Tag Archives: RMGC

Ecologismul toxic: MRU este susținut la presedenție de Partidul Ecologist Român

MRU_AradPartidul “Ecologist” îl sprijina pe tătuca gazelor de șist și un mare promotor al proiectului RMGC, un mare vânzător de țară!!! Atenție la ecologismul toxic!!!

MRU, desemnat candidatul Forţei Civice la alegerile prezidenţiale. Cristian Preda şi Eugen Tomac îl susţin!

O delegaţie a filialei arădene a Partidului Forţa Civică a participat la Consiliul Naţional Extraordinar al partidului, care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, la Bucureşti. Cu această ocazie, Mihai Răzvan Ungureanu, senator de Arad, a fost desemnat ca şi candidat la alegerile prezidenţiale.
„Prin votul unanim al delegaţilor prezenţi la Consiliul Naţional, Mihai-Răzvan Ungureanu a fost desemnat candidatul Partidului Forţa Civică la funcţia de preşedinte al României. Dintre invitaţii prezenţi la eveniment, europarlamentarul Cristian Preda, preşedintele Partidului Mişcarea Populară Eugen Tomac şi preşedintele Partidului Ecologist Român şi-au exprimat susţinerea pentru candidatura lui Mihai-Răzvan Ungureanu la preşedinţia României”, a declarat Corina Crişan, preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Forţa Civică.
Cu aceeaşi ocazie, membrii prezenţi la Palatul Parlamentului au ales şi noua structură de conducere a Partidului Forţa Civică.

| newsar

Plaiul românesc înainte… și după exploatările miniere pe baza de cianuri

Cum arată plaiul românesc, lăsat de Dumnezeu…

… și cum va arăta lăsat de firmele americane și canadiene, în urma exploatării cu cianuri.

Români implicați direct în compania Chevron

Frank-TimisAventura gazelor de șist din România a plecat de la Frank Timiș, cetățeanul româno-australian care a pornit și afacerea Roșia Montană în 1995, iar acum a trecut la minereuri africane.

Frank Timiș avea o firmă numită Regal Petroleum, care a concesionat mai multe perimetre de gaze convenționale în România, fără rezultate spectaculoase. În septembrie 2010, Regal a vândut către Chevron perimetrul Bârlad, de 6.530 km2, pentru 25 de milioane de dolari.

Contractul de concesiune pe care Chevron l-a cumpărat era valabil până la 1 martie 2013, cu posibilitatea extinderii pentru încă 2 ani jumate.

Pentru prima fază a proiectului, prospecțiunile seismice, Chevron a angajat Prospecțiuni S.A., firma lui Ovidiu Tender, căruia Frank Timiș i-a nășit copiii și îi este mentor în afaceri.

Estimarea gazelor de șist din România (p. 24)
Sunt mai multe gaze de șist în perimetrele Chevron din Dobrogea decât în Bârlad.

Resursele din Bârlad sunt relativ modeste față de cele din sudul Constanței.

Pentru obținerea concesiunilor din Vama Veche, Costinești și Adamclisi a fost nevoie de mai multă muncă, dar asta nu înseamnă că autoritățile române au opus vreo rezistență (vezi aici articolul despre asta).

Chevron și guvernul american au finanțat diverse excursii în SUA și Polonia. Cea mai mare s-a petrecut anul ăsta, în martie, când 16 oficiali români și directori de companii energetice și-au petrecut 10 zile în Texas la inițiativa Agenției pentru Comerț și Dezvoltare din SUA. Oficialii au văzut demonstrații de la Chevron, Halliburton, ExxonMobil și Cameron.

Gazele de șist sunt menționate și în Parteneriatul Strategic pentru Secolul 21 dintre România și Statele Unite, care a fost semnat la Washington pe 13 septembrie 2011 de Traian Băsescu și Barack Obama, cu ocazia instalării scutului anti-rachetă în România. Printre obiectivele militare s-a strecurat și unul care menționa dezvoltarea gazelor de șist.

