Tag Archives: mina

Scandalos! RMGC pune conditii Parlamentului Romaniei

RGMC spune Parlamentului cum sa voteze! 

Situatie incredibila inregistrata miercuri la audierile comisiei parlamentare „Rosia Montana”. Dupa ce si-a prezentat expozeul – din care rezulta ca va curge cu lapte si miere peste Romania in urma demararii exploatarii de la Rosia Montana –, Dragos Tanase, director general RMGC, a fost intrebat de unul dintre parlamentari daca compania isi va mentine promisiunea privind cedarea catra statul roman a unor participatii, astfel ca statul sa detina 25% din capitalul social. Raspunsul lui Dragos Tanase a fost unul uluitor. El a spus ca RMGC isi va mentine promisiunea doar daca proiectul de lege existent in parlament va fi votat fara modificari si, de asemenea, daca redeventa nu va creste peste 6%.

Iata deci, directorul general al RMGC impune Parlamentului cum sa fie votata o lege. Niciodata in istoria postdecembrista a Parlamentului Romaniei nu a venit cineva din afara – ne referim la firme, companii, corporatii – care sa impuna ce si cum sa se voteze. Prin declaratia facuta de Tanase, acesta incita la incalcarea prevederile art. 69, alin.2 din Constitutie, care prevede ca „orice mandat imperativ este nul” (pentru cei neinitiati, precizam ca aceasta formulare interzice oricui sa dicteze cum trebuie sa voteze un senator sau deputat – nici macar in cazul unui referendum, nu i se poate cere unui parlamentar sa voteze in concordanta cu rezultatul scrutinului). continuare »

Cum va arăta peisajul la Roșia Montană în cazul exploatării aurului? Ce a lăsat în urmă CEA MAI PROFITABILĂ MINĂ din America Latină, după 20 de ani de EXPLOATARE?

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vTKFhzU3V5A]

Tensiunile sociale, saracia, pierderea traditiilor locale, contaminarea apelor potabile si bolile reprezinta numitori comuni ai comunitatilor din apropierea exploatatiilor pe baza de cianura. Un documentar realizat de un grup de jurnalisti de investigatie, despre efectele pe care le produce una dintre cele mai mari mine de aur din lume, situata intr-o zona cu istorie bogata din Peru, surprinde prin asemanarile cu situatia de la Roșia Montană. Poate materialul jurnalistic sa ofere indicii despre soarta comunitatii din Muntii Apuseni?

Yanacocha, cea mai profitabila mina din America Latina si a doua ca marime din lume, este situata la 4000 de metri altitudine, pe culmile Anzilor, la 50 de km de orasul peruan cu bogata istorie incasa, Cajamarca.

Mina este detinuta in prezent de americanii de la Newmont Mining Corp (51%), compania peruana Buenaventura of Peru si de Banca Mondiala, prin International Finance Corporation, care detine 5% si care ar trebui sa reprezinte o garantie a respectarii standardelor etice din domeniu. De precizat este ca Newmont detine si o participatie de 13% la Gabriel Resources, in timp ce Banca Mondiala a refuzat sa finanteze proiectul minier din Romania. continuare »

Roşia Montană în dezbatere la TVR1 – joi, 23 februarie, ora 21.00

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=CGUfWo7c88Y&feature=BFa&list=UU5tviYU5-C3cKLomPR3RbUw&lf=plcp]

După o lungă perioadă de timp în care subiectul Roşia Montană a fost marginalizat şi manipulat grosolan de către toate posturile de televiziune din România, după ani în care, de multe ori doar reclamele firmei miniere au ajuns în casele noastre prin intermediul difuzorilor media, după lungi insistenţe, vă putem anunţa azi că Televiziunea Română Publică a acceptat organizarea unei dezbateri pe acest subiect, dezbatere care, sperăm noi, va fi intr-adevăr obiectivă şi relevantă în contextul adevăratelor probleme care trebuie discutate în legătură cu subiectul Roşia Montană. continuare »

Din nou apel pentru Rosia Montana

Aur nativ

Trusturile de presa au primit in ultimii 4 ani peste 15 milioane de euro prin contracte de publicitate de la compania care intentioneaza sa exploateze metalele pretioase de la Rosia Montana folosind cianuri.

Clauzele secrete ale contractelor de publicitate obliga televiziunile sa nu vorbeasca proiectul minier de rau si chiar sa il sustina in dezbateri prin fabricarea unei opozitii convenabile.

Aur nativ

Romania a pierdut in perioada 1952-1960 printr-o firma sovieto-romana cea mai mare rezerva energetica a tarii, 17.288 tone de uraniu. Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a suparat foc, pentru ca sovieticii “noua nu ne-au dat utilaje pentru extragerea uraniului”.

Politicienii de astazi vor sa dea unei firme canadiano-romane cu actionariat american, zacamintele de metale rare si pretioase de la Rosia Montana in schimbul locurilor de munca. Participatia Romaniei in aceasta firma este de doar 20% si risca sa ajunga al 0,6% in urma ultimei majorari de capital, la care actionarul roman nu a putut participa. Statul urmeaza sa suporte cheltuielile de intretinere a barajului si a sistemelor de captare, monitorizarea emisiilor de acid cianhidric, pompare si tratare a apei pe o perioada nedeterminata, estimate la 12 milioane de euro anual.

Statul roman ar primi 4% redevente pentru aur si argint. Presa vorbeste despre majorarea acestui procent la 6% prezentata ca o negociere reusita, fara se spuna ca in tari ca Africa de Sud redeventele pentru metale pretioase sunt de minim 20%. continuare »

Aviz lui Basescu si ziaristilor orbiti de comisioanele grase: Explorarea si exportul aurului au fost NATIONALIZATE oficial in Venezuela

Luna trecuta oficialii venezueleni anuntau nationalizarea industriei aurifere, pentru a lupta impotriva “mafiilor si contrabandei”, intr-o tara unde 60 la suta din productia de aur provine din mine ilegale. Ieri, Guvernul Venezuelei a nationalizat oficial “explorarea si exportul aurului”, stabilind la 13 la suta redeventele pentru extractie si interzicand exportul, informeaza AFP. Potrivit unui decret semnat de presedintele socialist Hugo Chavez, “tot aurul obtinut din orice activitate miniera de pe teritoriul national va trebui in mod obligatoriu vandut si predat Republicii Venezuela”.

Noile prevederi vor acorda statului ”monopolul asupra comercializarii” aurului. Se vor putea infiinta in continuare intreprinderi cu capital mixt, singura conditie fiind ca statul sa detina o participatie de cel putin 55 la suta . Conform Agerpres, decretul mai prevede ca statul va primi pana la 13 la suta redevente asupra valorii aurului extras de marile companii miniere. Acest procent va putea fi redus la 3 la suta pentru intreprinderile mixte legate de proiecte miniere de interes social. Deasemenea vor fi create “zone militarizate” unde vor fi trimisi membrii Garzii Nationale cu misiunea clara de a combate extractiile ilegale de metal pretios. continuare »