Schimonahul Gurie de la Mănăstirea Sf. Sava (Palestina): Părintele Justin nu şi-a adăpostit conştiinţa la umbra răcoroasă a ascultării înşelătoare. Iar când timpul a cerut-o, a ieşit în arşiţa mărturisirii

schimonah Gurie„El m-a dus în casa de ospăţ şi sus, drept steag, era iubirea”(Cântarea Cântărilor, 2:4).

Mi s-a spus să scriu ceva despre părintele Justin, lucru foarte complicat pentru că nu ştii din care latură să-l priveşti ca să poţi pătrunde şi cuprinde ceva cu mintea şi să storci ceva din lucrurile văzute de noi, căci cele nevăzute şi neştiute rămân scrise doar în cartea vieţii şi se vor citi în auzul tuturor în ziua cea înfricoşătoare a Judecăţii celei mari.

Dacă e să-l priveşti ca monah-nevoitor, îţi stârneşte uimirea pentru că eu, deşi tânăr ca vârstă şi în plină sănătate trupească, nu puteam să mă ţin de programul lui zilnic. Dragostea lui pentru asceză îl arunca în noi lupte duhovniceşti duse dincolo de limitele fiinţei umane. Cu duhul era atât de osârduitor încât trupul abia mai făcea faţă la cerinţele mari ale duhului.

Ca om iubitor şi pătruns de iubirea divină, nu stă în puterea iscusinţei mele să transmit ce am văzut la el. Iar jertfa lui, la tot şi la toate din dorul său pentru Hristos, închide gura oricărui cititor.

Aş vrea să mă opresc puţin asupra lucrării sale de mărturisitor, după cum a fost numit în icoană. Şi de ce anume la acest aspect? Pentru că întreaga sa viaţă a fost pătrunsă de duhul mărturisirii. Deşi era iubitor de linişte şi rugăciune, el nu a sacrificat adevărul pentru a-şi păstra liniştea cea mult dorită şi căutată. Fiind înzestrat cu o minte ageră şi pătruns de duhul înţelepciunii, şi-a dat seama că este timpul mărturisirii.

Dumnezeu cerea mai mult de la el decât mersul la slujbe, rugăciunea de chilie, cântarea la strană, ascultarea şi celelalte lucrări călugăreşti care îşi au menirea şi timpul lor. Ştim prea bine admiraţia călugărilor din mănăstirile prin care a trecut. La M-rea Secu, de exemplu, avea cinci ascultări şi în acelaşi timp îngrijea şi de părintele Antim Găină. La Bistriţa avea ascultarea de a vorbi cu oamenii care adeseori îl aduceau la epuizare. Iar în închisoare a fost supus faţă de regimul de muncă al închisorii, revoltânduse împotriva lui doar atunci când contravenea credinţei şi idealului său. A fost foarte atent şi a putut citi vremurile. Iar duhul său treaz a ştiut să discearnă exact până unde merge ascultarea faţă de ierarhie şi faţă de stareţ.

Parintle Justin si schimonah GurieNu şi-a adăpostit conştiinţa la umbra răcoroasă a ascultării înşelătoare. Iar când timpul a cerut-o a ieşit în arşiţa mărturisirii, ştiind prea bine care sunt urmările pentru cel care mărturiseşte adevărul.

Mântuitorul ne arată scara care ne urcă spre Dumnezeu sau ne duce la asemănarea cu Dumnezeu, expunând-o în nouă trepte, numite de El Însuşi Fericiri. În treptele a opta şi a noua ale acestei scări, Mântuitorul ne spune: „Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate…” şi „Fericiţi veţi fi când vă vor ocărî şi vă vor prigoni şi vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră minţind din pricina Mea” (Mt. 5:10-11). Da, dar dacă nu vorbeşti, nu te prigoneşte nimeni. Desigur, el ar fi putut să tacă precum unii dintre aşa-numiţii mari duhovnici, căci inteligenţa şi spiritul său diplomatic i-ar fi adus mare succes şi încredere din partea puterii statului, însă dragostea sa pentru Hristos şi adevăr l-au făcut să îmbrace haina mărturisirii.

Din păcate, acum, cei mai mulţi ierarhi, clerici, monahi şi credincioşi s-au ascuns sub aşa-zisa ascultare, preferând să calce în picioare credinţa şi adevărul şi pe cei care mărturisesc credinţa, spunând că fac ascultare. Dar dacă ar fi tăcut părintele Justin şi miile de mărturisitori mucenici, ce s-ar fi ales din Biserica, ţara şi neamul nostru?

