Roşia Montană se întoarce. Iohannis dorește reluarea negocierilor

rosia montanaGabriel Resources a anuntat, marti, ca vrea o solutie amiabila privind Rosia Montana si a trimis Presedintiei si premierului o notificare prin care cere autoritatilor romane sa se angajeze intr-un proces de consultare, mentionand ca ar putea recurge la arbitraj daca nu se gaseste o solutie pentru dezvoltarea proiectului
Compania a trimis o notificare oficiala catre Presedintele si Prim-Ministrul Romaniei, in numele Gabriel si al anumitor companii afiliate, prin care solicita autoritatilor romane sa se angajeze oficial intr-un proces de consultare. Pentru evitarea oricaror indoieli, Gabriel doreste gasirea unei solutii amiabile in acest diferend care sa duca la dezvoltarea proiectului minier, in beneficiul tuturor partilor implicate“, se arata intr-un comunicat al companiei canadiene Gabriel Resources.
In luna iunie a anului trecut, Camera Deputatilor a respins proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Rosia Montana. O luna mai tarziu, premierul Victor Ponta, afirma ca proiectul Rosia Montana este blocat pana cand nu exista o sustinere politica clara, el adaugand ca, personal, considera ca pentru Romania este mai bine totusi sa fie exploatate toate resursele naturale, inclusiv aurul, daca sunt respectate toate normele de mediu.
Comunicatul mentioneaza ca Gabriel Resources nu a initiat nicio cerere de arbitraj sau vreun alt demers in instantele internationale de arbitraj si ca isi mentine angajamentul “ferm” de a dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana.
Presedintele Klaus Iohannis a precizat ca pozitia sa privind Rosia Montana nu s-a schimbat, prin faptul ca a ajuns presedintele Romaniei, si a mentionat ca in opinia sa, proiectul nu a fost bine abordat.
Trebuie revazut, sunt foarte multe aspecte. Nu este treaba presedintelui sa renegocieze contractele, nici treaba presedintelui sa spuna ce solutii tehnice exista, dar este treaba mea sa spun ca, dupa parerea mea, asa cum a fost conceput proiectul, mie nu mi se pare potrivit si sa invit pe cei care sunt implicati, direct, sa reia discutiile”, a mentionat Iohannis, citat de Mediafax.
Seful statului a mai spus ca fara o negociere buna, serioasa si aplicata, lucrurile nu vor putea fi rezolvate, iar negocierea trebuie sa aiba loc intre firma care doreste sa investeasca si reprezentantii Guvernului Romaniei. ”Sunt convins ca o astfel de discutie se poate purta”, a adaugat Iohannis.
El a mai spus ca, in privinta gazelor de sist, ”deja are impresia ca problema se rezolva de la sine, datorita scaderii pretului hidrocarburilor, in esenta a petrolului”.
”Lucrurile s-au schimbat radical si deja exploatarea gazelor de sist, cel putin in zona noastra, nu cred ca mai este in zona rentabilitatii”, a mai afirmat Iohannis, precizand ca tehnologia nu este noua, dar nu a fost folosita, pentru ca nu era rentabila, cresterea pretului petrolului ducand la interesul pentru acest tip de exploatare. ”Impresia mea este ca acum, in aceasta etapa, interesul pentru gazele de sist este in scadere”, a precizat Iohannis.

9 Comments

 1. Ce se intampla dragilor??? vrea oculta mondiala sa ne termine si o”bat” in varf cu tranchilizante d’astea de 2 lei??? Vai de capul lor…or sa vada ei…protejati nu sunt nici macar ei…ce o sa urmeze…ce cat mai este pana in 2017???la un colt…

 2. DE CAND SI PANA CAND NE ZIC NOUA STRAINII CE SA FACEM CU AURUL NOSTRU?
  SI AICI NU MA REFER DOAR LA STRAINII DE LA GABRIEL RESOURCES, CI SI LA STRAINII DE TARA CARE NE CONDUC PE NOI SI OCUPA ABUZIV LOCURILE DE CONDUCERE A TARII.

  SA NU SE DESCHIDA MINA!

  SA IESIM DIN NOU NOI ROMANII IN STRADA IN TOATE ORASELE TARII SI ROMANII DIN STRAINATATE !!! TREBUIE SA IESIM IN STRADA!!! CAND AM IESIT SI AM AVUT O POZITIE ATUNCI AU FACUT PASI INAPOI. SA NU NE LASAM!