Consilierul politic pe probleme de securitate energetică al Ambasadei României la Washington din acea perioadă, Cristina Gaginsky, e acum directorul Chevron pentru relații guvernamentale în România.

Falsul în acte prin care Gabriel Resources a obţinut licenţa de exploatare

gold corporation fraudUn fost director al ANRM susţine că un act important, în baza căruia a fost transferată licenţa de exploatare de la Minvest Deva către Gabriel Resources, ar fi dispărut. Un alt oficial a declarat zilele trecute că avizul dat de fostul director al Institutului Geologic este un fals, iar DNA s-a autosesizat deja.

Mihail Ianăş, director al ANRM în perioada 1997-2000, a declarat joi că transferul licenţei de explorare de la Minvest Deva către Gabriel Resources a fost făcut în baza unei simple scrisori semnate de ministrul Industriilor de la acea vreme (Radu Berceanu, n.r.). Mai mult decât atât, Ianăş susţine că, între timp, scrisoarea respectivă în original nu se mai găseşte în arhiva instituţiei, ci ar fi dispărut, pur şi simplu.

„A dispărut această scrisoare în original şi nu se mai găseşte decât în copie, la cineva care a făcut controlul. Control a venit de la prim-ministru, Curtea de Conturi şi diverse parchete”, a declarat Ianăş, la comisia parlamentară care se ocupă de proiectul Roşia Montană. El a insistat asupra faptului că „cineva a luat scrisoarea în format original”, dar nu ştie cine, pentru că acest lucru s-ar fi întâmplat după plecarea sa de la conducerea ANRM.

Un alt aspect dezvăluit de Mihai Ianăş este acela că el, ca şef al ANRM, nu s-a întâlnit cu ministrul Industriilor pentru a discuta despre acordarea licenţei de exploatare, singurele consultări pe această temă fiind purtate cu secretarul de stat din minister.

Documentul respectiv nu a fost dat publicităţii de către actualul guvern, deşi atât prim-minitrul Ponta, cât şi ministrul Dan Şova au promis că vor pune la dispoziţia presei şi a opiniei publice toate documentele legate de proiectul Roşia Montană, cu excepţia licenţei de exploatare.

Acuzaţii de fals în acte, DNA s-a autosesizat

O altă problemă a fost semnalată, tot în cadrul aceleiaşi comisii, de către directorul Institutului Geologic, Ştefan Marincea. Acesta a declarat că avizul dat de fostul director al institutului este fals în acte, pentru că nu a luat în calcul opiniile specialiştilor din institut. Întrebat de către parlamentari dacă a depus plângere în acest caz, Ştefan Marincea a spus că DNA s-a autosesizat în acest caz.

„În momentul în care am format această comisie credeam că sunt probleme doar de mediului, sau referitoare la partea socio-economică. De fapt, ne-am dat seama cu toţii că sunt foarte multe probleme de natură juridică, legate de modul în care această asociere a pornit între statul român şi firma canadiană”, a spus joi preşedintele Comisiei Roşia Montană, Darius Vâlcov (PSD), la finalul şedinţei.

| cotidianul.ro

În ciuda protestelor ecologiste: Exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană ar urma să înceapă în noiembrie 2016

, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor.

Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenţei să se facă în natură, se arată într-un draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării, document aflat încă în lucru.

Contactat de MEDIAFAX, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, a declarat că negocierile dintre Guvern şi investitor nu au fost încheiate, ci sunt încă în derulare.

Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,69% din acţiuni. În spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Compania deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de “exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Gabriel Resources a transmis atunci că negociază cu Guvernul creşterea participaţiei statului la Roşia Montană Gold Corporation de la 19,31% la maximum 25% şi a redevenţei plătite de la 4% la 6%.

Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

La finele lunii aprilie, Guvernul a decis, prin hotărâre, înfiinţarea unei noi companii care se va ocupa exclusiv de proiectul Roşia Montană şi care va funcţiona doar în subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine.

