Preotul martir Ștefan Marcu și soția sa Elena au fost reînmormântați în cimitirul Mănăstirii Petru Vodă

Cimitirul Mănăstirii Petru Vodă se îmbogățește cu noi oseminte ale martirilor neamului românesc. Dorința Părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa de a fi înmormântat în acest cimitir a dat startul unei lucrări minunate de a face din acest loc unul de închinare și cinstire a  Sfinții Închisorilor, în memoria cărora a fost înălțată Mănăstirea Petru Vodă. Astfel că pe lângă osemintele Părintelui Gheorghe Calciu și ale Părintelui Atanasie Ștefănescu, în mai puțin de un an au fost aduse osemintele poetului național Radu Gyr și ale soției sale, iar de curând ale preotului martir Ștefan Marcu împreună cu ale soției sale Elena. Totul s-a întâmplat în ziua de 12 nov. 2012, când un sobor de 11 preoți din Mănăstirea Petru Vodă și Grecia împreună cu Părintele stareț Justin Pârvu au oficiat slujba de reînhumare a soților Ștefan și Elena Marcu. Mai jos aveți câteva imagini de la acest eveniment.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=7dkUidn5buo]

Biografia Părintelui Ștefan Marcu din Munții Vrancei

S-a născut la 28 nov. 1906 în satul Poiana din Munții Vrancei, pe valea râului Putna, din părinții răzeși Vasile și Măriuța Marcu, al 4-lea copil din cei 9 și primul dintre cei 3 băieți. Urmează școala primară în satul natal, după care urmează seminarul teologic de la Roman, pe care-l absolvă în 1925. Se înscrie la Facultatea de Teologie din Iași în toamna lui 1927. Ca student, cunoscându-l pe Căpitan, Corneliu Zelea Codreanu, devine membru al Legiunii Arhanghelului Mihail, pe care nu o părăsește până la moarte, și nici după. De aici încolo participă la tot calvarul tineretului român.

În 11 ian. 1931 se căsătorește cu Elena Chifulescu, nunta având loc în satul natal Poiana din munții Vrancei, iar ca nași de cununie fiind Corneliu și Elena Codreanu. În toamna lui 1931 este hirotonit preot la Roman pe seama parohiei Nistorești din Munții Vrancei în locul bunicului său, preot Ioan D. Danțiș, cunoscut în acea vreme sub denumirea de “patriarh al Vrancei”, împlinind și continuând moștenirea preoțească a neamului său.

Viața și-o împletește cu mucenicia Mișcării Legionare în: penitenciarele Focșani și Galați, lagărele de la Vaslui și mai ales Sadaclia – special înființată pentru preoți pe malul Nistrului, jud. Tighina- sub „oblăduirea” patriarhului Miron Cristea, care era și prim-ministru la acea vreme.

“Ceea ce ne doare și ne uimește însăși nu sunt suferințele noastre, ci faptul că de peste 7 luni suntem înafara oricăror forme canonice, că Biserica noastră asistă la o situație atât de gravă, admițând lagăre pentru preoții ei, instituție necunoscută în Ortodoxia noastră, iar Biserica socotită înafara oricăror obligații față de cei nedreptățiți și asupriți”. (citat din Memoriul trimis de către preoții din lagăr către patriarhul Miron Cristea).

În 1933, părintele Ștefan este investit cu gradul de comandant legionar de către Căpitan cu ocazia instituirii acestui grad. În 1939 este adus din lagărul de la Vaslui în Penitenciarul Focșani și în noaptea de 21 spre 22 septembrie asupra lui nu este executat ordinul de ucidere, în locul lui fiind împușcat studentul Staicu, pe care părintele Ștefan îl va pomeni toată viața.

