care le-au lasat pt crestinatate !!!
  In aceste vremuri incercate si tulburi ,este mai greu sa se mai ridice duhovnici de o inalta tinuta duhovniceasca ,care au trait nu pt ei ci pt sufletele pastoritilor !
  Adevarati pastori ,ai turmei lui Hristos !!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 Comments
scroll to top