În actul normativ, Guvernul invoca potenţialul financiar ridicat al proiectului, care justifică un transfer al beneficiilor aferente cotei deţinute de stat direct către bugetul de stat, şi arăta că realizarea proiectului de exploatare a minereului aurifer din zona Roşia Montană poate genera venituri din exploatare şi contribuţii directe la bugetul de stat estimate la mai multe miliarde dolari, poate avea o contribuţie majoră la relansarea industriei miniere din România şi la crearea unui număr semnificativ de locuri de muncă într-o zonă puternic afectată de şomaj.

| Mediafax

APEL CATRE “PRESA”: Nu va mai vindeti Roşiei Montana Gold Corporation (RMGC)!

Scrisoare deschisă privind încălcarea eticii şi
obiectivităţii jurnalistice pe subiectul Roşia Montană

Liberatatea presei este unul din cele mai preţuite principii în Europa, dar în acelaşi timp, poate fi cu uşurinţă erodată în mod flagrant sau pe tăcute. Ne adresăm astăzi asociaţiilor care veghează ca acestă libertate fundamentală să fie respectată peste tot în lume. Prin această scrisoare vă transmitem îngrijorarea noastră profundă referitoare la modul în care un subiect extrem de important pentru societatea românească este reflectat în presa naţională se arata intr-o scrisoare apel a Asociatiei Alburnus Maior, preluata de Romanian Global News.

Propunerea de proiect pentru deschiderea a celei mai mari mine aurifere de suprafaţă din Europa este unul din cele mai importante subiecte de dezbatere publică implicând pe lângă opiniaproponentului şi o amplă opoziţie.

Campania Salvaţi Roşia Montană reprezintă vocea opoziţiei faţă de proiectul minier propus de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) reunind sute de organizaţii şi foruri ştiinţifice şi zeci de mii de persoane private care doresc păstrarea Roşiei Montane şi dezvoltarea durabilă a zonei. Cu toate acestea, acoperirea media pe acest subiect este în mod vădit determinată de contractele de publicitate încheiate de RMGC şi trusturile de presă în detrimentul obiectivităţii jurnalistice. continuare »

Rosia Montana – Metoda de extractie prin cianurare va duce la disparitia a mii de tone de alte metale si substante foarte rare. De ce este promovata de mass-media campania pro-RMGC?

Aurul si argintul nu sunt singurele elemente care se gasesc in aceste depozite. Eficienta estimata a extractiei prin cianura integranta folosind tehnica CIL este de 80% pentru aur si 61% pentru argint, dar nici un alt element nu se mai poate recupera prin aceasta tehnica. In opinia noastra, in mare parte bazata pe analizele prezentate de RMGC, 161 tone de Te, 49 tone de Ge, 172 tone de Se, 116 tone de Ta, 777 tone de Ti, 1220 tone de Sb, 29763 tone de Zn si pana la 129 milioane tone de feldspat potasic (conform UE, un element important din punct de vedere economic), au fost ignorate ca potentiale rezerve si nu vor putea fi recuperate prin intermediul tehnologiei propuse de RMGC. Opozantii proiectului, sustinuti de observatiile din teren, au aratat ca iazul de decantare de la Corna prezinta riscuri importante de mediu datorate: alunecarilor de teren (pot fi observate pe versantul estic), prezenta mai multor fracturilor, mai multe decat RMGC a prezentat, permeabilitatea ridicata a versantului stang al Vaii Corna, cu gresii si nu cu formatiuni argiloase, dupa cum se mentioneaza in proiect. Alte critici:

  • Pierderea de materie prima valoroasa si importanta pentru UE
  • Selectia gresita a tehnologiei de prelucrare, cu costuri imense post-exploatare (neglijate in proiect) si cu un abuz inutil de cianura
  • Lipsa de informatii cu privire la recuperarea metalelor prin alte tehnologii (studiu de eficienta)
  • Perioada foarte scurta de functionare a proiectului
  • Lipsa de experienta anterioara in minerit a societatii
  • Studiu incomplet geologic pentru amplasarea iazului de decantare
  • Lipsa unor proiecte similar in curs de derulare
  • Masa imensa de cianura depozitata in iaz

continuare »

VIDEO: “Proiectul mortii” de la Rosia Montana va aduce boli incurabile si un dezastru ecologic greu de reparat. Acelasi lucru s-a intamplat in Guatemala si Honduras din vina Gold Corporation Canada, compania preferata a lui Basescu

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=anmmpAhD3Ig] Eseu despre proiectul de minerit cu cianuri si mina deschisa la Rosia Montana

Urmariti acest material si dati-l mai departe! Maine va fi prea tarziu!