“Sentința se va împlini” după 50 de ani de suferințe, în 1989, tot în luna septembrie, printr-o altfel de executare în data de 28 (accident provocat de Securitate). În urma masacrelor asupra Mișcării Legionare, părintele Ștefan sporește rugăciunea și lucrarea duhovnicească în parohia Nistorești. În anul 1940 la începutul guvernării legionare, la insistențele preotului Vasile Boldeanu, membru al conducerii legionare, devine comandatul legionar al județului Putna. Având o atitudine echilibrată și înțeleaptă reușește să-și încheie misiunea fără incidente grave. Demn de remarcat este că în timpul acestei misiuni a lui, de comandant legionar al județului Putna, instituie azilul și cantina, pentru evreii săraci din zonă[1].

În timpul dictaturii militare antonesciene este hărțuit permanent de către Siguranța Statului. Se retrage în continuare în parohie. În anul 1944 după marile arestări se retrage în munți și organizează Rezistența din munții Vrancei, fiind “inițiatorul, mentorul și duhovnicul luptătorilor din Munții Vrancei”, grup cunoscut sub numele de grupul fraților Paragină (Ionel, Cristea și Costache). Cristea este împușcat în munți; Costache trece prin penitenciarul de la Pitești, ca student, iar Ionel Paragină, licențiat în litere și filozofie face 15 ani de închisoare la Aiud.

În legătură cu rezistența din munți, părintele Ștefan a insistat asupra luptătorilor să nu ucidă. Astfel este posibil ca Ionel Paragină să declare în documentarul Memorialul durerii: “Noi am plecat în munții ca să fim uciși și nu să ucidem, urmând îndemnul Căpitanului de la pădurea Dobrina”.

În 1949 părintele Ștefan este prins prin trădare, arestat și condamnat de tribunalul Galați la 15 ani de muncă silnică. După condamnarea din 1950 este trimis la Canal, la Peninsula. Odată cu concentrarea vârfurilor legionare la Aiud este închis la Zarcă pe cea mai mare perioadă a detenției. În toată această perioada nu a făcut nici un compromis. Nu a participat nicoiodată la vreun club de reeducare. După eliberarea din 1964 are aceeași atitudine și ținută demnă în fața autorităților comuniste, încercând să-și reîntregească familia răspândită prin țară: soția Elena  era învățătoare-suplinitoare la Certeze-Huta, pe malul Tisei; fiica cea mare Gabriela (condamnată politic un an la Galați) urma școala sanitară la Galați la 33 de ani(!); Mihaela era la Bistrița Năsăud, iar fiul Corneliu după ce fusese exmatriculat din 2 licee din orașe diferite, absolvise liceul în al treilea oraș – Reghin, din Regiunea Mureș Autonomă Maghiară (la acea vreme).

Ținuta lui demnă și fără compromisuri a atras respectul atât a unor ofițeri de Securitate, cât și a unor activiști de partid. Aceștia în mare clandestinitate au apelat la el ca duhovnic (boteze, spovedanii, aghiazme etc.). L-a avut ca duhovnic toată viața pe părintele Cleopa, iar ca prieteni duhovnicești pe monahul Marcu de la Sihăstria, preotul Nica Tuță din București, iar pe părintele Dumitru Stăniloae ca sfetnic și îndrumător teologic. Acesta din urmă îl va convinge să-și susțină licența la 40 de ani de la începerea facultății. A fost un duhovnic renumit, slujitor cu trăire adâncă a Sfintei Liturghii, recomandat de mari duhovnici ai vremii. De  multe ori la Sfânta Liturghie în timpul epiclezei, ochii săi izvorau lacrimi.

În anul 1975 au fost pensionate vârfurile preoților legionari care erau mai intransigenți. Marii majorități li s-a interzis slujirea în sfântul altar.

Odată cu reacțiile mărturisitoare anti-comuniste ale Părintelui Gheorghe Calciu din 1978, Securitatea și-a întins tentaculele asupra tuturor vârfurilor legionare necompromise. Au fost astfel anchetați sub arest părintele Ștefan Marcu, părintele Nicolae Grebenea, părintele Dimitrie Bejan, Octavian Voinea, Marin Naidim (ucenic al părintelui Ștefan), Ionel Voinea, Virgil Mateiaș, Gh. Brahonschi, preot Nica Tuță și mulți alții.

