Când l-am văzut ieri seara pe Victor Ponta vărsând lacrimi de crocodil la televizor de grija păstrării PNL la guvernare m-a apucat râsu’ plânsu’, vorba marelui Nichita. Premierul României minte cum respiră şi face copy paste când scrie. Deşi îi cheamă pe liberali înapoi la ciolanul guvernamental nu le satisface cererea, adică primarul Sibiului să fie numit vicepremier. Este evident că Ponta joacă un teatru ieftin şi de multă vreme a premeditat situaţia ca PSD să guverneze singur, cu câţiva mărunţi aliaţi de conjuctură, ca în perioada 2001 – 2004: PC, UNPR, minorităţi şi în special „fata de casă” bună la toate UDMR.
PSD vrea să guverneze fără bruiajul liberal şi doreşte să propună un candidat la preşedinţie în noiembrie 2014. Azi vedem că nu întâmplător Victor Ponta în noaptea alegerilor victorioase din 2012, când nu se aştepta nimeni şi spre stupoarea lui Antonescu, a făcut apel la UDMR să vină la guvernare. De atunci, Ponta le făcea ochi dulci maghiarilor ca să se debaraseze de liberali. Ponta aliat cu Antonescu în USL nu ar putea numi un candidat social-democrat la preşedinţie. Ponta aliat cu UDMR încearcă să obţină sprijinul maghiarilor pentru primul preşedinte PSD al României de la Ion Ilici Iliescu încoace.
Problema se pune acum: ce ne costă pe noi românii ardeleni această alianţă a PSD cu UDMR, care pentru a-şi promova interesele şi accesul la guvernare a trecut prin patul tuturor partidelor politice, ca ultima „târfă” din Piaţa Rakoczi. UDMR are mari pretenţii la guvernare. Negocieri secrete între Ponta şi Hunor se duc de multă vreme. Cu USL în faţa ruperii iminente, Victor Ponta pune pe masa UDMR o ofertă concretă de intrare la guvernare. Într-o discuţie cu Kelemen Hunor şeful guvernului a propus Uniunii un post de vicepremier şi două ministere. Intrarea UDMR la guvernare, dată ca sigură în interiorul Uniunii, asigură premierului Ponta majoritatea pentru un nou Guvern. USD, UDMR şi minorităţile ar avea 317 voturi în parlament, reprezentând o majoritate de 55%. La PSD le mai trebuie vreo 26 de voturi în Parlament ca să controleze şi votarea legilor organice. continuare »