Serafim Joantă a plecat cu lecția scrisă de la sinodul panortodox, participând la mișcarea ecumenistă ”Împreună pentru Europa”. Și ereziarhul Bartolomeu de Istanbul a trimis un mesaj de “comuniune”

RV17264_Articolo

S-a desfășurat din 30 iunie până pe 2 iulie 2016, la München, în Germania, întâlnirea anuală a creștinilor din peste 300 de mișcări bisericești și comunități din rețeaua ecumenică ”Împreună pentru Europa”. Papa Francisc va trimite un mesaj video care va fi vizionat de participanții la manifestare.

Rezultatul recentului referendum britanic, care a decis ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, este unul din numeroasele indicii ale fragmentării Europei, o ulterioară confirmare a faptului că nu sunt îndeajuns măsurile funcționale pentru a da sens și convingere unei apartenențe comune: se afirmă în comunicatul Mișcării Focolarelor difuzat cu ocazia întâlnirii ”Împreună pentru Europa” de la München. Cine cunoaște această inițiativă, susțin organizatorii, știe că nu este un eveniment, ci un parcurs de unitate în diversitate care a început în 1999 și cuprinde un număr tot mai mare, astăzi peste trei sute, de mișcări și comunități din diferite Biserici de pe continentul european, din convingerea de a face parte dintr-o minoritate încrezătoare. Este un parcurs care, prin întâlnire și reconciliere, a produs efecte: comunitățile și mișcările simt gustul de a se întâlni, se descoperă complementare, în timp ce încrederea reciprocă schimbă persoanele.

Programul manifestării cuprinde, printre altele, un congres (30 iunie – 1 iulie) cu peste 1.500 de responsabili și colaboratori, printre invitați numărându-se și cardinalul Peter Turkson. Pe 2 iulie, în Piața Karlsplatz (Stachus) din orașul bavarez are loc o manifestare publică la care sunt invitați și locuitorii metropolei. Și-au anunțat intervenția, printre alții, secretarul general al Consiliului Ecumenic al Bisericilor, Olav Fykse Tveit, cardinalii Kurt Koch și Reinhard Marx, episcopii luterani evanghelici Frank Otfried July și Heinrich Bedford-Strohm, și mitropolitul ortodox Serafim Joantă. Din partea Mișcărilor și a Comunităților bisericești vor interveni, printre alții, Maria Voce (Mișcarea Focolarelor), Andrea Riccardi (Comunitatea Sfântul Egidiu) și pr. Heinrich Walter (Mișcarea Schoenstatt). Activă, convinsă și creatoare – se afirmă în comunicat – este participarea tinerilor încă din faza pregătitoare a manifestării. Papa Francisc și patriarhul ecumenic Bartolomeu vor trimite un mesaj video. Manifestarea va fi transmisă în direct pe internet (streaming) cu servicii în șapte limbi.

Temele manifestării abordează chestiuni relevante pentru societatea europeană: integrare și reconciliere, solidaritatea cu cei mai săraci, dezvoltarea sustenabilă și ocrotirea mediului, dialogul dintre creștini și musulmani, căsătoria și familia, criza economică. Perspectiva tematică își propune să sublinieze o responsabilitate care merge dincolo de Europa pentru că aceasta, după cum spunea Maria Voce, ”are de dat lumii experiența acestor două mii de ani de creștinism, care a făcut să se maturizeze idei, cultură, viață și acțiuni care sunt de folos lumii de astăzi dar care până acum, din păcate, nu au fost scoase prea mult în evidență”.

Rețeaua ecumenică Împreună pentru Europa a inițiat propriul parcurs în 1999. Manifestarea din München a fost sub patronajul UNESCO, al Consiliului Europei, al Parlamentului European și al Comisiei Europene. „‘Unitatea este posibilă’ este o afirmație absurdă astăzi într-o Europă marcată de terorismul global, de înmulțirea războaielor, de migrații cu dimensiuni biblice, de intoleranța crescândă?”, s-a întrebat în intervenția sa Maria Voce, lider al focolarinilor. „Vorbim despre un vis, despre o utopie? Nu. Vorbim despre o experiență pe care diferite mișcări și comunități creștine din Europa o trăiesc deja de peste 15 ani, mărturisind că unitatea este posibilă”.

