Tag Archives: fracturare hidraulica

Institutul Geologic al României: “Exploatarea gazelor de şist va contamina toată reţeaua naţională de apă potabilă”

Oamenii de știință români confirmă pericolul fracturării hidraulice de mare volum, metodă folosită pentru exploatarea gazelor de șist. Institutul Geologic Român sparge gheața: fracturarea hidraulică nu se mai vindecă! Tehnica de explorare și exploatare a gazelor de șist se încadrează în “regimul tehnologic incorect”. Pe baza acestor declarații ar fi normal ca și Academia Română să se pronunțe legat de acest subiect. Implicit, nădăjduim că și Patriarhia Română va da o hotărâre privind gazele de șist. Cel puțin așa a fost în cazul Roșia Montană…

[youtube=https://youtu.be/S1dNPCQ35Iw]

Exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice va contamina toată reţeaua de apă potabilă din ţară, a declarat ieri Mircea Ţicleanu, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Geologie (IGR). Domnia sa a precizat: “Problema este că aproape 90% din fluidele toxice rezultate în urma fracturării rămân captive în subteran şi trebuie luat în calcul faptul că acestea pot contamina straturile de sol aflate deasupra gazelor de şist. Pe termen scurt, aceste lichide au dus la poluarea apele potabile din zonele exploatate şi s-a produs o acţiune distructivă asupra mediului geologic. De asemenea, a fost înregistrată o schimbare de echilibru dinamic induse de marile cantităţi de gaze captate prin sondele de exploatare, ca atunci când scoţi cărămizile din fundaţia unei case”.

Directorul IGR susţine că această metodă de exploatare produce microseisme care afectează straturile de nisipuri şi pietrişuri şi conduce la poluarea cu metan a solurilor. În acelaşi timp, specialistul afirmă că au fost înregistrate accidente de manipulare a apelor reziduale, deversări intenţionate în râuri, pulverizări de gaze în atmosferă, poluări cu metale grele şi cu elemente radioactive, dar şi distrugerea infrastructurii rutiere, precum şi poluarea fonică.

mircea-ticleanu-2Mircea Ţicleanu a mai spus că, dacă se va ajunge la exploatarea temeinică a anumitor zone, acelea vor fi compromise şi nu vor mai putea fi exploatate pentru alte substanţe în afara gazelor de şist.

“Pe termen lung, apele de adâncime vor fi afectate de contaminarea cu fluide toxice rezultate din exploatarea gazelor de şist. În Statele Unite ale Americii au fost înregistrate şi contaminări cu metan a pânzei freatice. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi în ţara noastră începând cu partea de est a Câmpiei Române. În plus, cutremurele vor accelera procesul de contaminare a acestor ape şi vor împinge aceste lichide toxice către suprafaţă”, a încheiat oficialul IGR. Mircea Ţicleanu a mai explicat de ce ”fracturarea hidraulică apare ca o metodă susţinută de distrugere şi poluare a subsolului iar perspectiva economică devine cu totul secundară faţă de nişte bombe ecologice plantate în subteran – cu explozie întârziată. Parcă scopul principal nu ar fi cel de obţinere a unor beneficii economice, ci acela de a submina sistematic subsolul”.

La final, domnul profesor Mircea Vintilescu a propus realizare unei legi care să vizeze protecţia mediului geologic. Domnul Heredea, autor al unui articol cu ipoteze noi, care consideră fracturarea hidraulică un procedeu tehnologic care ţine mai degrabă de chimia industrială, decât de industria extractivă, gazul de şist, fiind de fapt produs prin reacţia cu aditivii chimici, el neexistând ca atare anterior reacţiei chimice, a adus în discuţie două concepte pe care proponenţii fracturării hidraulice le ignoră cu bună-ştiinţă: protecţia mediului şi dezvoltarea durabilă. Tot el a propus organizarea unei conferinţe pe tema protecţiei mediului geologic, care să fie găzduită tot de Institutul de Geologie.

Primele lucrări de exploatare a gazelor de şist din ţara noastră au fost realizate de compania americană Chevron în localitatea vasluiană Pungeşti. După ce americanii au obţinut, anul trecut, autorizaţia de construcţie a primei sonde autohtone de exploatare a gazelor de şist, la Pungeşti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor. Chevron România mai deţine alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Păltiniş – Băceşti, Popeni – Găgeşti şi Puieşti.

PETRE BARAC | bursa.ro
gaz de sist poluare panza freatica

Guvernul german vrea să interzică exploatarea gazelor de şist cel puţin până în 2021, din cauza opoziţiei puternice a populaţiei faţă de metoda fracturării hidraulice.

