Medici de familie judeţele: Cluj, Galaţi, Suceava, Dolj, Covasna, Neamţ refuză distribuirea cardului de sănătate

REFUZ_cardul-de-sanatate-cu-cip

REVOLTĂ! Medicii de familie spun “NU” inscripţionării şi distribuirii cardului de sănătate

După ce reţeta electronică a devenit obligatorie de la începutul anului, cardul de sănătate este programat să intre în circulaţie până la jumătatea anului. Documentul va deveni indispensabil, fără el nemaiputându-se beneficia de majoritatea serviciilor medicale.
Arădenii sunt singurii dintre români care merg deja la medic cu cardul de sănătate, pentru că aici a fost lansată încă din luna decembrie o etapă pilot de testare. Judeţul nu a fost ales întâmplător, acolo funcţionând deja un sistem informatic privat încă de dinainte de lansarea SIUI.

Date multe, timp inexistent

Alături de un cod unic, care va dovedi calitatea de asigurat a pacientului, cardul de sănătate va mai cuprinde şi date personale care le vor fi de ajutor medicilor de la Urgenţe: persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină, acordul de a dona organe sau eventuale boli cronice. Nemulţumirea medicilor de familie porneşte de la faptul că ei sunt cei care trebuie să încarce toate aceste date, pentru fiecare pacient în parte. “Nu vom face aşa ceva, pentru că nu este treaba noastră. Este o sarcină care mănâncă foarte mult timp, pe care nu îl avem la dispoziţie. În perioada următoare urmează să ne întâlnim cu noul ministrul sănătăţii şi nu avem de gând să dăm niciun pas înapoi. Oricum, aceasta nu este doar o decizie locală, ci una la nivel naţional”, explică dr. Dumitru Mărăşescu, liderul Patronatului Medicilor de Familie din Galaţi.
Cardul este obligatoriu de la 1 ianuarie 2013 pentru toţi cetăţenii români de peste 18 ani.

Cum aflaţi dacă sunteţi asigurat sau nu

Deşi nu a întâmpinat dificultăţi în prescrierea reţetelor electronice, dr. Mărăşescu acuză faptul că Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) conţine încă informaţii eronate despre statutul pacienţilor. “Sunt pacienţi asiguraţi pe care mi-i dă ca neasiguraţi şi invers. Astfel, se poate întâmpla să nu pot prescrie reţete compensate cuiva care este are plătite la zi contribuţiile pentru Sănătate”, adaugă dr. Mărăşescu.
Pentru a verifica dacă sunteţi asigurat sau nu trebuie să accesaţi pagina de internet https://www.cnas.ro/despre-noi/interfata-siui-online. Intraţi la secţiunea “asiguraţi”, apoi introduceţi CNP-ul şi numărul de verificare scris cu cod verde.
Pe link-ul https://www.cnas.ro/despre-noi/lista-permanenta-suport-sipe-siui, puteţi găsi lista completa şi numerele de mobil ale specialiştilor desemnaţi să se ocupe de implementarea reţetei electronice în toate judeţele ţării.

Medicii de familie suceveni REFUZĂ distribuirea cardurilor de sănătate

Secretarul Colegiului Medicilor Suceava, medicul de familie Irina Badrajan, a declarat presei, vineri, că medicii suceveni nu vor distribui cardul de sănătate, după ce Societatea Naţională de Medicină a Familiei, împreună cu patronatele, a hotărât să nu se distribuie şi să nu se inscripţioneze aceste carduri electronice.

 Distribuirea cardurilor de sănătate către asiguraţi ar fi trebuit să înceapă, conform legii, din 3 ianuarie 2013, dar medicii de familie nu sunt de acord cu preluarea acestei responsabilităţi administrative, ce nu a fost inclusă în contractul lor cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Acest card naţional se emite individual pentru fiecare asigurat, în ideea de a reprezenta dovada că pacientul respectiv este asigurat şi a plătit la zi asigurarea de sănătate. Potrivit lui Badrajan, acest card nu reprezintă sub nicio formă dovada calităţii de asigurat.