 3. fratilor treziti-va , pana nu ajunge la putere un om ortodox cu frica de sf biserica si sf taine , pana atunci
  NIMENI nu va tine cu ROMANIA , degeaba se zbat …cu mana in piept unul si altul ca tin cu tara ….vrajeli…….la putere ne trebiue un om cu carcter de militar cumm e parintele amfilohie branza de la diaconesti , pana atunci tara va fi furata si vanduta chaiar si de cei se declara patrioti si ecollogisti; OPRITII SA NU SE MNAI TAIE PADURILE CA V-OM RESPIRA CU FILTRE VOM AJUNGE BIONICI , asa se ajunge la un momnet dat peste 1000 de ani cand subesmnatul si citittorii vom fi frunza si iarba in vant

 4. E VALABIL PENTRU TOATE PROBLEMELE CE TIN DE VIATA NOASTRA , O NE DAM UNII SI ALTII VINA UNUL PE ALTUL CA UITE CUM AJUNS , ASCU;LTAM MAENELE CU INFLUENTE TURCESTI , MANCAM DE LA TURCI ROSII , CASTRAVETI , EU ERAM PREA MIC DE VARTA CA SA IMI ADUC AMINTE CUM ERA INAINTE DE 89 DAR………CE ZIC MIRCEA CEL BATRAN , VALD TEPES , CANTEMIR , MIHAI VITEAZUL , SF VOIEVOD NEAGOI BASARAB SI BRANCOVENAU , STEFAN CEL MARE SI SFANT SE ZVARCOLESC ACOLO UNDE SANT DE DURERE , CHIN SI AMAR PENTRU SUFERINTA PE CARE NE COMPALCEM SI ACCEPATM CU PLACERE CHIAR DACA STAM CU OCHII DESCHISI , FARA RUGACIUNE LA MAICA DOMNULUI CA DATORTA EI MAI RASPIRAM , CARE PRESEDINTE, PRIM MINISTRU DUPA 89 A FACUT CE FACUT BECALI IN TARA ASTA ?

 5. EU IMI SPUN PAREREA LA CE CITITE , DAR FRATILOR , IN PRIVINTA DISCUTIILOR DOGMATICE EU DACA ERAM EPICOP ……..II BATEAM PE TOTI ERTICII ASTIA FARA SCRUPULE CUM A FACUT SF IERARH NICOLAE AL SF SINOD CAND LA PALMUIT PE ARIE , NOI NU TREBUIE SA MAI STAM CA PROSTII NOI CA MAJORITARI SI CURTEA CONSTUTIONALA ………OFFFFFFFFFF, VAI DE EI SI NEAMUL LOR , DREPATATAEA DE SUS VA FI CRUNTA …..VA FI AMAR SI CHIN PENTRU EI , IN CODUL MUNCII SE VB DE PRINCIPIUL NEDSCRIMINARII LA ANGAJAREA PERS HOMOSEXUALE API NOI DEGAEABA FACEM HARTIII LA AIA MARI CA TOT NU SE AJUNGE LA NIMIK CONCRET , HALAL CE OAMENI NE CONDUC

 6. SI A MAI E O MARE PROBLEM ECUMENISMUL ……………….PAI DACA TOTI NU SANT ORTODCSI …….CA E LE FRICA , CINE VAZUT LA CATOLICI ANAFORA LA EI E AZIMA , ANAFORA SE USUACA SI STA 1000 DE ANI SI NU STRICA PAI AZIMA CATOLICILOR IN 3 ZILE MUCEGAIESTE , AGIASMA MICA LA EI SE INVESRZESTE IN 3 ZILE SI LA ORTODOCSI TINE SI 1000 DE ANI , PAI CE MANTUITORUL A INVIAT DE 2 ORI , ODATA PT ORTODCSI SI ODATA PT CATOLICI , …….? LA SF MORMANT IN ISRAEL DE INVIERE SE ICHIDE USA SE INCHIDE DE ORA 24 SI VINE AC O SAGEATA INGEDRUL SI APRINDE CANDELA CARE ARDE TIMP DE 10 MINUTE DACA EI UN MANUNCHI DE 33 DE LUMARI SO\I LE APRINZI SI TII MANA DESUPRA FLACARII NU TE ARZI ; DECI CATOLICII AU PLECAT EI , CHIAR DACA IN ITALIA E MANA SF NICOLE ……….CATOLICII , INDIENII SATUILE SI BALAURII SI STAUITELE PICTATE NU FAC NICI-O MINUNE OOOOOOOOFFFFFFFFFFFFFFFF

 7. DA SA NU ADM AURUL SI PADUREA , PAMANTUL SA NU NU-L, VINDEM STRAINILOR , O SA AJUNGEM SCLAVI CU PAMANTUL, SAREA , APA, HIDROCARBURILE NOASTRE , IN LOC SA LE EXPLOATAM NOI SI LA VINDEM ALTORA , VIN ALTII SA LE IA SI SA LE EXPLOTAZE PE CA E RENTA A CONCESIUNII DE PROCEDURA PUBKLICA CONF 0G34\2006 0,5%E AN ? CONTRACTELE DE CONSIUNE SE INCHEIE PE MAXIM 49 DE ANI ; CATA LUME VA MURI IN EXPLOATAREA AURIFERA CA NU EXSIATA APA PENTRU SPALAREA AURILUI EI VOR FOLOSI SUBSTANTE NOCIVE PT SOL AER ACICA CIANURI EXTREM DE PUTERNICE PT RAFINREA ROCII AURIFERE , NU STIU CUM PROSTII DE NOI MAI RABDAM?????????CUM DE MAI STAM SA ASTETAM CE ? CA NU VINE SF PETRU SA II SCOATA PE CANADIENI DIN ROMANIA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 Comments