Guvernul german vrea să INTERZICĂ exploatarea gazelor de şist cel puţin până în 2021Guvernul german vrea să INTERZICĂ exploatarea gazelor de şist cel puţin până în 2021
“Nu va exista în Germania exploatarea gazelor de ştist prin metoda fracturării hidraulice, în scop comercial, în viitorul apropiat”, a declarat vineri ministrul Mediului, Barbara Hendricks.
Aceasta, împreună cu ministrul Economiei şi Energiei, Sigmar Gabriel, ambii de orientare social-democrată, au definit principalele prevederi legislative legate de problema zăcămintelor de şist.
În Germania există o opoziţie foarte puternică faţă de fracturarea hidraulică, metodă care constă în crearea de fisuri subterane în care sunt pompate apă şi substanţe chimice sub presiune, pentru extragerea şi captarea gazelor.
Temerile sunt legate de poluarea care ar putea fi provocată de substanţele chimice utilizate, în special pânzei freatice.
Reprezentanţii industriei susţin pe de altă parte că gazele de şist ar permite reducerea costului energiei din Germania, unul dintre cele mai ridicate din Europa, precum şi a dependenţei de importuri, mai ales în contextul crizei din Ucraina.
Cei doi miniştri iau în serios îngrijorarea populaţiei, a spus Hendricks, potrivit căreia protejarea sănătăţii şi a apei potabile este o prioritate absolută.
În 2021 va fi realizat un raport privind stadiul cunoştinţelor şi tehnologiei existente, iar Parlamentul va analiza din nou legea. Până atunci, testarea zăcămintelor de şist va fi autorizată doar în anumite condiţii.
Asociaţia pentru protecţia mediului Bund a calificat proiectul drept un pas mic în direcţia bună, dar vrea şi interzicea explicită a testelor.
Fracturarea hidraulică pentru extragerea de gaze din zăcămintele convenţionale, care are loc de 60 de ani în Germania, va rămâne posibilă în principiu, dar va fi însoţită de reguli suplimentare, de exemplu legate de caracteristicile produselor utilizate.
De fapt, toate proiectele de fracturare convenţionale se află într-un punct mort, nicio autorizaţie nefiind acordată în ultimii ani.
“Dacă aceste planuri se vor concretiza, nu va mai exista producţie de gaze naturale în Germania, care va fi dependentă în totalitate de importuri”, a declarat vineri preşedintele federaţiei producătorilor de petrol şi gaze WEG, Josef Schmid.
Germania nu deţine zăcăminte importante de gaze, cu excepţia câtorva din nordul ţării.
“În schimb, avem gaze de şist suficiente pentru asigurarea necesarului energetic al Germaniei pentru o perioadă de 10 ani, poate chiar mai mult”, a spus joi directorul general al grupului BASF, din industria chimică, Kurt Bock, un susţinător puternic al gazelor de şist.
Propunerile prezentate vineri de cei doi miniştri social-democraţi necesită acordul conservatorilor din coaliţia condusă de cancelarul Angela Merkel.
Proiectul nu se va concretiza într-o nouă lege, ci într-un amendament la legea minelor şi cea a apelor.
Hendricks consideră că modificările pot fi adoptate înainte de sfârşitul acestui an.

| realitatea.net

„Oamenii deştepţi distrug planeta”, avertizează Noam Chomsky, unul dintre cei mai influenţi gânditori americani

chomskySchimbările climatice afectează existenţa speciei umane, avertizează Noam Chomsky, unul dintre cei mai influenţi gânditori americani.

„Este pentru prima dată în istorie când specia umană are capacitatea de a distruge condiţiile necesare pentru existenţa vieţii, iar asta se întâmplă deja”, i-a mărturisit Chomsky jurnalistului Chirs Hedges, într-un interviu recent.

Chomsky susţine că distrugerea speciilor a atins acelaşi nivel ca acum 65 de milioane de ani, când un asteroid a lovit pământul, ştergând de pe faţa acestuia dinozaruii împreună cu multe alte specii.

„Suntem la acelaşi nivel de distrugere ca atunci cănd a avut loc impactul cu asterodiul. Dacă ne-ar vedea cineva din spaţiu, probabil ar fi uimit”, a declarat gânditorul american.

Venerabilul lingvist atrage atenţia asupra ritmului în care se produce această distrugere printr-un exemplu grăitor: în timp ce populaţii ca indigenii canadieni, aborigenii din Australia sau triburile din India au încercat să evite catastrofele, alţii au contribuit activ la dezastru.

„Cine credeţi că accelerează procesul?”, ne întreabă Chomsky. „Cei mai privilegiaţi dintre noi, aşa-numiţii indivizi avansaţi şi educaţi.”

Acesta compară fenomenul cu o teorie a lui Ernst Mayr, un biolog evouţionist ce a trăit în secolul 20. Biologul susţinea că specia umană nu are nicio şansă să întâlnească extratereştii deoarece formele de viaţă superioare au tendinţa de a se auto-distruge.

„Mayr argumentează că valoarea adaptativă a ceea ce numim inteligenţă superioară este foarte scăzută. Gândacii şi bacteriile se adaptează cu mult mai uşor decăt oamenii. Rămâne să aflăm dacă e mai bine să fii deştept sau prost. S-ar putea să fim o eroare biologică, una care-şi va folosi cei 100 de mii de ani- durata estimată de Myer pentru ca o sepecie să se auto-distrugă- nu numai pentru a ne distruge pe noi dar şi multe alte forme de viaţă de pe planetă”, susţine Chomsky.

Chomsky este însă încrezător că elita responsabilă cu distrugerea resurselor şi speciilor va fi îndepărată înainte de putea distruge cea mai mare parte din resurse, citând exemple din istorie în care diferite mişcări sociale au pus puterea în mâinile colectivelor autonome.

„În anii ’20, mişcarea muncitorească a fost efectiv eradicată”, a spus acesta. „ Această mişcare era foarte activă. În anii ’30 dinamica aceste mişcări s-a schimbat datorită proteste cauzate de crizele economice majore. La fel se întâmplă şi acum. Deşi nu trăim crize economice grave, majoritatea populaţiei a stagnat sau a fost afectată negativ de schimbările ultimilor 30 de ani. Deci motive ar fi suficiente pentru o mişcare de protest.

