Plata prin scanarea venelor în Suedia. Sistemul biometric Quixter este folosit deja de 2000 de persoane

Banii lichizi, cardurile şi monedele virtuale riscă să fie date uitării în scurt timp, pentru că a apărut plata „cu venele”. Mai exact, un sistem deja folosit în interiorul unui campus universitar suedez, unde terminalele scanează vasele de sânge din mâna cumpărătorului.

Sistemul a fost conceput de un student care a avut această idee în timp ce stătea la coadă la supermarket. Fredrik Liefland s-a gândit că ar trebui să existe un mijloc de plată mai simplu şi mai eficient, aşa că a inventat sistemul biometric Quixter. S-a dovedit a fi o alternativă foarte populară printre studenţii din Lund, însă invenţia dispozitivului s-a lovit de numeroase probleme. „A trebuit să conectăm tehnologia la sectorul financiar, la conturile bancare. A fost un proces foarte lung şi foarte complicat”, spune Liefland.

Sistemul de scanare a venelor e foarte usor de folosit. Utilizatorii nu trebuie decât să introducă ultimele patru cifre ale numărului de telefon şi să poziţioneze palma pe un cititor timp de cinci secunde, după care banii sunt extraşi automat din contul bancar.

Terminalele de scanare au fost deja implementate în 20 de magazine şi restaurante, iar circa 2000 de persoane îl folosesc frecvent.

Este foarte bun. Nu îmi mai fac griji că nu am cash la mine prin campus. E foarte la îndemână”, comentează un student.

Implementarea tehnologiilor moderne ridică semne de întrebare privind posibilitatea fraudelor bancare şi furturilor de identitate. Scanarea venelor ar fi în acest context mult mai sigură. Inventatorul sistemului susţine că e mult mai sigur decât mijloacele de plată tradiţionale.

| digi24

3 Comments

  1. si nici nu trebuie implantat cip! In acest caz poate fi util pentru ca recunoasterea persoanei nu implica nimic extern, dar…..exista o informatie personala digitalizata care poate inlocui persoana, deci loc de frauda exista.

  2. Asta inseamna stiinta si cunoasterea fara Dumnezeu…oare tanarul acela a auzit de problemele legate de sistemele biometrice si cum pot fi folosite pentru manipularea si controlul cetatenilor? zice ca e mai sigur eu cred ca e tocmai pe dos…poate ideea lui nu e a lui ia dat-o cineva mai stii ?

  3. Faptul ca populatia Suediei este compusa in proportie de 83% din atei declarati(cel mai mare procent din lume) spune totul…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 Comments