VIDEO – Venirea Sfintei Lumini, Ierusalim, 2014

HRISTOS A ÎNVIAT!


An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Această mare minune se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui.

În cadrul ceremoniei, Patriarhul grec al Ierusalimului înconjoară Sfântul Mormânt alături de un sobor de ierarhi şi de preoţi. După procesiune, Patriarhul intră cu 33 de lumânări în Sfântul Mormânt, unde se crede că Lumina Sfântă coboară şi le aprinde. După acest eveniment, Patriarhul iese din mormânt şi împarte Lumina credincioşilor prezenţi în biserică.

Imnele Învierii

de Sfantul Efrem Sirul

1. Pentru noi a venit mielul din casa lui David. Pentru noi a venit din Avraam preot şi arhiereu. Pentru noi S-a făcut Miel, pentru noi S-a făcut Arhiereu. Trupul Său s-a făcut jertfă, iar Sângele Său stropire. Binecuvântată fie plinătatea Ta.

Refren: Binecuvântată fie Înălţarea Lui!

 

2. Pogorât-a fugind Păstorul tuturor căutând pe Adam, oaia cea pierdută. A luat-o pe umeri şi a urcat-o aducând-o Stăpânului turmei. Binecuvântată fie pogorârea Sa!

3. Stropit-a rouă şi ploaie făcătoare de viaţă peste Maria, pământul cel însetat. Şi ca un grăunte de grâu a căzut în iad, înălţându-se ca spic şi pâine nouă. Binecuvântat fie zborul Lui!

4. Cunoştinţa Sa a smuls rătăcirea de la omenirea căzută în pierzanie. Prie ea s-a tulburat şi clătinat cel rău. Peste neamuri şi-a revărsat toată înţelepciunea Sa. Binecuvântat fie izvorul ei!

5. Din înălţime S-a pogorât la noi Puterea dumnezeiască şi din sânul Maicii ne-a strălucit Nădejdea. Din mormânt a răsărit Viaţa şi pentru noi a şezut Împăratul de-a dreapta. Binecuvântată fie măreţia Lui!

6. Din înălţime s-a revărsat ca un râu, şi din Maria a ieşit ca o rădăcină. De pe lemnul crucii a căzut ca un rod şi ca o pârgă a urcat înapoi la cer. Binecuvântată fie voia Ta!

7. Cuvântul Tatălui a ieşit din sânul Său şi a îmbrăcat trup din alt sân. Dintr-un sân în alt sân a trecut şi a umplut sânurile feciorelnice. Binecuvântat Cel ce s-a sălăşluit întru noi!

Continuarea pe site-ul ATITUDINI.

15 comments

  1. Legionarul Ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Lumina Lui Hristos! 2014 http://www.youtube.com/watch?v=EzA7TMo2vNQ

    Filmare de calitate inalta!

  2. Iacoboaie Radu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Mulțumim mult pentru această postare. Așteptarea era mare în mulțimea credincioșilor din Ierusalim. Lumina Învierii apare în film la min 6.27
    De ce credeți că Lumina Sfântă se pogoară numai în ortodoxie și numai la Biserica Sfântului Mormânt? De ce la alți ,,creștini” nu se întâmplă această minune dumnezeiască? I-au scos odată pe ortodocși din Biserică și tot la ortodocși a venit Lumina Dumnezeiască.
    PENTRU CĂ ORTODOXIA ESTE SINGURA CREDINȚĂ ADEVĂRATĂ ȘI MÂNTUITOARE, ÎN CARE SE ÎNTÂMPLĂ MULTE MINUNI...

    Fie ca lumina Învierii Domnului să se reverse în sufletele și inimile tuturor drept măritorilor creștini.
    Să mergem fraților cu bucurie la Sfânta Biserică, să participăm cu tot sufletul la Sfânta Liturghie și să cântăm toți într-un glas:
    HRISTOS A ÎNVIAT DIN MORȚI
    CU MOARTEA PRE MOARTE CĂLCÂND
    ȘI CELOR DIN MORMINTE VIAȚĂ DĂRUINDU-LE...

    HRISTOS A ÎNVIAT!

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    HRISTOS A INVIAT,FRATE GABRIEL!