Scriitorul şi profesorul MIT este convins că acest lucru a început deja să se întâmple. Activismul social- în special mişcarea Occupy– a început deja să „rupă fibra omogenă socială elitistă”

„Se fac tot felul de încercări de a ţine oamenii separaţi unii de ceilalţi. Dacă ar fi după cei care controlează propaganda, unitatea socială ar fi între tine ca individ şi ecranul televizorului”, e de părere Noam Chomsky.

| adevarul

OMV Petrom practică fracturarea hidraulică din 2006 în Marea Neagră

omv marea neagraÎn genere, în România, sintagma fracturare-hidraulică este asociată cu operaţiunile Chevron şi cu exploatările de gaze de şist, exploatări ce vor începe, conform premierului Ponta, abia peste vreo cinci ani, după ce “anevoioasa” fază de explorare se va fi încheiat. Iar între timp, ne asigură premierul, putem să dormim liniştiţi, ţara nu este în niciun pericol, tehnologiile vor evolua şi când vom ajunge la exploatare, totul va fi bine, atât pentru mediu cât şi pentru om. În ciuda asigurărilor ce se oferă gratis, există documente care ar demonstra că fracturarea se practică de ani “buni” în România, în Marea Neagră, iniţiatorul fiind Petrom.

Într-o lucrare prezentată în 2009 la o conferinţă SPE (Society of Petroleum Engineers) în Amsterdam şi postată pe onepetro.org, site dedicat cercetătorilor, oamenilor de ştiinţă, profesioniştilor în domeniu etc. OMV Petrom descrie, cu lux de amănunte, modul în care a fracturat zăcăminte de petrol (există şi petrol de şist) şi gaze în Marea Neagră, în câmpul Lebăda Vest, situat la 95 de kilometri de ţărmul românesc. Link la prezentarea intitulată “Operaţiuni de fracturare hidraulică multistage realizate cu succes folosind apă de mare şi fluid de fractare fără polimeri, cu ajutorul unei nave pentru aprovizionare. Câmpul petrolier şi gazifer Lebădă Vest, în largul apelor teritoriale ale Mării Negre”. onepetro.org.

Cum exploatările maritime sunt foarte scumpe, explică specialişti OMV Petrom, compania a folosit fracturarea hidraulică pe orizontală în scopul creşterii productivităţii exploatărilor. continuare »

6 Aprilie 2014: Ziua Națională de proteste împotriva fracturarii hidraulice

6_aprilie_stop_fracturare_1

Un nou protest faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice se anunţă în acest sfârşit de săptămână. Potrivit organizatorilor, duminică, 6 aprilie, vor avea loc mitinguri și marșuri în peste 60 de localităţi din ţară, dar şi în oraşe din străinătate.

Aproape 100 de ONG-uri participă la organizarea “Zilei Naţionale de Luptă împotriva Fracturării Hidraulice”, sub sloganul “Împreună oprim otrăvirea României”.Organizatorii protestelor cer Parlamentului şi Guvernului României “interzicerea prin lege a fracturării hidraulice în explorarea şi exploatarea hidrocarburilor neconvenţionale, inclusiv a gazelor de şist, anularea Hotărârilor de Guvern prin care s-au aprobat în mod ilegal acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de șist şi respectarea voinței comunităților locale și transparentizarea procesului decizional”.

Lupta împotriva fracturării hidraulice a intrat într-o nouă etapă. La Pungești se pregătește primul foraj, iar alte și alte perimetre au fost concesionate pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de șist. Metoda fracturării începe să fie implementată pe ascuns și la exploatările clasice de petrol și gaze pentru creșterea productivității, fără niciun fel de studiu de impact asupra sănătății și mediului … Turismul și agricultura vor fi distruse prin otrăvirea apei, pamântului și aerului. Agricultorii vor fi primii afectați, apoi micii întreprinzatori și încet, încet întreaga țară, se arată în comunicatul de presă remis redacţiei ŞtirileTVR.ro, semnat de George Epurescu, Maria Olteanu şi Dan Trifu.

Marea majoritate a ONG-urilor participante la manifestaţiile de protest sunt grupate în Coaliţia Pentru Mediu, Asociatia Romania Fara Ei, Miscarea de Rezistenta de la Pungesti, Academia Civica Bihor, Asociatia Romania Vie, Asociatia Femeilor Universitare, Asociatia Cetatenilor Abuzati din Romania, DobroGeea, Miscarea Nationala de Rezistenta, Centrul de Interventie Civica precum si numeroase grupuri informale, preoti si primari din zonele afectate de lucrarile privind explorarea si exploatarea gazelor de sist.Vaslui, Constanta, Bihor, Arad, Timis, Galati, Iasi, Neamt, Sibiu, Buzau, Mures.

Lista cu oraşele unde vor avea loc proteste, dar şi mai multe informaţii despre protestul de duminică pot fi găsite pe pagina de Facebook a evenimentului, precum și pe site-ul stopfracturare.ro.

| stiri.tvr.ro

Ruşii caută şi ei gaze de şist

Gigantul petrolier francez Total SA intenţionează să colaboreze cu grupul energetic rus Lukoil la explorarea zăcămintelor de şisturi bituminoase (n.r. – shale oil) din Rusia, deoarece ţara încearcă să apeleze la resursele neconvenţionale pentru a compensa declinul producţiei în Siberia, potrivit informaţiilor publicate într-un articol apărut în Financial Times (FT), transmite RTTNews preluat de Agerpres.

