1.) Tetanosul este o boala provocata de o bacterie numita Clostridium tetani, care patrunde in organism la nivelul ranilor. Bacteria poate forma spori care sunt foarte rezistenti in mediul inconjurator, mai ales la nivelul solului si in excrementele animalelor (in special a cailor). Cel mai usor se infecteaza ranile provocate prin muscaturi, arsuri, intepaturi si mai ales ranile provocate de corpuri straine: lemn, sticla, metal. ( Behrmann 1999). O rana sangeranda, fiind bine oxigenata, nu va contine niciodata toxina tetanica. Ea se gaseste doar in conditii de anaerobioza ( medii fara oxigen). ( Dr.med G.Buchwald, Impfen, das Geschäft mit der Angst, 2008, 121-131). Odata cu aparitia mijloacelor de transport moderne in orase, care au luat locul trasurilor cu cai, au scazut mult focarele de infectie cu acest bacil.
Infectia este favorizata de boli precum diabetul zaharat si ateroscleroza (ATS), cand bolnavii au o circulatie deficitara. Bacteria se inmulteste foarte bine in conditiile unei proaste circulatii, a lipsei de oxigen. Otrava bacilului, numita toxina tetanica, are o mare afinitate pentru sistemul nervos. Ea se propaga de-a lungul nervilor si ajunge la sostemul nervos central (SNC). In functie de cat de aproape de nervi sau maduva este rana, se ajunge la boala in timp de 4 zile – 2 saptamani. Toxina tetanica afecteaza activitatea motorie ( a muschilor), ceea ce duce la contractii musculare generalizate si foarte dureroase, cu pastrarea cunostintei. Cele mai periculoase sunt laringospasmul si contractia musculaturii respiratorii. Tratamentul este unul de urgenta. Mortalitatea era mare in trecut. Ulterior, ea a scazut foarte mult si datorita tehnicilor moderne ale Medicinii :2,3 % la varsta de 20 de ani si 18% la cei trecuti de 60 de ani.( EB 1999). Incepand cu anul 1980, nu s-a mai inregistrat niciun caz mortal la copiii din Germania. Chiar si la varstnici, se observa o scadere importanta a cazurilor mortale, cauza fiind probabil si raspandirea tot mai mica a bacteriei (prin mecanizarea agriculturii, modernizarea transporturilor, etc). Din 2001 nu mai este considerata o boala care trebuie raportata in mod obligator. ( Pro & Contra, 2008, 142).
In tarile lumii a 3-a, OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), “ne asigura” ca sunt inca numeroase cazurile mortale de tetanus, motiv pentru care, a recomandat si vaccinarea gravidelor care transmit o protectie postnatala de 6 luni la copiii lor.(WHO 2000). Vaccinarea la femeile gravide se face si in Romania […] Sa fie chiar asa?
Tetanosul este considerata o boala care tine de civilizatie, fiind mai frecventa in tarile subdezvoltate. Pe un studiu efectuat la 89 de oameni nevaccinati din Mali, s-a constatat ca aproape jumatate dintre ei aveau o protectie sigura fata de tetanus, avand suficienti anticorpi si pentru copil in cazul unei sarcini. ( Ehrengut 1983). Este posibil ca mancarea precara si in conditii neigienice ale copiilor sa duca la o frecventa infectare cu bacteria care provoaca la nivelul intestinului o aparare eficienta prin formare de anticorpi. Copiii mici duc mereu la gura diferite obiecte si acest lucru poate fi pus in legatura cu prezenta bacteriei dar si a anticorpilor inca de la o varsta frageda.
Chiar si la cei nevaccinati, tetanosul poate fi prevenit daca rana este imediat tratata si dezinfectata corespunzator. In cazul bolii, inclusiv in tarile mai putin dezvoltate, 93% din pacientii tineri cu boala de gravitate medie pot fi vindecati cu tratamente obisnuite ( antibiotice : Penicilina si Metronidazol). Renumitul chirurg german, Profesorul Hackethal, scrie despre acest vaccin ca timp de 30 de ani a incercat sa-l evite in cazul plagilor deschise. Explicand pacientilor la ce eventuale riscuri se pot expune dupa vaccin, aproape niciunul nu s-a mai lasat vaccinat si cu toate acestea, nu a avut niciun caz de tetanus.(Dr.med G.Buchwald, Impfen. Das Geschäft mit der Angst, 2008, s.118-119)
2.) Vaccinul antitetanos
a.) Generalitati
– Vaccinul contine toxina tetanica, cu o mortalitate de 50 de ori mai mare decat cea naturala, dar inactivata de formol; deci nu putem vorbi de un virus viu sau inactivat, de aceea trebuie tratat altfel decat un vaccin ce contine virusi.(ibidem, 120)
– Sugarii au un risc foarte mic de a se infecta cu bacteria care provoaca tetanosul. In consecinta, nu ar trebui vaccinati. Prin intermediul trivaccinului DTP (administrat de 4 ori pana la varsta de 12 luni) sunt introdusi in organismul sugarului toxina tetanica, alaturi de toxina difterica, antigenul pertussis si adjuvantul alergizant – hidroxidul de aluminiu – putand provoca boli alergice, boli autoimune, boli neurologice sau chiar moartea subita.(Viera Scheibner, 2000).
