VIDEO: Părintele Gheorghe Metallinos si domnul profesor Dimitrie Tselenghidis la Iași

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=37hDjSF7uQ8]
[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QFsiQHxRWWg]

Un om (bun) care nu pacatuieste nu este neaparat in comuniune cu Dumnezeu, omul trebuie sa aiba legatura cu Harul necreeat al Duhului Sfant care vine numai prin intruparea Cuvantului, si aceasta este Viata lui Hristos, care este viata necreeata a Dumnezeului in Treime, aceasta viata ne-o da Hristos.  Autenticitatea acestei vietii este asigurata prin delimitarea Ortodoxiei fata de erezie. Harul lucrarii Sfintelor Taine (a iertarii pacatelor)  se garanteaza numai prin pazirea credintei ortodoxe. Noi nu credem in același Dumnezeu cu Romano-Catolicii, pentru ca au trasformat pe Duhul Sfant in creatura. Faptul ca raman in dogma gresita arata ca ei nu au o viata de traire in Duhul Sfant. Pe baza gandirii Sfantului Grigorie Palama putem spune ca daca un ortodox nu vede nicio diferenta substantiala, fundamentala dintre ortodoxie si eterodoxie, atat in dogma cat si in viata pastorala, unul ca acesta, in mod sigur, nu traieste viata harismatica a Sfantului Duh, acolo unde traieste.

Rolul de pastor pot sa il aiba si mirenii. Prin excelenta pastorul Bisericii este episcopul, care este in centrul vietii bisericesti.

| ortodoxiacatholica

6 Comments

 1. In putine cuvinte a zis mai mult decat s-ar fi asteptat cineva, dar cel mai de neasteptat a fost sa afirme ca ortodocsii si catolicii nu au acelasi Dumnezeu. Asta nu am mai auzit pe nimeni sa afirme, insa eu asta am crezut-o intotdeauna, si le-am si zis-o si la catolici. Nu avem acelasi Dumnezeu nicidecum, caci unul este real si altul imaginar. Ba chiar si ortodocsii nu au acelasi Dumnezeu, caci unul fals are ca dumnezeu patimile, iar altul Il are pe Dumnezeu Hristos prin pocainta. Ba chiar si atunci cand ne inchipuim despre DUmnezeu si sfinti lucruri care nu sunt adevarate, ca au trasaturi care nu le au in mod real, ne indepartam de Dumnezeu si de sfinti, si in realitate ajungem sa ne inchinam unei plasmuiri a mintii noastre, unei imaginatii, si nu Lui Dumnezeu si sfintilor. O imaginatie care pare a fi Dumnezeu sau un sfant, dar nu e realitatea. Unii dau citate din sfintii parinti si se inchina lor, dar din cauza ca interpreteaza gresit citatele de fapt se inchina nu sfintilor in mod real ci imaginatiei lor despre cum sunt si gandesc acei sfinti, se inchina intr-o anumita masura imaginatiei si nu sfintilor in mod real. Si faptul ca catolicii nu se pot corecta de erezii de 1000 de ani, asta e una dintre dovezile clare ca nu au sfinte Taine, apoi faptul ca 99,9999999999999999% dintre cei ce isi spun ortodocsi traiesc o viata intreaga pe pamant dar nu ajung la o intelegere deplina a pocaintei si a credintei, asta inseamna ca nu cunosc harul decat foarte slab, si nu traiesc sfintele Taine in mod autentic chiar si daca se impartasesc des, adica se impartasesc spre osanda. Nu se poate sa te impartasesti cu Focul Cel mai presus de toate cerurile si sa traiesti o viata pe pamant fara sa ajungi macar sa intelegi ortodoxia, adevarul, caci lucrul acesta este un lucru foarte mic in comparatie cu cele ceresti.
  Adevarul va va face liberi, deci Adevarul nu se poate sacrifica pentru iubire, caci atunci am avea o iubire dar am fi robi si nu am putea elibera pe nimeni, deci nici iubirea noastra nu ar fi reala, ci mincioasa. Ar parea doar iubire in ochii oamenilor, si vai de noi cand ne vor vorbi oamenii de bine. Sf Sisoe cel Mare si ceilalti sfinti ai patericului sintetizau credinta in a birui slava desarta, a nu iubi slava acestei lumi sau slava creaturii in general, caci cine nu iubeste slava creaturii ( a omului sau a demonului ) nu are altceva de facut decat sa iubeasca slava lui Dumnezeu si aceasta e totul. Deci totul e sa nu iubim slava acestei lumi si a demonilor, slava creaturii in locul slavei lui Dumnezeu. Dreapta slavire.
  Totul e sa ramanem in pocainta tot restul vietii dar si dincolo de moarte. Pocainta e viata in adevar. Bucuria e un pogoramant, un semn al dragostei de aproapele, si trebuie sa aiba masura dreapta, dar pocainta ne leaga cu cerul.
  Nici demonii nu mananca deci nu postul ne mantuieste ( deplin ), si demonii se pot ruga toata ziua dar fara pocainta, deci nu rugaciunea ne mantuieste, si demonii nu dorm, deci nu privegherea ne mantuieste. Un singur lucru nu il pot face demonii, sa se pocaiasca de toate pacatele, sa se smereasca cu adevarat. si asta e singura cale prin care putem deveni diferiti de demoni si asemanatori sfintilor si ingerilor si lui Dumnezeu. Pocainta si smerenia face toata diferenta, orice alta virtute o pot face si demonii ba chiar intr-o masura mai mare decat putem face noi. Ei sunt campioni in virtute de neintrecut pentru noi, insa Dumnezeu nu lauda noarta o iubeste, nu ne vrea sa fim campioni in virtute asa cum se lauda sectantii cu anumite virtuti, ci vrea pocainta noastra, si nu o pocainta ca la sectari, ci o pocainta deplina asa cum aveau sfintii, si o pocainta nu pentru cativa ani, ci pentru toata viata si dupa moarte. Chiar si daca am atinge desavarsirea absoluta, Dumnezeu tot pocainta ne-o cere, vrea sa ramanem in pocainta, vrea sa mai facem anumite mici ( mici inseamna foarte mici, mici bucurii ca semn al iubirii ) pogoraminte si apoi sa ne pocaim, ca sa ramanem in smerenie. Un lucru de neinteles in mod rational, dar asta e iubirea de aproapele, asta e rugaciunea pentru cei slabi, si altfel nu se poate.