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=XICf-PCGRJM]

| RoStirea.ro

Dupa modelul Basescu-RMGC, Polonia isi vinde zacamintele de gaz de sist lui… Soros

San Leon Energy Plc, compania de exploatare a gazelor naturale controlata de omul de afaceri american de origine maghiara George Soros, se asteapta ca licentele pentru gazul de sist pe care tocmai le-au obtinut sa fie mai profitabile chiar decat cele din Statele Unite ale Americii, conform unor informatii publicate de Business Week.

San Leon, care a devenit unul dintre cei mai mari exploatatori de rezerve de gaz din Polonia dupa ce a cumparat Realm Energy International Corp. pentru 142 de milioane de dolari, se asteapta ca profitul obtinut cand va trage linie, sa fie mai mare decat cel obtinut acasa in America.

Inevestitorul George Soros detine, prin San Leon, 14 licente asupra a mai mult de jumatate de milion de hectare de teren in aceasta tara est-europeana, in vederea explorarii de gaze de sist si de hidrocarburi conventionale. continuare »

George Soros, vizita lui Basescu in America si Rosia Montana

George Soros, personalitate extrem de malefica a mediului de afaceri international (cu o avere de 15 miliarde de dolari), este, paradoxal, omul care si-a lichidat in masa actiunile din alte domenii pentru a investi in cel minier si, in acelasi timp, omul care sustine financiar organizatiile „ecologiste” ale „societatii civile” in ceea ce priveste cazul Rosia Montana.

Incepand din martie 2011, miliardarul american de origine maghiara (!) a inceput o serie de modificari in planurile sale de afaceri. Astfel, isi vinde toate actiunile detinute la Newmont Mining Corp (compania care detine acum 20% din Gabriel Resources, principalul actionar la Rosia Montana Gold Corporation), precum si pe cele de la Caterpillar Inc. (producatoare de echipament pentru industria miniera), pentru ca, 3 luni mai tarziu, in luna iunie 2011, sa rascumpere actiuni la aceleasi companii si, in plus, la alte 20 de companii cu profil minier (Gold Fields Ltd., Allied Nevada Gold, Ivanhoe Mines Ltd, New Gold Inc., IAMGOLD Corp., Goldcorp Inc., Barrick Gold Corp., Eldorado Gold Corp., Randgold Resources Ltd., Silver Standard Resources Inc., Seabridge Gold, Golden Star Resources, Hecla Mining Co., Pan American Silver Corp., Nevsun Resources, Jaguar Mining Inc., Aurizon Mines Ltd., Golden Minerals Co., Compania de Minas Buenaventura S.A. ADS, Cameco Corp., Minefinders Corp. Ltd.). continuare »

“Tara are nevoie de aur”, dar nu sa-l ia jidovii de la Rosia Montana Gold Corporation. Solutia este o companie 100% romaneasca la care sa fie actionari cetateni romani

“Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta”

Asa este! Asta se vrea si in cazul Rosia Montana. Cu toate ca muntii nostri sunt plini de aur, noi il cedam evreilor si apoi cersim de la FMI (tot evrei). Deodata, mai toti au inceput sa se gandeasca la cat de saraca este Romania si ca o solutie salvatoare ar fi aurul din mina Rosia Montana. Cum de pana sa vina canadienii (de origine evreiasca), ai nostri au lasat in paragina mina si pe mineri fara loc de munca? Cum de nu le-a pasat de soarta localnicilor, de sistemul ecologic din zona si multe altele pe care acum le invoca ca motive pentru cedarea exploatarii in mainile strainilor. Sa fie atat de mari comisioanele oferite de RMGC, incat si presedintele statului sa fie cumparat?