Lukoil explorează zăcământul Bazhenov, unde se află majoritatea rezervelor de şisturi bituminoase din Rusia. Departamentul energiei din SUA estimează că zăcământul Bazhenov este cel mai mare din lume.

Citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, Financial Times susţine că Total şi Lukoil discută înfiinţarea unei societăţi mixte pentru a coopera în vederea exploatării zăcămintelor de şisturi bituminoase din Rusia.

Total deja este prezent în Rusia, unde deţine o participaţie de 16% în Novatek, cel mai mare producător de gaze naturale după Gazprom. Discuţiile dintre Total şi Lukoil au început înaintea anexării Crimeii de către Rusia, susţine FT. continuare »

Eșuează proiectul de la Roșia Montana? RMGC disponibilizează 80% din angajați începând cu 1 aprilie

Rosia Montana nu e de vanzareRosia Montana Gold Corporation (RMGC) informeaza luni, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca, din intarzierilor in evaluarea si avizarea de catre autoritati a proiectului minier de la Rosia Montana, compania este nevoita sa-si reduca foarte mult activitatea, masura care va duce la disponibilizarea a circa 80% dintre angajati. Astfel, potrivit companiei, 373 dintre cei 481 de salariati ai RMGC isi vor pierde locul de munca incepand cu luna aprilie.RMGC precizeaza ca “este nevoita sa ia aceasta masura din motive obiective – intarzierile nejustificat de mari in procedurile de autorizare a proiectului minier de la Rosia Montana si incertitudinea cu privire la finalizarea acestor proceduri au facut ca decizia privind restructurarea sa nu poata fi evitata”.

Astfel, mai arata sursa citata, “incepand cu luna aprilie, circa 1000 de familii isi vor pierde o sursa esentiala de venituri prin reducerea activitatii companiei, care a dus la disponibilizea colectiva a majoritatii angajatilor si sistarea tuturor programelor sociale si de investitii in zona”.

RMGC mai sustine ca, in ciuda faptului ca este nevoita sa desfiinteze peste 80% dintre posturi, compania “isi mentine disponibilitatea de a investi resurse financiare importante pentru a dezvolta cea mai moderna mina aurifera din Romania. Astfel, RMGC spera ca restructurarea sa fie doar o masura temporara, pana cand guvernul va aviza proiectul minier, ceea ce va permite companiei sa angajeze mii de oameni”. continuare »

Avocatul Poporului avertizează MAI că nu sunt respectate drepturilor cetăţeneşti la Pungeşti

rp_Pungesti_7_dec_31-300x1991.jpgAvocatul Poporului a trimis Ministrului Afacerilor Interne (MAI) o recomandare privind respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, în contextul instituirii în zona comunei Pungeşti, judeţul Vaslui, a “zonei speciale de siguranţă publică”.

Avocatul Poporului arată, miercuri, într-un comunicat de presă, că în urma mai multor solicitări transmise MAI i s-a comunicat că la Pungeşti există în continuare o stare tensionată, localnicii fiind nemulţumiţi de activităţile de explorare a gazelor de şist în comună.

“În prezent, potrivit informaţiilor care ne-au fost transmise de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), pe raza comunei Pungeşti, judeţul Vaslui, acţionează efective de poliţie în cooperare cu cele ale jandarmeriei, în vederea asigurării unei stări de normalitate şi prevenirii eventualelor situaţii de risc, în planul ordinii şi siguranţei publice. Funcţie de evoluţia situaţiei operative, forţele de ordine vor fi redimensionate şi vor acţiona pe raza comunei Pungeşti, judeţul Vaslui, până la asigurarea climatului corespunzător de ordine şi siguranţă publică, potrivit competenţelor conferite acestora prin actele normative în materie”, arată Avocatul Poporului, în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, în localitatea Pungeşti există intenţii pentru continuare protestelor, astfel de manifestări desfăşurându-se şi în alte localităţi din judeţul Vaslui, la unele dintre ele participând şi iniţiatorii protestelor de la Pungeşti.

În acest context, Avocatul Poporului a trimis MAI o recomandare privind respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. continuare »

RUȘINE NAȚIONALĂ: Jandarmeria Română, firma de pază a Chevron la Pungești

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=c5wbuCkYnw0]

La Pungești, la plimbare în jurul sondei, la pas cu jandarmii, paznici ai unui obiectiv de siguranță națională, sonda Chevron. Jandarmeria Română este oficial firma de pază a companiei Chevron, multinaționala americană care exploatează gaze de șist la Pungești pe terenul primarului PSD Mircia Vlasă.

Protest românesc anti-gaze de șist la Națiunile Unite din Viena

Un grup de români a protestat față de exploatarea gazelor de șist din țară vineri, 21 martie ȋn Viena, Austria.
Protestul a demarat la sediul Organizației Națiunilor Unite din capitala austriacă, ȋncepând cu ora locală 13.00 și continuând la ambasadele Statelor Unite ale Americii și României până la ora locală 17.30.
În fața sediului ONU protestatarii au arborat drapelul României și pancarte cu sloganurile: “Opriți fracturarea hidraulică!”, “Stop Chevron!”, “Opriți otrăvirea apelor României!” “Apa curată este un drept al omului, nu afacerea voastră!”, “Viena este ȋmpotriva fracturării hidraulice ȋn România”, “Fără fracturare hidraulică ȋn România!” Totodată, ei au ȋmpărțit pliante informative ȋn limba engleză și germană și au discutat cu persoanele interesate pe tema gazelor de șist.
Acțiunea protestatarilor a atras atenția opiniei internaționale asupra abuzurilor comise ȋn România de către autoritățile statului, printre care:
-inexistența unei legi pentru exploatarea combustibililor neconvenționali, respectiv, gazele de șist;
-populație neinformată de către autoritățile competente cu privire la riscurile exploatării gazelor de șist;
-risc real al daunelor ireversibile, provocate ȋn scurt timp mediului și sănătății umane de aceste exploatări;
-ȋncălcarea proprietății private, drept garantat de Constituție, de către firmele străine și românești de explorare și exploatare. continuare »

