Tag Archives: Rosia Montana

Roșia Montană, declarată sit istoric

Roșia Montană, declarată sit istoric

Roşia Montană a fost clasată ca sit istoric de importanţă naţională, printr-un ordin al Ministerului Culturii, emis în 30 decembrie 2015. Anunțul a fost făcut de ministrul culturii, Vlad Alexandrescu, într-un răspuns la o scrisoare adresată acestuia de profesorul Ioan Piso. Anunțul a fost publicat pe pagina de Facebook de ministrul Vlad Alexandrescu.

La data de 30 decembrie 2015 am semnat ordinul de ministru de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice 2015, ce urmează să apară în Monitorul Oficial, prin care întreaga localitate Roşia Montană pe o rază de 2 kilometri este clasată ca sit în categoria A”, a scris ministrul Vlad Alexandrescu pe Facebook.

De asemenea, situația sitului de la Roșia Montană se află în atenția mea directă din momentul în care am preluat conducerea ministerului. Experiența dumneavoastră în această problemă va fi de un mare ajutor pentru a găsi cele mai bune soluții de protejare a patrimoniului inestimabil de la Roșia Montană. Doresc să vă spun pe această cale că la data de 30 decembrie 2015 am semnat ordinul de ministru de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice 2015, ce urmează să apară în Monitorul Oficial, prin care întreaga localitate Roșia Montană pe o rază de 2 kilometri este clasată ca sit în categoria A”, a mai scris Vlad Alexandrescu.

Acest act normativ  instituie, practic, regimul de protecţie implementat în momentul apariţiei legii 422/2001, care, ulterior, a fost modificat. Prin urmare, se revine la asigurarea protecţiei unui sit de importanţă naţională, Roșia Montană.

Roşia Montană se întoarce. Iohannis dorește reluarea negocierilor

rosia montanaGabriel Resources a anuntat, marti, ca vrea o solutie amiabila privind Rosia Montana si a trimis Presedintiei si premierului o notificare prin care cere autoritatilor romane sa se angajeze intr-un proces de consultare, mentionand ca ar putea recurge la arbitraj daca nu se gaseste o solutie pentru dezvoltarea proiectului
Compania a trimis o notificare oficiala catre Presedintele si Prim-Ministrul Romaniei, in numele Gabriel si al anumitor companii afiliate, prin care solicita autoritatilor romane sa se angajeze oficial intr-un proces de consultare. Pentru evitarea oricaror indoieli, Gabriel doreste gasirea unei solutii amiabile in acest diferend care sa duca la dezvoltarea proiectului minier, in beneficiul tuturor partilor implicate“, se arata intr-un comunicat al companiei canadiene Gabriel Resources.
In luna iunie a anului trecut, Camera Deputatilor a respins proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Rosia Montana. O luna mai tarziu, premierul Victor Ponta, afirma ca proiectul Rosia Montana este blocat pana cand nu exista o sustinere politica clara, el adaugand ca, personal, considera ca pentru Romania este mai bine totusi sa fie exploatate toate resursele naturale, inclusiv aurul, daca sunt respectate toate normele de mediu.
Comunicatul mentioneaza ca Gabriel Resources nu a initiat nicio cerere de arbitraj sau vreun alt demers in instantele internationale de arbitraj si ca isi mentine angajamentul “ferm” de a dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana.
Presedintele Klaus Iohannis a precizat ca pozitia sa privind Rosia Montana nu s-a schimbat, prin faptul ca a ajuns presedintele Romaniei, si a mentionat ca in opinia sa, proiectul nu a fost bine abordat.
Trebuie revazut, sunt foarte multe aspecte. Nu este treaba presedintelui sa renegocieze contractele, nici treaba presedintelui sa spuna ce solutii tehnice exista, dar este treaba mea sa spun ca, dupa parerea mea, asa cum a fost conceput proiectul, mie nu mi se pare potrivit si sa invit pe cei care sunt implicati, direct, sa reia discutiile”, a mentionat Iohannis, citat de Mediafax.
Seful statului a mai spus ca fara o negociere buna, serioasa si aplicata, lucrurile nu vor putea fi rezolvate, iar negocierea trebuie sa aiba loc intre firma care doreste sa investeasca si reprezentantii Guvernului Romaniei. ”Sunt convins ca o astfel de discutie se poate purta”, a adaugat Iohannis.
El a mai spus ca, in privinta gazelor de sist, ”deja are impresia ca problema se rezolva de la sine, datorita scaderii pretului hidrocarburilor, in esenta a petrolului”.
”Lucrurile s-au schimbat radical si deja exploatarea gazelor de sist, cel putin in zona noastra, nu cred ca mai este in zona rentabilitatii”, a mai afirmat Iohannis, precizand ca tehnologia nu este noua, dar nu a fost folosita, pentru ca nu era rentabila, cresterea pretului petrolului ducand la interesul pentru acest tip de exploatare. ”Impresia mea este ca acum, in aceasta etapa, interesul pentru gazele de sist este in scadere”, a precizat Iohannis.

Catastrofă minieră în Canada – un nou avertisment pentru susţinătorii exploatărilor de la Roşia Montană

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vg3yd8GPSnA]

Peste 10 milioane de metri cubi de apă şi 4,5 milioane de metri cubi de steril toxic s-au scurs în râurile şi lacurile regiunii canadiene British Columbia, în urma unui accident produs pe data de 4 august, la mina de exploatare a cuprului şi aurului Mount Polley, prin ruperea barajului iazului de decantare.