“Noi, medicii de familie nu vom distribui şi nici nu vom inscripţiona acest card de sănătate, deoarece ne deprofesionalizează, înlocuind timpul de consultaţii cu timpul alocat unei munci administrative. Pentru distribuirea cardurilor sunt nenumăraţi paşi de făcut, iar relaţia medic-pacient ar fi şi ea afectată’, a spus Badrajan.

Totodată, ea susţine că grupa sanguină şi RH-ul reprezintă două date ce sunt încărcate pe acest card în mod inutil. În ceea ce priveşte înscrierea pe card a acceptului pentru donarea de organe, se face doar însoţită de o declaraţie notarială a asiguratului, care costă.

“Statul, care este interesat să aibă un aşa numit rezervor de organe, îl trimite pe pacient, care îşi dă acceptul, lucru extrem de important, să mai plătească şi o adeverinţă notarială’, a spus Badrajan.

Ea a subliniat că distribuirea cardurilor nu este un serviciu medical, iar medicii de familie au un contract cu CJAS-urile de prestări servicii medicale, şi nu este legal ca, pentru un document oficial de identificare, să se interpună o terţă persoană sau instituţie. În opinia lui Badrajan, ar trebui să se facă contractul între asigurat şi asigurator, pentru ca fiecare om să ştie ce drepturi şi obligaţii are.

‘Noi, medicii de familie, agreem informatizarea sistemului, ca principiu, dar nu pe banii noştri şi dorim să fim lăsaţi să ne facem munca pentru care suntem pregătiţi. Nu noi trebuie să facem această treabă’, a spus Badrajan.

Informaţiile minime accesate pe card sunt datele de identitate şi codul numeric, dovada achitării contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate, înregistrarea numărului de solicitări de servicii medicale prin codul furnizorului, diagnostice medicale cu risc vital, grupa sanguină şi RH-ul, data expirării cardului, numărul de identificare şi acronimul Casei de Asigurări de Sănătate care emite cardul şi numărul cardului.

Medicii de familie clujeni refuză să distribuie cardurile naţionale de sănătate: “E treaba ministerului”

Peste 550.000 de clujeni vor avea, începând din acest an, carduri naţionale de sănătate în care le va fi înscris istoricul medical.

Cardurile naţionale de sănătate care vor înlocui adeverinţele de asigurat când un bolnav are nevoie de servicii medicale sunt “mărul discordiei” între medicii de familie şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Reprezentanţii Casei de Sănătate vor ca medicii de familie să distribuie cardurile de sănătate persoanelor pe care le au în evidenţe şi, totodată, să fie cei care le vor inscripţiona cu datele bolnavilor. Pe de altă parte, medicii de familie susţin că nu vor accepta sub nicio formă să facă munca administrativă care ar trebui realizată de angajaţii caselor de sănătate şi nici să plătească bani pentru instrumentele necesare realizării acestor operaţiuni.

Reprezentanţii CNAS intenţionează ca din acest an să introducă cardul naţional de sănătate, în care va fi înscris istoricul medical al bolnavilor şi care va înlocui adeverinţe de asigurat în momentul în care pacientul are nevoie să i se acorde servicii medicale. „Nu a început încă emiterea cardurilor. A fost un studiu pilot în judeţul Arad unde deja s-au emis astfel de carduri. Din informaţiile pe care le avem, ştim că acest card va fi emis în cursul anului 2013″, a declarat Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj. La nivelul Clujului se vor emite carduri naţionale de sănătate pentru aproximativ 600.000 de persoane.

„Contravaloarea cardurilor pentru asiguraţi va fi plătită din bugetul Ministerului Sănătăţii Publice. În Cluj, cardurile vor fi emise pentru toţi cei peste 550.000 de asiguraţi. Procedura prevăzută de legislaţie spune că medicii de familie vor inscripţiona cardurile cu datele pacienţilor şi le vor distribui acestora”, a explicat Grozav. Întrebată de costurile pe care le-ar presupune sistemele informatice necesare inscripţionării cardurilor, aceasta susţine că încă nu a primit informaţii concrete. „Nu s-a discutat concret despre acest lucru”, a precizat Grozav.