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Adevarat a inviat !

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Adevarat a inviat.

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sfânta Lumină-O Minune care se petrece an de an de Paşte numai la Ortodocşi

    http://www.youtube.com/watch?v=56-lcUju4Lw

  7. Iacoboaie Radu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    HRISTOS A ÎNVIAT!
    În ortodoxie sau în traducere din limba greacă, dreapta credință, accentul cade pe participarea la Sfintele Taine ale Bisericii și împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, cu alte cuvinte, pe TRĂIREA ORTODOXIEI. Fără acestea nu există mântuire pentru suflet.
    Mântuirea este intrarea sufletului în Împărăția Cerurilor. Ea a devenit posibilă după jertfa Mântuitorului Iisus Hristos, pentru ca și cei de astăzi,cei din trecut și generațiile viitoare să redobândească nemurirea pe care au avut-o inițial protopărinții omenirii Adam și Eva.

    SĂRBĂTORI FERICITE ALĂTURI DE CEI DRAGI!
    MULTE BUCURII ȘI ÎMPLINIRI!

  8. Iacoboaie Radu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    HRISTOS A ÎNVIAT!
    În seara asta am urmărit din întâmplare emisiunea ,,Cultura și credința azi” pe Trinitas TV. Era pe tema Învierii și la o oră de maximă audiență. Cine credeți că, în calitate de invitat a făcut o mare mărturisire de credință? Nimeni nu s-ar aștepta. Este Dan Puric. A vorbit foarte convingător, deși îl știam că, cochetează cu masoneria, cu Clubul de la Roma, că a luat pașaport de tip nou diplomatic cu cip, avusese disensiuni cu părintele Iustin Pârvu.
    Nu pot să cred că a putut să se joace cu cuvintele într-un mod atât de magistral, să condamne comunismul și oculta mondială, să-i mărturisească pe Sfinții Mucenici din închisorile comuniste, chiar și pe părintele Iustin...
    Să fi jucat din nou un spectacol? Să aibă oare vreun interes să se erijeze într-un lider al dreptei creștine din România pentru a bloca accesul altcuiva?
    Emisiunea este extrem de interesantă prin conținutul ei, mai ales prin ce mărturisește Dan Puric, care nu este tratat cu menajamente de Vasile Bănescu, ci mai mult încurcat cu întrebări irelevante...

    Unde aș putea găsi înregistrarea ei de astăzi, 20 aprilie 2014? O recomand tuturor fraților ortodocși pentru analiză. Să se fi convertit cu adevărat domnul Dan Puric la DREAPTA CREDINȚĂ? Ar fi o minune dumnezeiască.

    Doamne ajută! SĂRBĂTORI FERICITE ÎN PACE ȘI BUCURIE!

  9. Iacoboaie Radu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Astăzi a fost în reluare emisiunea de care vorbeam dar nici acum nu am prins-o chiar de la început.
    A vorbit foarte convingător, deși știam că, el cochetează cumva cu masoneria, cu Clubul de la Roma, că a luat pașaport de tip nou diplomatic cu cip, avusese disensiuni mari cu părintele Iustin Pârvu (aducând un proiect cultural pentru viitoarea Mănăstire de la Aiud, punând astfel bețe în roate inițiativei ctitoririi unei mănăstiri închinate Sfinților Mucenici ai Închisorilor comuniste).
    Nu pot să cred că a fost în stare să se joace într-atât cu cuvintele, într-un mod atât de magistral, SĂ JOACE CARTEA NAȚIONALISTULUI, să condamne comunismul, UE și oculta mondială, să-i mărturisească pe Sfinții Mucenici din închisorile comuniste, chiar și pe părintele Iustin…
    Să fi jucat din nou un spectacol, căci se pricepe de minune la acest lucru, fiind de profesie regizor și actor?
    Să aibă oare vreun interes să se erijeze ACUM într-un lider al dreptei creștine din România pentru a bloca accesul oricărui altcuiva în acest orizont de așteptare a poporului român?
    În momentele grele din istora noastră, Dumnezeu ne-a trimis mereu un român de bună credință, care să ia asupra sa povara greșelilor conaționalilor săi, precum Corneliu Zelea Codreanu, reiterând mistic jertfa Mântuitorului pentru păcatele omenirii…
    Emisiunea este extrem de interesantă prin conținutul ei, mai ales prin ce mărturisește Dan Puric, care nu este tratat cu menajamente de Vasile Bănescu, ci mai mult încurcat cu întrebări irelevante… Să fi fost doar o înțelegere între dânșii?

