Tag Archives: buletine cu cip

Revin buletinele cu cip. Se oferă și alternativa fără cip. Marii duhovnici: Nu mai luați niciun document nou

buletin cnp
Aleșii vor ca românii să aibă acte de identitate asemănătoare celorlalți cetățeni ai Uniunii Europene, fapt pentru care au inițiat o lege prin care cer schimbarea actelor de identitate în România. Astfel, dacă legea deputatului Mihai Aurelian va fi și pe placul colegilor săi, atunci românii vor avea cărți de identitate, mai popular buletine, mai mici, dar mai ”încăpătoare”.

Concret, noul tip de carte de identitate va fi în format ISO 7810, dimensiune similară permisului auto sau cardurilor, bancare și vor avea măsuri de siguranță și protecție sporite, dar și mai multe date informative.

În noile buletine, românii vor avea trecut numele, ca și acum, codul numeric personal, grupa sanguină, dar și faptul că posedă sau nu permis de conducere auto și numărul asigurării sociale.

O mare deosebire față de actualele buletine este faptul că în cele noi nu va mai fi trecută adresa posesorului. Inițiatorul spune că este un mijloc de protecție a persoanei, în fața infractorilor care nu vor ști unde stă persoana respectivă, în acest fel ferindu-i familia sau pe el personal de eventuale întâmplări nefericite.

Mihai_Aurelian”O problemă stringentă o reprezintă opțiunea emiterii cărții de identitate, conferind posibilitatea cetățeanului care solicită noul document de a alege o carte de identitate care să nu conțină CIP-ul de memorie, respectând convingerea religioasă a fiecărui român care nu dorește să posede un astfel de document care sa aibă incorporat un astfel de CIP. O altă chestiune este dată de includerea în cadrul documentului a datelor privind asigurările sociale, dar am adus în atenția oficialului Guvernului rugămintea de a studia eliminarea adresei de domiciliu din motive de siguranță personală. În ultimii ani, au existat foarte multe cazuri de cetățeni români victime ale rețelelor de trafic uman sau tinere amenințate, sechestrate, persoane ale căror documente de identitate au fost confiscate de către capii rețelelor de crimă organizată, ceea ce oferă infractorilor deținerea datelor continuare »

Data de emitere a buletinelor electronice NU a fost încă stabilită

carte de identitateNoi documente de identitate ar fi trebuit puse in circulatie incepand din 1 aprilie 2014, conform prevederilor legale in vigoare. Cu toate acestea, insa, cetatenii ar putea sa nu-si primeasca prea curand buletinele electronice, intrucat modelele acestora nu au fost inca aprobate si nici publicate in Monitorul Oficial. Mai mult decat atat, nu a fost stabilita momentan nici data pentru emiterea primei carti electronice de identitate si nici data la care vor fi pusi in legalitate cu astfel de documente toti cetatenii, au precizat pentru AvocatNet.ro reprezentantii Directiei pentru Evidenta Persoanelor.

Noi reglementari in ceea ce priveste eliberarea noilor documente de identitate au fost adoptate in vara anului 2013 de parlamentari, modificarile fiind cuprinse de Legea nr. 235/2013.

Mai exact, potrivit acestui act normativ, pana la data de 31 martie 2014, se realizeaza o platforma-pilot pentru constituirea sistemului informatic de emitere a cartii electronice de identitate si punerea in circulatie a cartii electronice de identitate si a cartii electronice de rezidenta. Odata create conditiile tehnice, buletinele electronice ar putea fi eliberate incepand din 1 aprilie 2014, iar punerea in circulatie a noilor documente de identitate se va realiza, in mod esalonat, in termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate.

Cu toate acestea, insa, desi perioada pilot s-a incheiat, autoritatile nu sunt inca pregatite pentru emiterea primelor carti electronice de identitate.

“Avand in vedere prevederile legale, pana in prezent, nu a fost stabilita data pentru emiterea primei carti electronice de identitate si nici data la care vor fi pusi in legalitate cu astfel de documente toti cetatenii”, a declarat, la solicitarea noastra, Laura Cusa, Comisar sef de politie in cadrul Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date. continuare »

Mai sunt zece zile și se vor implementa BULETINELE BIOMETRICE. Nu există alternativă fără cip. Reacția societății românești e moartă fără Părintele Justin

De la paşapoarte biometrice, la cărţile de identitate biometrice

cartile de identitate biometrice

Noile cărţi electronice de identitate, care vor conţine mai multe elemente de particularizare, vor fi puse în circulaţie începând cu 1 aprilie 2014, prevede proiectul HG privind modificarea şi completarea actelor normative referitoare la aplicarea dispoziţiilor legale din domeniul evidenţei persoanelor. Ele sunt contestate de foarte mulţi români.

CE SE PĂSTREAZĂ ŞI CE SE SCHIMBĂ

Datele cu caracter vizibil care există şi în prezent sunt: numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii titularului, semnătura olografă a a titularului, imaginea facială, CNP şi adresa de domiciliu.

În afară de aceste elemente, în plus, noile cărţi de identitate electronice vor mai conţine: datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului, prenumele părinţilor titularului, certificate şi certificate calificate, date biometrice ale titularului constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete.