Sterilul de la mina canadiană, care, conform publicaţiei Vancouver Observer, ar fi suficient pentru a umple 4.000 de bazine olimpice de înot, ameninţă în continuare oraşele Quesnel şi Likely, ducând la interzicerea consumului de apă şi declararea stării de urgenţă în districtul regional Cariboo. Conform publicaţiei Vancouver Observer, sterilul ar putea să conţină cianură (cianura de sodiu este folosită pentru extragerea aurului), acid sulfuric (folosit pentru a extrage cupru), precum şi mercur.

Potrivit Alburnus Maior, organizaţie fanion în lupta împotriva avizării exploatărilor cu cianuri în Munţii Apuseni, barajul minei Mount Polley este construit din arocamente, acelaşi tip de baraj fiind preconizat şi la Roşia Montană sau Certej, iar proiectantul iazului de decantare al minei Mount Polley este firma de consultanţă Knight Piésold, aceeaşi care a realizat studiile ce au condus la decizia de a nu impermeabiliza decantorul de pe Valea Cornei, situat la doar 2 km în amonte de Abrud.

Acesta este adevărul gol-goluţ despre mineritul modern. Generează catastrofe ce nu pot fi sub nici o formă justificabile sau scuzabile

Greenpeace atrage însă atenţia că în comparaţie cu proiectul de la Roşia Montană, care prevede construirea unui iaz de decantare pe o suprafaţă de 200 de hectare, iar barajul ar urma să aibă 185 metri înălţime, iazul de decantare unde a avut loc accidentul luni are o suprafaţă de aproximativ 170 de hectare.

Analiza superficială a condiţiilor de mediu sau a stabilităţii amplasamentelor iazurilor de decantare de către companiile miniere şi atitudinea complice a autorităţilor de mediu creează, în cele mai multe cazuri, premisele producerii unor astfel de catastrofe, mai atrage atenţia Alburnus Maior, reamintind că dezastrul ecologic din Canada nu este un caz izolat, ci doar cel mai recent dintr-o listă foarte lungă de tragedii cauzate de breşe în pereţii sau barajele iazurilor de decantare. Două dintre acestea s-au produs în România, la Certej, unde, în anul 1971, 89 de oameni au murit înghiţiţi de steril, şi în Baia Mare, în anul 2000. continuare »

Deputaţii au respins proiectul de lege privind Roşia Montană

Toată clasa politică este în stand-by datorită viitoarelor alegeri. Să nu credem că vor renunța la comisioanele substanțiale oferite de RMGC. Apoi, trebuie atenție și la interesele HUNgariei față de Transilvania, cu toate resursele ce se află pe acest teritoriu românesc.

proteste_rosia_montanaCamera Deputaţilor a respins marţi proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.

Deputaţii au adoptat raportul de respingere al proiectului de lege cu 302 voturi ‘pentru’, trei abţineri şi un vot ‘împotrivă’.

Comisia specială pentru Roşia Montană a respins proiectul pe 12 noiembrie 2013.

Potrivit raportului, Comisia considera, la momentul respectiv, că proiectul de lege supus examinării nu acoperă în mod satisfăcător toate cerinţele complexe privind cadrul desfăşurării activităţii de exploatare a resurselor minerale în România.

‘Având în vedere carenţele legislaţiei actuale, care nu ţine cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier în discuţie, Comisia recomandă completarea cadrului legislativ cu măsuri care să stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare. Comisia consideră necesară stabilirea unor condiţii de parteneriat corect între acţionarul majoritar şi compania de stat românească, cu respectarea normelor comunitare obligatorii şi a principiilor dezvoltării durabile a zonelor în care va fi realizat proiectul. Comisia apreciază modificările condiţiilor Acordului iniţial (licenţa) propuse de Guvernul României, considerând ca acestea reprezintă o îmbunătăţire reală faţă de licenţa în vigoare şi pot aduce beneficii economice pentru statul român. Comisia propune, prin prezentul raport, o serie de acţiuni pentru stabilirea unui cadru legislativ coerent, care să sprijine poziţia de negociere a statului român şi în alte proiecte de asemenea anvergură’, se arăta în documentul Comisiei.

Comisia aprecia că este necesară analizarea unor scenarii alternative de stabilire a redevenţelor şi a participaţiei statului în cazul exploatărilor miniere, având în vedere exemplul altor state.

‘Comisia atrage atenţia asupra unor posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul derulării proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană. De aceea, Comisia va înainta prezentul raport autorităţilor competente cu scopul asigurării legalităţii integrale a proiectului Roşia Montană şi investigării, acolo unde este cazul, a faptelor presupus ilegale. Comisia recomandă desecretizarea licenţei şi a documentelor clasificate aferente prezentului proiect minier (mai puţin a hărţilor şi a documentelor referitoare la zăcământ)’, se mai preciza, în acel moment, în raport.

Proiectul de lege a fost respins de Senat în noiembrie 2013. Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege.

| AGERPRES

Astfel, proiectul RMGC de la Rosia Montana se afla deocamdata in stand-by, avand in vedere ca in anii electorali nimeni nu isi asuma o decizie privind proiecte controversate. Intre timp insa, 13 noi proiecte de minerit din Transilvania sunt in plin proces de avizare, despre care se spune ca ar fi netransparent.

