Sfantul Nicodim de la Tismana si trecerea la Ortodoxie a regelui Ungariei Sigismund de Luxemburg

SfNicodimdetaliu

Foto: https://s134.photobucket.com/user/alexmagnussson/media/Sf%20Nicodim%20de%20la%20Tismana/SfNicodimdetaliu.jpg.html

În luna decembrie, în ziua a douăzeci şi şasea, pomenirea Sfântului Preacuviosului Părintelui nostru Nicodim, arhimandritul din lavra Sfintei Mănăstiri Tismana:

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/sinaxar.php?date=1451106000.

Conform https://ro.orthodoxwiki.org/Nicodim_de_la_Tismana printre multele minuni:

  • Darul tămăduirii, de care a beneficiat şi o fiică, care suferea de epilepsie, a împăratului Sigismund al Ungariei;
  • Transformarea fripturii de purcel în păstrăv cu ocazia praznicului în onoarea lui Sigismund şi a lui Mircea cel Bătrân;
  • Mersul prin foc, care a condus la convertirea la ortodoxie a împăratului Sigismund, care a primit prin botez numele de Matei.

Iata si ce putem citi la https://www.umblarici.ro/2010/01/05/la-tismana-pe-urmele-sf-cuvios-nicodim/:

De la Tismana cuviosul parinte Nicodim coordoneaza mai multe manastiri, corespondeaza cu patriarhul de Tarnovo (Bulgaria), este sfetnic de taina pentru voievozii valahi iar ucenici de-ai sai ajung pana la Neamt. Pentru oamenii acelor vremuri, parintele era un sfant inca din timpul vietii. Cu numele cuviosului pe buze si in inima, cei bolnavi se tamaduiau atingandu-se de hainele sale si nu de putine ori, pana sa ajunga la portile manastirii. Inca din tinerete, Domnul ii daruise Harul inainte-vederii, vindecand-o si pe fata bolnava de epilepsie a lui Sigismund al Ungariei. Este un eveniment al anului 1406, cu cateva luni inainte de trecerea la Domnul a Cuviosului parinte Nicodim. Cu aceeasi ocazie, delegatia papistaseasca care il insotea pe Sigismund il incearca pe drept-credinciosul parinte: acesta transforma un purcel in pastravi si sta nevatamat in foc, impreuna cu un ucenic de-al sau. In urma acestor fapte, traditia spune ca Sigismund de Luxemburg a trecut la ortodoxie, sub numele de Matei (dupa altii, intalnirea are loc la Severin, acolo unde trebuia sa ajunga si voievodul Mircea). In orice caz, exista mai multe documente prin care Sigismund avea sa intareasca, in viitor, drepturi ale manastirii Tismana.

Studiati va rog si:

https://www.tismana.ro/manastirea/nicodim/colectie.htm

Tweet Print Friendly and PDF | OrtodoxINFO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*