Pe de altă parte, medicii de familie sunt nemulţumiţi de faptul că vor trebui să investească în aparatura necesară pentru inscripţionarea cardurilor, dar şi pentru că munca distribuirii acestora va scurta timpul dedicat pacienţilor. „Dacă va apărea cardul şi va fi folosit, noi vom accepta să îl folosim, dar sub nicio formă nu vom distribui noi cardurile şi nu le vom inscripţiona. E o procedură laborioasă, care presupune completarea de borderouri, care presupune să le dai explicaţii pacienţilor, să îi întrebi dacă doresc să doneze organe. În cazul în care vor dori donarea de organe va trebui să îi trimitem la notar pentru a face o procură notarială şi să se întoarcă înapoi la noi”, a declarat Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNMF).

Mai mult, medicii de familie consideră că eliberarea cardurilor de către ei reprezintă o ilegalitate. „Noi avem în medie 15 minute pentru un pacient şi sub nicio formă nu suntem dispuşi să luăm din timpul pacienţilor pentru carduri. Considerăm că ceea ce doreşte CNAS este ilegal. Cardul naţional de sănătate este un document de identificare, un al doilea buletin şi, conform legii, poate fi produs şi distribuit numai de unitatea emitentă, adică de CNAS. Sub nicio formă o terţă instituţie, în acest caz medicul de familie, nu poate să se interpună între asigurat şi unitatea emitentă a cardului”, a explicat Tănăsescu. Ea susţine că medicii nu sunt de acord cu munca administrativă care li se va impune şi din considerendul contractelor pe care le au încheiate cu Casa de Sănătate. „N-au cum cum să ne impună aceste activităţi. Noi avem semnat cu CJAS un contract de prestări servicii medicale. Vi se pare normal să oferim consultaţii sau să distribuim carduri? Dacă se va impune, îl vom pune pe pacient să aleagă dacă doreşte o consultaţie sau cardul. Cardul naţional este un program la Ministerului Sănătaţii şi al CNAS. Se doreşte distribuirea lui şi inspecripţionarea pe banii noştri, ai medicilor de familie. Eu mă refer la o chestiune profesională pentru că nu puteam să facem în loc de munca medicală cea administrativă”, a precizat şefa medicilor de familie.

Şi doctorii clujeni de familie sunt nemulţumiţi de faptul că vor trebui să distribuie cardul naţional de sănătate. Ei se plâng şi de faptul că activitatea le va fi îngreunată o dată cu introducerea cardului. „Nu suntem foarte încântaţi că distribuţia cardurilor se va face prin medicii de familie. Activitatea cabinetului este oricum foarte încărcată de chestiuni birocratice. Încercăm să negociem cu CNAS să trimită prin poştă cardurile şi noi să ne ocupăm de inscripţionare”, a declarat medicul de familie clujean Ioan Mureşan.

Medicii de familie din Covasna nu vor sa elibereze cardul de sanatate

In opinia medicilor de familie din Covasna, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate ar trebui sa elibereze cardurile de sanatate, care se folosesc deja în judetul Arad, iar în primele sase luni ale anului toata lumea ar trebui sa le aiba.

 Presedintele Colegiului Medicilor de Familie din judetul Covasna, Lucia Seres, spune ca nu ei ar trebui sa distribuie aceste cardurile, sarcina pe care au primit-o deja de la Ministerul Sanatatii. „Nu am facut sase ani de facultate pentru a efectua asemenea munci birocratice, de birou. Munca noastra este aceea de a vindeca, iar toate aceste proceduri birocratice ne îngreuneaza munca” – a declarat Seres.

Medicii de familie si-au exprimat nemultumirea si noului ministru, cu speranta ca acesta îi va întelege. Cardul de sanatate este un document care va contine date de identificare a fiecarui pacient, informatii despre sanatatea acestuia, grupa sanguina, dar si eventualul acord asupra donarii organelor