Legea privind exploatările la Roşia Montană a fost respinsă de Camera Deputaţilor, dar… va fi votată într-o şedinţă viitoare

rosia-montanaCamera Deputatilor a dezbatut, miercuri, noul proiect de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Rosia Montana, iar reprezentantii tuturor gurpurilor parlamentare s-au exprimat impotriva acestui proiect.

Deputatul PSD Florin Iordache a afirmat ca PSD voteaza impotriva acestui proiect, dar ca este nevoie de o lege a minelor, de modificarea redeventei, de reglementarea exploatarii minereurilor auro-argentifere, a exploatarii gazelor de sist. “Toate acestea trebuie facute transparent, in Parlament”, a spus Iordache.

Liderul deputatilor PDL, Tinel Gheorghe, a declarat ca PDL nu a sustinut niciodata acest proiect si ca au fost presiuni si la PDL pentru a fi promovat. El a aratat ca acest proiect este “un cartof fierbinte” care a fost trimis Parlamentului. Si deputatii PNL s-au exprimat impotriva acestui proiect, considerand ca “aceasta afacere nu poate fi sprijinita printr-o lege”.

Proiectul de lege care are raport de respingere din partea comisiei speciale a fost trecut pe ordinea de zi pe o pozitie mai in fata pentru a fi discutat in sedinta de miercuri, la propunerea liderului deputatilor PSD, Marian Neacsu. Votul final asupra proiectului va fi dat intr-o sedinta viitoare. Proiectul de lege privind Rosia Montana a fost respins anterior si de Senat, iar Camera Deputatilor este for decizional.

Acest proiect elaborat de Guvern a suscitat in sesiunea trecuta dezbateri aprinse si a generat proteste de strada. Proiectul de lege a fost sprijinit de Victor Ponta in calitate de premier, care a declarat, insa, ca in calitate de deputat se opune proiectului.

| Romania Libera

Eșuează proiectul de la Roșia Montana? RMGC disponibilizează 80% din angajați începând cu 1 aprilie

Rosia Montana nu e de vanzareRosia Montana Gold Corporation (RMGC) informeaza luni, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca, din intarzierilor in evaluarea si avizarea de catre autoritati a proiectului minier de la Rosia Montana, compania este nevoita sa-si reduca foarte mult activitatea, masura care va duce la disponibilizarea a circa 80% dintre angajati. Astfel, potrivit companiei, 373 dintre cei 481 de salariati ai RMGC isi vor pierde locul de munca incepand cu luna aprilie.RMGC precizeaza ca “este nevoita sa ia aceasta masura din motive obiective – intarzierile nejustificat de mari in procedurile de autorizare a proiectului minier de la Rosia Montana si incertitudinea cu privire la finalizarea acestor proceduri au facut ca decizia privind restructurarea sa nu poata fi evitata”.

Astfel, mai arata sursa citata, “incepand cu luna aprilie, circa 1000 de familii isi vor pierde o sursa esentiala de venituri prin reducerea activitatii companiei, care a dus la disponibilizea colectiva a majoritatii angajatilor si sistarea tuturor programelor sociale si de investitii in zona”.

RMGC mai sustine ca, in ciuda faptului ca este nevoita sa desfiinteze peste 80% dintre posturi, compania “isi mentine disponibilitatea de a investi resurse financiare importante pentru a dezvolta cea mai moderna mina aurifera din Romania. Astfel, RMGC spera ca restructurarea sa fie doar o masura temporara, pana cand guvernul va aviza proiectul minier, ceea ce va permite companiei sa angajeze mii de oameni”. continuare »

Guvernul antiromânesc al României

Cosmin-Sabina-_Elena-Armata-Romana„Trezeşte-te, popor român, trezeşte-te român adormit şi nu lăsa să se şteargă dintr-o trăsătură de condei, tot ce ţi-au lăsat părinţii, nu îţi lăsa copiii pe drumuri, sclavi ai celor ce nici nu existau pe când tu ştiai să scrii.”

Aţi distrus Armata României! Aţi compromis Jandarmeria Română, transformând-o în instrument de pază al scaunelelor oficiale

