Controlaţi de microcip: Un implant ar putea controla pofta de mâncare sub falsul pretext că ar combate obezitatea

implat cip Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au proiectat un microcip inteligent care, afirmă ei, poate suprima apetitul, putând deveni astfel un ajutor eficient pentru scăderea în greutate şi o alternativă la operaţiile de chirurgie bariatrică. În curând va începe testarea noului dispozitiv pe animale de laborator.
Microcipul este ataşat de nervul vag, unul din cei 12 nervi cranieni (de fapt, sunt 12 perechi, simetrice, de asemenea nervi, care fac parte din sistemul nervos periferic.)
Nervul vag are, printre alte funcţii importante, un rol în reglarea apetitului.
Dacă testele pe animale vor da rezultatele aşteptate, peste 3 ani ar putea începe testarea dispozitivului pe oameni.
Cercetările sunt realizate de specialişti de la Imperial College London, sub conducerea prof. Chris Toumazou şi a prof. Sir Stephen Bloom.
Este vorba despre un „modulator inteligent implantabil”, cum îl numesc inventatorii săi, un mic dispozitiv de numai câţiva mm lungime, ataşat cu ajutorul unor electrozi-manşon de nervul vag, în interiorul cavităţii peritoneale din abdomen.
Cipul şi electrozii „citesc” şi procesează semnalele electrice şi chimice ale apetitului, semnale percepute de nervul vag.
Apoi, microcipul poate acţiona în funcţie de aceste date, trimiţând semnale electrice creierului penru a reduce sau a elimina impulsul de a mânca.
Specialiştii de la aceeaşi instituţie au realizat deja un dispozitiv similar menit să controleze crizele epileptice, tot prin acţiune asupra nervului vag.
Cercetătorii spera ca, prin noul dispozitiv, să poată controla semnalele neurale care controlează apetitul, nu neapărat suprimându-l complet, ci făcându-i, de exemplu, pe oameni să mănânce mai încet.
Creierul va primi de la microcip aceleaşi semnale pe care le primeşte, în mod normal (în cazul oamenilor fără tulburări de alimentaţie), de la intestin, semnale care îi „spun” organismului să se oprească, deoarece a mâncat suficient.
implat cip2Există şi alte proiecte de acest gen. O companie americană, EnteroMedics, a dezvoltat un implant care blochează intermitent nervul vag, cu ajutorul unor implusuri electrice. Dispozitivul a fost deja testat pe 239 de pacienţi; mai mult de jumătate dintre aceştia au pierdut cel puţin 20% din greutatea corporală, deşi compania recunoaşte că rezultatele nu sunt atât de bune cum s-a aşteptat.
O altă compnaie din SUA, IntraPace, a căpătat recent aprobarea din partea Uniunii Europene pentru utilizarea unui dispozitiv produs de ea, numit Abiliti, care utilizează aceeaşi metodă – stimularea nervului vag pentru a reduce consumul alimentar.

traducere după bbc.co.uk

4 comments

 1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Si cand te gandesti ca oamenii vor mai si plati ca sa fie tinuti in lesa. Altfel, ii paste "riscul" sa se trezeasca la realitate.

 2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Romania, un stat totalitar
  Libertatea este sclavie… Big Brother te urmareste!
  Tehnologia informatiei sau talpa iadului?
  Este interesant si infricosator in acelasi timp sa urmarim evenimentele din ultimii ani. Stiu, unii vor sari ca e vorba de “teoria conspiratiei” (a se citi: baliverne), dar ii rog cel putin sa aiba rabdare si sa citeasca ce am de spus. Pentru mine e destul de clar in ce directie ne indreptam: o societate controlata total cu o structura de conducere piramidala, in care marea masa e redusa la nivelul de sclavie. Fiecare om va fi “cipat”, adica i se va implanta un microcip RFID (peRFID) de identificare ce va contine toate datele personale: nume, varsta, sex, date biometrice, situatie profesionala, permis auto, date medicale, cont bancar (nu vor mai exista bani cash) etc. Aceste date vor putea fi accesate si modificate de catre autoritati si, probabil, de hackeri. Departe de a fi o lume mai sigura, furtul de identitate va deveni o crima extrem de frecventa si periculoasa. Sigur, de cipare va fi scutita o anumita “elita”.
  Absolut totul va fi controlat. Dealtfel, deja sunt inregistrate TOATE convorbirile noastre telefonice, tot ce facem pe internet (e-mail-uri; ce scriem in blog; ce site-uri accesam). Cu ajutorul telefonului mobil, o persoana poate fi monitorizata non stop (adica se va stii exact in ce pozitie este). E posibil ca multi oameni sa fie obligati sa poarte bratari de monitorizare (care permit localizarea posesorului pe principiul telefoniei mobile); dar chiar si fara asemenea metode, camerele video “inteligente” plasate peste tot ne pot identifica automat pe baza datelor biometrice. La fel, se pot plasa cititoare de microcip rfid in toate zonele “sensibile”: la intrarea in metrou sau in autobuz, de exemplu. Pe de alta parte, fiecare om va avea o fisa electronica in care se vor inregistra absolut toate datele relevante (din punctul de vedere al lui Big Brother) despre el. Orice revolta impotriva sistemului va putea fi astfel rapid inlaturata!