“Cartea de identitate va avea încorporat un cip cu interfaţă contact, iar Cartea electronică de identitate (CEI) şi Cartea electronică provizorie vor avea încorporate un cip cu dublă interfaţă, cu contact şi contactless. Cip-urile includ microcontrolere integrate, cu capabilităţi de procesare criptografică, memorie internă şi au implementate intern măsuri de protecţie avansată împotriva accesului neautorizat şi a copierii/alterării informaţiilor conţinute (…) Asigurarea confidenţialităţii datelor transmise/primite între CEI/CER şi cititor se face prin utilizarea metodelor criptografice şi/sau a unei infrastructuri de chei publice.”

continuare »

Din martie 2014 basarabenii vor avea buletin de identitate cu cip

Bsarabia buletinul-electronic-de-identitate-Începând cu 1 martie 2014 în Republica Moldova va fi pus în aplicare buletinul de identitate electronic. Documentul va conține mijloacele semnăturii digitale și va servi drept instrument de identificare și autentificare a persoanei fizice sistemele informaționale, precum și la prestarea serviciilor electronice. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de membrii Cabinetului de miniștri, relevă UNIMEDIA.

Mecanismul de utilizare a buletinului de identitate electronic urmează să fie elaborat și aprobat de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, în termen de cinci luni de la data publicării hotărârii Guvernului.

Potrivit ministrului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, forma buletinului de identitate electronic va fi aceeași, dar va conține cipul integrat și mijlocele digitale. Utilizarea acestuia va fi opțională.

„Este identitatea electronică a cetățeanului. Evident că buletinul electronic va fi mai scump decât cel obișnuit. Acum îmi vine greu să spun un preț. În Georgia, de exemplu, costă 20 de euro”, a afirmat Filip.

| unimedia.md

Alternativa la buletinele cu cip: o iluzie! In 4 ani se vrea inlocuirea totala a actualelor buletine

[vodpod id=ExternalVideo.979027&w=380&h=300&fv=]

Vestea buna:

Romanii vor putea sa aleaga ce fel de carte de identitate isi doresc. Oamenii pot decide daca vor sa aiba un buletin cu cip, unul cu amprenta digitala sau raman la cel standard, toate avand o valabilitate de 10 ani. Modificarile vor intra in vigoare incepand cu 1 iulie 2011.

Vestea rea:

De la momentul in care si ultimul judet din tara va trece la emiterea cardului electronic de identitate etapizat, pe intervale de variante, intr-un termen de patru ani dorim sa schimbam documentele aflate in circulatie cu noul document de identitate“, a declarat Daniel Gheorghe – directorul adjunct al Directiei pentru Ediventa Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date. Desi autoritatile spun ca buletinele vor avea o valabiliate de 10 ani, iata ca se contrazic (mai bine zis,  s-au dat de gol).

Stirea continua cu: In ultimii doi ani, politistii au descoperit numai la frontiera peste 1.000 de buletine false.

Desi pare o cifra umflata, cele 1000 de buletine false sunt putine fata de cele biometrice care se vor falsifica mult mai usor, cu implicatii mult mai grave.

Ramane ca si pana acum: NU ACTELOR CU CIP! Mai e timp sa ne facem buletine dupa modelul clasic, nu pana in ianuarie, ci pana in iulie 2011.  Cu cat mai repede cu atat mai sigur, caci “sunt vicleni, vicleni, vicleni”, vorba Parintelui Adrian Fageteanu.

Cuviosul Paisie Aghioritul nu si-a spus parerea sa, ci cuvintele lui Hristos, cand a vorbit despre acte, pecete si lepadare

Cu toate ca Parintele Paisie Aghioritul a scris foarte clar despre neacceptarea buletinelor electronice, nu doar despre cele care contin in mod vadit semnul 666, multi nu inteleg si ii rastalmacesc cuvintele. Sa facem cateva lamuriri, luand pe rand rastalmacirile lor:

1. Foarte multi din cei care nu vad un pericol in acceptarea actelor biometrice, vin cu urmatorul argument: Din moment ce avem cip si in telefon, din moment ce avem cod de bare pe toate produsele comercializate, de ce sa nu acceptam cipul si pe buletin, de ce sa nu acceptam codul de bare si pe buletin? Pentru acestia raspunde, cu ceva ani in urma, Parintele Paisie:

Parinte, a spus cineva: „Cum de folositi bancnota de 5.000 de drahme care are pe ea nr. 666? Acelasi lucru este si cu buletinul”.

Hartia de 5.000 este ban – si lira Angliei are pe ea pe regina Elisabeta; asta nu vatama. „Cele ale Cezarului, Cezarului” (Mt. 22:21; Mc. 12:17). Aici insa este vorba de identitatea mea, este ceva personal; nu este ban. Identitatea inseamna ceea ce inseamna si cuvantul; adica cineva se identifica cu cele pe care le declara. Ei pun pe diavolul si sa semnez ca il primesc. Cum sa fac asta?

Parinte, ce legatura are acest buletin de identitate cu pecetluirea?

Buletinul de identitate nu este pecetea; este introducerea pecetluirii.

(citat din „Cuvinte duhovnicesti II – Trezire duhovniceasca”, Ed. Evanghelismos, 2003, p. 198)

continuare »