De 24 de ani, Ţara a devenit arena de circ a trădătorilor şi neisprăviţilor hămesiţi după averi şi putere. Ce-aţi făcut domnilor membri ai guvernelor postdecembriste şi ai Parlamentului României pentru poporul român? Nimic bun! Între două reprize de somn în fotolii, între două recepţii pe la ambasade, între două băi de mulţime şi între două delegaţii aiurea, pe banii statului român, aţi vândut economia „ceauşistă”, românească, pe care nu doar Ceauşescu a ridicat-o la nivelul la care era în ʼ89. Părinţii şi bunicii noştri, vârstnicii de azi au clădit-o, cu sânge, trudă şi sudoare. Ce-aţi făcut voi cu ea? Aţi denumit-o „grămadă de fiare vechi”, aţi etichetat-o energofagă, nerentabilă… aţi distrus-o, aţi demolat-o şi aţi vândut-o en gros şi en detail, ca să vă umpleţi propriile buzunare, să vă faceţi vile în ţări exotice, să vă petreceţi concediile la Monte Carlo, la Las Vegas sau „unde a-nţărcat mutu iapa”. Mass-media abundă de cazuri ale căror protagonişti sunt bişniţarii de ieri – barosanii de azi, „baronii”, „talibanii”, „mogulii”, fiecare după numele de botez. O serie de asemenea orătănii, agăţaţi de pârghiile puterii au jumulit, în timp record, toate bunurile naţionale la care au avut acces. Dacă furi un ou, un bou sau o fabrică, tot furt se cheamă, în orice legislaţie a lumii, dar la noi, cine fură un ou, primeşte „cadou” câţiva ani de puşcărie – „cu executare”. Cine fură un combinat sau o fabrică, primeşte… „cu suspendare”, adică, „mai poftiţi pe la noi!”. Halal dreptate! Bogăţiile Ţării le-aţi vândut străinilor, iar episoadele Pungeşi, Roşia Montană – şi multe altele pe care le acoperiţi cu „inginerii” şi minciuni – le-aţi „temperat” cu forţa jandarmilor.

În timp ce steagurile străine flutură lejer, arborarea drapelului naţional a devenit un act temerar

După cum puteţi constata, în România anului 2014 se rescrie istoria, şi nu oricum. Menirea jandarmilor este să apere Ordinea, să protejeze cetăţenii ţării şi interesele lor, nu să-i molesteze şi să-i transforme în infirmi. Voi aţi făcut din Jandarmeria Română un instrument de pază pentru propriile scaune, aţi compromis-o iremediabil în ochii poporului. Aţi distrus Armata României. La graniţa Ţării, Ivan şi Unchiul Sam îşi arată muşchii. Cine ne va apăra în caz de război? N.A.T.O., veţi spune. Aşa au zis şi „aliaţii tradiţionali” ai României în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, până i-au înghesuit nemţii. Apoi, „Scapă cine poate!”. Voi, profitorii, vă veţi lua catrafusele şi „Radu” vă va chema. Vor rămâne proştii să se descurce cum or putea! continuare »

ROŞIA MONTANĂ pierde teren? Un aviz cheie pentru exploatarea RMGC a fost suspendat temporar în instanţă

Tribunalul din Suceava a admis, joi, solicitarea înaintată de trei ONG-uri de suspendare temporară a certificatului de descărcare arheologică pentru masivul Cârnic ROŞIA MONTANĂ. Tribunalul din Suceava a admis, joi, solicitarea înaintată de trei ONG-uri de suspendare temporară a certificatului de descărcare arheologică pentru masivul Cârnic emis în iulie 2011 în favoarea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), însă decizia nu este irevocabilă şi poate fi atacată în instanţă.
Tribunalul din Suceava a admis, joi, solicitarea înaintată de trei ONG-uri de suspendare temporară a certificatului de descărcare arheologică pentru masivul Cârnic

ROŞIA MONTANĂ. Instanţa din Suceava a decis suspendare temporară a certificatului de descărcare arheologică pentru masivul Cârnic, emis în iulie 2011 în favoarea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), după o solicitare a trei ONG-uri.

“Admite acţiunea. Respinge ca nefondate cererile de intervenţie accesorii. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare”, se arată în hotărârea Tribunalului Suceava.

Potrivit unui comunicat remis, joi, MEDIAFAX de Gabriel Resources Ltd., certificatul de descărcare arheologică 9/2011 pentru masivul Cârnic rămâne valabil, întrucât decizia nu este irevocabilă şi poate fi atacată.

Acţiunea a fost înaintată pe 20 noiembrie 2013, de Centrul Independent pentru dezvoltarea resurselor de mediu, Asociaţia aurarilor Alburnus Maior Roşia Montană şi Asociaţia “Salvaţi Bucureştiul”.

Următoarea audiere în acest caz este programată la Tribunalul din Buzău, pe 10 februarie 2014.

Pe 9 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti a respins o cerere similară formulată de alte două ONG-uri într-un proces separat. Nici în acest caz decizia nu a fost irevocabilă.

Pe 14 iulie 2011, Direcţia de Cultură Alba a emis certificatul de descărcare arheologică pentru Masivul Cârnic, potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii emis în aceeaşi zi.

Ministerul Culturii a mai emis un certificat de descărcare de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic în 2004, acesta fiind anulat în instanţă trei ani mai târziu, în urma acţiunii asociaţiei Alburnus Maior.

“Acesta este primul pas necesar în procesul de a asigura salvarea, conservarea şi valorificarea moştenirii arheologice şi arhitectonice de la Roşia Montană”, se spunea în comunicatul ministerului din iulie 2011, în care era menţionat şi un plan în acest sens iniţiat de ministrul de atunci, Kelemen Hunor.

Pe 15 iulie 2011, a fost încheiat un protocol între Institutul Naţional al Patrimoniului şi Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), prin care compania aloca o finanţare de 70 de milioane de dolari pentru restaurarea şi punerea în valoare a unor monumente, în condiţiile aprobării exploatării miniere.

Protocolul nu a fost făcut public până pe 21 octombrie 2013, când Ministerul Culturii a fost executat silit de ActiveWatch şi Asociaţia pentru Monitorizarea Justiţiei, după ce, printr-o sentinţă din 25 martie 2013, Tribunalul Bucureşti a obligat instituţia să facă public acest document, solicitat de cele două ONG-uri.

Includerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO este una dintre revendicările celor care se opun proiectului minier.

Adversarii proiectului minier mai cer cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Din 1 septembrie 2013, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

realitatea.net

Procuror: Roşia Montană Gold Corporation, URMĂRITĂ PENAL

basescu_sorosrazvan ungureanu_rosia-montanaCompania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este urmărită penal pentru evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani în dosarul de evaziune fiscală în care este arestat fostul angajat al SGG Marcel Păvăleanu, iar Răzvan Alexe este inculpat, transmite Mediafax.

Prejudiciul a fost estimat la 35 de milioane de euro.

Citeşte şi: Dosarul Păvăleanu: Administratorul CJ Prahova, acuzat de evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, procurorul Roxana Armăşelu, Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este una dintre firmele urmărite penal pentru evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani în dosarul instrumentat de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti în care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului (SGG) Marcel Păvăleanu a fost arestat preventiv alături de alţi şase inculpaţi.

Citeşte şi: Mită de 5 milioane de lei pentru a face trafic de influenţă la preşedintele PSD al CJ Prahova. Răzvan Alexe, arestat preventiv

Conform sursei citate, RMGC este una dintre cele 132 de societăţi comerciale faţă de care se fac cercetări în acest dosar.

“Faţă de SC Roşia Montană Gold Corporation s-a început urmărirea penală la data de 18.11.2013 pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani. Faţă de reprezentanţii acestei societăţi nu s-a început urmărirea penală şi în dosar se efectuează cercetări faţă de un număr de 132 de societăţi comerciale”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, procurorul Roxana Armăşelu.

Ea a spus că nu poate face publice mai multe date din acest dosar.

Senatul a respins proiectul de lege privind Roşia Montană

Rosia Montana nu e de vanzareSenatul a respins, azi, proiectul de lege privind Roşia Montană, în forma transmisă de Guvern, informează Mediafax.
​Senatul a adoptat, astfel, cu voturi 119 voturi “pentru”, 3 voturi “împotrivă” şi 6 abţineri, Raportul elaborat de Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană, care este de respingere a proiectului de lege în forma transmisă de Guvern.

Actul normativ are caracter organic, iar Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

‘Este un moment rar, dar de acum emblematic pentru societatea românească, când spiritul civic a obligat interesele feudale ale clasei politice să se regrupeze, să admită că un proiect minier ilegal și distructiv nu poate fi acceptat. Premierul Ponta continuă să promoveze însă un proiect distructiv pentru România, propunând o nouă lege de reglementare a activităților miniere. Sunt vizate acum de legalizarea cianurilor și Certej sau Baia Mare. O lege-cadru pentru mineritul cu cianuri în România este o nouă formă de favorizare a titularilor de proiecte de minerit fiind menită să împeidice obstacolele legale prevăzute de actualele legi în domeniul protecției proprietății private sau în domeniul protecției mediului și patrimoniului”, a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior.

| RosiaMontana.org

Laurenţiu Gheorghe: ”Contractul social din România se negociază abia acum, în stradă”

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=wFlgHMmoBFE]

”În România, lipsa unui acord constituţional fundamental între societate şi putere a dus la falia dintre agenda publică reală şi cea a autorităţilor guvernamentale. Instituţiile din România au fost impuse peste societate în sensul că aceasta nu le-a perceput ca fiind proprii”, susţine asistentul universitar Laurenţiu Gheorghe de la Facultatea de Filosofie în cadrul unui amplu interviu acordat Epoch Times. În opinia sa, ”de abia acum sub presiunea străzii se creează premisele negocierii reale a pactului fundamental”. Universitarul consideră că actuala mişcare de protest îşi doreşte în primul rând decenţă şi participare la deciziile care afectează societatea.

Ce valori morale, comune unei mişcări totuşi foarte eterogene, stau la baza protestelor?

E dificil de stabilit o tipologie standard a protestatarilor. Oamenii care vin la proteste sunt foarte diferiţi, acoperă aproape toate curentele ideologice şi clasele sociale. Este foarte greu să uneşti această diversitate sub o singură umbrelă, dar se observă o preeminenţă a tinerilor. Aş spune că sunt cetăţeni ai capitalei şi nu numai care au trăsături interioare comune mai degrabă decât exterioare.

În legătură cu setul de valori morale comune, prima este decenţa. Oamenii simt un val de indecenţă căruia trebuie să-i facă faţă de peste 23 de ani, ca să vorbim doar despre ce se întâmplă după 1989, iar această indecenţă i-a determinat să ia o poziţie fermă faţă de ceea ce ei percep a fi un atentat atât la inteligenţa lor cât şi la integritatea lor, la drepturile lor fundamentale, şi nu mă refer aici la dreptul la un mediu sănătos, ci la dreptul lor de a avea un cuvânt de spus în gestiunea bogăţiilor naturale, la dreptul lor de proprietate şi la dreptul lor de a-şi exprima liber opiniile cu privire la problemele care privesc toţi cetăţenii ţării. Caracteristica comună a protestatarilor este această conştiinţă civică care nu mai este partizană. De aici şi stupoarea autorităţilor care sunt obişnuite după propria lor măsură să aibă reacţii în funcţie de interese partizane. Sigur ca şi manifestanţii au interese politice, dar interesele lor vizează drepturi fundamentale pe care ei le văd ameninţate de acest proiect de lege. continuare »

Proiectul de lege pentru Roşia Montană, RESPINS de Comisia Specială

rosia montanaComisia specială Roşia Montană afirmă, în raportul la proiectul Guvernului, că este nevoie de un cadru legislativ cât mai larg, că recomandă desecretizarea licenţei şi a documentelor clasificate şi că atrage atenţia asupra unor posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul exploatării. Proiectul de lege a fost respins cu 17 voturi şi 2 abţineri.