100% ROMANIA

Solutia ar fi o investitie 100% romaneasca, sprijinita STRATEGIC de stat, cu implicarea activa a BNR, iar dividentele sa fie cumparate de cetateni ai statului. In acest caz, cu siguranta statul va obtine credite nerambursabile de la UE; cel putin asa ar trebui. Deci ideea unui PROIECT NATIONAL ROSIA MONTANA ar trebui sa fie singura varianta in care Romania are de castigat si cu adevarat va fi ajutata economia nationala. continuare »

Atmosfera bolsevica la Rosia Montana creata de cei ce strigau lui Basescu: “Vrem sa muncim! Vrem minerit!”

Prostia romaneasca nu doare in prezenta unui dictator

Cata inconstienta si prostie putea sa fie in mintea celor care-si cereau efectiv moartea, scandand la venirea lui Basescu la Rosia Montana: “Vrem sa muncim! Vrem minerit!”. Chiar se crease o atmosfera utc-ista in momentul in care au inceput sa strige: “URAAA… URAAA…”. De nu am fi avut experienta nefasta a comunismului, am fi putut crede ca disperarea acelor oameni este atat de mare, incat nu mai tin cont nici de moartea sigura ce-i asteapta pe ei si pe familiile lor in urma afacerii Basescu-RMGC, in care se vor folosi sute de mii de tone de cianura. Insa poporul acesta a ajuns la un grad de a fi manipulat prin promisiuni, exact ca pe vremea lui Ceausescu, care fie vorba intre noi, facea mai multe pentru tara decat Basescu. Asadar, “muncitorii lui Basescu”, momiti cu cine stie ce comisioane, vor de munca cu orice pret, doar pentru a-si amagi constiinta ca sunt angajati si ei undeva, neluand seama la faptul ca au ajuns sclavi in propria tara, muncind pentru instrainarea bogatiilor nationale catre seifele grase ale sionismului mondial. Si uite asa, Rosia Montana poate fi asemanata cu o colonie, in care sclavii de culoare sunt inlocuiti cu ardelenii nostri reeducati.

Plaiesii inca n-au pierit si stau de pavaza pamanturilor strabune

Totusi au fost si romani adevarati la acea intalnire, care au venit sa-si apere drepturile. Erau localnici, cu proprietati importante in zona si care reusisera sa-si deschida o mica afacere, aratand tuturor ca este posibil, daca vrei cu adevarat, sa muncesti. Acesti oameni de pavaza i-au stabilit presedintelui Basescu niste conditii de nestramutare si de aparare a acelor pamanturi, cu tot ce exista pe ele: culturi agricole, vestigii istorice, biserici, cimitire si peisajul edenic ce atrage zi de zi sute de turisti. I-au expus presedintelui Basescu alternative de profit mult mai avantajoase pentru stat si pentru acea regiune, cum ar fi investitiile in turism, sprijinirea micilor intreprinzatori, crearea de locuri de munca prin investitii ale statului roman in acea zona, chiar in industria miniera. Totodata, expertii in minerit si industria chimica prezenti la acea intalnire, au avertizat pe presedinte in legatura cu pericolul devastator pentru regiunea Muntilor Apuseni si chiar pentru intreaga tara in urma folosirii de cianura si de distrugere a masivelor muntoase prin explozie. Tinand cont ca aurul extras nici macar nu revine statului roman, procentul de 4% fiind infim, iar investitiile le suporta in mare majoritate statul, este absurda sprijinirea unui astfel de proiect, ce face mai mult rau si distruge vieti omenesti. Cu totii si-au aratat dorinta de fi mai degraba scosi cu armata sau chiar impuscati decat sa cedeze vreo palma de pamant hoardelor de “investitori”, in frunte cu nefericitul presedinte, Traian Basescu. Binentele ca marinarul i-a luat peste picior, aparand interesele celor ce i-au asigurat un comision destul de important din toata mega-afacerea Rosia Montana. continuare »