b.) Adjuvanti din vaccinul antitetanos
– Hidroxidul de aluminiu:
Prin intermediul vaccinurilor, in primele luni de viata, sugarului i se administreaza 2,4 miligrame de aluminiu care se depoziteaza in maduva oasoasa, sistem nervos, rinichi si muschi. (Keith 2000). La un sugar de 6 kg care primeste doar hexavaccinul (include si DTP), este depasita doza limita de aluminiu prevazuta de “American Society for Clinical Nutrition”, de 60 de ori. O parte din copii nu mai pot elimina aluminiul din organism.( Bradstreet 2004). In Romania, vaccinul DTP, in care se gaseste hidroxid de aluminiu, se administreaza de 4 ori pana la varsta de un an. Aluminiul provoaca infectii la nivelul muschilor si a nodulilor limfatici, pana la formarea de abcese. Uneori persista ani de zile un prurit (mancarime) la nivelul unor noduli restanti, mici si rosii. Prin formarea de IgE ( imunglobuline E), aluminiul duce la aparitia unor boli cronice alergice. ( Fujimaki 1984, Lindblad 1997). Efectele neurologice sunt cele mai de temut: aluminiul este transportat cu ajutorul unor substante la sistemul nervos unde provoaca reactii alergice si toxice. (Redhead 1992). Tulburarile nervoase provocate de aluminiu sunt: tulburari de comportament, somnolenta, depresii, tulburari de memorie. Concentratia mare de aluminiu va provoca la sugari distrugerea neuronilor si a conexiunilor interneuronale, modificari identice fiind observate si in intoxicatii cu mercur, plumb si alcool.(Waly 2004).
c.) Efectele secundare ale vaccinului
Reactii locale:
– durere si inflamatie la locul injectiei;
– nu rareori se formeaza la locul injectiei noduli si chiste care dureaza saptamani intregi pana se vindeca;
– frecvent se inflameaza si nodulii limfatici regionali, de la gat si din axila, uneori foarte durerosi, putand forma abcese sterile;
– cauza acestor reactii locale este hidroxidul de aluminiu folosit ca adjuvant in vaccin( Pro & Contra, p. 147);
– cu fiecare revaccinare creste posibilitatea unei astfel de reactii locale ( Werner 1987). La prima revaccinare a elevilor din Suedia, efectuata la varsta de 10 ani, s-au putut observa astfel de reactii locale la 73% dintre ei.(Blennow 1984);
– in prima zi dupa vaccinare, sugarii au o stare de agitatie si plans, insotita de febra; copiii mai mari acuza o stare generala usor alterata, cu greturi si dureri de cap;
Alergii:
– urticaria cronica si simptome astmatice apari la 1 din 100.000 de cazuri;
– socul alergic este rar, dar poate fi mortal;
– la 2 saptamani dupa vaccin poate apare o glomerulonefrita ( afectiune renala ) (Quast 1997);
– daca vaccinul este combinat cu unul sau mai multe vaccinuri (trivaccin, tetravacci, pentavaccin, hexavaccin), creste frecventa cazurilor de alergie. E.L.Hurwitz ( 2000) arata ca, la copiii vaccinati, alergiile sunt de doua ori mai frecvente pana la varsta de 16 ani, comparativ cu copiii nevacinati;
– modul in care se pot produce reactiile alergice dupa vaccinul antitetanos a fost descris de catre imunologul italian Adriano Mari in felul urmator: dupa vaccin, organismul produce anticorpi nu doar impotriva toxinei antitetanice, ci si impotriva unor componente imunologice inrudite de pe mastocite, numite receptori pentru IgE ( Imunglobuline E). Ca rezultat, va avea loc eliminarea din mastocite a unor mediatori care pot provoca reactii alergice precum dermatite alergice si boli autoimune. ( ibidem, p. 148-149).“Putem lua in considerare faptul ca vaccinul antitetanos a contribuit foarte mult la cresterea frecventei bolilor alergice din ultimii 30-40 de ani prin marea raspandire a acestuia in intreaga lume “ , afirma autorul (Mari 2004);
Trombocitopenie
– este o complicatie a vaccinului, caracterizata prin tulburari in coagularea sangelui, care necesita supraveghere medicala si tratament.
Miocardita
– este o complicatie severa, mai ales la sugari, la care poate provoca decesul (Shye – Jao 2006).
Afectiuni neurologice
– cel mai frecvent sunt afectati nervii de la mana: plexul brahial sau nervul median, avand ca rezultat paralizii ale mainii ( uneori definitive) sau tulburari de sensibilitate, insotite de dureri accentuate.( HRSA 1997, Read 1992, Topaloglu 1992, Pollard 1978, Schlenska 1977);
– mai rar sunt afectati nervii centrali sau periferici ( radiculite), sau mai multi nervi deodata ( polinevrite);
– nu sunt de neglijat sindromul Guillain-Barre, mielitele transverse si encefalitele, care sunt complicatii mai rare ce apari dupa vaccin, in special intre zilele 4 si 14. Se cunosc cel putin 6 cazuri in Germania cand sindromul Guillain – Barre a fost recunoscut de catre STIKO in Germania ( Comisia permanenta pentru vaccinare) ca fiind o complicatie a vaccinului antitetanos (Ehrengut 1994).