  Cum va arata orasul viitorului? Cititi aici: http://hristofor.wordpress.com/2009/01/26/primul-oras-in-care-totul-va-fi-supravegheat-new-songdo-city/ E drept, acolo nu se vorbeste de microcip implantat, “doar” de un card universal de identitate cu microcip(rfid). Efectul e acelasi insa. Si, la o adica, dupa cum spunea cineva – cardul poate fi pierdut sau furat. Asa ca, se va spune ca e mai “sigur” sa fii implantat cu un microcip. Nu? Esti retrograd si te opui”progresului tehnologic”? (Stiti foarte bine: deja avem pasapoarte biometrice cu microcip in Romania si permise auto cu microcip. Si carduri bancare cu microcip! Si de peste 2 ani, vom avea buletine cu microcip.). Asa ca naivii care isi inchipuie ca lucrurile despre care vorbesc sunt plasate intr-un viitor indepartat, ar fi bine sa-si deschida ochii!!!

  De cativa ani, oamenii sunt fortati sa-si implanteze animalele cu microcipuri. S-a inceput cu vacile, porcii, caii, oile etc. Gainile si alte pasari de curte au fost scutite (insa exterminate cu ocazia tepei numita “gripa aviara”). De microcipuri implantate n-au scapat nici pisicii si cainii de casa. De exemplu, in Bucuresti primaria a decis ca toti cainii si pisicile de casa sa fie castrati – uite asa! – asta pe langa microcipare, vaccinuri, pasapoarte si alte formalitati costisitoare. Nu o zic eu, e o stire de presa: http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/119374/Bucurestenii-obligati-sa-si-sterilizeze-cainii-si-pisicile.html. De ce toate aceste masuri? Pentru control, evident! Uitati ce teapa si-au luat taranii! Acum nu mai au voie sa vanda lapte si branza in piete! Nici oua macar! Sunt obligati sa predea laptele firmelor mari de procesare; pe un pret de nimic, bineinteles! Vor sa cracneasca? Pai nu stim totul despre cate vaci/oi au? Vor sa ne triseze? Sa vanda lapte pe ascuns? Ii plesnim imediat peste bot! Asta asa, in paranteza fie spus…

  Stiu ca si in conditiile unei societati complet orwellizate, vor fi multi prosti care vor canta litania: “daca n-ai nimic de ascuns, de ce sa-ti fie frica?“. “Big Brother ne urmareste pentru a ne proteja! Numai infractorilor le e frica de el.“. S-o credeti voi, tampitilor! Nu ma mai feresc de cuvinte. “Big Brother” nu vrea sa va protejeze, ci sa va EXPLOATEZE. Si pentru a va exploata cat mai bine, vrea sa va controleze complet vietile! SCLAVILOR! Deja sunt in studiu microcipuri implantate, in creier, care pot controla direct mintile oamenilor – in mod clar sa lucreaza masiv la asta si cine stie la ce se va ajunge in viitor! Vrei sa protestezi; sa-ti ceri drepturile? Pai, pur si simplu, nu vei fi capabil sa te gandesti asa ceva! Are grija Big Brother de asta – sa fii un sclav multumit si iubitor!

  Cum s-a ajuns in situatia asta? Eh, povestea e lunga. Scriitori SF si nu numai au prevazut de mult timp ceea ce urma sa se intample. Romanul 1984 al lui Orwell e poate cel mai cunoscut. Tot faimos e si romanul “Minunata lume noua” al lui Huxley. Sunt si alte contrautopii clasice interesante. O societate orwellizata e descrisa, foarte bine dupa parerea mea, in romanul Dayworld al lui Phillip Jose Farmer (cu mentiunea ca lumea de acolo pare idilica fata de realitatea curenta). Dar nu numai scriitorii SF au scris despre “vremurile noastre” (daca imi permiteti aceasta sintagma).

  Apocalipsa a fost scrisa cu aproape 2 milenii in urma, si iata multe lucruri de acolo se dovedesc extrem de actuale! Cati oameni sunt constienti ca in casele lor numarul 666 e prezent (sub o forma codificata) de zeci poate sute de ori? Si totusi, fiecare cod de bare are un 666! E limpede ca buna ziua! Cele doua bare subtiri – care apar de 3 ori in codul de bare, pe post de separatori – sunt citite de calculator sub forma numarului 6 (SASE). O gluma proasta a inventatorilor acestui sistem de codificare a produselor, ar putea spune unii. Dar mi se pare ca e mai mult decat proasta “gluma” asta; e de-a dreptul diabolica! Initialele T.I. pot insemna atat “tehnologia informatiei”, cat si TALPA IADULUI! Nici o legatura? Mai ganditi-va! Si urmariti: http://nucatuselorelectronice.ning.com/video/video/show?id=2777339%3AVideo%3A3870

 3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Daca experimentul reuseste atunci dupa parerea mea poti si sa le induci oamenilor implantati senzatia de foame crunta cand trec pe langa un anumit lant de restaurante...

  Si cum cipul poate avea si GPS...

  Reclamele si controlul populatiei pot lua o cu totul alta forma in viitor...

 1. Pingback: Controlaţi de microcip: Un implant ar putea controla pofta de mâncare sub falsul pretext că ar combate obezitatea « români de veghe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*