Medicii doljeni nu distribuie cardul naţional de sănătate

Medicii de familie din Dolj nu sunt de acord cu inscripţionarea şi distribuirea cardului naţional de sănătate. Aceştia înţeleg necesitatea cardului, dar spun că munca lor este în zadar şi neplatită pe deasupra.
Asta e tot ceea ce trebuie să facă un pacient ca să obţină cardul naţional de sănătate.
Deşi în Dolj sunt 700 de mii de asigurati, până acum nu a fost înregistrată nicio cerere pentru cardul naţional de sănătate. Situaţia este creată de medicii de familie care nu vor să inscripţioneze şi să distribuie aceste carduri. Medicii consideră că este o muncă în plus şi nu sunt plătiţi pentru eliberarea acestor carduri. Iulian Uta este medic de familie de mai bine de şase ani. Are aproximativ 2000 de pacienţi si spune că ar fi imposibil să facă inscriţionarea şi distribuirea cardurilor naţionale pentru toţi pacienţii care au implinit 18 ani şi sunt asiguraţi. Şi nu este singur medic  în această situaţie. Dacă proiectul va fi implementat, medicii de familie vor fi nevoiţi să îşi procure din buget propriu maşinile de citit carduri.

Sistemul de carduri de sănătate îngreunează munca medicilor de familie

Medicii de familie au o mare nemulţumire la sfârşit de an: în loc să se ocupe de pacienţi trebuie să completeze hârtii şi să cumpere din banii lor cititoare de carduri. Asta pentru că de la 1 ianuarie intră în vigoare cardul de sănătate.

Medicii declară că actul medical nu are nicio legătură cu gestionarea cardurilor de sănătate şi că de acest lucru ar trebui să se ocupe Casa de Asigurări de Sănătate.“Înseamnă muncă în plus, munca în defavoarea bolnavului, munca de scriptologie.. Atunci când te ocupi de hârtii nu te ocupi de omul din faţa ta”, declară Mirela Ruja, medic de familie.Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate declară că, deocamdată, nu există nicio reglementare clară privind împărţirea şi folosirea cardurilor.“Revine în obligaţia CJAS Timiş să distribuie cardurile către asiguraţi însă totul va fi pus la punct conform legislaţiei iar activitatea va fi reglementată prin norme metodologice”, declară Oana Răchiţan, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş.În plus, Sistemul Unic Integrat şi cel de Prescripţii Electronice au fost oprite până luni, 26 noiembrie, la ora 07:00, ca să poată intra în funcţiune Sistemul Informatic al Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate.

12 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Medicii sunt primii care ar trebui sa refuze gestiunea si transmiterea acestor carduri. Si nu doar pentru ca "nu au timp". Nu aceasta este justificarea. Pe noi, pacientii, nu ne-a intrebat nimeni daca vrem acest nenorocit de card, inventie jidaneasca de control al populatiei, dar mai ales pentru asigurarea traficului de organe atat de necesar lor pentru imbogatirea lor nemasurata si manipulare a populatiei. Spun un NU HOTARAT CARDURILOR!. Refuz acest card in primul rand din considerente religioase. Dumnezeu nu a creat omul ca sa fie manipulat de o mana de oameni mafioti si ucigasi. Daca acceptam atat de usor acest card, inseamna ca acceptam si cipul, pe care si-l doresc atat de mult pentru CONTROLUL TOTAL AL OAMENILOR. Nu acceptati fratilor acest card umilitor si criminal! Nu cedati presiunilor jidanesti! Trebuie sa ne opunem prin toate mijloacele acestui control. Numai asa putem fi LIBERI! Cardul inseamna sclavie.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dumnezeu sa-i lumineze pe toti medicii din tara si pe bolnavi ca sa nu primeasca acest card de control total ! Doamne ajuta si pazeste pe poporul roman !

  3. legionarulortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    E bine, ca multi oameni care lucreaza in sistemul sanitar, refuza distribuirea cardurilor cu cip, cei mai multi, probabil, o fac din alte motive, decat cele religioase....dar e bine si asa, suntem pe drumul cel bun.

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Din pacate, majoritatea medicilor care refuza aceste carduri, o fac din motive administrative si nu umane, morale sau religioase asa cum ar fi fost firesc. Imediat ce li se vor satisface anumite cereri, acesti medici isi vor face treaba conform ordinelor primite. Pana la urma, si pentru ei, primeaza banul.