 2. E de mirare cum acesti doi mari teologi antiecumenisti au fost primiti sa conferentieze in tara noastra. Poate ca e mai flexibil IPS Teofan in Moldova, dar in Muntenia cu siguranta nu vor fi invitati sa tina conferinte..

 3. Sa fie primiti in toate zonele Tarii pentru Aflarea ADEVARULUI CURAT si LUMINEI ADEVARATE intrucat spurcaciunea anume ce este spurcat VREA A SPURCA A NOASTRA BISERICA ORTODOXA , BISERICA LUI HRISTOS
  alelei …ce vicleni mai sunt acesti masoni spurcati , infiltrati in Biserica Ortodoxa in numele caritatii a facerii de bine , intr-ajutorare ca intra dracul. si spurca SFANTA BISERICA ORTODOXA
  de asta a spus si a vazut intocmai Sfantul Parinte Ilarion Argatu
  “in Sfintele Altare stau bolovani si Bisericile se vor darama… ” de la acesti bolovani
  Voi Apara Sfanta Biserica in care m-am botezat , am renascut a doua oara si in care am Botezat si pe altii indiferent de pret ..
  ca asa mi s-a aratat ” …am intrat Intru Sfanta Biserica unde merg si vad puse pe zidurile din stanga si dreapta in dreptul Sfintelor Icoane , in dreptul la Sfintil de pe pereti ca doua pendule de ceas mari ce se invarteau pe roata zimtata iar in mijloc era semnnul masonilor v-uri intersectate si acestea se roteau si atat am spus ce cauta semnele masonilor in Aceasta Biserica si am plecat cu multa tristete ”
  SA NE FEREASCA BUNUL DUMNEZEU DE A SA MANIE DREAPTA daca nu Vrem a Suji Numai lui HRISTOS si se vrea slujire si la mamona …
  ca a sluji la doi Domni nu se poate …
  sau pina intr-o zi ca DUMNEZEU NU SE LASA BATJOCORIT
  Amin!

 4. SA NE FEREASCA BUNUL DUMNEZEU DE A SA MANIE DREAPTA daca nu Vrem a Sluji Numai lui HRISTOS si se vrea slujire si la mamona …

 5. si cioara negra va veni dupa mine , ‘mergeti la Biserica nou botezata ‘
  ceva probleme la hartii , spurcatilor de masoni , va vad ce vreti a face ca asa puneti ghiara pe Lacasurile Sfinte si alungati HARUL SFANT din Acestea
  dar DUMNEZEU NU SE LASA BATJOCORIT
  AVEM ACOPERAMANTUL SFANT AL MAICII DOMNULUI SI SFINTII APARATORI AI ORTODOXIEI si AI ACESTUI NEAM ,
  SFANTUL MARE MUCENIC MINA , SFANTUL PARINTE ARSENIE BOCA care va vor sta impotriva serpi si naparci blestemate
  amin !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 Comments
scroll to top