Începând cu primele luni ale anului 1989, intensificarea anchetelor atât asupra părintelui Ștefan, cât și a fiului Corneliu, l-au determinat să concluzioneze că “se va schimba fața politică a Europei. Se pare că vor renunța la experimentul comunist.” A urmat un an de prigoană destul de greu, care se va încheia cu asasinarea lui, în 28 sept. 1989 (a fost accidentat de o mașină seara în fața blocului unde locuia, conducătorul auto având legături cu securitatea).

“Cine se pune în slujba binelui adună puzderie de dușmani în jurul său. Aici satana își concentrează cohortele sale de diavoli. Uneori e bună și sabia de la cingătoare, dar sabia duhului e cea mai eficace împotriva răului. Nu suntem într-o extremă, suntem într-o permanență ce cade pe centrul preocupărilor umane. Fiți atenți și înțelepți în tot ce faceți. Drumul prin hățișul comunist este lung, mlaștina deznădejdii e la picioarele noastre. Nu vom învinge decât prin greul suferințelor noastre. Dumnezeu să ne ajute!”,  Cuvânt de îndemn în pușcărie, părintele Ștefan Marcu.

Biografia presbiterei Elena Marcu

S-a născut la 13 feb. 1910 în Siliștea Crucii, Băilești, jud. Dolj într-o familie înstărită. Tatăl era învățător și mama casnică. Elena era a 5-a din cei 17 copii ai mamei Floarea și a tatălui Grigore. Marea majoritate a băieților au fost ofițeri, iar fetele învățătoare absolvente la școala normală de la Câmpulung-Muscel, pe care Elena o absolvă în 1929. Fire destul de dreaptă și luptătoare, Elena este nemulțumită de nota dată de o profesoară la examenul de absolvire, reacționează și este eliminată. La școala normală din Focșani se afla profesor fratele tatălui ei care o aduce pentru a da examenul de absolvire. Aici îl cunoaște pe studentul la teologie, Ștefan V. Marcu, care era și pedagog la școala normală din Focșani. Se căsătoresc la 11 ian. 1931 avându-i ca nași pe Corneliu și Elena Codreanu. Din căsătoria lor se nasc: în 1931 Gabriela, în 1934 Mihaela și după lungi așteptări ale tatei feciorul Corneliu în 1945. Presbitera Elena a stat alături părintelui Ștefan toată viața în luptele și prigoanele sale, în căderi și urcușuri. A fost șefa Cetățuii legionare din țara Vrancei, din care făceau parte preotese și învățătoare. De-a lungul vieții a trecut prin nenumărate necazuri. A fost închisă în beciul propriei case transformată în sediu al securității din Nistorești. Beciul era umplut cu apă, unde ea era ținută până la gât. Acolo au fost torturați luptătorii din așa numitul “război cel mare al vrâncenilor” din 1950, când toți răzeșii din țara Vrancei sa-u ridicat împotriva comunismului care le luase munții și pădurile, stăpânirea lor de veacuri.

A trecut prin perioade grele, fără servici, fără nicio sursă de întreținere, răbdând de foame și de frig, pentru ca dintr-un rest de făină de porumb să dea de mâncare fiului ei. Întotdeauna ajuta cu sfaturi și rugăciune pe cei din jur, atât cei din familie cât și dintre străini. De-a lungul vieții s-a luptat pentru o bucată amară de pâine alergând prin țară pentru un serviciu. Astfel ajunge în țara Oașului la Certeze-Huta, pe malul Tisei, la granița cu Ucraina, funcționând ca învățătoare-suplinitoare, situație în care o găsește părintele Ștefan, eliberat din pușcărie. Mai funcționează doi ani aici, apoi se pensionează pe caz de boală, pentru o sumă infimă și se retrage lângă părintele Ștefan în Vrancea. După martirizarea părintelui în 1989, la trei ani, pe data de 5 nov. 1992 presb. Elena trece la cele veșnice.

