PS Iustinian Chira – Sfinții sunt declarați de către popor

[youtube=https://youtu.be/foKbA63pHR0]

Unul dintre argumente de care ține cont Biserica Ortodoxă: un sfânt nu este declarat că așa vrea vlădicu’ sau că așa vrea patriarhu’ sau că așa vrea papa. Nu! Un sfânt în Biserica Ortodoxă este declarat Sfânt, dacă vrea poporul, dacă cere poporul, dacă-l crede (sfânt)… Dacă poporul zice: ăsta-i Sfânt, poporul nu greșește!

PS Iustinian Chira

Crede poporul că în temnițele comuniste au fost sfinți?
Se roagă poporul la Sfinții Închisorilor?

10 Comments

 1. “Dar iată, odată, când îngropau un mort, s-a întâmplat ca cei ce-l îngropau să vadă una din aceste cete şi, speriindu-se, au aruncat mortul în mormântul lui Elisei. Căzând acela, s-a atins de oasele lui Elisei şi a înviat şi s-a sculat pe picioarele sale.”
  (IV Regi 13:21, dar II Regi/II Împărati 13:21 în versiunile protestante)
  * Puterea vindecătoare a moaştelor sfinţilor
  http://binevestitorul.wordpress.com/2012/11/18/cinstirea-sfintilor-in-sfanta-scriptura/

 2. Imi cer scuze si iertare domnul administrator al blogului apologeticum ca v-am zis Hristos a inviat in post.

  Ieri m-am spovedit si eu si l-am intrebat pe preotul meu duhovnic daca pot zice Hristos a inviat in fiecare zi, dansul mi-a zis ca se poate zice in fiecare zi Hristos a inviat, caci Sfantul Serafim de Sarov ii intampina pe toti cu Hristos a inviat, bucuria mea, dar l-am intrebat daca se poate zice Hristos a inviat acum ( in post ), dansul mi-a zis ca datorita ca vine acest praznic mare e bine sa nu zic acum Hristos a inviat , mi-a mai zis ca da este cam o cudatenie acest lucru dar ca trebuie sa respectam praznicul care urmeaza.

 3. “14. Şi dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este atunci propovăduirea noastră, zadarnică este şi credinţa voastră. (…)
  20. Dar acum Hristos a înviat din morţi, fiind începătură (a învierii) celor adormiţi.”
  (I Corinteni 15:14,20)
  Învierea lui Hristos este ,deci, esenţa credinţei creştine.
  Aşa că spun şi eu “Adevărat a înviat!”

 4. evlavia poporului nu este singura conditie a punerii in calendar sau a canonizarii unui sfant, mai trebuie de implinit inca un criteriu si anume Dreapta Credinta marturisita, fara erezii, fara neclaritati in credinta si ultimul criteriu este viata sa.

  1. corect parinte… PS Iustian a spus doar un argument, dar nu ca fiind singurul, ci a vrut sa arate importanta evlaviei poporului… si normal ca atunci cand vorbim de sfinti, nu putem vorbi decat de Dreapta Credinta.

 5. cat adevar, asa este parinte, sa-ti dea dumnezeu sanatate , si sa ne mai dai indemnuri binecuvantate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 Comments
scroll to top