“Comisia atrage atenţia asupra unor posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul derulării proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană. De aceea, Comisia va înainta prezentul raport autorităţilor competente cu scopul asigurării legalităţii integrale a proiectului Roşia Montană şi investigării, acolo unde este cazul, a faptelor presupus ilegale”, se arată în conzluziile raportului.

Comisia apreciază că afirmaţiile lui Ştefan Marincea, audiat în calitatea sa oficială de la acel moment, alături de declaraţiile angajaţilor IGR, care au făcut parte din echipa trimisă pentru cartografierea zonei sunt “extrem de grave şi trebuie investigate de către instituţiile judiciare”.
Comisia consideră, potrivit raportului, că Proiectul de lege nu acoperă în mod satisfăcător toate cerinţele complexe privind cadrul desfăşurării activităţii de exploatare a resurselor minerale în România şi, în consecinţă, propune respingerea acestuia. Având în vedere carenţele legislaţiei actuale, care nu ţine cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier în discuţie, Comisia recomandă completarea cadrului legislativ cu măsuri care să stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare. continuare »

Cum sioniștii de la Institutul Elie Wiesel își maschează propaganda pentru exploatarea de la Roșia Montană: “Legionarii sunt implicați în proteste!!!”

baner legionari_proteste rosia montanaInstitutul “Elie Wiesel” reclama manifestari legionare la protestele fata de Rosia Montana: “Cerem autoritatilor sa intervina”

Reprezentantii Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania “Elie Wiesel” (INSHR-EW) avertizeaza asupra aparitiei unor “manifestari cu caracter legionar” la protestele fata de proiectul minier de la Rosia Montana si cer autoritatilor statului sa intervina, transmite Mediafax.

Alexandru Florian, directorul general al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania “Elie Wiesel” (INSHR-EW), a declarat, luni, la Cluj-Napoca, la un seminar de pregatire a formatorilor de profesori in domeniul istoriei Holocaustului, ca toata lumea trebuie sa stie ca miscarea legionara a fost fascismul romanesc in perioada interbelica.

El a spus ca protestele fata de proiectul minier de la Rosia Montana au reprezentat o oportunitate ca sa iasa in strada asociatii si fundatii care au in obiectul de activitate, in mod asumat public, reactualizarea valorilor miscarii legionare.

“Manifestarile in strada impotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana au reprezentat o oportunitate la Bucuresti, dar si la Brasov, la acest sfarsit de saptamana, ca sa iasa in strada asociatii, fundatii care au in obiectul de activitate, in mod clar afirmat public, reactualizarea valorilor miscarii legionare. Miscarea legionara, trebuie sa stie toata lumea, a fost fascismul romanesc in perioada interbelica.

Duminica seara, la Bucuresti, miscarea legionara a avut un banner si a manifestat in Piata Universitatii, iar la Brasov au fost mesaje cu caracter antisemit legate de Rosia Montana, ca evreii americani ar fi interesati sa exploateze aurul. Sunt diverse situatii cand extremismul interbelic apare cu haine noi, cu mesaje, uneori, vechi, cu aceleasi sloganuri, incercand sa apere o asa-zisa cauza nobila. Cerem autoritatilor statului sa intervina pentru ca astfel de manifestari legionare sa nu mai aiba loc”, a afirmat Florian.

Potrivit acestuia, intr-o democratie, fata de astfel de manifestari extremiste trebuie sa aiba loc si o reactie a societatii civile, dar este importanta si componenta educativa, “de a explica oamenilor si a-i face sa inteleaga si sa asume faptul ca democratia inseamna nu orice tip de actiune si orice fel de mesaj”.

Alexandru Florian a participat, luni, la Cluj-Napoca, la seminarul “Educatia pentru viitor prin intelegerea trecutului. Pregatirea formatorilor de profesori in domeniul istoriei Holocaustului”, la care 33 de profesori de istorie din judetul Cluj sunt formati pentru a aborda didactic acest eveniment istoric.

În luna octombrie premierul Victor Ponta cerea jandarmilor “să intervină fără complexe” împotriva “legionarilor” care protestează contra exploatării miniere de la Roşia Montană, iar reprezentanţii institutului Elie Wiesel au recomandat liderului PNL, Crin Antonescu, să promoveze o ordonaţă de urgenţă care să interzică organizaţiile cu “caracter legionar”.

Protestele Rosia-Montană de la Brașov. Protestatarii îi acuză pe jandarmi că au folosit VIOLENȚA

brasov_02_1dae04d7a1Trei persoane au fost duse aseară la poliție, după o serie de incidente ce au avut loc în timpul protestului față de exploatarea de la Roșia Montană, organizat la Brașov. Unul dintre ei îi acuză pe jandarmi că l-au bătut.