Veșnica lor pomenire!

Biografii sumare realizate cu concursul d-lui Corneliu Ște. Marcu


[1] La fel cum comandantul legionar al Buneivestiri, Radu Gyr a înființat evreilor primul teatru evreiesc din lume, Barasheum în idis; la fel cum Căpitanul Corneliu Zelea Codreanu a salvat un evreu de la înec; la fel cum Valeriu Gafencu a renunțat la tramaentul cu streptommicină care i-ar fi putut salva viața, în favoarea evreului R. Wurmbrandt; la fel cum părintele Nicolae Grebenea s-a comportat exemplar fața de evrei primind din partea comunității evreiești din Bacău o scrisoare de mulțumire, pe timpul guvernării legionare. Se mai știe că sotiile unor legionari renumiți, precum Vasile Marin, erau de origine evreiască. Iată cât de  ANTISEMIȚI, FASCIȘTI și NAZIȘTI au fost LEGIONARII!

18 comments

 1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Onoare si vesnica lor pomenire in randul dreptilor! Amin

 2. ungureanu mihai-dan

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Mare esti Doamne si minunate sunt lucrurile TALE...

 3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Cu ajutorul Domnului nostru Iisus Hristos şi al Maicii Sale am mai definitivat un studiu biblic:
  Semnul Crucii în Sfânta Scriptură
  http://binevestitorul.wordpress.com/2012/11/14/semnul-crucii-in-sfanta-scriptura/

 4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Slava Domnului pentru asa lucru minunat! Multumim celor care s-au ostenit sa ne arate pe cei ce se roaga in cer pentru noi pacatosii. Iata ce protectori de seama are tinutul acesta al Vrancei, sus la Domnul. Rugati-va pentru noi sfintilor Stefan si Elena.

 5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Vesnica lor pomenire!

 6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Deci Miron Cristea , patriarh si prim-ministru a persecutat preotii , arestandu-i si trimitandu-i la Sadaclia ! Acesta e pomenit ca adormit intru fericire la fiecare Sfanta Liturghie , iar cei pe care i-a persecutat cum sunt pomeniti si ei la Sfanta Liturghie ! Deci si calaii si victimile la un loc !!! Curat murdar ! Si Daniel ii pensioneaza pe preoti la 65 de ani , harul preotului nemaiexistand dupa aceasta varsta ! Oare botezul mai e valabil ? Va fi si el pensionat ? Dar cununia ? Si inca o intrebare : Calugarii si episcopii de ce nu sunt pensionati ? Va multumesc anticipat pentru raspunsuri , mai ales la ultima intrebare !

 7. crestinul ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  si despre acesti spurcati masoni bagati in Biserica Ortodoxa sau lepadati de DUMNEZEU nu aVETI nimic de zis , imaginile graiesc de la sine ....
  http://www.youtube.com/watch?v=TZXUgedikP8