La München a fost transmis și un video-mesaj al Patriarhului ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I: „Probabil niciodată nu a fost atâta nevoie și chemare de a ne reuni, de a sta împreună și de a acționa în solidaritate – atât în Europa cât și la nivel global”, a spus el, amintind că „de fiecare dată când s-a aflat în fața dificultăților și problemelor, precedentul Patriarh ecumenic Athenagoras, veneratul nostru predecesor, obișnuia să spună: ‘Vino, să ne privim în ochi’. Și astfel, ne rugăm și sperăm că vă veți aminti de aceste cuvinte înțelepte ale sale ori de câte ori lumea ne va prezenta provocări care vor vrea să ne împartă sau să ne sustragă de la comuniune și de la a sta împreună”.

Manifestarea ”Împreună pentru Europa” de la München se bucură de patronajul UNESCO, Consiliului Europei, Parlamentului European și Comisiei Europene.

radiovaticana

4 comments

 1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  bai sunt atat de furios ca romanii nostri striga de durere si disperare in occident suedia danemarca UK ca li sunt rapiti copiii si dati poponarilor, iar ecumenistii astia masoni si poponari sustin casatoriile poponare, avortul, contraceptia. Papa a zis clar femeiilor sa ia pilule contraceptive in brazilia cica ,,sa nu nasca copii cu virusul Zika,,

  bai frate sunt atat de nervos ca as da foc la porcii astia britanici cand ies din casa pe cuvant, nu mai suport sa traiesc aici printre ei, simt ca ma sufoc pur si simplu, printre primitivii astia obezi care aplauda bombardarea Siriei, mi-au spus-o direct, care nu dau 2 centi pe imigranti iar pe copiii lor ii iau cu Politia la use pentru a-i da poponarilor in adoptie.

  Si ce face patriarhia> ? popii astia vanduti satanei?

  in afara de o mana de preoti ortodocsi si calugari care lupta, restul sunt vanduti, uita-te si tu la vrajeala asta de sinod, frate cu dracul poponar, catolic, Banca vaticanului, banii , creditele, afacerile, armamentul, NATO, ONU, FMI. De aici porneste totul, omul e stapanit de pacat, e robul pacatului, mancarii shaormiste cancerigene, vaccinurilor, bombelor, razboaielor, Occidentul dezaxat mintal nu mai are scapare, nu imi doresc si il rog pe DUMNEZEU atat: sa mai trimita 100 milioane islamici in Occident!! sa-i invadeze pe nebunii astia care vor sa legalizeaza sexul cu cainii, Zoofilia si pedofilia si incestul.

 2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Da cica asa ,,condamna" acestia iereziile ! Interesante si traiectoriile popei constantin necula

 3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  nu vreau sa supar pe nimeni dar acest agent in sutana constantin necula parca il chiama este un instigator fatzish pentru a rupe legatura intre ortodocsii din Romania si cei din Republica Moldova-Rusia acuzand pe Patriarhii , episcopii rusi ca sunt citez ,,niste betivi care au furat fecioria roomancelor,,

  ca si cand anii 50 ar fi anul 2016, ca si cand ne facem ca uitam ca tot NKVD-ul era evreesc din cap pana in picioare si ca acestia au impuscat in cap 80.000 preoti rusi ortodocsi pe timpul lui STalin pe Volga si nu numai..... iar astazi ei si urmasii lor, brucan, Yuri bezmenov, Pacepa, tismaneanu, radu ioanid si altii au emigrat in AMERICA si conduc lumea cu anti-terorism american, ieri anti-fascism sovietic. Acelasi concept, aceiasi evrei KGB-isti. Si il mai injura acest necula pe Putin in Rusia, ca si cand el este de vina ca occidentul dezaxat mintal ne rapeste copilul pentru a-l da poponarilor cica ,,in adoptie,,

 4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  nu vreau sa supar pe nimeni dar acest agent in sutana constantin necula parca il chiama este un instigator fatzish pentru a rupe legatura intre ortodocsii din Romania si cei din Republica Moldova-Rusia acuzand pe Patriarhii , episcopii rusi ca sunt citez ,,niste betivi care au furat fecioria roomancelor,,

  ca si cand anii 50 ar fi anul 2016, ca si cand ne facem ca uitam ca tot NKVD-ul era evreesc din cap pana in picioare si ca acestia au impuscat in cap 80.000 preoti rusi ortodocsi pe timpul lui STalin pe Volga si nu numai..... iar astazi ei si urmasii lor, brucan, Yuri bezmenov, Pacepa, tismaneanu, radu ioanid si altii au emigrat in AMERICA si conduc lumea cu anti-terorism american, ieri anti-fascism sovietic. Acelasi concept, aceiasi evrei KGB-isti. Si il mai injura acest necula pe Putin in Rusia, ca si cand el este de vina ca occidentul dezaxat mintal ne rapeste copilul pentru a-l da poponarilor cica ,,in adoptie,, ..............

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*