    Să se fi convertit acum domnul Dan Puric la DREAPTA CREDINȚĂ și a mărturisit în duhul Sfinților Mucenici ai temnițelor comuniste? Ar fi o minune dumnezeiască.
    A vorbit ca un mare înțelept, un mare intelectual creștin. Dar a fost sincer? Aceasta este marea întrebare. Pentru că nu a pomenit nimic de Corneliu Zelea Codreanu deși vorbise de Petre Țuțea, nu a spus nimic despre ecumenism (dar a invocat la un moment dat un exemplu cu un abate catolic) și cipuri, problemele cu adevărat grave și la ordinea zilei în societatea contemporană.
    El spune că Mântuitorul nu a fost revoluționar, ca argument prin care nu recomandă revolta românilor. Dar există o nuanță. Învățăturile lui Hristos au revoluționat deja de 2000 de ani lumea, au creat fundamentul civilizației creștine, care iată, acum își neagă originea.
    Așadar ar trebui să-l întrebăm pe domnul Puric care este poziția lui publică față de aceste probleme. Să nu facă precum Patriarhia BOR, care tace de atâta vreme, pentru că se teme de reacția credincioșilor. Eu unul înclin să nu-l cred. Nu îl judec. Doamne ferește! Doar încerc să-l înțeleg cu adevărat.

    Doamne ajută!
    SĂRBĂTORI FERICITE ALĂTURI DE CEI DRAGI!

    Unde aș putea găsi oare înregistrarea ediției speciale ,,Cultura și credința azi” din 20 aprilie 2014? Aș propune-o tuturor spre analiză și dezbatere, să fie postată ca articol. Pentru că Dan Puric poate duce mulți români în amăgire și în iad, sau poate să aducă la ortodoxie pe unii români care îl apreciază ca actor, regizor și om de cultură.

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Valeriu Gafencu acuzat in Romania v-a fi declarat SFANT in Republica Moldova.

    http://activenews.ro/video-valeriu-gafencu-acuzat-romania-va-fi-declarat-sfant-republica-moldova_1832738.html

  11. Iacoboaie Radu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Fraților, accesând pe Google DREAPTA CREDINȚĂ ORTODOXĂ!!!, veți găsi ca ultim fișier un film deosebit:
    ,,E timpul sa marturisim pentru dreapta credinta Ortodoxa” …
    ► 10:00► 10:00
    http://www.trilulilu.ro
    DAȚI MAI DEPARTE DACĂ PUTEȚI. Doamne ajută!

  12. Iacoboaie Radu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    HRISTOS A ÎNVIAT!

    MĂRTURISIRE A ADEVĂRULUI. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!
    Am vizionat astăzi cu mare atenție un film documentar de altfel foarte bine făcut și frumos, despre Mănăstirea Curtea de Argeș (după ce am urmărit filmul Biserici din România), primite de pe site-ul ziarului Natiunea (cărora le mulțumesc din suflet).
    Nu este deloc o simplă întâmplare. Eram realmente interesat de istoria acestor meleaguri, știind că în acest loc a fost îngropați la cererea lor testamentară regii României, aparținând Casei de Hohenzollern, una dintre cele mai bogate familii din nobilimea neagră (masonică).
    Ceea ce mă preocupă este acum sacrilegiul făcut de regele Carol I (de confesiune catolică), căsătorit cu regina sa de (confesiune protestantă), care prin ,,restaurare” a distrus de fapt întregul complex inițial din jurul frumoase Biserici (care cuprindea o clopotniță înaltă și clădiri de două etaje cu chilii, ce puteau primi sute de monahi), transformându-le pe toate în actual parc din jurul Bisericii și în reședința de vară a regelui (acum Palat arhiepiscopal) construită după planurile unui arhitect francez Andre le Conte de Nouille (nu știu dacă am scris ultimul nume corect) și ajutat de doi pictori francezi.
    Pictura în stil bizantin din Biserică (capodoperă arhitectonică ctitorită de domnitorul Neagoe Basarab și în prezent monument istoric protejat de UNESCO), aparținând pictorului Dobromir din Târgoviște (cel care a pictat și Mănăstirea Tismana), adus de domnitorul Radu de la Afumați, care a continuat opera începută, A FOST ÎNLĂTURATĂ LA ORDINUL REGELUI CAROL și înlocuită cu o pictură de factură mai mult renascentistă și catolică!
    Aceste date de mai sus, în mare parte sunt mărturisiri făcute de fostul egumen al mănăstirii, Ieromonahul ILARION CRAIOVEANU și sunt spuse cu durere în acest film.