Pungești sub asediul Chevron: 13 TIR-uri au adus sonda, cu ordin de a trece și peste cei care se opun

A VENIT O PARTE DIN  SONDA La miezul noptii au început sã soseascã TIR-urile care transportau sonda la Pungesti. Peste 150 de sãteni au încercat, fãrã succes, sã opreascã masinile. În zona Pungesti au fost adusi cateva sute de jandarmi, care au luat din nou sub protectia lor zona unde Chevron va instala prima sondã de explorare a gazelor de sist din România, încercuind si blocând zona de siguratã nationalã. Drumul judetean spre Pungesti este blocat de jandarmi.

Situatia la Pungesti s-a tensionat din nou, în cursul acestei nopti. Venirea sondei care va începe explorarea gazelor de sist în satul Silistea, comuna Pungesti a scos din nou sãtenii în stradã, alertati încã de asearã de zvonul cã vine sonda. Zvonul s-a adeverit si de la miezul noptii un început sã aparã primele TIR-uri care transportau componente ale sondei ce va fi, începând de astãzi, instalatã la Pungesti. Pânã la aceastã orã au trecut în jur de 13 TIR-uri. În jur de 150 de sãteni din satele Armãsoaia si Silistea s-au alertat, au iesit în stradã sã blocheze trecerea masinilor dar nu au avut nicio sansã, ele circulând cu mare vitezã. În jurul orelor 4.00, sãtenii au vrut sã incendieze un camion cu piese ale sondei dar acesta a trecut în mare vitezã. Constantin Pâslaru, unul din liderii Miscãrii de Rezistentã din Pungesti a fost la un pas sã fie cãlcat de un camion, în fata cãruia s-a asezat, dar a sãrit în ultima clipã în sant, soferul neavând nicio intentie de a opri. Sãtenii au taxat fiecare masinã care a trecut spre zona unde Chevreon are lucrãrile începute, huiduind si aruncând cu pietre. continuare »

Gazele de șist pierd teren: La Războieni au fost interzise de Consiliul Local. Shell renunță la astfel de exploatări pe plan mondial

După “lupte seculare”, Consiliul Local Războieni, județul Neamț, a interzis exploatarea gazului de șist prin metode neconvenționale (fracturare hidraulica).
Între timp, compania Shell renunță la exploatarea gazelor de șist în urma unor pierderi însemnate. Citiți pe shaleenergyinsider.com.

Urmăriți acest film marca Gasland despre viața în Wild West Oil Boom: https://blog.gaslandthemovie.com/?p=480

Juriștii iau atitudine: Gazele de şist explodează, iar cei loviți vom fi noi

gaz de sist explozieExplodează gazele de şist? Mă tem că da, iar dacă o vor face, sigur cei loviţi de explozie vom fi noi, toţi.

„Ţineţi cu poporul toţi, ca să nu rătăciţi!” Astfel de fraze geniale se nasc în mintea oamenilor doar la momente de mare efervescenţă socială, de mare „emoţiune”, ca să mă exprim în limba anului 1848, an în care Simion Bărnuţiu a rostit fraza de mai sus şi care este valabilă atâta timp cât vor exista popoare.

Iată că gazele de şist şi proiectul de la Roşia Montană produc acum o stare de mare temere, de frământare, de revoltă care cuprinde o parte tot mai mare de ţară: Vaslui, Constanţa, Bîrlad, Arad, Bihor, Timiş, Alba, Bucureşti, şi sigur vor urma şi alte zone. Companiile care vor să exploateze aceste gaze ne asigură că nu este absolut nici o problemă de poluare. Cum au interes în cauză şi ştim că în ţări mult mai puternice şi dezvoltate s-au produs catastrofe ecologice, nu-i putem crede. Pe guvernanţii noştri actuali nici atât, câtă vreme au încălcat, fără scrupule, contractul social cu noi. Când erau în opoziţie şi strigau tare, tare că proiectul de la Roşia Montană şi exploatarea gazelor de şist sunt proiecte poluante, murdare, că ei le vor sista, i-am crezut şi i-am trimis la putere, iar după aceea, fără nicio jenă, susţin aceste proiecte, au încheiat contracte de concesiune pentru gazele de şist, se dau de ceasul morţii să pornească proiectul de la Roşia, împotriva voinţei marii majorităţi a românilor, dar şi în ciuda tuturor studiilor făcute de specialişti, a experienţelor altor state, a indiciilor, a elementelor care demonstrează că ele nu trebuiesc făcute. Nu-i deranjează nici protestele disperate ale oamenilor. Trimit jandarmii să rezolve problema. Poate şi râd de noi.

Pentru că noi, juriştii, suntem, de obicei oameni de atitudine, nu putem să nu intrăm în arenă ca să analizăm câteva probleme juridice care se pun şi sper că vom reuşi, împreună, să dezlegăm în folosul nu doar a celor aflaţi în pericol iminent, dar şi a noastră, pentru că toţi vom fi afectaţi într-un fel sau altul. Îndeplinim astfel şi porunca marelui paşoptist ardelean.