Este adevărat, ascultarea este o virtute, chiar una dintre cele mai mari virtuţi pe care ne-a transmis-o sau am învăţat-o de la Însuşi Mântuitorul Hristos: „S-a smerit pe Sine, ascultător făcându-Se până la moarte şi încă moarte pe cruce” (Filipeni 2:8). Ascultarea este o virtute foarte mare, o coloană, un stâlp. Credinţa, însă, nu este o virtute, ci este temelia virtuţilor. Temelia este locul pe care se aşează şi se înalţă coloanele de susţinere ale unei case, adică toate virtuţile, ca să se clădească casa sufletului nostru şi doar aşa se va sălăşlui Dumnezeu, Treimea cea sfântă înlăuntrul nostru. Femeii păcătoase din casa fariseului Simon, îi laudă iubirea cu care Îl iubea pe Mântuitorul Hristos, dar la sfârşitul pericopei îi laudă credinţa, spunând: „Credinţa ta te-a mântuit, mergi în pace” (Lc. 8:37-50). Vedem că totul se bazează pe credinţă.

Întreaga sa viaţă a fost o mărturisire. A început cu regimul comunist şi deşi a fost pedepsit cu 16 ani de temniţă pentru împotrivirea lui dârză faţă de regim, trecând prin focul temniţelor comuniste, nu s-a potolit după cum aşteptau puternicii timpului, ci s-a aruncat în a mărturisi credinţa şi idealul său împotriva ecumenismului şi a dictaturii biometrice. Dacă împotriva ecumenismului a avut ca susţinere anumite canoane ale Sfinţilor Părinţi care demonstrează că ecumenismul este erezie, împotrivirea sa faţă de noile acte biometrice cu cip, a avut-o ca descoperire directă de la Duhul Sfânt, lucru susţinut şi de părintele Mihai Valică: „Şi vă mărturisesc că ceea ce eu am studiat ca teolog la Freiburg şi mă refer la tehnica RFID şi la biometrie, părintele Justin a primit prin viziune dumnezeiască” (Atitudini nr. 34/ 2014). Desigur problema fiind foarte importantă şi de foarte puţini înţeleasă, a fost descoperită

celor care se află în strânsă legătură cu harul Duhului Sfânt. Îmi amintesc că de câte ori îmi zicea să predic fie la mănăstirea de maici, fie la cea de călugări şi nu spuneam ceva împotriva ecumenismului sau a cipului, îmi zicea: „Ai pierdut timpul în zadar”. Puteam să explic lumii lucrarea tainică a harului sau să vorbesc pe înţelesul tuturor despre lumina necreată, dacă nu spuneam să se ferească de ecumenism şi de cip, totul era egal cu zero. De ce? Pentru că sunt problemele esenţiale cu care trebuie să ne preocupăm acum. Nu laşi să ţi se surpe temelia casei, iar tu te apuci să dai pereţii cu var sau schimbi geamurile cu cele de termopan pentru că ai auzit că sunt mai bune.

Desigur sunt probleme care incomodează şi cer un gram şi soi de nebunie. Pentru părintele nu a contat nimic. Prin dragostea sa mare pentru popor el a vrut să lase un popor liber şi după ce va pleca din această lume. Ştia că nu va ajunge să fie constrâns să accepte actele biometrice cu cip, dar s-a gândit la generaţiile viitoare. A vrut să lase o Românie liberă şi ferită de noua dictatură la care este supusă. Mai ales că peste tot se aşterne o tăcere cu mirosul morţii. Fiecăruia dintre cei ce i-au păşit pragul chiliei sale, părintele a încercat să-i transmită o parte din duhul său, din sufletul şi din iubirea sa. Nouă ni se cuvine să transmitem mai departe ceea ce am primit de la el. Să nu uităm că va veni o zi – şi negreşit că va veni – când va trebui să ne întâlnim cu el şi privirile noastre se vor întâlni.

 Cu dragoste întru Hristos Domnul,
Schimonahul Gurie, mănăstirea Sf. Sava, Palestina
articol publicat în nr. 35 al revistei ATITUDINI

9 comments

 1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Daca Arhiereii se tin cu doua maini de tron, si nu de Adevar, se cuvine a asculta mai mult de Hristos decat de ei! Doamne ajuta!

  • Traiasca Legiunea si Capitanul!

   Indiferent de situatie, Invatatura lui Hristos este prioritara.

   • Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Asa este, ai dreptate. Ascultare se face in primul rand de Hristos. Omul, fie el ierarh, staret, duhovnic, poate gresi.

 2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Exact, poate fi si o ascultare inselatoare, dupa cum spune parintele izvorata din parare proprie si nu da la Hristos.

 3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Multumesc Apologeticum pentru acest articol. Mesajul este coplesitor si mi-a umplut inima. Multi romani se intreaba : "-Unde esti tu, Tepes Doamne ?!" si pe buna dreptate, caci ne-au napadit hotii, talharii si ucigasii neamului, care s-au cocotat in functiile cele mai inalte ale statului si de acolo imprastie otrava lor pustiitoare.
  Dar cu cat mai mult se impune a se rosti si chiar se rosteste o alta intrebare :"-Unde esti Parinte Iustin ?! "Caci daca unii ne ucid trupurile, el ne salva sufletele, pentru ca cei care impun ecumenismul, cipurile, fac parte din noua ordine mondiala si vor o singura religie dupa distrugerea Sfintei Ortodoxii, astfel incat omenirea sa se inchine ingerului aruncat din cer. cum o fac ei deja.

