Atenționare: Mii de chimicale în apa îmbuteliată

Cererea larg raspandita din partea consumatorilor pentru produse din plastic fara chimicale daunatoare, in special substanta chimica perturbatoare endocrina bisfenol-A(BPA) a dus la unele schimbari pozitive in modul in care sunt produse ambalajele pentru alimente, bauturi si apa. Dar un nou studiu din Germania a descoperit ca alte mii de chimicale potential daunatoare se infiltreaza din produsele de plastic in alimente si bauturi, inclusiv o chimicala perturbatoare endocrina(CPE) cunoscuta ca dietilhexil fumarat, sau DEHF, care este total nereglementat.

Martin Wagner si colegul lui, Jorg Oehlmann, de la Universitatea Goethe din Frankfurt, impreuna cu o echipa de cercetatori de la Institutul Federal de Hidrologie, a aflat acest lucru dupa efectuarea de teste asupra a 18 produse cu apa imbuteliata, cautand prezenta diferitelor CPE. Utilizand o combinatie avansata de bioevaluare si spectrometrie de masa de inalta rezolutie, echipa a identificat circa 24 520 de chimicale diferite prezente in apa testata.apa imbuteliata

Dar motivul de majora ingrijorare si descoperirea de baza a studiului a fost DEHF, o chimicala plastifiant care este utilizata pentru a face sticlele de plastic mai flexibile. Potrivit rapoartelor, DEHF a fost clar identificat in apa testata ca cel mai consistent si evident vinovat de activitate anti-estrogena. In ciuda urmelor a mai mult de 24 000 de alte chimicale potential vatamatoare, DEHF a iesit in evidenta ca unica CPE inducand aceasta activitate specifica observata, o observatie producand mare ingrijorare.

Rezumatul studiului publicat explica faptul ca 13 dintre cele 18 produse cu apa imbuteliata care au fost testate au prezentata activitate anti-estrogena “semnificativa”, in timp ce 16 din 18 mostre au fost gasite ca inhiband receptorii androgeni ai corpului cu un uimitor procent de 90%. In plus, celelalte 24 520 de chimicale in cantitati minuscule in afara de DEHF au fost si ele identificate ca prezentand activitate antagonista, ceea ce inseamna ca si ele sunt daunatoare sistemului hormonal.

Multe mii de chimicale perturbatoare endocrine utilizate in productia de plastic s-au dovedit nesigure pentru sanatate

Dar se pare ca DEHF nu este singurul ce provoaca daune sistemului endocrin, intrucat echipa nu a putut sa identifice aceasta chimicala ca fiind in mod specific anti-androgena. Aceasta situatie sugereaza ca mai exista inca o chimicala sau o combinatie de substante care se infiltreaza in apa imbuteliata si care interfereaza cu sistemul biochimic de semnalizare a corpului, care este desigur, responsabila pentru producerea de hormoni si utilizarea lor in corp.

“Am confirmat identitatea si activitatea biologica a DEHF si a izomerilor aditionali de dioctil fumarat si maleat, utilizand standarde autentice”, raporteaza cercetatorii. “Intrucat DEHF este anti-estrogen, dar nu anti-androgen, concluzionam ca o CPE suplimentara si inca neidentificata  trebuie sa contribuie la efectul antagonist al apei imbuteliate”.

Desi aceste descoperiri specifice privitoare la DEHF sunt deschizatoare de noi perspective, concluzia generala ce trebuie trasa din aceste cercetari este ca mai sunt necesare multe studii pentru a determina tipurile chimicalelor care ajung din plastic in apa si alimentele noastre, fara a putea mentiona masura acestor infiltrari. Si intrucat  U.S. Environmental Protection Agency (EPA – Agentia de Protectie a Mediului SUA), U.S. Food and Drug Administration (FDA – Agentia pentru Alimente si Medicamente SUA) si restul agentiilor guvernamentale cu siguranta nu vor ajunge sa efectueze aceste importante cercetari, este simplu – stiinta independenta va trebui sa isi asume aceasta sarcina.

“Aceasta lucrare este un ‘tur de forta’ in identificarea perturbatorilor endocrini din materialele de ambalare” spune Bruce Blumberg de la  University of California, Irvine, dupa cum este el citat in Chemistry World/Lumea Chimiei. Acest tip de analiza, adauga el, “va fi foarte important pentru viitoarea intelegere a identificarii chimicalelor la care suntem expusi in mod obisnuit si care dintre acestea pun riscuri, fiind perturbatoare endocrine”.

Astfel, consumatorii constienti pot evita recipientele de plastic oricand este posibil si sa utilizeze doar recipiente de sticla sau otel in locul celor de plastic, pentru a evita aceste riscuri necunoscute.

Sursele pentru acest articol includ:

https://www.plosone.org
https://www.rsc.org
https://www.medicalnewstoday.com – chimicale toxice

| viataverdeviu

4 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Atunci ce-i de facut?bem apa de la robinet,fiarta?eu stiu ca aghiazma face minuni,si daca punem putin peste apa pe care o vom folosi va devenii mai curata!Doamne ajuta!

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Vedeti cum miros pungile in care vanzatorii pun alimentele de la raft. Este un miros toxic, ucigator. De cand le-am atras atentia patronului si vanzatoarelor de la magazinul din cartier, DOAR MIE imi pun alimentele in alt tip de ambalaj. In rest, toti ceilalti continua sa isi ia produsele in aceleasi ambalaje infecte, fara ca vreo alta persoana sa comenteze. Este incredibila tacerea, ignoranta si mai ales nepasarea oamenilor. Spun asta, pentru ca imi este foarte greu sa cred ca sunt singura persoana care a observat miroul toxic al ambalajelor din magazin.

    Elena, ceea ce spui tu nu este suficient. Nicidecum fara credinta adevarata, rugaciune zilnica, post, spovedanie si impartasanie. Ne meritam soarta.

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    De jumatate de an apa de la robinet este groaznica. Nu poate fi bauta, nici vasele nu se pot spala, iar de gatit folosesc deja apa de put. Este singura apa cu care mai supravietuiesc. Inca...

  1. Pingback: Atenționare: Mii de chimicale în apa îmbuteliată | Închipuiri reale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*