La protestul de la Brașov a participat și preşedintele Asociaţiei Alburus Maior, Eugen David, care îi acuză pe jandarmi, într-o postare pe contul său de Facebook, că au avut un comportament violent.

“Pe unii dintre noi ne-au târât de pe caldarâm, au dat cu gaze lacrimogene şi apoi au simţit nevoia să îşi încerce forţele nevrotice aplicând pumni şi picioare absolut inutil şi fără ca cineva să-i fi atacat sau să riposteze! Încă îmi sună în urechi “acum mă, acum e momentul, dă în el, mă” şi “umflă-l să-i arăt eu lui”. Am încasat cât au vrut, apoi am fost azvârlit în dubă, unde am fost ţinut de jandarmi culcat pe orizontală. N-am apucat să văd câţi mai erau aruncaţi în dubă cu mine, pur şi simplu peste jandarmii care erau deja pe banchete. Spre mirarea mea, loviturile au încetat. La Secţia 1 unde am fost duşi, am putut observa că suntem trei “huligani” cu totul. Am fost trataţi totuşi civilizat, atât de jandarmii care ne-au adus (alţi jandarmi, într-un fel cei care ne-au scăpat din mâna unor nevrotici), cât şi de agenţii de poliţie. Ne usturau ochii şi faţa îngrozitor de tare de la gaz. După 4 ore de discuţii, după ce mi s-a adus la cunoştinţă deschiderea celui de-al 5lea dosar penal, am păşit liber spre grupul care ne aştepta solidar în faţa secţiei. La câteva minute au apărut şi ceilalţi doi colegi de suferinţă. Am răni pe corp. Şi Roşia este a noastră rană. Luptăm! Mai urmează…”, mai scrie Erwin Albu, care precizează că a fost amendat cu 1.500 de lei.

| buciumul

Plaiul românesc înainte… și după exploatările miniere pe baza de cianuri

Cum arată plaiul românesc, lăsat de Dumnezeu…

… și cum va arăta lăsat de firmele americane și canadiene, în urma exploatării cu cianuri.

CUTREMURĂTOR: Cum sunt plimbaţi morţii prin ROŞIA MONTANĂ pentru a face loc minei RMGC

Nici morţii nu îşi mai au loc în cimitire la Roşia Montană. Morţii sunt dezgropaţi, scoşi din gropi şi duşi la oraş. Localnicii spun că toate costurile acestor dezhumări au fost suportate de compania Roşia Montană Gold Corporation. Ancheta a fost realizată de Adriana Ţenea de la “REPORTERII REALITĂŢII”.

“I-au scos şi i-au dus pe la Oradea, pe la Deva, pe unde au plecat oamenii. Au scos chiar o bătrânică care nu avea un an de când murise”, spune Sorin Jurcă, locuitor din Roşia Montană. continuare »

Români implicați direct în compania Chevron

Frank-TimisAventura gazelor de șist din România a plecat de la Frank Timiș, cetățeanul româno-australian care a pornit și afacerea Roșia Montană în 1995, iar acum a trecut la minereuri africane.

Frank Timiș avea o firmă numită Regal Petroleum, care a concesionat mai multe perimetre de gaze convenționale în România, fără rezultate spectaculoase. În septembrie 2010, Regal a vândut către Chevron perimetrul Bârlad, de 6.530 km2, pentru 25 de milioane de dolari.

Contractul de concesiune pe care Chevron l-a cumpărat era valabil până la 1 martie 2013, cu posibilitatea extinderii pentru încă 2 ani jumate.

Pentru prima fază a proiectului, prospecțiunile seismice, Chevron a angajat Prospecțiuni S.A., firma lui Ovidiu Tender, căruia Frank Timiș i-a nășit copiii și îi este mentor în afaceri.

Estimarea gazelor de șist din România (p. 24)
Sunt mai multe gaze de șist în perimetrele Chevron din Dobrogea decât în Bârlad.

Resursele din Bârlad sunt relativ modeste față de cele din sudul Constanței.

Pentru obținerea concesiunilor din Vama Veche, Costinești și Adamclisi a fost nevoie de mai multă muncă, dar asta nu înseamnă că autoritățile române au opus vreo rezistență (vezi aici articolul despre asta).

Chevron și guvernul american au finanțat diverse excursii în SUA și Polonia. Cea mai mare s-a petrecut anul ăsta, în martie, când 16 oficiali români și directori de companii energetice și-au petrecut 10 zile în Texas la inițiativa Agenției pentru Comerț și Dezvoltare din SUA. Oficialii au văzut demonstrații de la Chevron, Halliburton, ExxonMobil și Cameron.

Gazele de șist sunt menționate și în Parteneriatul Strategic pentru Secolul 21 dintre România și Statele Unite, care a fost semnat la Washington pe 13 septembrie 2011 de Traian Băsescu și Barack Obama, cu ocazia instalării scutului anti-rachetă în România. Printre obiectivele militare s-a strecurat și unul care menționa dezvoltarea gazelor de șist.

Consilierul politic pe probleme de securitate energetică al Ambasadei României la Washington din acea perioadă, Cristina Gaginsky, e acum directorul Chevron pentru relații guvernamentale în România.