 4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  ULTIMELE TREI ARTICOLE – DESPRE AVORTURI

  https://raduiacoboaie.wordpress.com/2015/02/12/doua-pericole-de-o-gravitate-exceptionala-pentru-romania-avorturile-si-microcipurile-rfid/

  https://raduiacoboaie.wordpress.com/2015/02/12/avorturile-in-contextul-globalizarii-radu-iacoboaie-articol-publicat-partial-in-cotidianul-monitorul-de-suceava-24-iulie-2008-p-19-pagina-de-religie/

  https://raduiacoboaie.wordpress.com/2015/02/11/frati-ortodocsi-sa-cerem-insistent-initierea-unei-legi-antiavort-radu-iacoboaie-11-februarie-2015/

 5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Ascultare se face de Hristos in primul rand. Duhovnicul sau staretul su ierarhul mse pot insela. De asta ne-a ibnzestrat Dumnezeu cu inteligenta si discernamant, ca sa deosebim binele de rau. Nu ne-a facut marionete si slugi ci oameni rationali si de asta ne-a dat Evanghelia si toate poruncile, plus experienta sfintilor parinti, ca sa putem discerne si sa stim ce avem de facut. Bineinteles, nu pledez pentru neascultare fata de duhoivnic dar sunt situatii flagrante in care acesta poate gresi si atunci trebuie sa stim ce avem de facut. Hristos spune "veniti binecuvantatii parintelui meu de mosteniti impartatia caci... - nsi urmeaza: flamand am fost si mi-ati dat sa mananc, bolnav ajm fost si m-ati cercetat, strain si m-ati primit etc etc etc. Deci ASTA ESTE CEEA CE AEVM DE FACUT si nu ne putem ascunde in spatele ideii ca, domnule, noi am facut ascultare, deci nu suntem vinovati.....

 6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Si mai spun ceva celor ce vorbesc de ascultare: asdcultare neconditionata se face in primul nrand de Dumnezeu si de prouncile lui, si abia pe urma de duhovnic, ierah, staret. Daca acesta iti da o ascultare contrara invataturii dumnezeiesti tu asculti de Dumnezeu. Mi se pare logic si evident, nu ? Ca si cum un soldat asculta de sergent, dar asculta in primul rand de imparat. Daca sergentul ii spune ceva dar imparatul ii porunceste altceva, trebuuie sa fie nebun sa asculte de sergent si nu de imparat. Deci daca duhovnicul iti spune o tampenie, ceva ce contravine Scripturii, este clar ca trebuie sa faci ascultare de Dumnenzeu in primul rand. Scuze ca din graba am scris cu multe greseli.

 7. protos Teodosie

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Interesant articolul de mai sus, dar cred că se cuvine o completare.
  Cât a fost printre noi părintele Iustin toţi din mânăstire ne credeam ucenici ai lui şi mari luptători, misionari, şi apărători ai ortodoxiei, ca să nu mai spun vaşnici legionari. Era plin internetul de articole şi interviuri de nu mai aveai loc de noi. Ne lăudam în stânga şi-n dreapta cu aceste titluri, şi părintele încasa lovituri din toate părţile din această cauză, mai ales din partea ierarhiei. Da, e adevărat a fost un mărturisitor după cum se spune şi în articol şi o pildă vie de vieţuire monahală exemplară. Prin modul său de viaţă a încercat să ne împărtăşească şi nouă din experienţa sa, atât teoretic cât şi practic. Dar câţi am învăţat şi înţeles să ne asumăm această mărturisire şi după ce părintele a trecut la cele veşnice? Câţi din cei ce ne dădeam mari predicatori şi ortodocşi până la moarte, s-au mai auzit după ce părintele nu a mai fost printre noi? Unde este curajul pe care-l aveam înainte? Ne-am ascuns toţi şi tremurăm de frică, de frica mărturisirii!! Se pare că degeaba am trăit lângă un adevărat mărturisitor. Nu suntem în stare să ne asumăm învăţătura părintelui. Ne place locul căldicel şi liniştit care garantat ne va aduce iadul. Ne place să comentăm şi să arătăm cu degetul de pe margine (ca la sah şi fotbal) fără să ne implicăm aşa cum făcea părintele. Stau şi mă întreb ce s-ar fi întâmplat cu ortodoxia românească dacă părintele nu ar fi fost un mare nevoitor şi mărturisitor? Oare ne mai putem numi ucenici?

  P.S. În textul de mai sus mă regăsesc şi eu ca fost vieţuitor în Petru Vodă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*