Tag Archives: Lumea ortodoxă

Sfântul Mucenic Arhiepiscop Philosoph Ornaski ucis împreună cu fiii săi, Nikolai și Boris

ORTHODOX CHRISTIANITY | HIEROMARTYR ARCHPRIEST PHILOSOPH ORNATSKY AND HIS SONS NIKOLAI AND BORIS, MURDERED WITH HIM

Sfântul Mucenic Arhiepiscop Philosoph Ornaski ucis împreună cu fiii săi, Nikolai și Boris

Sfântul Mucenic Arhiepiscop Philosoph Nikolaevich Ornatsky s-a născut la 21 mai 1860, fiul unui preot sătesc în noul district al Bisericii Yorga, Comitatul Cherepovets, Provincia Novgorod. Unul dintre frații lui a fost însurat cu o rudă de-a Sf. Ioan de Kronstadt. Philosoph a fost educat de la început la Școala religioasă Kirillov și apoi la Seminarul Novgorod. În 1885, el a absolvit Universitatea de Teologie, primind o diplomă de candidat în teologie. În vara anului 1885, s-a căsătorit cu Elena Zaozerskaya, fiica fostului subdiacon al Mitropolitului Isidore și curând a fost hirotonisit preot. La început, părintele a slujit ca rector al Bisericii din cadrul Orfelinatului Prințului Oldenburg, unde înainte preda cursuri despre Legea lui Dumnezeu. continuare »

Minune a Sf. Voievod Mihai Viteazu: Astăzi un „preot” secui s-a convertit la Ortodoxie și a primit Botezul la mănăstirea unde s-au descoperit osemintele voievodului

Preotul secui NAGY ATTILA se va boteza ortodox la Plăviceni, pe 9 august. Noul lui nume va fi MIHAI | https://uzp.org.ro

Miercuri, 9 august 2018, la mănăstirea Plăviceni din fostul județ Romanați (actualmente Teleorman) a avut loc comemorarea a 417 ani de la asasinarea lui Mihai Viteazu pe câmpul de la Turda (9 august 1601). În cadrul ceremonialului dedicat (slujba de pomenire, acatistul, citirea și semnarea Proclamației de la Plăviceni), va fi și un moment cu o mare încărcătură simbolică: teologul și preotul unitarian Nagy Attila, titularul rubricii MEDITAȚIILE UNUI SECUI din revista CERTITUDINEA, se va boteza în credința ortodoxă.

Nagy Attila a fost descoperit de colegul nostru Miron Manega și cooptat în colectivul de redacție al publicației pe care o conduce (CERTITUDINEA), încă din 2009, când revista era doar în format online. Activitatea sa prodigioasă de jurnalist creștin, care a pledat pentru sistemul de valori identitare românești (nu în opoziție, ci în complementaritate cu cele ale etniei sale) a determinat Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România să-i acorde, anul acesta, în cadrul Galei Premiilor UZPR, la secțiunea Presa scrisă, unul din premiile „Limba română, întregitoare de neam”. continuare »

Sa ne amintim de comentatorul Stefan, cel cu „Ortodoxie sau moarte”, ce s-a mutat la Domnul in august 2012

de Saccsiv

Foto: https://www.iellada.gr/thriskeia/min-zitame-na-doume-ton-theo-aproetoimastoi

Ce ramane in urma unui om trecator pe acest pamant? Amintirea faptelor sale, al spuselor sale sau daca a scris ceva. Copii, nepoti, urmasi. Ce-a construit. Pentru ce a luptat.

Ce e important din toate acestea? Faptele cele bune, lupta cea buna, marturisirea, stradania de a urca neincetat pe scara care conteaza. Copii crescuti in duhul Ortodoxiei. Toti cei treziti si indrumati spre Calea cea dreapta. continuare »

Moaștele Țarului Nicolae și ale familiei imperiale au fost confirmate de un comitet de investigație

Orthodox Christianity | Remains definitely belong to Tsar Nicholas and family according to Investigative Committee

Moscova, 19 iulie 2018

Examinarea exhaustivă, aflată încă în desfășurare, a posibilelor moaște ale Țarului-martir Nicolae și familiei sale au fost confirmate ca într-adevăr aparținând acestora, spune reprezentantul oficial al Comitetului Rus de Investigații, Svetlana Petrenko. continuare »

Moaștele Țarului Nicolae și ale familiei imperiale au fost confirmate de un comitet de investigație

Orthodox Christianity | Remains definitely belong to Tsar Nicholas and family according to Investigative Committee

Moscova, 19 iulie 2018

Examinarea exhaustivă, aflată încă în desfășurare, a posibilelor moaște ale Țarului-martir Nicolae și familiei sale au fost confirmate ca într-adevăr aparținând acestora, spune reprezentantul oficial al Comitetului Rus de Investigații, Svetlana Petrenko. continuare »

Gheronda Filaret din Karoulia (1872-1962)

Cu puţini ani înainte ca Părintele Filaret să plece din această lume, un om i-a furat tot ce avea el mai scump în coliba lui, adică toate cărţile patristice pe care le avea şi le studia Gheronda.