Dr. Christa Todea-Gross,
Dumnica Rusaliilor: 12.06.2011, Cluj-Napoca
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Si care e solutia, in cazul unei plagi deschise rezultate in urma unei raniri cu obiecte taioase, survenite intr-un mediu murdar?
Traiasca Legiunea si Capitanul!
ABC - dara, daca ati fi citit pe bune articolul, ati fi aflat raspunsul :" O rana sangeranda, fiind bine oxigenata, nu va contine niciodata toxina tetanica. Ea se gaseste doar in conditii de anaerobioza ( medii fara oxigen). ( Dr.med G.Buchwald, Impfen, das Geschäft mit der Angst, 2008, 121-131)."
In plus, ultima schema de vaccinare - IN VIGOARE din 2009 - suna asa:
Di-te-per (diftero - tetano - pertussis) se face la: 2luni, 4 luni, 6 luni; intre 13 - 15 luni; 4 ani; 14 ani; 254 ani si apoi din 10 in 10 ani. Schema asta nu are logica protectiei? Intreb , fiindca in PROTOCOLULl urgentelor chirurgicale, orice plaga presupune vaccinarea antitetanica.Nu ignorati asta fiindca este foarte important. Daca pana acum de profilaxie beneficiau doar plagile (ranile) cu risc tetanigen - cele cu risc mic primeau vaccin daca in ultimii 10 ani nu s-a facut vaccin; cele cu risc mediu sau mare, primeau vaccin daca nu s-a facut in ultimii 5 ani. ACUM TOATE plagile primesc vaccin - inclusiv daca ai alunecat in casa si ti-ai spart capul de ppragul usii. Va spun din experienta proprie!!! Eu am fost cu fiul meu (minor pe atunci) la urgente si, fiindca nu m-a lasat sa intru in cabinet, copilul a iesit vaccinat desi, obligatia cadrelor medicale este de a informa parintele si de a-i cere acordul!!! Stiu asta fiindca sunt cadru medical. Abuzuri se fac peste tot. Desi si pana atunci i-am tot repetat copilului sa nu accepte vaccinuri fara acordul meu. el a acceptat. De ce? Fiindca, dasi a INTREBAT de ce trebuie sa-si ridice maneca, ce i se face, i s-a raspuns SEC: ridica-ti maneca acolo si nu mai comenta! Asta am aflat dupa ce a iesit. mentionez ca nu am putut intra in cabinet, desi si eu sunt cadru medical, fiindca era perioada cu gripa porcina! Asta s-a invocat!!!
Ramane intrebarea: dece schema nationala nu e respectata si protocolul prevede ca fiind obligatorie vaccinarea la orice tip de plaga (rana)??? Eu sunt doar asistent medical. Astept opinia unui medic infectionist!!!
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Va multumesc pentru articol. Acum incep sa inteleg de ce am devenit alergic de cand am facut primul vaccin antitetanos si am facut nu mai putin de 3.
Traiasca Legiunea si Capitanul!
DACA FETITA MEA A FACUT ACUM 3 ANI VACCINUL ANTITETANUS DUPA O PLAGA USOARA ,ACUM MAI ESTE NECESAR UN AL DOILEA?VA MULTUMESC.
Traiasca Legiunea si Capitanul!
@Tanasa Maria
Este destul de controversat si acest vaccin, ca de altfel toate vaccinurile... Consultati un medic de incredere.. si cititi in legatura cu acest subiect. Va recomandam sa o contactati pe doamna doctor Christa Todea Gross la aceasta adresa de email: christatodea_gross @ yahoo.com
Traiasca Legiunea si Capitanul!
ce fac daca am fost muscat de caine?
Traiasca Legiunea si Capitanul!
si in caz ca sunt muscat de maidanezi ce fac?
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Mergi la urgente sa iti faca antirabice daca te musca vreun animal indiferent ca e caine, pisica, dihor. E cu totul alt vaccin.
Traiasca Legiunea si Capitanul!
Buna ziua! va rog sa ma ajutati, st disperata...am facut vaccinul antitetanos in primele 10 zile de sarcina nestiind ca st insarcinata, poate afecta dezvoltarea bebelusului, si daca da, cum???multumesc anticipat...
Traiasca Legiunea si Capitanul!
@kisstela
Scrie-i te rog d-nei doctor Todea Gross
aceasta este adresa… christatodea_gross @ yahoo.com
fara spatiile de dinainte si dupa semnul @
Traiasca Legiunea si Capitanul!
va multumesc!!!
Traiasca Legiunea si Capitanul!
mama mea sa intepat intr-un cui ce sa faca a mers la medic si ia zis ca injectie de titanos nu are sa ii faca si ii face antibiotic ampicilina ii trece spunetimi urgent multumesc anticipat