Se discută dacă aceste gaze sunt sau nu incluse printre bogăţiile de interes public, naţional ale subsolului şi care constituie obiect exclusiv al proprietăţii publice, conform art. 136 din Constituţie şi dacă sunt incluse în sfera de reglementare a art. 1 din Legea nr. 238/2004, Legea petrolului. Se poate argumenta şi într-un fel şi în altul, după bunul obicei al juriştilor. Alin. 3 al art. 1 din Legea nr. 238/2004 enumeră limitativ felurile de gaze naturale la care se referă,iar cele de şist nu se regăsesc printre ele. Dacă se voia includerea lor în categoria gazelor naturale, nimic nu-l oprea pe legiuitor să o facă în mod expres. Legile trebuie să fie clare şi să nu lase loc de interpretări după bunul plac al fiecăruia. În anul 2004 nu era pe tapet exploatarea acestor gaze, astfel că în mod cert legiuitorul nu le-a avut în vedere, deci ele nu sunt cuprinse în reglementarea acestei legi. Dacă textul folosea doar noţiunea de gaze naturale, fără a le enumera limitativ, se putea aprecia că ele sunt incluse în această categorie, dar câtă vreme ele nu se regăsesc printre cele indicate expres de text, nu putem adăuga la lege. continuare »

Oficiosul pieței de investiții în energie din SUA, care a întreținut bula gazelor titrează: Gazele de șist sunt o mare minciună!

nick-hodgeAceastă știre poate însemna începutul sfârșitului, pentru ca în State, cam totul merge in functie de semnalele de pe Burse. Daca in “piete” se transmite semnalul ca e “naspa”, fug toti investitorii ca sobolanii. Ceea ce s-ar putea sa fie pozitiv pentru noi in acest moment, dar poate si negativ, in sensul ca presiunea celor delocalizati din SUA, unde au fost deconspirati, va fi mult mai mare in restul lumii. Oricum, cred ca astazi e o zi… ciudata pentru Wall Street. Trebuie sa urmarim fenomenul si evoultia burselor.

Deci acest articol sustine, nici mai mult, nici mai putin, faptul ca gazele de sist nu sunt nimic altceva decat o schema Ponzi! A se nota ca aceasta publicatie este practic cea mai importanta care sfatuieste investitorii in domeniul energiei unde sa-si puna banii, si tot aceasta publicatie trimitea astazi un newsletter prin care spunea ca pana in 2030 SUA va trece complet la regenerabile!

Cum se coroboreaza insa acest articol cu declaratia lui Obama de astazi, prin care vorbeste de potentialul crearii de zone de crestere sustenabila gazate pe gaze de sist??? E putin ciudat, pentru ca “pietele” reactioneaza, de regula, la declaratiile liderilor politici.

(cum o fi sa scrii intr-o zi ca gazele de sist sunt cea mai tare investitie, iar a doua zi sa faci misto de asta? In fine, ei nu au constiinta, asa ca intrebarea nu isi are rostul.)

| primit pe email

Mai jos este articolul cu pricina:

Warning: U.S. Shale Boom Is ONE BIG LIE!

For the past few years, oil and natural gas from shale have been touted as the saviors for the U.S. to break its dependence on foreign oil. The media… financial bobbleheads on TV… and even well-respected financial publications have been bragging about the United States becoming “energy independent” in the next few years.But there’s just one problem…The shale boom is all ONE BIG LIE! You see, what most people don’t know is that the U.S. shale gas industry has actually been a commercial failure and is doomed. Energy from shale is nothing but a pipe dream. See for yourself in this chart where the four biggest shale players (Chesapeake, Southwestern, Devon, and EOG) are actually losing money…

Shale Ponzi Cash Flows

You’ll note that while their total combined cash flow between 2008-2012 was over $80 billion, their total combined expenditures were over $132 billion. That’s over $52 billion in losses! As you and any other intelligent person could guess… they can’t continue to operate at a loss. They’re spending huge amounts of capital to frack… but they can’t recoup those costs with oil below $100 or natural gas below $6.00. In fact, controversial new research shows that this whole Ponzi scheme of the U.S. dollar propped up by this illusion of cheap shale energy is ALL about to come crashing down starting this year.And when it does, it won’t be pretty.But if you take just a few precautions today with your portfolio, you can position yourself to double or even triple your money — while countless others lose their shirts.

To learn more, https://www.angelnexus.com/o/web/55130
Sincerely,
Nick Hodge
Editor, Like Minded People

Decizie istorica si un precedent juridic. Tribunalul a decis: gazele de sist sunt ale taranilor, nu ale Guvernului! DOCUMENTE

pungesti gaze 150x150 Decizie istorica si un precedent juridic. Tribunalul a decis: gazele de sist sunt ale taranilor, nu ale Guvernului! DOCUMENTEA treia comunã din judetul Vaslui, comuna Suletea, câstigã în instantã, pe fond, procesul intentat de Prefectura Vaslui, pentru anularea actului prin care membrii Consiliului Local au decis pe teritoriul UAT-ului lor, interzicerea explorãrii si exploatãrii gazelor de sist, prin metode neconventionale! Judecãtoarea Elena-Gabriela Aionitoaie a arãtat în motivarea hotãrârii sale, cu rigurozitatea magistratului cu multã stiintã de carte, faptul cã suletenii au fost întru totul îndreptãtiti sã interzicã exploarea gazelor de sist, printr-o metodã neconventionalã. Prefectura Vaslui a suferit al treilea esec, în lupta sa nedreaptã cu comunele care au luat, curajoase, decizia de a interzice prin acte de Consiliu Local, explorarea si exploatarea gazelor de sist.