  http://www.youtube.com/watch?v=XI19MYgf2Fw

  asemeni si acest guvern usl care este o adunare a spurcatilor de masoni si jidani cu sarsaila in frunte ..care -i manipuleaza pe toti si-i invarte in ghiare ...mmh !
  http://www.youtube.com/watch?v=fSrlGT6nrFM
  INTRARMATI-VA CU SFANTA CRUCE , Post si CRUCEA DREAPTA SA FIE FACUTA ca doar asa vom Avea Biruinta Intru Sfanta CRUCE caci al Sau Foc SFANT va mistui raul si spurcaciunea care se afla in Aceasta TARA Crestin Ortodoxa
  nu ma luati in seama la ce va spun ...dar v-am spus ce mi s-a Aratat si spus ...
  iar piatra cea mare de pe Acest Mormant al NEAMULUI Romanesc se va Ridica cu Ajutorul SFINTILOR ORTODOXIEI Sfintii Imparati Constantin si Elena si SFINTII ACESTUI NEAM ...
  NU AVEM PE CINE A ALEGE pentru ce se numeste Parlamentul ACESTEI TARI
  raul trebuie taiat din radacina pentru ca hienele roiesc in jurul Acestui Muribund numit ROMANIA si corvoada trebuie aruncata de pe spatele nostru care este din ce in ce mai grea iar biciul slugilor tatalui minciunei loveste cu cruzime din ce in ce mai mult ...
  Sa ne lepadam de Aceasta corvoada ce ne vrea ingenunchiati ,umiliti si batjocoriti pe zi ce trece Aici pe Al Nostru Pamint SFANT
  SI PE SFANTA CRUCE SA FIE ANCORAT STEAGUL ROMANESC PENTRU CA ACESTA ESTE STEAGUL ADEVARAT SI SA FACEM UNIREA ADEVARATA INTRU ORTODOXIE , NEAM SI TARA
  nu va luati dupa cei care sunt mai vicleni ca serpii si vorbesc de ADEVAR dar slujesc tatalui minciunei
  In fata serpilor cand mergi sa mergem cu SFANTA CRUCE INTR-O MANA SI FOCUL CREDINTEI ADEVARATE IN CEALALATA iar serpii trebuiesc taiati de la cap si nu apucati de coada sau bagati in seama prea mult caci al lor venin este otrava ...
  daca nu ne lepadam de aceasta corvoada a spurcatilor de jidani si masoni care controleaza si vor a conduce Aceasta Tara si daca nu vom sti A NE LUPTA , A NE APARA ORTODOXIA , NEAMUL SI TARA PRECUM SFINTII ACESTUI NEAM vom plati cu amar si suferinta , propria libertate aici pe Acest Pamint ,
  CACI LIBERTATEA NU ARE PRET , LIBERTATEA TREBUIE APARATA
  iar
  DUPA FAPTA ESTE INTOTDEAUNA si PLATA
  AMIN!

 8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Pt. crestinul ortodox ! Patriarhul Daniel a adus laude si rabinilor evrei ! Iar imaginile de la penticostali ne arata clar cat de naivi si ignoranti sunt cei ce merg acolo ! Parca am vazut-o pe "vrajitoarea " Vanesa cu "pacientii" sai la spitalul de boli psihice ! Asta este crestinismul de import americano-iudeu pe care multi ierarhi il proslavesc ! Aceste imagini ar trebui sa ne cutremure si sa ne faca sa ne punem multe , foarte multe intrebari ! Aia se numesc crestini !

 9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Alexandra,
  Harul preotilor nu dispare odata cu pensionarea. Sunt multe cazuri de preoti care slujesc si dupa o pensionare mai mult sau mai putin voita. Daca patriarhul Miron Cristea nu a luat atitudine in privinta preotilor inchisi nu inseamna ca i-a persecutat. Poate ca nu avea cum sa se opuna politicii regelui Carol al II-lea, poate ca nu era ascultat, poate nu avea suficienta influenta.

 10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Daca corpul uman devine un fel de program rabla, ce mai putem zice. Daca am devenit piese de schimb, si daca interesul este altul decat Voia Tatalui Nostru. O sa fii poate Sfinti care nu o sa mai scoata un cuvant o sa-i lase pe toti in nebunia lor. Moare este indurarea Lui Dumnezeu dar sa ne fereasca Maicuta cea sfanta de mania Sa.

 11. crestinul ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Mai , post si sa citim Acatistul Sfantului Mare Mucenic Mina pentru a fi dati jos toti imbuibatii , hotii , desfranatii si spurcatii ca acestia sunt nesatioasele fiare care asupresc Acest popor si Aceasta Natie vrand a o desfiinta cu viclenie si a o pierde de la Mila si Binecuvantarea Lui DUMNEZEU
  am inceput sa ma rog pentru ca isi batjoc de noi si ne asupresc pe zi ce trece aceste nesatioase fiare , rugati-va la acest Sfant Mare Aparator al ORTODOXIEI ca DREPTATE SA FIE DREPTATE Intru ADEVAR si sa rasara LUMINA Intru Adevarul Curat ca sa se risipeasca intunericul si spurcaciunea ce a cuprins acest Pamint Sfant -Pamintul Romanesc

  http://www.youtube.com/watch?v=CXtWzEQpS60
  si vom avea raspuns ca spurcatii nu vor putea sta in fata LUMINII DUMNEZEIESTI si A DREPTATII DIVINE
  Amin!

