Iată cum românii sunt mai catolici decât papa! De fapt statul român, prin legislația asbsurdă, întrece și statele cele mai securizate și mai înregimentate în sistemul Big Brother. Dacă în cazul unui avort, la fel nu se consideră că acea persoană există, iată că și în cazul în care mama vrea să nască copilul și mai mult să-l salveze de o afecțiune cardiacă, legile statului pur și simplu sunt împotriva vieții. Să ne gândim cum vor fi aplicate aceste legi absurde în cazul în care nu dorim acte cu CIP! E important să păstrăm actele actuale și să nu acceptăm noile acte care vor fi emise în viitor!
O mama din Timisoara a reusit o victorie rasunatoare impotriva sistemului. Femeia, care a nascut la sfarsitul lunii mai, si-a castigat in instanta dreptul de a-si salva bebelusul.
Desi analizele indicau clar ca fatul avea malformatii grave la inima si trebuia operat imediat dupa venirea pe lume, Casa de Sanatate Timis i-a refuzat elibererea formularului 112. Motivul invocat? Cel mic nu exista ca entitate si nu avea, asadar, cod numeric personal.
Ileana era insarcinata in 34 sapatamani, cand a aflat de la ginecolog ca pruncul din pantec are o malformatie grava la inima si trebuie operat imediat dupa nastere. In raportul sau, medicul din Timisoara, scrie negru pe alb: “Stenoza pulmonara severa constituie o urgenta cardiologica neonatala, necesitand valvuloplastie cu balon, din primele zile de viata, interventie care nu se poate practica in clinicile din Romania la nou nascut. Motiv pentru care se recomanda nasterea intr-un centru specializat cu preluarea rapida a nou nascutului. Din cauza afectiunilor fatului, un eventual transport este exclus. “
Si cum procedura NU se putea face repede si in siguranta in Romania, femeia a cerut Casei Judetene Timis sa o trimita in straianatate, pe baza formularului 112. Cererea i-a fost refuzata.
Ileana Belean, mama copilului: “Nu puteam sa nasc in Romania si sa las copilul, doamne fereste, sa moara pentru ca nimeni nu putea sa ma asigure ca daca voi ramane in tara copilul meu va fi bine.”
Refuzul autoritatilor a fost motivat prin faptul ca nasterea se poate face fara probleme la noi in tara. Este adevarat, insa adevarata problema o reprezenta afectiunea copilului pentru care nimeni nu garanta o solutie rapida.
Iar abordarea statului e halucinanta: fatul nenascut nu are CNP, nici numar de asigurat , deci nu exista in acte si nu poate beneficia de formularul 112.
Mariana Radulescu, director relatii contractuale, CJAS Timis: “Te raportezi la o entitate care nu exista, pentru fatul nenascut, neavand CNP n-am putut sa-l identificam. N-am putut, era prematur sa emitem formular. L-am emis cand a fost identificat recunsocut a fi fat viu.”
O astfel de abordare NU exista insa in nicio tara civilizata. Asa ca femeia, ca sa NU riste viata copilului, a plecat in Germania pe banii ei. In paralel, a dat in judecata Casa si a castigat prima batalie.
Valentin Achimoiu, avocat: “Instanta a considerat oportun sa dispuna obligarea CAS Timis la eliberarea formularului 112 nastere si operarea copilului. Nasterile se pot face in Romania, dar copiii trebuie operati imediat si sunt netransportabili. E o utopie sa pretinzi faptul ca o mama poate naste aici si sa disociezi cele doua proceduri.”
Ca avem o problema, observa si Ministerul Sanatatii. Cazul e acum in atentia sa si ar putea fi precedentul care schimba legislatia. Autoriatile vor sa gaseasca o modalitate prin care si copiii nenascuti sa aiba aceleasi drepturi ca orice asigurat.
Pana atunci insa, Casa Judeteana Timis va face recurs, in loc sa achite aproximativ 25 de mii de euro, cat a costat interventia din Germania.
Este al doilea de acest gen. In noiembrie 2013, o alta mama a castigat un proces similar in Prahova.
| Stirile ProTv