Dupã comunele Pogona si Alexandru Vlahutã, iatã cã si Suletea se poate bucura de o asemenea hotãrâre a instantei!

Judecãtoarea Elena-Gabriela Aionitoaie a fost si de aceastã datã fermã, în ceea ce priveste solicitarea Prefecturii, arãtând cã actele normative pe care Institutia Prefectului le-a invocat, atunci când i-a acuzat pe oamenii comunelor în cauzã de abuz si depãsire de competente, nu aratã sub nicio formã cã vlahutenii sau suletenii, de exemplu, ar fi încãlcat legea. Prefectura s-a prezentat în instantã cu aceeasi “poezie” lipsitã de consistentã, prin care sustine cã “statul este singurul subiect de drept care poate avea în proprietate resursele subsolului si singurul care asigurã si reglementeazã exploatarea acestora”, precum si faptul cã “bogãtiile subsolului sunt de interes national”. Foarte simplu a demontat judecãtoarea Elena-Gabriela Anitoaie, prin motivarea hotãrârii sale, aceste argumente!

“Cum gazele de sist nu se regãsesc în Legea Petrolului si nici nu au fost declarate de interes national, Consiliul Local avea competentã sã se pronunte”! continuare »

NOU PROTEST la PUNGEŞTI. Peste 200 de persoane au manifestat împotriva primarului

protest primarie pungestiPeste 200 de persoane, majoritatea localnici, au protestat, joi după-amiază, în faţa primăriei din localitatea vasluiană Pungeşti faţă de primarul din localitatea care a concesionat propriul teren către compania Chevron în vederea explorării gazelor de şist în zona localităţii Siliştea.

Sediul Primăriei Pungeşti, judeţul Vaslui, a fost ţinta unor noi proteste din partea localnicilor, majoritatea din satul Siliştea, faţă de activităţile desfăşurate în zonă de compania Chevron, care deţine în concesiune o suprafaţă de două hectare de teren de la primarul comunei, Mircea Vlasă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De altfel, mitingul organizat de activiştii de mediu şi cu sprijinul localnicilor a fost îndreptat, cu precădere, împotriva primarului Vlasă, protestatarii scandând în faţa primăriei lozinci la adresa edilului, precum: „Mircea Vlasă de sărbători, să-ţi Dumnezeu să mori” şi „Toată lumea vrea să ştie, pe Mircea Vlasă pe năsălie”.

„Oamenii nu au făcut nimic altceva decât să-şi exprime năduful. Protestul a durat aproximativ jumătate de oră, însă pentru a ajunge de la Siliştea, unde este noua tabără de rezistenţă, până la Pungeşti ne-a luat o oră şi jumătate, deşi între cele două localităţi este doar un kilometru. Am fost nevoiţi să ocolim pe dealuri, departe de locaţia unde Chevron îşi desfăşoară activitatea, pentru că ne-a fost interzis accesul de către Jandarmerie pe drumul judeţean ce leagă localităţile Siliştea de Pungeşti”, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX Marius Ignat, unul dintre protestatari. continuare »

Interzicerea explorării gazelor de șist a fost obținută în instanță

protest-antichevron-silistea-pungestiO avocatã vasluianã a învins Guvernul! VICTORIE ÎN INSTANTÃ ÎN CAZUL CHEVRON

SENTINTÃ Vasluienii înregistreazã prima victorie, în lupta lor contra celor care au avizat, în judet, explorarea gazelor de sist! Tribunalul Vaslui, pe fond, a dat câstig de cauzã Consiliului Local (CL) al comunei Al. Vlahutã, în procesul cu Prefectura. Aceastã comunã este una din cele 14 care au emis hotãrâri de interzicere, pe teritoriul lor, a explorãrii gazelor neconventionale. Decizia instantei în acest caz a fost cu atât mai surprinzãtoare, cu cât, anterior, în acelasi context, alte 10 comune pierduserã deja procesul cu Prefectura. Mai mult decât atât, în motivarea sa, judecãtoarea Elena Gabriela Aionitoaie a adus argumente extrem de interesante, ce aratã cã Legea Petrolului (mult invocatã de sustinãtorii Chevron) nu prevede absolut nimic în legãturã cu gazele neconventionale (gazele de sist) si argumenteazã juridic si un alt fapt, deosebit de important: în cazul gazelor de sist, Unitãtile Administrativ-Teritoriale (UAT) au tot dreptul sã decidã dacã permit sau nu explorarea pe teritoriul lor, atâta timp cât – atentie! – în legile actuale ale României, gazele de sist nu sunt mentionate ca fiind “de interes national”. În plus, reprezentanta în proces a comunei Al. Vlahutã, avocata Oana Iovu, a avut un punct de vedere care a contat: “nu existã la dosarul cauzei o expertizã care sã ateste cã, într-adevãr, acolo se aflã hidrocarburi de acest gen, ce obligatoriu, cu forta, împotriva administratiei locale, trebuie exploatate”!