    Ceea ce m-a intrigat cel mai mult pe mine personal este propaganda subtilă care se face chiar la final regilor României, în frunte cu Carol I, care a și lăsat ca să se scrie pe piatra funerară cât de bine s-a simțit la noi. Redau textual finalul acestui film documentar (pe care vi-l recomand și frățiilor voastre):
    ,,Viața monahală, slujbele religioase și pelerinajul din toate mănăstirile României vorbesc despre o vocație profund creștină a poporului român (până aici toate sunt frumoase și adevărate! - n.a.). Căci voievozi ȘI REGI AI ROMÂNIEI ȘI-AU ÎNCEPUT ÎNTOTDEAUNA DOMNIILE CU PRIVIREA AȚINTITĂ SPRE DUMNEZEU.”...
    Mă întreb de ce a ales oare regele Carol I tocmai acest loc de îngropăciune pentru regii României...
    Pentru că aici era un loc de mare rezonanță pentru sufletul românilor (prima Mitropolie a Țării Românești, picturile cele mai frumoase și mai vechi de la noi, mănăstire care avea înainte mulți monahi) și voiau să aibă mai multă popularitate?
    Sau doar fiind atras din cauza acestei bijuterii arhitectonice care este Biserica mănăstirii Curtea de Argeș? Sau din cauza masonilor care au confiscat legenda populară a Meșterului Manole, spunând că este a lor?
    Știm că există o Lojă sau mai multe cu această denumire...
    Doamne ajută!

  13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    [....ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini....;
    ....se crede ca Lumina Sfanta coboara......]
    ce insinuati? cine oare isi asuma aceste randuri???(lupi in piei de oaie???)
    cine crede in Dumnezeu ,este concomitent convins ....Dumnezeu exista indiferent ce numesc uni sau se crede de catre altii,indiferent ca nu le place altora si nu uitati 'manca-v-ar Raiul!!'

  14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    A înviat Hristos ?

    A înviat Hristos se spune
    De toţi creştinii din lume
    Să fie oare adevărat
    Sau e doar o vorbă zisă-n treacăt ?!

    În cele ce urmează
    Vom putea vedea
    De e chiar crezută
    Vorba spusă aşa.

    Pe strada tribunalului
    Nu a-nviat HRISTOS
    Căci altfel între oameni
    Pace ar fi fost.

    Căci Pacea şi Smerenia
    Domnului Iisus
    S-ar fi văzut în oamenii
    Ce-n certuri au ajuns.

    În casa de desfrâu
    Nu a-nviat HRISTOS
    Şi nu ar fi intrat acolo
    Tot omul păcătos.

    Nici în alimentară
    HRISTOS n-a înviat
    Căci sângele din carne
    Pe mulţi i-a desfătat.

    În Marele şi Sfântul Post
    Ştiau „creştinii” pe de rost
    Gustoasele delicatese
    Din abator culese.

    Nici seara şi nici ziua
    HRISTOS n-a înviat
    Căci la televizoare
    La bârfe muulţi au stat.

    Nici în căminul vieţii
    HRISTOS n-a înviat
    Că în spitale iată
    Pruncii i-au chiuretat.

    Dovezi peste dovezi
    Aşa cum poţi să vezi
    Hristos e răstignit
    De noi mereu lovit.

    Oriunde pe pământ se-aude
    Cum şuieră şi tună
    Rachete şi obuze
    Iar bombele detună.