  5. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    DOAMNE Ajuta Sa Fim Adevarati Crestini Ortodocsi
    si nu doar de 'nume si fata '
    cernerea a inceput ...
    depinde de fiecare cum alege A Sta In picioare cu niciun pas inapoi in fata fiarei antihristice
    sau
    va ingenunchea inchinandu-se la aceasta spurcaciune din 'curva babylonului' ... alege a se inchina la fiara , a se lepada de DUMNEZEU ADEVARAT si de Botezul Crestin Ortodox
    PLATA VA FI DUPA AGEREA FACUTA a fiecaruia dintre noi cei Botezati Crestin Ortodox , indiferent ca esti cu carte sau fara carte
    Amin!

  6. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    si Salut pe Aceasta cale initiativa dlor doctori de A Se Lupta pentru TRATAREA PACIENTULUI In ADEVARATUL SENS Hipocrat
    si nu pentru spurcarea , jidovizarea pacientilor respectiv a acestei Natii Crestin Ortodoxe
    DOAMNE AJUTA Sa Fie Trezirea si DESTEPTAREA In Aceasta Tara si la Acest popor
    Amin!

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nici pe doctori nu i-a intrebat nimeni daca vor sa foloseasca acest sistem. din nefericire medicii de familie care protesteaza, o fac doar din motive financiare, nu din alte motive. asa ca sa nu ne amagim , cand vor fi remunerati " corect" pentru acest serviciu il vor accepta. Ideea este ca nu numai medicii trebuie sa refuze cardul si sistemul , ci si asiguratii. Din momentul in care pacientul accepta cardul(il preia de la medicul de familie) , acesta devine obligatoriu. Asa parca am citit in textul legii. Deci, ASIGURATII trebuie sa refuze cardul si bine ar fi fost si reteta electronica, iar medicii intregul sistem. Din nefericire, noi, romanii nu avem initiative personale decat cand suntem stransi cu usa. In rest, asteptam sa rezolve altii situatia(in acest caz medicii) sau asteptam ca situatia sa se rezolve de la sine. Credeti ca ierarhii greci ar mai fi luat pozitie de atatea ori daca nu aveau si sprijinul mirenilor, in lupta anticip? In acest caz, la fel, nu e suficient sa aratam cu degetul si sa-i impingem pe doctori. Trebuie sa intelegem ca a trecut vremea actiunilor disparate individuale.Ca ar trebui sa facem corp comun pentru ca suntem in aceeasi barca, chiar daca unii sunt mai "in fata"...

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Medicilor daca li s-ar oferi bani in schimbul acceptarii acestui sistem ,nu cred ca ar mai refuza
    distribuirea acestor carduri de sanatate cu cip ,pt ca n-au ei nicio treaba cu antihrist si nici nu cunosc adevaratul pericol pt sufletele oamenilor si ca acest sistem este o lucrare demonica .

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sa speram ca exista si medici crestini care inteleg de ce trebuie refuzat acest card de sanatate. Daca nu le refuza din motive religioase, poate ca au si ei copii si rude care nu doresc asa ceva exact din aceste motive. Dumnezeu sa-i lumineze si sa-i intareasca pentru a fi alaturi de crestini.

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Maica Domnului nu ne lasa

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sistemul nu se lasa:
    Povestea fără sfârşit a cardului de sănătate "obligatoriu". Motivele pentru care medicii nu vor să îl distribuie. PLUS: Ce surprize întâmpină posesorii de card

    http://www.gandul.info/news/povestea-fara-sfarsit-a-cardului-de-sanatate-obligatoriu-motivele-pentru-care-medicii-nu-vor-sa-il-distribuie-plus-ce-surprize-intampina-posesorii-de-card-10478368

  12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cardul de sanatate nu trebuie primit, idiferent pe ce cale vine; daca mie, de ex, imi va veni prin posta fara a mi se da drept de replica ii distrug cipul si nu mai exista, si apoi sunt in grija Domnului. Acesta este tot un act de identificare, la purtator, caci daca nu au reusit cu cartea de identitate electronica au gasit aceasta solutie perversa, oamenii avand nevoie de medici, si de ingrijire medicala. Singura solutie este sa nu le luam, sa ne lasam in grija Domnului, si vor aparea metode de supravietuire, ca romanii cand sunt constransi se solidarizeaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*