Chiar dacã este o hotãrâre ce poate fi atacatã cu recurs în termen de 15 zile, faptul cã o instantã de judecatã, analizând temeinic întregul context juridic în care se duce disputa, a dat câstig de cauzã celor care refuzã actiunile de explorare si exploatare a gazelor de sist, înseamnã o mare si neasteptatã victorie pentru vasluieni! Precedentul indicat de celelalte 10 comune, date în judecatã de Prefecturã, era ca procesul sã fie pierdut de UAT-uri. Faptul cã o instantã de judecatã a privit cu mai multã atentie atât continutul dosarului, dar mai ales cadrul legal privind explorarea gazelor de sist pe teritoriul României, a fãcut ca solutia finalã sã fie cu totul alta, ca pânã acum. Legea administratiei publice locale (215/2001), Legea Petrolului (238/20054), dar si Constitutia României, unde se regãseste descrierea a tot ceea ce reprezintã interes public national, au fost întoarse pe toate pãrtile si, cu autoritate, instanta a stabilit douã lucruri foarte importante: 1. Consiliul Local Al. Vlahutã a avut competenta administrativ-teritorialã pentru a emite hotãrârea prin care a interzis exploarea, dezvoltarea si exploatarea gazelor de sist, prin metode neconventionale, si nu si-a depãsit atributiile prevãzute de legea administratiei publice locale si 2. “interesul public national”, atât de invocat de sustinãtorii actiunilor Chevron, nu rezultã din nicio lege a României, în privinta gazelor de sist. În Legea Petrolului, a arãtat instanta, gazele de sist nu au fost mentionate ca fiind de interes national. În atare conditii, UAT-urile au tot dreptul, mai ales în virtutea responsabilitãtilor fundamentale de protectie a mediului, sã voteze interzicerea explorãrii si exploatãrii gazelor de sist. Doar articolul din hotãrârea celor de la Alexandru Vlahutã, în care acestia stabileau si “interzicerea eliberãrii de avize, certificate de urbanism si autorizatii de construire în vederea amplasãrii de constructii, sonde de extractie a gazelor de sist”, a fost anulat de instantã, deoarece Consiliul Local nu are competentã de a emite astfel de avize. În rest, vlahutenii se pot declara – chiar si pentru urmãtoarele 15 zile, timp în care Prefectura poate ataca prin recurs aceastã hotãrâre – victoriosi în fata Legii!

Concluzia principalã a instantei : “Ceea ce a fãcut Consiliul Local prin hotãrâre este un act de administrare”!

“Desi Prefectura a învederat faptul cã doar Statul este singurul care poate avea în proprietate resursele, instanta retine cã aceste resurse la care se face referire, respectiv gazele de sist, încã nu au fost identificate pe teritoriul comunei, nu se cunosc suprafetele de teren care ar avea în subsolul lor aceste zãcãminte si nici nu au fost declarate de interes national, asa cum se prevede în Legea 213/1998, pentru ca singurul care poate dispune de ele sã fie statul. Ceea ce a fãcut Consiliul Local prin hotãrâre este un act de administrare, iar Consiliul Local prin organele sale de conducere poate dispune de aceste bunuri, atâta timp cât, potrivit legii, apartin de UAT. Ca urmare a celor expuse mai sus, instanta va admite în parte actiunea Prefectului si va anula doar articolul 4, al Hotãrârii CL, al comunei Alexandru Vlahutã, nr. 10/18.02.2013 ca fiind nelegal, retinând cã celelalte articole din hotãrârea atacatã îndeplinesc toate cerintele de legalitate”, a stabilit instanta de judecatã.

AVOCAT

“Aceastã decizie a instantei este foarte importantã”

“Aceastã decizie a instantei este foarte importantã pentru cã generalizeazã principiul autonomiei locale si, mai ales, dezvoltã lacuna legislativã existentã în privina gazelor de sist în România. Prin Legea Petrolului acestea nu sunt reglementate si nici nu au fost legiferate ca de interes national asa cum cere si Constitutia României. În plus, având în vedere lipsa unei experize tehnice de specialitate, întocmitã de reprezentanti ai Guvernului, de specialisti, mai ales în domeniul protectiei mediului, care sã ateste existenta gazelor de sist pe domeniul public apartinând comunei în cauzã, era logicã respingerea actiunii initiatã de prefectul judetului Vaslui si mentinerea hotãrârii CL prin care s-a interzis explorarea, exploatarea, extragerea gazelor de sist prin metode neconventionale. Instanta de judecatã nu se poate pronunta asupra unui lucru incert, improbabil ci a unei situatii existente, actuale si nãscute deja, pânã la initierea actiunii introductive” a declarat avocata Oana Iovu

PRIMAR

“Avem obligatia sã asigurãm un viitor sigur si un mediu curat pentru copiii nostri”

„Mã bucur cã am obtinut în instantã un rezultat pozitiv si cã hotãrârea noastrã de CL privind interzicerea gazelor de sist pe teritoriul comunei a rãmas în picioare. Va trebui, mai întâi, de vãzut dacã Prefectura Vaslui va face recurs. Sper ca precedentul creat de comuna Al. Vlahutã va fi de bun augur si pentru ceilalti colegi de-ai mei primari, fiindcã am veni în asentimentul populatiei care ne-a mandatat prin vot si care se opune exploatãrii si explorãrii gazelor de sist. Eu personal mã bucur si spun acest lucru fãrã sã mã gândesc la mine. Noi mai avem putin de trãit, însã avem obligatia sã asigurãm un viitor sigur si un mediu curat pentru copiii nostri”, a declarat Dãnut Cojocaru primarul comunei Al. Vlahutã.

| vrn.ro