    Ce se-aude acum în zare ?
    Huruit – cutremur mare
    Fum, flăcări ca din furnale
    Sunt războaie mondiale.

    Războaie şi conflicte
    De „diplomaţi” create
    Ce fac din oşti armate
    Doar gloate-nsângerate.

    Ce fac doar nedreptate
    Nu pace şi senin
    Ci cât mai mult venin
    Oţet şi spini – pelin!!

    Armate "diplomate"
    Din loje adunate.
    Au şfice ce au plumburi
    Ce-L biciuie pe spate
    Pe Domnul Cel Smerit
    Ce moarte-A biruit.

    Dar Domnul a lăsat ceva
    Voia şi libertatea.

    Aicea n-a umblat
    Ci omului i-a dat
    S-aleagă precum vrea
    Ori mila, ori răutatea.

    Iar omului ce n-are
    Nici milă, nici răbdare
    La vreme va lua
    Amar – răsplata sa.

    Unde eşti tu pace sfântă
    Iadul te-a luat la trântă
    Oamenii te-au izgonit
    Cearta iar te-a biruit.

    A înviat Hristos vă-ntreb
    Eu ce scriu ca un imberb
    N-aveţi cum să-mi demonstraţi
    Voi ce zilnic îl negaţi.

    Pe DUMNEZEU !!!

    Hristos a Înviat
    Doar în sufletul scăldat
    În baia pocăinţei
    Şi în sudoarea nevoinţei.

    Iată cum v-am demonstrat
    Că pe Hristos L-aţi uitat
    L-aţi bătut, batjocorit
    L-ucis, L-aţi UMILIT.

    Joacă lumea şi petrece
    Jocuri, dansuri, cântece
    Făcându-şi stricata voie
    Ca pe timpul lui Noe.

    Desfrânează, avortează
    Sfinţi şi genii masacrează
    BINELE nu-L mai lucrează
    În ei antihrist viază.

    Geaba voi vă amăgiţi
    Că pe Dumnezeu iubiţi
    N-aveţi frică, n-aveţi teamă
    Pe HRISTOS nu-L luaţi în seamă.

    Lumea are-acum stăpâni
    Pe doi hâtri, doi hapsâni
    Sunt doi draci ce stăpânesc
    În acest ultim veac lumesc.

    Mamona şi cu Porneia.

    Mamona şi cu Porneia
    Sunt draci ce susţin ideea
    Ateismului feroce
    Ce strigă cu ură-n voce.

    Primul este Lăcomia,
    Banii ce-au adus orbia
    Celor ce-au ales robia.

    Minereului din munte
    O pecete pusă-n frunte
    Trei de nouă răsturnaţi
    Bani din pământ transformaţi.

    Argint, aur, diamante
    Ce sorb ca nişte baccante.
    Viaţa din cei stăpâniţi
    De metale înrobiţi.

    Setea de a stăpâni
    De-a avea, de-a dobândi
    O dorinţă de a strânge
    Totul, totul – pân la sânge.

    Iar al doilea general
    Mai rău decât primul, clar
    Este desfranarea dulce
    Ce-n iad pe cei mulţi îi duce.

    Porneea, cum se numeşte
    Este dracul ce trezeşte
    Pofta ce nu se opreşte
    Şi pe om îl putrezeşte.

    Este patima curviei
    A poftelor, sodomiei
    A gândurilor spurcate
    A iubirii necurate.

    Desfrânare poate fi
    Şi-ntre soţi, cred eu că ştii
    Atunci când în loc să nască
    Aleg ca să otrăvească
    Prunci ce-n uter vor să crească.

    Cum crezi tu că A-nviat ?
    Cel din Treime-ntrupat
    Din moment ce tu Îi arăţi
    Că nu vrei Crucea să-ţi porţi.

    Demonstrează-ne cu fapte
    Nu cu vorbe, ce par şoapte
    Spuse cu multă-ndoială
    Ce-aduc doar a şovăială.

    Oare A-nviat Hristos
    Mesia Cel Luminos ?

  1. Pingback: Video: LUMINA SFANTA 2014. Din nou la Mormantul Domnului din Ierusalim | Saccsiv's Weblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*