La Pungești s-a votat interzicerea exploatării gazelor de șist, dar prefectura a acționat în instanță Consiliul local

pungesti_sedinta

Ameninţaţi de Prefectura Vaslui cu procese şi de localnici cu „voinţa poporului“, consilierii locali din Pungeşti s-au strâns, ieri, la a patra şedinţă din acest an pe tema gazelor de şist, votând încă o dată o hotărâre legală: interzicerea explorării gazelor de şist în comună.

După două săptămâni de acalmie, atmosfera din Pungeşti s-a inflamat din nou, în această după-amiază, la vestea că în Consiliul Local „se dospeşte“ încă o şedinţă pe problema gazelor de şist. Convocarea şedinţei a fost forţată de o adresă trimisă de la Prefectura Vaslui prin care li s-a cerut pungeştenilor să anuleze hotărârea luată pe 17 octombrie de forul legislativ local privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist. Prefectura a avertizat că, în caz contrar, Consiliul Local Pungeşti va fi acţionat în justiţie, în contencios administrativ.
„JOS PRIMARU’!“
La mijlocul lunii octombrie, cei câţiva sute de locuitori ai comunei, angajaţi în proporţie cvasi-majoritară împotriva firmei americane Chevron, care a primit undă verde pentru explorarea gazelor de şist, au explicat în faţa camerelor de luat vederi că nu există cale de mediere. Principiul enunţat, pe fondul emoţiei ultramediatizării protestului, a fost „Ori noi, ori Chevron-ul!“. În condiţiile date, cam 150 dintre oamenii locului s-au adunat, astăzi, în faţa primăriei şi au cerut să fie prezenţi la şedinţa de consiliu local anunţată pentru ora 14:00.
Pe ordinea de zi au fost trei proiecte. Primul a vizat revocarea hotărârii 42/2013, cea de pe 17 octombrie, prin care s-a interzis explorarea si exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei. La al doilea proiect s-a cerut votul pentru organizarea sau nu a referendumului local din 24 noiembrie pentru consultarea cetăţenilor comunei cu privire la explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei Pungeşti. La al treilea punct a fost supusă votului consilierilor o rectificare bugetară, cea cu numărul patru din acest an.
Pe fondul tensiunii cu potenţial exploziv, şefii primăriei au decis mutarea şedinţei de Consiliu Local la căminul cultural din Pungeşti, unde să încapă toţi localnicii, tineri sau bătrâni, cu sau fără carte, dornici de dezbatere publică. Votul a fost previzibil, în condiţiile presiunii mulţimii, care a scandat, timp de două ore, mobilizată de portavocea ieşeanului Constantin Pâslaru, de la Partidul Ecologist Român, „Nu vrem gaze de şist!“, „Jos primaru’!“ sau „Jos Buzatu (n.r. – preşedintele Consiliului Judeţ ean Vaslui)!“.
În unanimitate, toţi cei 12 consilieri prezenţi la şedinţă, din 13 posibili, au decis să respingă revocarea, să organizeze referendum local în noiembrie şi să rectifice bugetul. CL Pungeşti a interzis din nou explorarea şi exploatarea gazelor de şist în comună. Este a patra şedinţă, din februarie şi până acum, organizată la Pungeşti pe tema gazelor de şist, iar scorul a devenit de ieri 3-1. De trei ori aleşii locali s-au opus industrializării localităţii, o dată au fost „pentru“.
„NU MĂ IUBIŢI“
„Prin adresa de la Prefectură ni s-a cerut revocarea hotărârii din 17 octombrie, cu argumentul că este nelegală. Ştiu că mulţi dintre voi nu mă iubiţi, dar cu toate acestea voi vota împotriva revocării. Trebuie să ştiţi că ne va aştepta un proces în instanţă pe care e posibil să-l pierdem“, a spus, într-un discurs uşor incoerent, Vasile Voinea, viceprimar şi consilier local PNL. La şedinţă a fost prezent un singur reprezentant de „la judeţ“, subprefectul Andrei Puică.
„Vom ataca în contencios administrativ hotărârea pentru că doar Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale poate decide asupra resurselor“, le-a spus subprefectul într-un cor de huiduieili. Un bătrân al Pungeştiului a spus: „Domnilor consilieri, datorită nouă aţi ajuns acolo. Dacă voinţa poporului şi a majorităţii este împotriva acestor nenorociri de la Chevron, atunci şi voi trebuie să votaţi cum vrea lumea şi nu cum vă dictează ordinele de partid“.
Sătenii din Pungeşti le-au cerut conducătorilor comunei să voteze încă o dată ilegal contra explorărilor pentru gaze de şist.
Comuna fără primar
Primarul PSD din Pungeşti, Mircia Vlasă, a dispărut fără urmă de la începutul protestelor din Pungeşti, pe 15 octombrie. N-a dat ochii cu votanţii nici la şedinţa de ieri. Iniţial, secretarul comunei, Constantin Chiriac, a declarat că şeful lui e bolnav la pat. Zilele trecute, „secundul“ a reformulat şi a spus că şi-a luat două concedii de odihnă consecutive, pentru că a muncit foarte mult. Surse din presa vasluiană susţin că primarul Vlasă a ajuns de mai multe ori „la judeţ“ în ultimele zile, convocat de preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Buzatu.
Localnicii au cerut la şedinţa de ieri ca, la referendum, să se poată vota şi demiterea primarului. Vlasă a concesionat Chevron un teren de 1,9 hectare pe care l-a obţinut prin metode dubioase. Acesta este şi motivul pentru care evită să mai dea ochii cu localnicii.

