VIDEO+FOTO: Prăznuirea Sf. Mucenic Valeriu Gafencu la Tg. Ocna, organizată (cenzurată) de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=KtZXXG-cwMI]

| TgOcna.ro

Comemorarea, organizată de Arhiepiscopia Romanului şi a Bacăului, va consta într-un parastas oficiat în curtea Bisericii Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Târgu Ocna, unde se afla troiţa ridicată în memoria foştilor deţinuti politici ce odihnesc în gropile comune ale penitenciarului.
Arhiepiscopia, Fundaţia George Manu, cât şi Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu adresează un apel tuturor participanţilor, să se abţină de la afişarea oricăror însemne sau simboluri (n.n. legionare) care ar putea fi interpretate ca având caracter politic sau ideologic. Să cinstim aşa cum se cuvine memoria acestui nou mucenic al Ortodoxiei. Asta înseamnă clar lepădare de idealurile pe care le-a slujit Sf. Valeriu Gafencu.

8 Comments

  1. Doamne ajuta! Filmarea de fata nu reda in totalitate ce s-a intamplat miercuri la Tg. Ocna. S-a citit acatistul, s-au cantat cantece legionare, nu inteleg partea cu cenzura…

    1. Filmarea o am eu, poate confirma și fratele Mircea Pușcaș ca ceea ce spun e adevărat! Doamne ajuta!

    2. A fost într-adevăr cenzură. Sau cel puţin aşa s-a vrut, prin organizarea de către Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Citirea Acatistului şi cântecele legionare au avut loc după ce au plecat cei de la Arhiepiscopie şi, odată cu ei, şi preoţii din Oneşti chemaţi de părintele protopop. Prea multe despre Sfinţii Închisorilor şi despre Sfântul Valeriu nu s-au spus. Încearcă să ne fure evlavia, să o îndrepte către ceea în ce ne dau ei voie să credem. S-a cerut – înainte de Parastas – să nu vină nimeni cu insigne, drapeluri, orice fel de manifestare legionară. Cine a avut curaj, nu le-a ascultat cerere şi l-a cinstit pe Sfântul Valeriu aşa cum se cuvine, ca pe un mărturisitor legionar. N-au mai fost steaguri verzi, imagini cu Căpitanul şi aşa mai departe. Dar să nu ne minţim! Lupta se duce împotriva Mişcării Legionare, împotriva Căpitanului Corneliu Zelea Codreanu, împotriva Sfinţilor Închisorilor ca cei ce au fost şi sunt exemplu de trăire creştină şi de luptă împotriva asupritorilor ţării noastre şi a credinţei ortodoxe, a lui Hristos. Să nu ne lăsăm înşelaţi! Credeţi că cei care luptă cu străşnicie împotriva canonizării Sfinţilor Închisorilor, vor participa la o recunoaştere a acestora ca Sfinţi? Nu! I-au numit eroi ai neamului – ca şi la Parastasul de Ziua Eroilor -, dar sub nici o formă nu s-a pomenit faptul că aceştia au ajuns la un nivel de înaltă trăire creştină prin rugăciune, că au transformat închisorile în mănăstiri, că sunt Martiri şi Marturisitori, Sfinţi ai neamului românesc! Iată adevărul: s-a vrut transformarea cinstirii unui Sfânt într-un eveniment oficial pentru înălţarea faptelor Arhiepiscopiei, demn de Ziarul Lumină. Din fericire, nu a fost doar atât. Cine a avut inimă de simţit şi minte de înţeles, a făcut-o. Deci, putem spune doar atât: Sfinţilor Martiri şi Mărturisitori Români rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi!

  2. O Doamne…, tremur mare ce m-a luat când m-am aflat acolo. M-am simtit atat de mică… și în același timp atât de fericită… Nimic altceva nu a mai contat in acea zi. M-am întors acasă încărcată și întărită sufletește, dar aș fi vrut să nu mă mai întorc.

    Doamne ajută.

  3. Bine ca ii cinstim pe straini, pe tradatorii de neam, pe homosexuali si pe “tinerii frumosi si destepti”. Bine ca i-am uitat pe Gafencu, Zelea Codreanu si toti ceilalti din inchisorile comuniste. Sa ne trezim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 Comments