Abuzuri și falsuri la Institutul Geologic, în privința acordului de mediu pentru Roșia Montană

RumänienDocumente interne ale Institutului Geologic Român arată că notele finale ale specialiștilor care s-au deplasat la Roșia Montană pentru a prospecta zona cuprind cu totul și cu totul alte date decât cele prezentate în rapoartele oficiale ale instituției.

Una au spus specialistii, alta a aparut in avizul favorabil al Institutului Geologic Român necesar pentru acordul de mediu la Rosia Montana.

De asemenea, deplasarea specialiștilor de la Institutul Geologic la Roșia Montană a fost făcut pe banii Roșia Montană Gold Corporation, a arătat reporterul Realitatea TV Cătălin Doscaș. Deplasarea geologilor a durat numai patru zile și s-a petrecut în luna decembrie 2011. În baza constatărilor de suprafață, ei au cerut o analiză în detaliu, care n-a mai avut loc.

“În momentul în care finanțezi un studiu, în mod clar îl influențezi. Statul român trebuia să găsească surse de finanțare pentru ca studiul să fie neutral”, susține consultantul în management Valentin Ionescu.

“Ar fi nevoie și de o autoritate științifică de la Parchet, care să stabilească și legalitatea acestui demers”, susține realizatorul Realitatea TV Edward Pastia.

“În procesul de extragere și prelucrare a minereurilor auro-argintifere de la Roșia Montană nu s-a folosit cianură. Lacurile cu cianuri care ar exista deja reprezinte un fals. Lacul de cianură care va fi construit ocupă o suprafață de aproximativ 400 de hectare. Malul stâng al văii Corna sunt roci permeabile străbătute de o serie întrega de fracturi. În partea superioară a bazinului Văii Corna, peste rocile sedimentare se află aglomerate vulcanice, andezitice, în care sunt acumulări foarte mari de apă. La fiecare zece metri întâlnești câte un izvor. Vreau să spun că partea superioară a bazinului Corna și versantul stâng prezintă mari fenomene de instabilitate, alunecări de teren, falii, care pun în pericol iazul de decantare proiectat pentru viitoarea exploatare”, avertizează Aurel Sântimbrean, geolog Roșia Montană.

“IGR a fost la Roșia Montană, a investigat zona Corna, iar în 2011, în urma acelei vizite în teren, dânșii au dat un aviz favorabil. Amplasamentul Văii Corna a fost investigat de mai multe instituții și a fost abrobat de Consiliul Marilor Baraje. Mai mulți experți au studiat acest aspect, iar toate rapoartele au fost favorabile. Amplasamentul barajului este foarte sigur. Lucrul acesta a fost confirmat de Universitatea București, de Institutul Geologic Norvegian, care este cel mai de prestigiu la nivel european”, a spus Dragoș Tănase, director Roșia Montană Gold Corporation.

Iată câteva exemple ale falsurilor legate de avizul favorabil al Institutului Geologic Român:

Avizul oficial dat de IGR pentru emiterea acordului de mediu:
„Bazinul iazului de decantare nu prezintă falii, fisuri sau alte anomalii care ar putea determina sau facilita aparţia unor infiltraţii sau ar afecta stabilitatea barajului iazului de decantare”

Concluzia reală a experţilor trimişi la Roşia Montană:
„În teren există, cel puţin în versantul stâng, mai multe izvoare naturale care pot crea mari probleme din punct de vedere hidrotehnic iazului proiectat. (…) apar zone verticale de mare permeabilitate chiar sub barajul virtual, zone ce sugerează existenţa unei importante zone de faliere”

„Litoteca Naţională… terenul pe care este situată aparţine SC Prospecţiuni SA, societate concurentă cu capital privat (…) conducerea IGR nu a intreprins nimic …. s-au pus în pericol informaţii de interes naţional, rezultatele cercetărilor geologice ale României pe parcursul a 120 de ani”.

Directorul Institutului Geologic, Ştefan Marincea, demis pentru că nu este de acord cu exploatarea de la Roșia Montană

Ştefan Marincea demisDirectorul Institutului Geologic al României (IGR), Ştefan Marincea, a fost demis “prin fax” de la şefia instituţiei, “prin două ordine, cu semnături diferite”, potrivit unei declaraţii acordate Mediafax, acesta menţionând că intenţionează să facă plângere penală în acest caz.

“Nu ştiu cine m-a demis, am primit două ordine, două decizii cu semnături diferite şi am de gând să fac plângere penală împotriva celor care au trimis aceste ordine, pentru că sunt semnături cu bară”, a precizat Ştefan Marincea.

Întrebat cine va ocupa postul de director general al institutului după demiterea sa, Marincea a precizat că este vorba de Marcel Mărunţiu.

În calitate de director general al IGR, Ştefan Marincea a fost audiat, pe 8 octombrie, la Comisia specială pentru proiectul de la Roşia Montană din Parlament, el criticând proiectul de exploatare minieră, spunând că este “de nota cinci” şi că ar trebui modificat substanţial şi adaptat la practicile europene.

Sunt atât de multe fisuri logice în acest proiect încât dacă îmi venea la evaluare pentru o ţară africană, cred că-l trimiteam înapoi cu zero puncte(…). E un proiect de nota 5 pentru că partea de explorare reprezintă un efort remarcabil, care se va amortiza la finalizarea proiectului”, a spus Marincea, în cadrul comisiei speciale parlamentare.