FOTO: Românii din Viena continuă lupta ȋmpotriva exploatării gazelor de șist din țara-mamă

rp_vienna-against-fracking.jpgSub titulatura “Gazele de șist, ȋntre riscuri și beneficii la nivel naţional și mondial”, activiștii români din Viena au organizat prima conferinţă de acest fel, duminică, 1 iunie, se arată într-un comunicat trimis la redacţie de Carolina Marcu, reprezentanta grupului “Vienna against Fracking”.

În cadrul conferinţei organizatorii au abordat câteva teme de interes major, printre care:
•prezentarea metodei de fracturare hidraulică pentru obţinerea gazelor de șist și a unor substanţe chimice folosite ȋn proces;
• prezentarea situaţiei din ţară cu privire la exploatarea gazelor de șist, sub mai multe aspecte: legislativ, economic, medical și de mediu;
• situaţia din judeţele Arad (Curtici), Bihor, Sibiu și situaţia particulară din judeţul Vaslui (Bârlad, Pungești), unde au fost instalate primele sonde pentru explorarea și exploatarea gazelor de șist.

Metoda fracturării hidraulice, substanţele chimice necesare și efectele lor asupra mediului și a sănătăţii umane au fost prezentate de către Silviu Radu, inginer ȋn fizică tehnică și doctor ȋn matematică, și Georgeta Filipciuc, inginer chimist. Tudor Andrei, violonist originar din Bârlad, a prezentat situaţia din Pungești și a realizat o paralelă cu situaţia din Marea Britanie și din Statele Unite, unde populaţia se opune exploatării gazelor de șist, ca urmare a efectelor negative asupra sănătăţii umane și a mediului. Totodată, a precizat că ȋn ţări precum Franţa, Bulgaria și Germania fracturarea hidraulică este interzisă prin lege, datorită opoziţiei manifestată de populaţia afectată și de către cetăţeni, ȋn general.

La final publicul prezent a fost invitat la o sesiune de ȋntrebări pe tema susținută.  Evenimentul a fost organizat de grupul de ințiativă civică “Vienna against Fracking” cu ocazia zilei de 1 Iunie, pentru a trage un semnal de alarmă asupra viitorului copiilor ȋntr-un mediu afectat de poluare, ȋn goana după resurse.

Printre acţiunile grupului se numără și pichetarea de peste patru luni a ambasadelor României și Statelor Unite ale Americii din Viena, informarea ȋn spaţiul public a membrilor diasporei cu privire la pericolele exploatării gazelor de șist, redactarea și expedierea de petiţii către instituţii naționale și internaționale, strângerea de semnături de susținere pentru românii din țară, precum și pentru ȋnființarea unei legi prin care fracturarea hidraulică să fie interzisă.

Acțiunile grupului “Vienna against Fracking” sunt autofinanţate, iar membrii săi nu reprezintă niciun partid politic din România și nicio organizaţie care să-i aparţină, ei dorind să rămână apolitici și ȋn viitor, se arată în comunicat.

| activenews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*