 12. crestinul ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Asemeni post , genunchii la pamint si sa ne rugam cu Acatist la Sfintii Imparati Constantin si Elena -Cei Dintai Imparati Crestini -Aparatori si LUMINATORI ai ORTODOXIEI
  IAR piatra cea mare va fi ridicata de pe Mormantul Neamului Romanesc...
  http://www.youtube.com/watch?v=pqMgC9cp_ak&playnext=1&list=PL5D6848BAEB92DEFD&feature=results_video
  caci alta Scapare nu avem Decat la Acoperamintul MAICII DOMNULUI , la Acesti SFINTI MARI Aparatori ai ORTODOXIEI si SFINTII ACESTUI NEAM care vor mijloci la DUMNEZEU pentru Acest popor si Acest pamint Sfant pe care stam in nesimtirea grea ce ne-a cuprins si bine spus "somnul cel de moarte "
  TREZITI-VA , sa ne Intoarcem catre DUMNEZEU pina nu va fi prea tarziu
  caci pentru orice FAPTA rea sau buna este si PLATA asemeni
  amin!

 13. crestinul ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  IMNUL ROMÂNESC

  de Sf. Ioan Iacob Hozevitul

  Acum, ca niciodată
  Treziţi-vă, români!
  Având credinţă-n suflet
  Şi arma sfântă-n mâini.

  În rodul născocirii
  Să nu nădăjduiţi,
  Ci arma mântuirii
  Mereu s-o mânuiţi!

  Uniţi-vă în cuget
  Prin simţuri creştineşti
  La sânul „Maicii voastre”
  Celei duhovniceşti!

  În pavăza credinţei
  Fiind adăpostiţi,
  La vreme de războaie
  Veţi fi nebiruiţi.

  Tot neamul de pe lume
  Şi cel de sub pământ
  De s-ar scula-mpotrivă,
  Va fi de voi înfrânt.

  Plecaţi-vă la Domnul
  Grumazul umilit,
  Sa vă înalţe fruntea
  În „plaiul” cel dorit.

  De somnul nesimţirii
  Sa nu mai dormitaţi,
  Că „zorii mântuirii”
  Se-arată la Carpaţi

  Ca fraţii petrecând,
  Să nu stirbim onoarea
  Şi graiul nostru sfânt!

  Trezindu-ne simţirea
  Din suflet creştinesc,
  Să punem Semnul Crucii
  Pe steagul românesc!

  Pe tronul cel din suflet
  S-avem necontenit
  Icoana preacinstită
  A Regelui Mărit!

  De vom păzi unirea
  Şi „Crezul din strămoşi”,
  Vom fi şi jos, în lume,
  Şi-n ceruri glorioşi!

  În scumpa noastră ţară
  Atunci vor creşte iar
  Virtuţile străbune
  Cu nume secular.

  Din groapa stricăciunii,
  Săpată de „tiran”,
  Se va scula cu slavă
  „Răsadul lui Traian”.

  Deci azi, ca niciodată,
  Să ne vădim creştini,
  Păstrând neprihănită
  Credinţa, prin străini!

 14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Frumos imnul Sfantului Iacob Hozevitul, exceptand insa ultimul viers de la penultima strofa - „Răsadul lui Traian”.. Eu vreau sa ma consider mai degraba rasadul lui Burebista si a lui Decebal decat a lui Traian, anticrestinul, prigonitorul, jefuitorul, desfranatul si batjocoritorul stramosilor nostru geto-daci. Propriul lui neam din care a odraslit (din sudul peninsulei Iberice -actuala Spanie ) l-a sters din istoria lor, dece l-as ridica eu in slavi....Chiar nu am dece!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*