10 Comments

 1. nu promovez pe nimeni strain de Lupta acestui Neam , strain de ADEVARUL care este calcat in picioare sau strain de “ogorul ” pe care SFINTII l-au Binecuvantat
  promovez Lupta pentru ADEVARUL calcat in picioare
  promovez Lupta pentru a pastra “ogorul ” Binecuvantat de SFINTI si Martiri ai acestui pamint
  promovez Lupta pentru acest Neam din obarsia strabuna acea obarsie inradacinata in HRISTOS
  celelalte nu le-am citit insa aceasta “balada ” metaforic vorbind asa cum a fost facuta arata un Mare ADEVAR acela ca prin indiferenta , nepasare si imbratisare cu Statul mamona ne pierdem originea intre natii si popoare
  si ne pierdem originea cea intru HRISTOS adica rostul nostru pe acest pamint
  in acest sens am privit si am citit aceasta balada

 2. Dragul meu, îmi pare bine că ai intenţii bune. Însă cel pe care îl promovezi este Pavel Coruţ, un om care vrea să distrugă Biserica şi Credinţa în Hristos, care încearcă să otrăvească oamenii – şi chiar otrăveşte zeci de mii de oameni – cu blasfemii cumplite faţă de Maica Domnului, faţă de Dumnezeu şi sfinţii Lui etc. Această “Baladă a lupului alb” face parte din cultul păgân pe care el l-a iniţiat şi îl promovează. El însuşi a explicat şi dezvoltat înţelesurile ezoterice păgâne ale baladei în cărţile lui. Rostul aceste balade nu este creştin, ci anti-creştin, nu este românesc, ci anti-românesc. Poate să ţi se pară frumoasă, dar nu uita că şi Satana se poate arăta în chip de înger luminos. Feriţi-vă de orice înfăţişare a răului! Chiar şi de cele plăcute! Sau mai ales de acelea!

 3. am inteles parinte
  si sarut dreapta pentru ceea ce mi-ati spus

  acestea sunt mesaje ale unor oameni din filme dar sunt si sabia ADEVARULUI din obarsia noastra care taie raul acolo unde s-a aciolat prea mult atunci cand turma este impinsa spre prapastia cea far de margini
  http://www.youtube.com/watch?v=nxVrfhVktZQ
  amin.

 4. de ce nu scrieti aceasta petitie in limba romana ?
  stiu engleza dar chiar nu vreau a citi in engleza cand este vorba de Tara Mea de obarsia mea si de acest Neam unde am crescut si copilarit
  nu intelegeti caci singuri trebuie a ne apara “ogorul ” …ca nu vor veni strainii sa ne apere ce este al nostru dat de la BUNUL DUMNEZEU pe acest pamint …strainii poate vin si chiar vin
  vin sa ne ia ce ne a fost dat pe acest pamint bogat cu de toate ce alte natii nu au pe al lor pamint

  dar oamenii cei simpli
  care sad pe aici
  stiu sa doarma in opinci
  inselati si umiliti
  vrut-au a trai batjocoriti
  pe acest ogor bogat
  sclavi ei au ales a fi
  in hoarda alui rau
  de a servi
  si pe sine
  a se inlantui
  ca asta au ales
  spre focul iadului
  au si purces .

  Si de pe ast ogor
  unde cei multi
  intr-un glas
  nepasatori
  l-au spurcat ,
  si batjocorit
  Pe ce-i SFANT
  cei multi au calcat
  de ce-i Drept
  cei multi ,
  s-au lepadat

  Da-i Ogorul Sfant
  si Binecuvantat
  si se vrea
  Ogor Curat
  dar nimeni nu va sti
  Cand Focul
  va si porni
  ca spurcaciunea mare
  o va sterge
  si o va mistui .
  amin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 Comments