Poliţia l-a prins pe hoţ, cu cărţile, în Tesalonic. Hoţul, pentru a se disculpa înaintea poliţiştilor, zicea că a cumpărat cărţile de la Gheronda Filaret din Karoulia. Atunci, Poliţia s-a sesizat din oficiu, acuzându-l pe monah că face trafic cu antichităţi, că a vândut cărţi care ar fi avut valoare arheologică. În cele din urmă au venit citaţiile, iar părintele trebuia să se prezinte ca învinuit la tribunal. Fraţii Danieléi au aflat despre acest fapt şi s-au străduit să-l îmbrace cu nişte haine mai acătării pe Gheronda Filaret, să-l scoată cumva din hainele lui legate cu curele şi peticite, dar foarte curate. Cineva din obşte l-a însoţit la tribunal, la Tesalonic. Acolo el s-a prezentat înaintea curţii fără să aibă avocat. continuare »

Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk declară că Bartolomeu de Istanbul nu va acorda autocefalie Bisericii Ucrainene, pentru a nu legitima schisma!

Moldova ortodoxă | Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk: Patriarhul Bartolomeu s-a angajat să nu legitimeze schisma!

Image result for bartolomeu ucraina porosenko

În timpul vizitei sale recente la Atena, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, președinte al Departamentului pentru Probleme Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, a acordat următorul interviu lui Aimilios Polygenis, director al agenției grecești Romfea.:

– Înaltpreasfinția Voastră, vă veți întâlni în scurt timp cu Arhiepiscopul Atenei și al întregii Grecii, Ieronim. Spuneți-ne, care este motivul vizitei dvs. și, de asemenea, ce subiecte vor fi pe ordinea de zi. continuare »

Video: Printul William in vizita la mormantul strabunicii sale din Biserica Ortodoxa Rusa Sfanta Maria Magdalena din Ierusalim

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=eD4f1cYA2d8?feature=oembed&w=500&h=281]

Conform https://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/biserica-sfanta-maria-magdalena-ierusalim-124478.html.:

Biserica Sfanta Maria Magdalena este o manastire ruseasca aflata pe Muntele Maslinilor, aflata foarte aproape de Gradina Ghetsimani, in Ierusalim. continuare »

Jucatorul de tenis Novak Đjoković face si el Semnul Sfintei Cruci

.

Textul parintelui Vasile Iovita m-a determinat sa caut pe google jucatorii de tenis care, precum Simona Halep, isi fac Semnul Sfintei Cruci. Si am gasit un sarb. Conform wikipedia:

Novak Đjoković (grafie chirilică: Новак Ђоковић, pronunțat /ˈnɔvaːk ‘ʥɔːkɔviʨ/, n. 22 mai1987, Belgrad) este un jucător profesionist sârb de tenis de câmp, câștigător în 2008, 2011, 2012, 2013, 2015 și 2016 al turnelului Australian Open, în 2011, 2014 și 2015 al turneelor Wimbledon; U.S. Open în 2011 și 2015 și Roland Garros în 2016. Đjoković este în prezent numărul 12 în ierarhia ATP. La Jocurile Olimpice de la Beijing, în 2008, a câștigat medalia de bronz. Đjoković a câștigat în 2008, 2012, 2013, 2014 și 2015 Turneul Campionilor, are în palmares un număr record de 29 de titluri în turneele din seria Masters. continuare »

Serbia: Canonizarea Sfintei Mucenițe Bosiljka, martira din Pasjane

Orthodox Christianity | The Newly-Canonized St. Bosiljka the Martyr of Pasjane

Sfânta Bosiljka Rajičić. Foto: svetigora.com

În 20 mai, anul acesta, într-un mic sătuc, uitat de lume, din Kosovo, a avut loc un mare eveniment. În această zi de duminică a fost ținută prima Sfântă Liturghie prin care se glorifică și se comemorează nou-canonizata Sfânta Muceniță Bosiljka, martira de la Pasjane. Slujba a fost oficiată de către episcopul local, Preasfinția Sa Teodosie de Raška-Prizren, împreună cu numeroși preoți, călugări, călugărițe și o mulțime de credincioși. Martira Bosiljka, cea care fusese venerată de foarte mulți ani de către credincioșii localnici, a fost canonizată în sfârșit, la cel mai recent Sfânt Sinod din Belgrad. Cu mare bucurie, credincioșii au putut să cânte troparele și condacurile pentru sfânta pe care au venerat-o local de zeci de ani iar sfânta ei prezență și protecție au fost simțite de toată lumea.

Icoană din secolul al XIX-lea a Sfintei Mucenițe Bosiljka din biserica în care sunt adăpostite moștele acesteia continuare »